O zázvorovom pive sme už písali. Spustili to dvaja barmani z východu, Martin Hudák a Šaban Ristemovič. Po niekoľkých kolách ochutnávania a vylaďovania receptúry mi tesne pred spustením výroby priniesol Šaban domov malú bedničku vzoriek. Na skritizovanie.
Kto sú tí chalani?
Martin Hudák je aktuálne barmanom aj baristom v prešovskom Dublin Café. Naposledy sa mu podarilo skórovať na šiestom mieste v medzinárodnom finále Coffee in Good Spirits v Nice. Šaban pracuje aktuálne v Retro Cult Clube, je šéfredaktorom portálu barovenoviny.sk a hrdo sa hlási aj k svojej zmrzlinárskej rodinnej histórii. Skrátka, obaja sú v barmanskej komunite známe mená. Po štarte prvého slovenského cideru Jablčnô je toto v krátkej dobe už druhý zaujímavý nápoj.
Prvé ochutnanie
Ginger Maniu robia v alko aj nealko verzii. Na prvé ochutnanie som si vybral tú druhú. Etiketa so zložením je pomerne strohá: voda, prírodný cukor, citróny, zázvor a kvasinky. A trvanlivosť 3 mesiace. Myslím, že doteraz sú jediní, ktorí tento typ nápoja u nás robia. Všetko ostatné sú skôr ochutené pivá (rozumej nápoje zo sladu).
Zázvorové pivo nie je v skutočnosti pivo. Skôr nízkokalorická limonáda. Vzniká kvasením a pri ňom samozrejme vzniká aj CO². Preto nápoj aj trochu bublinkuje.
Na zázvorový čaj aj limonádu som celkom zvyknutý, ale možno je to proces kvasenia, ktorý nápoju pridal silu. Nealko verzia zázvorového piva bola celkom ostrá, až drsná. V ďalšom slede prišli ostatné chute. Hlavne kyslá limonáda, žiadna presladená žbrnda. Keď sa chute dozneli a rozložili sa na jazyku, prišiel celkom príjemný pocit.
Nie je to ten typ nápoja, ktorý si otvoríte za sprievodu hlasného tsssśśś, efektného odstrelenia korunkového uzáveru a pár plných lognutí ako v reklame z osemdesiatych. Je skôr na také pomalšie usrkávanie. Tiež si neviem predstaviť vypiť viac než jednu fľašu.
Na druhej strane, najdrsnejších je len pár prvých hltov. Potom si človek zvykne a chuť začne byť príjemná. Krátko nato som ochutnal alko verziu. Nejako som čakal, že bude mocnejšia, ale paradoxne mi prišla o kúsok jemnejšia. A alkohol som na počudovanie takmer necítil.
Ešte jedno pozorovanie. Oba nápoje boli celkom hrejivé. V zmysle, že človeka zohrejú zvnútra. Preto si viem predstaviť, že by sa dali kľudne popíjať aj v zime. Nie je to vyslovene len letný osviežujúci drink. Na druhej strane to neznamená, že by zázvorové pivo nebolo fajn v horúcom letnom dni, naopak.
Kde to zohnať?
Čo viem, tak bude k dostaniu v baroch a bio-predajniach po Slovensku. A počul som aj takú šuškandu, že Ginger Maniu chcú dostať aj do lekární. Počul som aj druhú vec. Chalanom zostáva z výroby kopa citrónových šupiek a nevedia čo s nimi. Tak špekuľujú, na čo by sa dali použiť. Ak sa im podarí vymyslieť niečo rozumné, budem tlieskať takejto efektívnej výrobe.
Ginger Mania
www.gingermania.sk
Súťaž
V kartóniku som mal 4 flašky. Dve som zdegustoval, napísal chalanom svoje postrehy. So zvyšnými sa rád podelím s jedným z vás. Stačí, keď nám pošlete správnu odpoveď na nasledujúcu otázku: Aký má obsah alkoholu tá alko verzia Ginger Manie?
Správne odpovede posielajte iba emailom na delikatesy (zatočenýznak) klimo (bodka) net, najneskôr do stredy, 7. augusta 2013 polnoci. Jediného víťaza vyhlásime v tomto článku o deň neskôr, štvrtok 8. augusta 2013. Do súťaže sa môžu zapojiť len našinci, nie je v našich silách doručiť túto cenu v poriadku do zahraničia.
Vyhodnotenie
Ak ste dobre zaostrili na fotku, odpoveď ste našli určite rýchlo. Je to 5% alkoholu. Spolu sme dostali 40 odpovedí, z čoho 35 bolo správnych. Väčšinou ste sa sekli v tom, že ste namiesto obsahu alkoholu napísali obsah fľaše.
Zo správnych odpovedí sme vybrali Stanislavu Adamčíkovú z Čereňan. Gratulujeme a posielame cenu.
Takze, v podstate sa to da teraz kupit len cez ich e-shop?
zatial ano, fakt sa len rozbiehaju
Na zázvorové pivo, ktoré je nepresladené sa teda celkom teším!
Btw., predáva sa aj „komerčné“ fakt zázvorové pivo, t.z. nie ochutené chmeľové – http://britishfinefoods.sk/141-140-thickbox/old-jamaica-zazvorove-pivo-330ml.jpg – vidím pravidelne v hypernove. Chutí dobre, ale je strašne sladké (tak ho riedim vodou)
A ak im ostávajú citrónové šupky (kôra), tak môžu od olejov po octy robiť XX vecí…veď to je super materiál. Kľudne aj kandizovanú kôru, citronové korenie, citrónová soľ/cukor je veľmi ľahká vec
paráda a teším sa až ochutnám. ZO šupiek odporúčam limoncelo alebo citronovy sirup :)
hmm, celkom som zvedavy. zvykol som to robit doma ale momentalne nemam odstavovac :/ aky vyrazny bol zazvor? par anglickych ginger beerov som uz ochutnal ale boli to len sladke vody, tak ci to nieje nieco podobne.
Sladke to urcite nebolo, to by mi tiez vadilo
Ochutnala som mnoho druhov zázvorového piva aj v zahraničí, ale toto pivo je najlepšie!!! Je to presne chuť poctivého piva a zázvoru. Fakt vynikajúce!!!