„K jedlu som pričuchol ešte počas vysokej školy, kedy som sa ocitol na čašníckom rajóne Piano Café v Nitre. Neskôr, v Sydney, mi priateľ zo školy, Egypťan Alaa, dohodil miesto v marockej reštaurácii Fez Café. Tam som prešiel od umývania riadov až ku studenej sekcii a príprave jedál. Ďalšiu lekciu z kulinárie, tentoraz na tému káva, mi dal Bar Coluzzi
, najstaršia talianska kaviareň v Sydney. V roku 2007 oslavovala táto priam kávová ustanovizeň svoje 50-te výročie. Založil ju bývalý austrálsky šampión v boxe a rodák z Ríma, Luigi „Gigi“ Coluzzi.
Kávové skúsenosti som si navyše doplnil v Nielsen Park Kiosk, talianskej reštaurácii na brehoch Shark Beach. Popri kávičkách a latte art som nezabudol nazízať ponad plece miestnemu cukrárovi Mimovi, ktorý ma naučil niekoľkým sladkým dobrotám.“
Dobry den pan Klimo,
uz velmi dlho hladam nejaku kvalitnu pekaren, kde by som mala istotu, ze sa chlieb nevala niekde po zemi, je cerstvy, nebol okychany, resp. predavacka si don neutrela svoje nosove hlieny… A zaroven by bolo v ponuke viac druhov – nielen zemiakovy a „ten druhy“. Mohli by ste na tuto temu zverejnit clanok aj s adresou/adresami?
Pripadne keby ste mohli zverejnit recept na bielu aj na tmavu bagetu a na ciabattu aj s presnym pracovnym postupom. Domaca elektricka pekaren sa neosvedcila.
Natasa
i find hard to understand everything but i can catch the passion and as a gurmand lover i can say that i am happy to see people into the gastronomy movement here in slovakia and here in bratislava i thing now its the right moment to rinse the beauty and the good about food , about product , about technique and about eating with passion .
the snake shed his fruit with poison and balefully, which is lust , she is the beginning of all badly , then she bend the branch toward me , and i picked the fruit and eat away .
Ani neviem, ako som tento blog nasiel, ale klobuk dolu, paradne citanie. Hned mam krajsi zaver dna.
JR
ahoj, vdaka za pochvalu.
Inak, nejaka rodina toho Rendeka fotografisku z Boardlife? ;-)
AHOJ VIKTOR,
tvoja stranka ma uchvatila – respect!!!
potrebujem surnu radu – najlepsie ak mi ju posles zaroven aj na mail
mam tu VIP hosti z USA a TALIANSKA bud. tyzden a neviem ktora restauracia v Trnave by bola dost kvalitna a na urovni prijat takychto ludi a vytvorit pre cca. 10 osob skvely brunch – obedovy
fakt niekto na urovni
dik
misha
zdravim, v Trnave sa az tak neorientujem, ale odporucili mi restauraciu Byk vedla mestskej veze. Nemam osobne odskusane, tak len posuvam info dalej.
dobry den pan klimo! citala som vas clanok tykajuci sa francuzskej pekarne v trnave. nebol by ste ochotny vyplnit mi dotaznik tykajuci sa prave francuzov? dakujem za odpoved
Dobry den pan Klimo,
musim povedat, ze ma vasa stranka naozaj velmi zaujala. Chcela by som sa opytat, ci by ste nemohol doporucit nejaku dobru restauraciu na svadbu v Bratislave alebo okoli – malo by tam byt dost miesta pre 60 ludi a hlavne naozaj dobre, pokial mozno slovenske/stredoeuropske jedlo, ale hlavne nech nevyzera rustikalne a nie je uplne mimo financnych moznosti normalneho cloveka. Je take nieco vobec mozne? :)
Dakujem a tesim sa na odpoved,
Iva
zdravim,
priznam sa, restauracie ktore mi napadli su prilis male, na taky pocet ludi.
Hadam sa najde niekto z BA, kto vam v tomto bude vediet lepsie poradit
Skuste restauraciu pri Kaplnke v Zahorskej bystrici, je to tam prijemne, solidne ceny a jedlo chutne a neoklamane. A je tam kde zaparkovat aj pre viac ludi.
Ahoj Viktor.
Pred pár dňami som objavil túto stránku a nemôžem od nej odtrhnúť oči. Navyše mi včera došiel kávovar na espresso a tu som sa vlastne dozvedel o káve viac. Chcem poďakovať za super stránku, rady, možnosť vyjadriť svoj názor a hlavne popriať veľa zaujímavých tém, rád a hlavne veľa čitateľov, ktorí dúfam obohatia o svoje skúsenosti druhých zapálencov pri kvalite v gastrónomii. A hlavne kávy :-)))).
Veľa zdaru.
Vdaka za pochvalu, budeme sa snazit. Viac o kave bude coskoro, prave testujem vcera vyprazenu Sumatru ;-)
Ahoj Viktor,
dnes som našla tvoju stránku,a musím uznať,že už dlho predlho som sa tak nezačítala s takým nadšením…..vážne klobúk dole.Ďakujem ,že vôbec niečo také vzniklo.Hneď mám pekný deň a chuť ísť niečo ukuchtiť dobrého na obed :D….
Držím palce a nech sa Ti darí…:)
Dobry den,
odkedy som natrafil na tento web tak sa od neho neviem odtrhnut. Dnes som si kupil moka expres na 3 kavicky. Cital som ze je dobre prve dve tri kavicky vyliat. Lenze ja som si v obchode kupil aj 100g kavicky za 6e a trochu sa mi prieci vylievat taku drahu kavu. Chcel by som sa preto spytat ci by som mohol spravit v kotogu nejaku lacnejsiu kavu ktoru vylejem a nasledne si spravim tu drahu. Dakujem za odpoved Miro
Jednoducha pomoc. Kup si napriklad popradsku, urob par kaviciek a mas vystarane ;-)
Super, dakujem za odpoved.
Zacala som konecne pit dobru kavu, inspirovala som sa tvojimi blogmi.Len mi chyba mlyncek na kavu. Spominal si niekde rucny mlyncek Hario Skerton Mill, na webw som natrafila na Hario Mini Mill a netusim, ci to nie je prilis mini…Obvykle varim jednu davku french press kavy, vies mi poradit? Dakujem a nech sa dari:)
Odporucam mlyncek Porlex Hand Tall, pouzivam ho takmer denne uz par mesiacov. Da sa na nom pekne nastavit hrubka mletia, dobre sa na nom melie.
Ja používam už tri mesiace Hario Mini Mill a na jednu dávku ideálny. Fakt je malý. Najviac na dve šálky (24g) kávy približne. Melie sa super, dobre sa nastavuje, ľahko čistí/rozoberá. Na french press ideál, lebo čím hrubšie mletie, tým to ide rýchlejšie. Na jednu dávku to bude šup šup :)
k tym mlyncekom: zaujimalo by ma kto ma aku skusenost s vydrzou – sam vlastnim jeden ktory je dizajnovo a myslim aj funkcne identicky s Hario Mini Mill (akurat asi iny vyrobca). Na zaciatku som bol nadseny, krasny, kompaktny, funkcny, ale… tie plasty z ktorych je vyrobeny sa zacinaju normalne rozpadat, jednoducho to podla mna nie je stavane na pravidelne pouzivanie a taku mechanicku zataz aku rucny mlyncek na kavy musi zniest. 2 mletia za den a po par mesiacoch plast praska a opadava.
Len zopakujem to, co pred rokom. Porlex Hand Tall pouzivam takmer denne, min. 2 kavy, niekedy aj 20 a funguje ako novy. Meliem na espresso, aeropress a do moka konvicky, da sa pekne nastavit hrubka mletia. Parkrat som ho rozobral a precistil. Kupil som este asi 5 dalsich a porozdaval ako darceky, zatial nikto nehlasil problem. Odporucam.
Dobrý deň, pred par rokmi ste písali o výrobe masla zo smotany. Mňa by zaujímalo ci ma byt smotana vychladena pred mutením alebo izbovej teploty… Ďakujem za odpoveď
Lepsie to ide pri izbovej teplote, resp. pri 30-tich stupnoch.