Ľadový čaj so zázvorom

Leto už pomaly vystrkuje rožky, a keď človek cez víkend vegetuje vonku alebo pracuje okolo domu, žiada sa mu niečo na osvieženie. Napríklad domáci ľadový čaj… Inšpiroval ma barman Ľuboš Rácz v nitrianskeho podniku Paladium bar&restaurant, s ktorým som nedávno debatoval o jednoduchých drikoch na leto a pripravoval ďalší článok do Evy.

Suroviny

– sypaný zelený čaj
– citrón alebo limetka
– trstinový cukor alebo med
– čerstvý zázvor

Uvar liter zeleného čaju a nechaj ho vyhúhovať 5-6 minút. Konzervatívni čajíčkári ma teraz možno vyhrešia, ale upozorňujem, nerobíme čistý zelený čaj, alebo letný osviežujúci drink. Chuť musí byť intenzívnejšia, pretože budeme pridávať ďalšie suroviny.

Keď si uvaril čaj, nechaj ho vychladnúť, pridaj podľa chuti trstinový cukor, vyždímaj citrón a poriadne zamiešaj. Radšej pridávaj suroviny v menších množstvách, aby si to s intenzitou neprestrelil. Ošúp zázvor a lúpačom na zeleninu urob 2-3 plátky, na doske ich trochu popuč lyžicou a pridaj do nápoja. Zamiešaj a ochutnaj. Môžeš pridať viac cukru, citrónovej šťavy aj zázvoru, ak sa ti máli. Keď ti výsledná chuť vyhovuje, nápoj preceď cez sitko do džbánu alebo fľaše. Uskladni v chladničke a môžeš popíjať počas celého dňa. S ľadom alebo aj bez neho…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. mnam, ladovy caj milujem. Robim ho rovnako ako ty,len bez zazvoru…ale s listkami medovky.
    Pri terajsich +10C si vsak urobim klasicky zeleny caj:-/

  2. s medovkou moze byt tiez fajn, ale pocas dna mozno trochu moc ukludnujuce, ale na vecer naopak ok ;-)

  3. ľadový čaj – ovšem bez ľadu:) a zelený si robievame v lete tiež. Väčšinou doňho vyžmýkam celý grep. A keďže máme radi zázvor, určite vyskúšam.

  4. dobry postreh germa… mal som napisal ladovo vychladeny ;-) Ak je ale skladovany v chladnicke, tak ja osobne uz do neho lad pridavat nemusim, na osviezenie toto uplne staci.
    A zazvor je absoltne naj pochutina… mne pomaha, ked okolo zuri chripka, spolu s medom zaliaty ako odvar na pitie. Mozu vsetci okolo kychat-prskat, zazvor to secko pobije… heh, zniem ako reklama na zazvor… Nekupis kilo? Za dobru cenu! ;-)

  5. Viktor, na zázvorovom čaji sme fičali v zime tiež:)

  6. Viktor, dakujem za skvely recept! Urcite si ho pripravim pocas horucih letnych dni :)

  7. Čistý zázvorový čaj (samozrejme z čerstvého zázvoru) robí tiež zázraky, aj keď sa ozaj hodí len do zimy. Kombinácia teploty a šťiplavosti zázvoru vie človeka poriadne zohriať. A je dobrý aj proti bolestiam hlavy (vyskúšané).

  8. no jak sa pozeram na to pocasie, tak teraz skor ten zazvorovy caj, ako nejaky longdrink… ;-)

  9. myslim ze intenzitu chuti zeleneho caju by som sa radsej snazila dosiahnut koncentraciou, nie dlzkou luhovania – aby tam nebolo zbytocne vela horkosti na ukor chuti.
    ale inak to vyzera byt velmi dobry recept, urcite vyskusam, zazvor mam velmi rada.:)

  10. Asi to uz nik nepozrie, ale privyrabam si ako casnik v indonezkej restavraci v Tesalonikach – Matahari. Zazvorrovy caj – serbat (citaj srbat) 4-6 klincekov, stipka zeleneho caju, na tenucko (cca 1 mm platky) nakrajany zazvor (podla priemeru a toho aky silny ho chceme, lebo ked je silny, tak vypali „bacily“, ale i traviaci trakt) ale mnozstvo zacina asi za kavovu lyzicku a konci tak 2 cm dlzky o priemere 2,5 cm), skoica (drievko, nie mletu) 1-2 drievka dlhe asi 8 cm, palmovy cukor, alebo hnedy, ci med, prip. krystalovy, ale to sa ochudobnite o chut a dame ho 2-3 lyzicky a zalejeme vriacou vodou 3/4 l vody. Nechame zakryte postat, aby sa stihli zlozky vyluhovat. V zime pijeme horuci, v lete mozeme nechat vychladnut, dokonca i do chladnicky a je z neho skvely osviezujuci napoj.

  11. Mišiatko

    Super, ja som pozrela :-) V Štiavnici teraz robievajú zázvorový čaj u Divnej pani, presné zloženie nepoznám, len vždy na dne plávajú plátky zázvoru a podávajú ho s medom. Je to fajn…

  12. ja som v tom, ze studeny zeleny caj je jed… nie je to tak?

Napísať odpoveď pre Anton Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.