Napadlo by vám urobiť zo šípok „kávu“?

Hotová šípková raňajková "káva"

Ešte keď sme pripravovali veľký test kávovín, som kdesi čítal, že z pražených šípkových zrniečok sa dá pripraviť výborný nápoj. Len stručná zmienka voľakde, nič viac. Cez víkend som bol naoberať šípky a popri sušení na čaj som sa pustil aj do tohoto tajomstva.

Šípky po prvom snežení

S naoberanými šípkami som začal premýšlať, ako nato. Určite by bolo ľahšie dolovať zrnká zo sušených šípok, ale bol som nedočkavý, tak som vzal nôž a začal ich prácne dobývať. Každú šípku som jemne prekrojil napol a zvnútra vyšparchal všetky zrniečka. Iste, mixér by veci značne urýchlil, lenže zároveň by možno niektoré zrnká rozsekal. To sa mi kvôli následnému praženiu nezdalo ako dobrý nápad. Ale omyl. Zvyšné šípky na čaj som na druhý deň kvôli lepšiemu a rýchlejšiemu sušeniu hodil do kutra a tam posekal. Na počudovanie zrniečka zostali celé, nenašiel som ani jedno rozseknuté. Takže táto „skratka“ funguje a jednoznačne uľahčuje celú prípravu.

Prešla pol hodina a ja som mal načistené zrniečka sotva za tri kopcovité čajové lyžičky. Milovaná sa na mňa len zhovievavo usmievala z gauča. Množstvo malé, ale na praženie stačí. Spomenul som si na nedávnu prednášku o káve v Prahe. Vraveli nám, ako sa praží káva v Etiópii. Kávu tam prepláchnu vo vode a takú mokrú ju hodia na rozpálený plech, kde sa má upražiť. Zdanlivo šialený nápad, ale finta je v tom, že voda zabráni okamžitému spáleniu zŕn pri kontakte s rozhorúčenou platňou. Presne táto stratégia domáceho praženia bola to najlepšie, čo sa na šípkové zrniečka dá použiť. Spolu so zrnkami vylúpete aj hojné množstvo ostrých chĺpkov, ktorých sa treba zbaviť. Áno, najlepšie „prepraním“ pod vodou medzi dlaňami.

Upražené šípkové zrniečka

Kým praženie som si požičal od Afričanov, varenie som zasa zobral od Arabov.

Na miernom ohni som si rozohrial malú liatinovú panvičku akú používam na praženie korenia. Po častiach som na ňu hádzal mokré zrnká a neustále ich miešal, kým nestratili všetku vlhkosť. Potom to bolo už len o potriasaní panvičkou. Trvalo asi 6 minút, kým začali šípky hnednúť. Domom sa začala šíriť vôňa. Zo strachu pred spálením som zrnká odstavil ešte v tmavohnedom stave. Takto som postupne upražil všetky šípky a odložil ich na ráno.

Pomleté šípky pred prípravouKým praženie som si požičal od Afričanov, varenie som zasa zobral od Arabov. Upražené zrnká som pomlel, mlynček po nich zostal celkom mastný. Pomleté šípky som nasypal do smaltovej džezvy, pridal malú lyžičku cukru a zalial asi dvoma decami studenej vody. Zvyšok bol scenár varenia arabskej kávy. Menší plameň a neustále miešanie až do bodu varu. Hotovú kávovinu som odstavil a precedil cez sitko. Nevedel som, ako sa to bude správať a nechcel som riskovať, aby mi to časom zhorklo. Nalial som nápoj do skleneného pohára. Výsledok bol nepekný a odstrašujúco svetlý. V duchu som nadával na svoju predposratosť pri pražení. Idem chutnať. Vôňa šípok tu bola, ale chuť bola jemná a kdesi v pozadí bolo cítiť dym a karamel. Do pohára som prilial trochu plnotučného mlieka a šípková raňajková „káva“ bola hotová. Aj keď sa budem neviemako hanbiť za nasledujúcu otrepanú frázu, chuť výsledného nápoja bola výrazná, charakteristická, ale zároveň naozaj jemná.

Uvarený nápoj

Poviem to rovno. Ak by som mal k dispozícii túto kávovinu, keď sme robili test kávovín, toto by bol jednoznačný víťaz. Dal som ochutnať starkej (rozumej odchovanej na Melte) aj mojej skepticky sa tváriacej polovičke. Obe sa len mlsne zalízli, vychlípali každá svoju šálku a vyčítavo ju nastavili na duplu. Takže dnes večer asi znovu pražím.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (20)

  1. Dnes vecer aj lupes, alebo si kazda musi pripravit zrniecka sama ? ;)
    Pytam sa, lebo viem, aky je to pocit stravit dve hodin nad siplavou robotou, ktoru potom niekto iny za 2 minuty zje, len sa tak zaprasi (vid priprava domaceho gastanoveho pyre).

  2. Katka: Nelupem ani ja, ano oni. A napriek tomu kava bude. Kuzlo! ;-)
    Prave som to doplnil do clanku. Kontroloval som sipky, ktore som dal rozsekat do kutra a cuduj sa svete, zrniecka ostali cele. Takze ich len staci povyberat, vyrazne to urychli pripravu.

  3. Gabi Skeptik

    Super na dlhé zimné večery!!Alebo pre nezamestnaného.Ale čo taký pracujúci človek?

  4. Gabi: …pracujuci to ma na ukludnenie nervov po robote ;-)

  5. podarila sa, supanie bolo sice o nervy- suche sipky su des(a hruza) , ale kafe stalo zato… na stranke je zopar fotiek ;)

    1. Super! A takto podla fotek, nebolo to zhorane?

  6. nebolo, aj ked som sa prave toho bal, po zomleti mala bledohnedu farbu, a chut … sipkovu s karamelom.

  7. Dnes vecer aj lupes, alebo si kazda musi pripravit zrniecka sama ? ;) Pytam sa, lebo viem, aky je to pocit stravit dve hodin nad siplavou robotou, ktoru potom niekto iny za 2 minuty zje, len sa tak zaprasi (vid priprava domaceho gastanoveho pyre).

  8. uz mam nalupane vopred ;-)

  9. […] sme tu pražili šípkové zrniečka a varili z nich rannú bielu kávu. Dnes si uvaríme vianočný stromček. Tipujete alkohol? Alebo […]

  10. farfalla

    Jéj, my máme kopec zrniek z výroby džemu, jedna teta v nemocnici mojej mamke hovorila, že sa to robí, zabudli sme na to potom, nechali zrnká len tak a teraz mozme skusat:-) kludne sa podelime, mame toho vazne kopec, len v Prahe…

  11. farfalla: super. Kolko je to kopec? Ak to nevyuzijes, mohli by sme to dat do sutaze tu na stranke? Samozrejme by som to uprazil a mletie by si spravil uz sam vyherca.

  12. farfalla

    tak kopec je trebars taka ta sklenica na spagety typu http://www.leifheit-shop.cz/doza-na-spagety-leifheit-aromafresh-17-l/d-90569-c-928/, ale sklenena… kludne sa podelim, ale uz su cez rok stare, tak neviem, nakolko to vadi.. az dopisem seminarnu pracu, dam report, ako dopadlo prazenie a ci sa to da este pit, aj ked ktohovie, ci to poznam,ked som to nerobila a meltu nepijem…

  13. Vdaka za naroznost ;-)
    Ak budem vychadzat z kavy, tak pokial to nie je uprazene a nedajboze pomlete, tak by tomu rok skladovania nemalo uskodit.

  14. farfalla

    tak uz prazime, uvidime, ci sa budeme este stale chciet rozdelit:-)

  15. farfalla

    dlho som sa neozvala – „kvu“ sme uprazili, ale uz je to dost dlho a nikto si ju nerobil zasa, takze ak zajem trva, napiste a nejako by sa to dopravilo na SK…:-)

  16. Nenapadlo :-)
    Recept jsem objevila nahodou (cf. z Apetitus o 33€ na mesic k sipkove kave ;-) a jelikoz je sipkova sezona v plnem proudu, jdu to vyzkouset. Nejvic me k tomu naladil tvuj popis vysledne karamelove chute ;-)
    Diky za originalni tip !

  17. […] S novinkami neskončíme ani v novej súťaži. Ak ste boli na Dobrom trhu na Jakubáku v Bratislave, možno ste si tam všimli šípkové víno Bodka, teda vlastne skôr medovinu. Na trhu sme síce neboli, pár fliaš u nás predsa skončilo. A nielen to, dostali sme aj pražené šípkové zrnká, čiže výbornú kávovinu. […]

  18. […] neskôr pil jedno vydarené, nechytilo ma to natoľko, aby som to skúsil znovu. Skúšal som aj pražiť šípkové semienka na kávovinu. Tento pokus dopadol nad moje očakávania, najlepšia kávovina, akú som […]

Napísať odpoveď pre Martin Gramblicka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.