Omrvinky: krátke kávové správy a veľa zákuskov

Za posledné dva týždne som zažil pár kávičkových vecí aj pojedol slušnú kopu zákuskov, sú tu krátke predvianočné Omrvinky.

Kam sa za tie roky posunula Green Plantation

Nedávno zorganizovali pár miniprednášok o káve v bratislavských podnikoch. Prišiel aj Valér z Ameriky, takže bolo čo počúvať. Bol som sa pozrieť v Brew Bare, kde téma bola Best of Panama, s podtitulom Geisha.

Greeen Plantation v Brew Bare

Panama GeishaPrednáška bola fajn, vcelku jednoducho a priamo vysvetlené, čo je Geisha, kam sa dostala aj ako chutí. Pár detailov stálo za povšimnutie. Napríklad to, že „kyslé“ kávy v skutočnosti nemajú kyslejšie PH ako povedzme espresso. Podstatnejšia informácia, ktorú nepočuť príliš často, bola v samotnej ochutnávke. Chutnali sme Best of Panama 2014 z Finca la Mula v dvoch rôznych spracovaniach, suchom aj mokrom. Rozdiel vo výslednej chuti pri rovnakej príprave cez chemex bol obrovský. Mokré spracovanie vyrobilo kávu, pri ktorej sa mi postupne v ústach jednotlivé chute zažínali ako jasné žiarovky. Liči, pomelo, krásna káva. Oproti tomu sucho spracovaná (teda naturálka) bola náročnejšia na pitie. Chute ste museli vyslovene hľadať, boli akoby zastreté jemný oparom. Nie od praženia, ale ako charakter danej kávy. A teraz si tipnite, ktoré zo spracovaní vyhralo spomínanú cenu… Naturálka.

Green Plantation poznám ešte od čias, kedy pražil starý pár Hrala. Čo sa udialo potom sa dá popísať len ako obrovský skok vpred. Peťo Ondrejka sa prepracoval k praženiu, Valér Hrala zasa do labákov a priamo na plantáže. Bolo zaujímavé pozorovať tú cestu. Ak chcú aj ďalej ukazovať smer ostatným, verím, že to nebudú robiť cez hádky na sociálnych sieťach. Nech je to akokoľvek frustrujúce, v našom svete takmer nulovej pochvaly ich preverí zasa len čas. A vlastná trpezlivosť.

Asi chcú predefinovať „štandartku“

Kto? Ľudia okolo slovenského Coffee Festu. Medzičasom ohlásili dva nové a veľké projekty. Prvým je CoffeeFest Austria vo Viedni a druhým je Standart, printový magazín o káve. Asi mesiac dozadu som ich „načapal“ pri fotení filtrovanej kávy v bratislavskom Urban House. Viac neviem, ale zvedavý som.

www.standart.sk

Cukráreň Laurent v novom

Nie sťahovanie, ale nová prevádzka. Potešilo, že má vlastný charakter, takže nehľadajte červenú, ale bielu. Taký je interiér na rohu Špitálskej a Dobrovského v Bratislave. Detailami odkazuje na monarchiu a Viedeň. Sú tu vysoké stropy aj obrazy z tej doby. Dôležitejšie, je tu aj samostatná výrobňa a ponuka sa rozrástla do troch vitrín.

Interiér novej cukrárne Laurent

Jedna z troch vitrín

Nemôžete povedať, že niet z čoho vyberaťNa vrchných poschodiach majú skôr raňajkové koláče (linecké, pité, brownies), nižšie zasa torty, krémové zákusky aj klasiky. Ochutnal som gaštanový jazýček (1,20€), veterník (1,40€), rigó jancsi (2€) a espresso (1,30€). Všetko čo som ochutnal stálo zato a dá sa zhrnúť do dvoch slov – jemnučká šlahačka. Ešte aj navrchu toho gaštanového jazýčka. Robí sa aj u nás v Nitre, porovnávať nemá zmysel. Už len vrstva čokolády, v ktorej je obalený, je úplne iná liga. Skrátka oplatí sa navštíviť.

Gaštanový jazýček

Veterník

Rigó jancsi

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Viktor moc pekne dakujem za spomenutie akcie v Brew Bar. Robili sme podobne aj V Urbanoch v BA a vsetky dopadli uzasne, mali sme vela kavovej zabavy. Slovenska kavova komunita je uzasna.

    Co sa tyka mojich hadok na socialnych sietiach viem o jednej a nejednalo sa o hadku, ale viac o vymenu velmi odlisnych nazorov. Co bolo smutne, ze sa to uddialo na poste jednej Kavomilky (Kavmolci je FB skupina, preto Kavomilka) ktorej post s tymto nemal nic spolocne. Aj preto som sa tejto Kavomilke osobe ospravedlnil, ze som citlivo zareagoval hlavne po tom, co nam nazvali kavu „shitackou“ . Ako som aj v komentaroch uznal, mal som ustipacne komentare ignorovat co v buducnosti to aj spravim.

    Na druhej strane, aby sme boli fer, ty si sa tiez pridal k tej diskusii a to aj po tom, co som dal za pravdu inym clenom Kavomilcov, ze maju pravdu a hadky podobneho typu na kavomilcov nepatria. Tiez si pridal komentar o akomsi „spinavom pradle“, co do dnes nechapem.

    Osobne si chybu uznam, ze som zareagoval citlivejsie, ale na druhej strane som obhajoval nieco co je mojim „dietatom“ nieco pre co zijem a co ma tvoria niekedy tieto utoky beriem osobne.

    Ako som ti to uz pred tym povedal velmi si vazim co delikatesy.sk doniesli pre slovensku gastronomiu, ale dovolim si aj vyjadrit svoj nazor, ze ako novinar by si nemal participovat na podobnych diskusiach prodavanim a to hlavne po tom com som sam uznal svoju chybu.

    1. Ahoj Valer,
      chces znovu otvarat uz raz uzavretu debatu? Nemam zaujem v nej pokracovat a zopakujem jej zaver. Ze vam prajem, nech sa vam dari a nech si neznicite to vybudovane. Samozrejme, je to len moje osobne prianie, kedze vesmir ani vy ma posluchat nemusite. Aj ked priznavam, prianie je to velke, ked to dotiahlo aj do samostatneho clanku ;-)

      Co sa mojej novinarciny tyka, vies ze nepisem spravodajstvo, ale publicistiku. Na spravodajstvo su tu restauracie.trend.sk, napriklad. Cize nie faktograficke spravy, ale nazorove clanky. Ergo, zapajam sa do debat, ak sa mi nieco niekde nepaci a citim to tak. Plus sa pozname osobne, takze cuduj sa svete, reagujem osobnejsie ako na no-name firmu. Verim, ze chapes tie rozdiely…

  2. Nie nechcem. Dufal som, ze padne do pozabudnutia. Ako som spomenul chybu som uznal, ospravedlnil som sa tam kde treba. Bola otvorena v tomto clanku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.