Súťaž mladých baristov je ako vždy udalosť. Konala sa túto stredu sa v Nových Zámkoch a s mierne pozmenenými pravidlami.
Známa scéna, známe tváre a tradičná nervozita. Prišlo 16 súťažiach z celého Slovenska, od Bratislavy cez Námestovo až po Prešov. Zásadnou zmenou oproti iným ročníkom bola disciplína voľný drink. Namiesto kávy bolo treba použiť čaj. To zároveň natiahlo povolený čas z 15 na 17 minút. Veľa sa špekulovalo, či je to kvôli hlavnému sponzorovi, ale podstatné je podľa mňa niečo iné. Barista v kaviarni nikdy neservíruje len kávu, preto by mal poznať aj iné nápoje. Nehovorím, tiež som sa tomu čaju čudoval. Nakoniec to bol jeden zo súťažiach, kto obhájil čaj na kávovej súťaži. Ale pekne postupne.
Oproti minulému ročníku boli väčšie rozdiely medzi jednotlivými baristami. Jednak tí dobrí sa stali ešte lepšími, ale zároveň pribudli aj nováčikovia. S disciplínou espresso a cappuccino som dokonca nezažil ani jeden vyslovený debakel, naopak. Celkom sedeli aj časy extrakcie kávy a na cappuccino sa občas objavil latte art. Naproti tomu voľný drink bola kategória plná prekvapení. Ochutnali sme bezpohlavný čaj s rumom aj prekombinovaný ostrý drink, v ktorom bolo čili, ďumbier a dva druhy alkoholu. Našli sa tu aj vydarené drinky, napríklad čaj v kombinácii s levanduľou a kôrou z limetky. Degustačná porota, v ktorej som sa ocitol, mala šťastie aj na vystúpenie Lukáša Podbehlého.
Lukáš je už v podstate stará garda, Barista Junior vyhral minulý rok a zároveň sa zúčastnil aj slovenských majstrovstiev Barista 2012. Tam vyhral v kategórii Latte Art a išiel nás reprezentovať v tejto disciplíne na majstrovstvá sveta v kórejskom Seoule. Začal s prehľadom. Počas svojho vystúpenia dokázal upratať doterného kameramana, ktorý mu zavadzal a zvládol aj fakt, že mu pustená klimatizácia zhasínala plameň na Vac-Pote (na fotke vyššie). Na druhej strane, ruky sa mu triasli ako ktorémukoľvek inému súťažiacemu.
Latte art na cappuccino predviedol, ako inak, priamo na našom porotcovskom stole a voľný drink sa rozhodol urobiť so spomínaným alchymistickým spôsobom. Vo svojej reči spomenul, že naň používa cejlonský čaj. A pridal historku o tom, že ako na Cejlóne na začiatku skúšali pestovať kávovníky. Pretože sa neujal, prešli na čajovníky a tým sa darí dodnes. Tomu hovorím elegantné premostenie dvoch zdanlivo rozdielnych tém, kávy a čaju.
Voľný drink mal zaujímavý, vo „viskáči“ kombinoval čaj, ľadovú drť a granátové jablko. Bolo to osviežujúce, ale do hrubej slamky sa dostávali kúsky ovocia a ľadu, takže to nebolo celkom príjemné na zuby. Kto by tipoval Lukáša za víťaza, toho sklamem. Prešvihol čas a stratil 60 trestných bodov. Napriek tomu to bola pekná šou a ukázal, že dobrý barista by nemal mať problém so žiadnou surovinou.
A kto vyhral?
Na prvých troch miestach sa umiestnili samé dievčatá a vyhrala Kristína Herényiová. Tá sa pred rokom umiestnila na piatom mieste.
- Kristína Herényiová – Hotelová akadémia Mikovíniho Bratislava – 393,5b
- Ivana Palgutová – Hotelová akadémia Prešov – 390b
- Ivana Krajcsovicsová – SHA HAGMA Bratislava – 38b
- Lukáš Podbehlý – SOŠ HSaO Nové Zámky – 367b
- Lucia Hrušková – Hotelová akadémia Brezno – 337,5b
- Viktória Pethesová – SOŠ HSaO Nové Zámky – 334,5b
Najlepšie cappuccino predviedol Lukáš Podbehlý, najlepší voľný nápoj mala Ivana Palgutová, najlepšiu techniku Peter Okoličány a najlepšiu prezentáciu Lucia Hrušková. V porovnaní s minulým rokom dosiahli baristi o niečo menej bodov, predtým ich mali prvý štyria cez 400.
Zloženie poroty:
Jozef Augustín, Marián Galuška, Peter Ondrejka, Aleš Kolovrat, Peter Doboš, Peter Krajniak, Rami Kotroch, Radoslav Bystriansky, Miroslav Škorvánek, Peter Bakay, Miroslav Košík, Marek Lörincz a Viktor Klimo.
Teším sa, že túto súťaž môžem sledovať ako porocta takú dlhú dobu. A ešte viac sa teším, že postupne zlepšuje organizácia aj študenti. Gratulujem všetkým zúčastneným a na budúci rok im držím palce.
Fotogaléria