Orechovka – vyrobte si domáci digestív

Po dlhom čase tu máme konečne aj recept na nápoj. Rovno alkoholický. A keď už, tak digestív. Receptúru prinášame s predstihom, aby ste sa stihli pripraviť. Blíži sa totiž magický svätojánsky dátum a to je presne čas, kedy sa treba vybrať na nezrelé vlašské orechy.

Suroviny

– 30 nezrelých orechov
– 1 l liehu
– 2,5 dl liehu
– 5 klinčekov
– celá škorica
– kôra zo ¼ pomaranča
– 500 g kryštálového cukru
– 5 dl vody

Na Jána, teda 24. júna, natrhajte 30 nezrelých orechov. Prekrojte ich na štvrťky, nebojte sa, škrupina vo vnútri sa ešte nevytvorila, tak ich prekojíte celkom ľahko. Takto nakrájané ich aj so zelenou šupkou namočte na 24 hodín do vody. Potom vodu zlejte, vyberte orechy a naložte ich do veľkého zaváraninového pohára do 1 litra liehu. Nechajte odstáť 30 dní. Následne lieh zlejte a odložte. Vezmite vodu, pridajte do nej cukor, klinčeky, škoricu a pomarančovú kôru. Spolu prevarte a nalejte na orechy. Tie takto nechajte odstáť 14 dní na slnečkon mieste, napríklad v okne.

Po 14-tich dňoch prilejte odložený lieh, zamiešajte a nechajte postáť ďalšie 2 dni. Prefiltrujte cez gázu a môžete nafľaškovať. Kto chce laborovať, pomocou liehomeru si upraví silu výsledného alkoholu na želanú úroveň, okolo 30%. Samotný likér bude mať tmavohnedú farbu.

Čo sa týka liehu, môžete použiť napríklad kvalitnú vínovicu alebo iný čistý destilát s vyšším percentom alkoholu. Počul som, že niekto nakladá aj do vodky.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (10)

  1. fugu3001

    fajn recepis, strucny, jasny, takto to mam rad :)

    mam otazku:

    – ten spiritus kupim kde? to moze byt take to „konzumny lieh“ z tesco? alebo to musi mat vacsie grady?

  2. Shira313

    Vedel by mi niekto poradiť, kde by som mala zháňať lieh?

  3. Ja palenku dostavam od nasich, ty ju neviem odkial maju. Co sa gradov tyka, tak idealne by lieh mal mat viac ako 50%. Ak sa nemylim, tak pri vyssom percente sa lepsie vymaceruju veci z orechov. Ale ako vravim, v najhorsom to spravi aj vodka.
    Neviem, ake percento ma ten z Tesco, ale zalezi na vyrobcovi, aby to nebol nejaky lacny skrablavy ozembuch. Naozaj ide o kvalitu vsetkych pouzitych surovin.

  4. Miroslav

    Ahoj tak konečne je na svete :-) minulý týždeň som fľaškoval. Podarilo sa to. Pripravoval som to presne podľa toho ako si to tu napísal. Je to super skvelá chuť. Ďakujem

  5. Super, tesim sa, ze sa ti podarilo a chutilo

  6. neskúšal si niečo robiť s tými zvyšnými orechmi? za pár dní to budem filtrovať a je mi lúto ich vyhodiť…nedajú sa dať do nejakého sladkého nálevu, v ktorom nakoniec úplne zmaknú? :))

  7. Ak si dobre pamatam, tak sa zvykli krajat na tenke platy a jest, ako ozdoba dezertov. Ale musim sa opytat.

  8. Radoslav

    Opäť sa blíži ten správny čas.

    1. Ano ano, vdaka za pripomenutie. Len aby nam dovtedy neskanstrila stromy ta pliaga, co nechava vyrastat tie divne utvary na listoch…

  9. Tak ako každý rok odkedy sme sa presťahovali na dedinu už mám základ zarobený a vyložený na slniečku:-) Miesto liehu ja používam kvalitnú vodku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.