Akú kávu robí Elektra Micro Casa Semiautomatica – 1. časť

Ako sa pracuje s Elektrou

Stroj bol spárovaný s menším mlynčekom rovnakej značky. Hodia sa k sebe dizajnom, ale aj funkciou. Zabudnite na to, mať doma tento stroj a mleť doňho na nejakom šunte. Mlynček však melie do zásobníka, odkiaľ sa páčkou dávkuje. Keď už, privítal by som skôr mlynček, ktorý namelie čerstvú dávku priamo do páky.

Páka s potrafiltrom výborne sadne do ruky. Je to rovnaký kus, aké majú páky v profesionálnych strojoch tejto značky. Rúčka je bakelitová s typickým okrídleným písmenom ‚K‘ na konci. Páka má minimálnu vôľu, takže jej zasadzovanie si vyžaduje trochu cviku. Zato však zapadá presne, necítiť tam žiadnu zbytočnú vôľu. Je to ako keď máte šaltpáku v aute, ktorá doslova cvaká jednotlivé rýchlosti presne a rýchlo.

Filter na jednu kávu znesie maximálne 10g kávy, filter na dve zasa 16g kávy. Z týchto údajov vychádza jedno – lepšie sa dá „vyhrať“ s jednotkovým filtrom. Ani sa nepokúšajte dať viac kávy, minimálna vôľa páky vám to jednoducho neumožní. Kto chce viac priestoru pri dvoch kávach, musí si kúpiť väčšie sitko.

Keď vás neodradili nevýhody, dostaneme sa k lepšej stránke stroja. Smelo sa uživí napríklad na mieste, kde sme ho testovali. V menšej firme, kde kávu robia často. Vďaka svojej koncepcii navyše zvládne pripraviť v rýchlom slede za sebou kávy pre viac ľudí.

Ďalšia zaujímavosť stroja – bojler treba napúšťať manuálne tlačidlom na podstavci. To znamená, že pri prvom použití ho musite ručne napustiť. Odmerka s tlakomerom na boku stroja vám napovie, či má stroj všetkého dosť, vody aj tlaku. Inak je používanie jednoduché a stroj môžete smelo nechať zapnutý celý deň. Keď pre iné nie, tak preto, že zahriatie do ideálneho stavu mu trvá asi 45 minút. Odber energie je potom asi 150W.

A vie vôbec urobiť dobrú kávu?

Nádržka na voduJednoduchá odpoveď – vie. Postup je rovnaký ako pri každom inom kávovare. Čerstvo namlieť kávu, utrieť páku s filtrom, nadávkovať kávu a utlačiť tamperom. Odpustiť trochu vody z hlavy, nasadiť páku a hneď extrahovať. Do procesu však musíte započítať predhrievanie šálok, pretože stroj to za vás neurobí. Keď som prvý krát videl túto Elektru na obrázku, myslel som si, že bude mať predohrev aj so šálkami schovaný v tom tanku hore pod orlicou. A že hnusná plastová nádržka s vodou bude schovaná niekde vzadu… Teraz sa hanbím, že som si niečo takéto o Elektre vôbec mohol myslieť. No ale späť k problému – stroj skrátka nemá priestor na predhrievanie porcelánu. Takže si budete musieť pomocť odpustením horúcej vody do šálok pred samotnou prípravou kávy. Nič tragické, ak vezmem do úvahy, že moje malé Pavoni tiež nevyhreje šálky a pritom mu platňa na predohrev nechýba.

Stroj sme testovali s dvoma kávami. Jedna bola plantážna Peru HB, pražená asi pred mesiacom v Komárne, druhá bola Bristot Tiziano, tiež otvorená asi mesiac. S plantážnou sa nám zadarilo urobiť niekoľko krát ukážkovú tigrovanú cremu, takpovediac ‚“godshot“. Na Bristot sa ale podpísalo zlé skladovanie, takže túto kávu hodnotiť nebudem (Peťo: nabudúce chcem vidieť tú kávu vo vákuovej dóze!).

Doubleshot

Espresso

Dvojfilter sa ukázal ako fajnovka. Svojím obmedzením na 16g kávy sme mali trochu problém trafiť správnu extrakciu. Niečo sa dalo skorigovať silou utlačenia v páke, ale len málo sme vedeli upraviť množstvom. A prestavovať stále mlynček nakŕmilo skôr výlevku umývadla, ako naše chuťové poháriky. V iných recenziách som sa dočítal, že stroj si vraj lepšie počína so single-shotom. Hlúpy ja, single sme z číreho predsudku ani nevyskúšali. Nevadí, recenzia bude mať druhé kolo nielen kvôli tomuto.

Pokračovanie článku – kliknite na ďalšiu stránku

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.