Začalo sa to úplne nevinne, vyškemral som od dedka jeho staré kotyogó, ktoré už dávno nepoužíval. Stačilo zohnať nové tesnenie (mimochodom z kuchynského robota Eta, k dostaniu v domácich potrebách), trochu opláchnuť a varilo príma kávu ako keby sa nechumelilo.
Čo pôvodne začalo úplne nevinne laborovaním so starým kávovarom, veľmi rýchlo prerástlo do nadšenia až vášne. Staré a stále funkčné moka prístroje sa dajú zohnať kde tu na burzách, často tiež končievajú ako nechcené dedičstvo v odpade. Tu je teda zopár kúskov zo zbierky…
Moka prístroj neznámeho pôvodu s osemhrannou hornou nádobou. Všetky držadlá podľa talianskeho vzoru z čierneho bakelitu. Pripraví 6 káv.
Elegantný moka prístroj neznámeho pôvodu z vytvarovaným hrdlom a bajonetovým uzáverom. Bakelitové držadlá už nedržia ako voľakedy. Pripraví 4 kávy.
Tento moka prístroj, alebo lepšie povedané kotyogó, je čisto maďarský, na čudlíku hore je nápis Mofem. Moja prvá moka vôbec. Pripraví 6 káv.
Tento fešák pochádza z Talianska – Junior Express, má okolo tridsiatky a na rozdiel od ostatných má všetky držadlá z hnedého bakelitu. Pripraví 8 káv, a preto ho používam najmä ak príde väčšia návšteva.
Bialetti moku v jej súčasnej hliníkovej podobe vynašiel a tento kúsok, kúpený asi pred troma rokmi, má ešte originálny pôvodný dizajn a držadlá z čierneho bakelitu. Pripraví 3 kávy.
Ďalšie Bialetti, ale už v pozmenenom dizajne. Výrobu bakelitu zakázali ako škodlivú prostrediu, a tak všetky držadlá nahradila umelá hmota. Zmenil sa aj poistný ventil.Pripraví 2 kávy.
Táto medená moka je už vážená pani, pochádza totiž z prelomu 19. a 20. storočia. Obsahuje stojan s malým liehovým varičom. Stále do nej ešte zháňam tesnenie, takže ju ešte nemám odskúšanú.
Československým inžinierom sa podarilo dotiahnuť elektriku aj do moka prístroja, a tak na prípravu kávy v ňom už nepotrebujete oheň. Elektrické moka stroje dostanete kúpiť rovnako aj dnes, samozrejme v sofistikovanejšom prevedení. Moka podobného tvaru sa vyrábala aj v susednom Maďarsku.
Elektrická moka maďarskej výroby.
V Miláne sa trochu pohrali s dizajnom a vznikol prístroj, ktorý pracuje trochu inak ako pôvodný moka stroj. Ide o dve nádobky, pričom do tej hladkej bez otvorov sa naleje voda. Uprostred je umiestnený filter na kávu, druhá nádobka zostáva prázdna. Celý prístroj sa pri príprave kávy naplní všetkým potrebným, poskladá a postaví sa na oheň, hladkou nádobkou naspodok. Keď sa voda pomaly začne variť, o čom vás náležite upovedomí maličký otvor naboku, celý prístroj odstavíte z plameňa a jednoducho ho obrátite hore nohami. Horúca voda prekvapká cez kávu do spodnej nádobky.
Viktor, planujes v buducnosti napisat aj nejaky clanok o materialoch pouzivanych na vyrobu kavovarov? Co je lepsie… hlinik, nerez, med…? Lebo kazdy z kovov ma svoje vyhody aj nevyhody.
ano, planujem, bude to vsak v ramci ineho clanku, vseobecne o medi, hliniku a zeleze v riadoch, nielen moka kavovaroch. Este tento tyzden. Podobny clanok vyjde tiez v magazine Eva 03/2008 na buduci tyzden.
[…] je jedna z vecí, ktoré ma pôvodne odrádzali od espresso kávovaru. Rána mávam hektické a moka kávovar sa mi doteraz javilo ako najrýchlejšie možné riešenie. Dá sa to však spraviť aj tak, že […]
Zdravicko, chystam sa kupit BIALETTI a chcem sa spytat, ktory je najvhodnejsi, ak chcem dobru kavicku a aj penu. Pokukujem po brikke. Robim spravne? Dakujem
zdravim, napisal som to uz niekolko krat, z moky nikdy nebude crema. Ano, Brikka spravi „nieco ako penu“, ale ta zmizne rovnako rychlo, ako vznikla. Navyse ma Brikka podla mna tu nevyhodu, ze ju treba viac strazit, ked pukne ventil a natecie do hornej nadobky kava, tak to treba hned odstavit. Ono, ani klasicka moka by sa nemala nechavat zbytocne na plameni, ale na druhej strane, tej to trva dlhsie, kym cela voda pretecie hore, takze aj ked si to clovek trochu neustrazi, tak sa nestane ziadna tragedia. Osobne by som isiel do klasiky, ozelel penu a nechal ju na espresso. Navyse, pri klasike usetrite polovicu peniazkov a mozete namiesto toho kupit filter na vodu, alebo kvalitnejsiu kavu, co len chcete ;-)
Ja som s Brikkou spokojny, pena zalezi od druhu kavy a od intenzity tepla, na ktorom sa zohrieva. Pena, ktoru Brikka vyprodukuje vydrzi rovnako dlho ako na espresse v priemernej kaviarni na Slovensku. Jedinou nevyhodou su velkosti, v ktorej je ju mozne zohnat. Len na 2, alebo 4 salky. Realne z toho clovek spravi presne polovicny pocet kav v klasickom espresso formate.
vtip je ale v tom, ze ta pena bude len na oko. Na cremu potrebujes jednoducho dostatocny tlak a na to ti cca 2bar moky nestacia. Cize vysledok je ten, ze ta pena nebude obsahovat vsetky oleje, sacharidy a proteiny, ktore robia cremu cremou. Nie nadarmo je espresso zakladnym kavovym napojom. ;-)
ale samozrejme, ved z brikky pijem kavu takmer denne v praci a chuti mi. Len som chcel upozornit, ze ak niekto hlada cremu, ze moze byt sklamany, lebo je to nieco ine. Ak to chce niekto pre potesenie oka, tak samozrejme proti gustu ziaden disputat ;-)
Bialetti v poslednom case chrli do sveta stale nove a nove dizajny a ja v podstate nemozem proti nim povedat jedine slovo, ani pochvaly, ani kritiky. Kazdy nech si vyberie podla svojho gusta. Uz som to pisal inde, podla mna ma kava z hlinikovej moka lepsiu chut ako z nerezovej, ale zasa na druhej strane, kazdy mame ine chutove pohariky. Na moke sa v podstate neda uz co vymysliet, hlavny pricip zostal nezmenny a akurat sa tu a tam objavi nejaka ficura (brikka, mukka), ale inak jedine co sa tak moze menit, su tvary ruciek a tych stuplikov hore… v tomto som viac za rokmi preverenu klasiku, nez za novy vystrelok.
Co sa velkosti tyka, ta 6-salkova ma byt akoze pre jedneho cloveka? Dufam, ze ti tymto neasistujem pri pomalej kofeinovej vrazde ;-) Kava z moka ma inu konzistenciu, je silnejsia ako espresso (je vyslovene na rano, na nastartovanie…). Ak to ma byt pre dvoch ludi, tak by som zrejme volil 4-ku. Ak to mieni popijat v priebehu dna, tak kludne tu 6-ku. Vela zdaru pri vybere.
pekny clanok, sice ho citam az po par rokoch od jeho napisania, ale taketo veci sa nemenia:) idem prave kupovat moka kanvicku a preto by som potrebovala poradit ci sa podla Teba oplati investovat do znacky /Bialetti, alebo ci mi rovnako posluzi aj nieco podobne..napriklad Paloma od Tescomy, G.A.T, alebo Top moka, Moka http://www.kavicka.sk/obchod/moka-kavovary/moka-kavovar–6-salok-hlinik popis je rovnaky ako pri Bialetti, ale cena je casto polovicna..
Tazko povedat. Vsetko zalezi od mnozstva pouziteho hlinika, ci su steny dostatocne hrube. Teraz nemyslim, ze tie lacnejsie pri pouzivani roztrhne, ale skratka hrubsi material ma lepsiu tepelnu stabilitu aj zotrvacnost. Beriem to osobne tak, ze moka je prakticky na cely zivot, takze dat trochu viac penazi za original v konecnom dosledku nie je tak vela penazi.
Prima články. Bez kotyoga u nás není dne. ALE pravé maďarské kotyogo na 2 kávy mělo v překapávací trubici poměrně těžké závaží, tím se vyvinul poměrně velký tlak a kafe bylo jako originál od Maďarů – SKVOST. Italské rádoby kotyoga závaží nemají a kafe z těchto rádoby kávovarů je už jen hrušková voda. Před pár lety české BRAVO uvedlo na trh nerez kotyogo na el.proud, ale zase v překapávací trubici není závaží. To staré maďarské pořád slouží PŘES 40 LET, ale ty patálie s těsněním nám vraští čela. Dá se v Maďarsku nebo někde ještě sehnat kotyogo se závažím? Díky za odpoveď.
Este jedna vec, je rozdiel ako je namleta kava. Hruskovu vodu som z moka kavovaru nikdy nemal. Sitko naplnim tak, ze volne donho nasypem kavu, aby vznikol mensi kopcek. Taliani tomu hovoria, ze urobia Vesuv. Kavu neutlacam, len zasrobujem vrchny diel a dam na maly plyn. Kava by sa mala robit minimalne 5 minut, cim rychlejsie, tym horsie. Vtedy je silna aj husta.
Ak mozte, skuste to kotyogo nafotit, som zvedavy ako vyzera. Podla popisu to ale vyzera na takyto model, ktory robi Bialetti – Brikka: http://www.bialetti.sk/?idi=5 Nemozme sa ale bavit o zavazi, neni to nejako extra tazke, jedine co to spravi je trochu peny navrchu. Chutovo ziaden podstatny rozdiel, iba vizualny. Co sa tesnenia tyka, podla mna na to urcite bude pasovat niektore tesnenie, ktore ide do Bialetti. Alebo dokonca v domacich potrebach, kde sa predavaju suciastky na stare roboty Eta: http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/nahradni-dily-eta.html/
[…] sranda je, že jedno maďarské kotyogó som mal doteraz v zbierke a ani som o tom netušil. Až naša čitateľka, Gabika z Čiech, ma upozornila, že existuje takto […]
Presne ako je tu napísané, najväčší problém je tesnenie. V piatok som našla tesnenie u predajcu inštalačného materiálu pre vodárov!! Jedna čierna tesniaca guma trošku dlhšia, ale pasuje. Konček, asi centimeter som odstrihla a HURAAA :) nič už nevyteká, nekvapká, a fičím na kavenke zas a znova. Možno som niekom pomohla :) ..
Ja som minuly tyzden kupoval tesnenie v normalnych domacich potrebach – Vittek centrum Zvolen. najmensie mali taketo 3313 tesnenie do kavovaru 3 Krajina povodu Taliansko Dovozca AB LINE S.R.O. Poprad Pasovalo presne na 3 salkove kotogo. Takze je to asi bezny sortiment, treba sa len spytat.
jéjdanenky, takýto maďarský výtvor máme aj my:) Som si myslela, že sa už vôbec nevyrábajú.
ten CS produkcie je dakde u nasich, aj tych hranatych maju zopar ako vystavne exponaty, nechcem im ich brat :-)
germa:
no ono asi uz nevyrabaju, tieto su z burzy a z roznych dedicstiev
Viktor, planujes v buducnosti napisat aj nejaky clanok o materialoch pouzivanych na vyrobu kavovarov? Co je lepsie… hlinik, nerez, med…? Lebo kazdy z kovov ma svoje vyhody aj nevyhody.
ano, planujem, bude to vsak v ramci ineho clanku, vseobecne o medi, hliniku a zeleze v riadoch, nielen moka kavovaroch. Este tento tyzden. Podobny clanok vyjde tiez v magazine Eva 03/2008 na buduci tyzden.
[…] je jedna z vecí, ktoré ma pôvodne odrádzali od espresso kávovaru. Rána mávam hektické a moka kávovar sa mi doteraz javilo ako najrýchlejšie možné riešenie. Dá sa to však spraviť aj tak, že […]
Zdravicko,
chystam sa kupit BIALETTI a chcem sa spytat, ktory je najvhodnejsi, ak chcem dobru kavicku a aj penu. Pokukujem po brikke. Robim spravne? Dakujem
zdravim,
napisal som to uz niekolko krat, z moky nikdy nebude crema. Ano, Brikka spravi „nieco ako penu“, ale ta zmizne rovnako rychlo, ako vznikla. Navyse ma Brikka podla mna tu nevyhodu, ze ju treba viac strazit, ked pukne ventil a natecie do hornej nadobky kava, tak to treba hned odstavit.
Ono, ani klasicka moka by sa nemala nechavat zbytocne na plameni, ale na druhej strane, tej to trva dlhsie, kym cela voda pretecie hore, takze aj ked si to clovek trochu neustrazi, tak sa nestane ziadna tragedia. Osobne by som isiel do klasiky, ozelel penu a nechal ju na espresso. Navyse, pri klasike usetrite polovicu peniazkov a mozete namiesto toho kupit filter na vodu, alebo kvalitnejsiu kavu, co len chcete ;-)
Ja som s Brikkou spokojny, pena zalezi od druhu kavy a od intenzity tepla, na ktorom sa zohrieva. Pena, ktoru Brikka vyprodukuje vydrzi rovnako dlho ako na espresse v priemernej kaviarni na Slovensku.
Jedinou nevyhodou su velkosti, v ktorej je ju mozne zohnat. Len na 2, alebo 4 salky. Realne z toho clovek spravi presne polovicny pocet kav v klasickom espresso formate.
vtip je ale v tom, ze ta pena bude len na oko. Na cremu potrebujes jednoducho dostatocny tlak a na to ti cca 2bar moky nestacia. Cize vysledok je ten, ze ta pena nebude obsahovat vsetky oleje, sacharidy a proteiny, ktore robia cremu cremou. Nie nadarmo je espresso zakladnym kavovym napojom. ;-)
Ja netvrdim, ze je to crema, nikdy to ani nebude. Ale je to minimalne oku lahodiace a chut je tiez fajn.
ale samozrejme, ved z brikky pijem kavu takmer denne v praci a chuti mi. Len som chcel upozornit, ze ak niekto hlada cremu, ze moze byt sklamany, lebo je to nieco ine. Ak to chce niekto pre potesenie oka, tak samozrejme proti gustu ziaden disputat ;-)
dobry clanok, dobra placa,
a co tento ?? BIALETTI MIA – 6 šálok
chcem to kupit otcovi, ma staru moku ale iba na dve male mokka salky, cize jedna klasicka slovenska,
hladam nejaku kvalitnu cca trojdecovu
dakujem za radu
Bialetti v poslednom case chrli do sveta stale nove a nove dizajny a ja v podstate nemozem proti nim povedat jedine slovo, ani pochvaly, ani kritiky. Kazdy nech si vyberie podla svojho gusta. Uz som to pisal inde, podla mna ma kava z hlinikovej moka lepsiu chut ako z nerezovej, ale zasa na druhej strane, kazdy mame ine chutove pohariky. Na moke sa v podstate neda uz co vymysliet, hlavny pricip zostal nezmenny a akurat sa tu a tam objavi nejaka ficura (brikka, mukka), ale inak jedine co sa tak moze menit, su tvary ruciek a tych stuplikov hore… v tomto som viac za rokmi preverenu klasiku, nez za novy vystrelok.
Co sa velkosti tyka, ta 6-salkova ma byt akoze pre jedneho cloveka? Dufam, ze ti tymto neasistujem pri pomalej kofeinovej vrazde ;-) Kava z moka ma inu konzistenciu, je silnejsia ako espresso (je vyslovene na rano, na nastartovanie…). Ak to ma byt pre dvoch ludi, tak by som zrejme volil 4-ku. Ak to mieni popijat v priebehu dna, tak kludne tu 6-ku. Vela zdaru pri vybere.
pekny clanok, sice ho citam az po par rokoch od jeho napisania, ale taketo veci sa nemenia:)
idem prave kupovat moka kanvicku a preto by som potrebovala poradit ci sa podla Teba oplati investovat do znacky /Bialetti, alebo ci mi rovnako posluzi aj nieco podobne..napriklad Paloma od Tescomy, G.A.T, alebo Top moka, Moka
http://www.kavicka.sk/obchod/moka-kavovary/moka-kavovar–6-salok-hlinik
popis je rovnaky ako pri Bialetti, ale cena je casto polovicna..
Tazko povedat. Vsetko zalezi od mnozstva pouziteho hlinika, ci su steny dostatocne hrube. Teraz nemyslim, ze tie lacnejsie pri pouzivani roztrhne, ale skratka hrubsi material ma lepsiu tepelnu stabilitu aj zotrvacnost. Beriem to osobne tak, ze moka je prakticky na cely zivot, takze dat trochu viac penazi za original v konecnom dosledku nie je tak vela penazi.
jasne..ja som sa rozhodla nakoniec rovnako ako vravis:)
Prima články. Bez kotyoga u nás není dne. ALE pravé maďarské kotyogo na 2 kávy mělo v překapávací trubici poměrně těžké závaží, tím se vyvinul poměrně velký tlak a kafe bylo jako originál od Maďarů – SKVOST. Italské rádoby kotyoga závaží nemají a kafe z těchto rádoby kávovarů je už jen hrušková voda. Před pár lety české BRAVO uvedlo na trh nerez kotyogo na el.proud, ale zase v překapávací trubici není závaží. To staré maďarské pořád slouží PŘES 40 LET, ale ty patálie s těsněním nám vraští čela. Dá se v Maďarsku nebo někde ještě sehnat kotyogo se závažím? Díky za odpoveď.
Este jedna vec, je rozdiel ako je namleta kava. Hruskovu vodu som z moka kavovaru nikdy nemal. Sitko naplnim tak, ze volne donho nasypem kavu, aby vznikol mensi kopcek. Taliani tomu hovoria, ze urobia Vesuv. Kavu neutlacam, len zasrobujem vrchny diel a dam na maly plyn. Kava by sa mala robit minimalne 5 minut, cim rychlejsie, tym horsie. Vtedy je silna aj husta.
Ak mozte, skuste to kotyogo nafotit, som zvedavy ako vyzera. Podla popisu to ale vyzera na takyto model, ktory robi Bialetti – Brikka: http://www.bialetti.sk/?idi=5
Nemozme sa ale bavit o zavazi, neni to nejako extra tazke, jedine co to spravi je trochu peny navrchu. Chutovo ziaden podstatny rozdiel, iba vizualny. Co sa tesnenia tyka, podla mna na to urcite bude pasovat niektore tesnenie, ktore ide do Bialetti. Alebo dokonca v domacich potrebach, kde sa predavaju suciastky na stare roboty Eta: http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/nahradni-dily-eta.html/
[…] sranda je, že jedno maďarské kotyogó som mal doteraz v zbierke a ani som o tom netušil. Až naša čitateľka, Gabika z Čiech, ma upozornila, že existuje takto […]
Presne ako je tu napísané, najväčší problém je tesnenie. V piatok som našla tesnenie u predajcu inštalačného materiálu pre vodárov!! Jedna čierna tesniaca guma trošku dlhšia, ale pasuje. Konček, asi centimeter som odstrihla a HURAAA :) nič už nevyteká, nekvapká, a fičím na kavenke zas a znova. Možno som niekom pomohla :) ..
Super, ale treba davat pozor, aby to bola guma, ktora odolava zahrievaniu a vysokym teplotam.
Ja som minuly tyzden kupoval tesnenie v normalnych domacich potrebach – Vittek centrum Zvolen.
najmensie mali taketo
3313 tesnenie do kavovaru 3
Krajina povodu Taliansko
Dovozca AB LINE S.R.O. Poprad
Pasovalo presne na 3 salkove kotogo.
Takze je to asi bezny sortiment, treba sa len spytat.
Dobrý den,
Našiel som doma starý skleneny mocca kavovar aj so stojanom, avšak neviem zohnať nijaké informácie.
Viete mi poradiť?
Marosdubaj
Pomohla by fotka, viete ju niekde zavesit a poslat link? Pripadne ju poslite emailom, je uvedeny v sekcii Kontakt