Keď píšem o receptoch, je to väčšinou rýchlovka. Jedlo sa uvarí ešte v ten istý deň, nafotím ho a článok môže ísť von. S vínom to je skôr chemický pokus, ktorý trvá dlhšie. Namiesto toho, aby som pustil von kompletný článok o príprave tohoto dezertného vína, rozhodol som sa uverejňovať svoje pokusy postupne. Aby ste mohli skúšať spolu so mnou, kto má chuť a odvahu.
Na šípkové víno ma naviedla naša starká. Oberali sme šípky na čaj a medzi rečou spomenula, ako z nich jej mama robievala o takomto čase víno. Pili ho potom na Vianoce, pri slávnostnom stole. Šípkové víno je dezertné víno, má podobnú chuť ako tokajské aszú. Pokiaľ ho budete robiť z čerstvých šípok, bude svetložltej farby. Ak sa rozhodnete pre sušené, potom bude jeho farba hnedožltá až načervenalá. S riadnou porciou zvedavosti som teda navštívil mamu. Voľakedy robievala víno, tak som si požičal základné vybavenie. Malý desaťlitrový demižónik, korok, hever. Po ostatné som musel ísť do vinárskych potrieb. V Nitre je špecializovaný obchod, kde predávajú všetko potrebné na robenie vína. Otvoril sa mi celkom nový svet. Dokúpil som kvasné rúrky zo skla (2,60 € / 2 ks) a vinárske kvasnice. Neskôr si mama spomenula na knihu o ovocných vínach, vykutrala ju z knižnice a štúdium mohlo začať.
Ako na ovocné vína
Princíp výroby ovocného vína je pomerne jednoduchý, len si vyžaduje neustále pozorovanie produktu. Oberiete ovocie a namnožíte si kvasnice. Ďalej podrvíte ovocie, zaparíte ho, a keď vychladne, pridíte rozbehnuté kvasnice. Takto pripravený mušt dáte do demižóna, uzavriete kvasným uzáverom a necháte pracovať. Keď kvasenie prejde troma fázami, víno sa začne vyčisťovať. Môžete ho prefiltrovať a stočiť do flašiek.
Pri akejkoľvek práci s vínom je najdôležitejšia čistota. Ide o živý materiál a nechcete, aby sa doňho dostali divoké kvasinky, alebo horšie plesne. Samozrejme, že existuje aj metóda spontánneho kvasenia, kedy do vína nezasahujete chémiou zvonka, ale ako začiatočník som si najskôr vybral kúpené kvasnice. Pri správnej manipulácii je pri nich záruka, že celý produkt sa bude uberať správnym smerom. Keď hovorím správna manipulácia, myslím tým spomínanú čistotu. Najlepšie na čistenie poslúži trocha saponátu a poriadne vypláchnutie horúcou vodou. Dobré je vyčistiť aj korkový štupel, ideálne nad parou.
Akým smerom sa vybrať
Zámer je nasledovný. Chcem urobiť 5 litrov šípkového vína. Po celý čas nechám kvas na ovocí a bude pracovať pri nižšej teplote. Tá by mala zaručiť lepšie a kvalitnejšie prekvasenie.
Živný roztok prevarenej vody, štipky cukru a trošky podrveného ovocia v dvojdecovej flaštičke do pol hodiny riadne vybublal.
Pokiaľ nemáte od niekoho overený recept, je to len o skúšaní. A aj keď ho máte, musíte si pozorne odsledovať proces vo svojich vlastných podmienkach. Presne tak som dopadol hneď na začiatku. Obal kvasiniek tvrdil, že ich stačí namočiť s ovocím len na 20 minút. Múdra kniha ale tvrdila, že ich treba nechať popracovať v teple 2 až 3 dni. Vybral som sa druhou cestou, ale mám pocit, že asi nebude správna. Živný roztok prevarenej vody, štipky cukru a trošky podrveného ovocia v dvojdecovej flaštičke do pol hodiny riadne vybublal. Nezabudnite preto nechávať vo všetkých nádobách dostatočnú rezervu a neplniť ich až po okraj.
Kvasnice po jednom dni už vyzerali pokojné, na poklepanie púšťali trochu bublín. Uvidíme, čo bude ďalej.
Zaujímavý návod a tip. Ešte z detstva si pamätám, ako podobné víno robil môj dedo. To je asi tak všetko. Žiaľ. Nedal by sa pridať presný rozpis koľko čoho? Bol by som vďačný.
Clanok je sucastou miniserialu, dalsia cast bude zajtra a ostatne budu pribudat postupne, ako sa bude cele vino vyvijat…
Ja si matne pamatam na super trnkove vino. http://www.vina.szm.com/trnka.htm http://jerabina.xf.cz/trnka.html Od tej doby mi to zostalo na jazyku a v podvedomi. Dodnes uprednostnujem trpkejsie vina. Tesim sa na serial, ale radsej by som bral ochutnavku… ;-)
Nemohli by ste, este kym je cas a nezacalo to poriadne kvasit, urobit aj 1-2 demizoniky z inych surovin?
Miniserial o jednom druhu sa mi zda malo. Ked uz tak pisat o 2-3 druhoch, ako sa spravaju, ake su s nimi problemy….jednoduch viac materialu na pisanie.
A neskor na degustaciu ;-)
To sa mi asi nepodari, kedze mam momentalne dost co robit z velmi prisnou dietou (zdravotne potiaze). Ma trvat mesiac, takze budem rad, ak tym vaznejsie neutrpia deli. Dakujem za pochopenie.
Ajaj, tak to ma mrzi.
Prajem skore uzdravenie a pripijam na vase zdravie.
Nech si lekari hovoria co chcu, zivocisne uhlie http://sk.wikipedia.org/wiki/Akt%C3%ADvne_uhlie denne urychli liecbu.
;-)
zivocisne uhlie je ale nevhodne ked mávate hnačky lebo ododnuje ešte viac.
a može s astať že nakoniec si viac uškodíte ako pomožete diete.