Každý rok u nás v lete ide nejaké konkrétne pitie. Po dovolenke v Krumlove je to jednoznačne pivo. Náhodou som sa dostal k fľaške belgického piva St. Stefanus, ktoré vyzrieva počas skladovania.
Zlá správa na začiatok, toto pivo zoženiete len v Británii, vo Francúzsku a samozrejme v Belgicku. Na druhej strane, aj v našich pivotékach nájdete dostupné pivá, u ktorých si dĺžkou skladovania môžete určiť výslednú chuť.
St. Stefanus pochádza z opátstva. Voľakedy išlo o tzv. trapistické pivo, ale keď sa pivovar presťahoval mimo múrov kláštora do Van Steenberge Brewery, tento status samozrejme stratilo. Medzičasom sa pivovar zaradil medzi značky kolosu SABMiller. Napriek tomu ide stále o malú pôvodnú výrobu. St. Stefanus je teda tzv. opátske pivo (abbey), robené komerčne, ale pod licenciou opátstva.
Fľaša je prepracovaná do detailov. Korunka nesie obrázok vitráže kláštora, božie srdce. Sklo má výbrus aj etiketu. Na nej je napísaný mesiac/rok výroby piva. Pivovar opúšťa ako 3-mesačné, ľahké a svetlunké. Podľa dátumu mi vyšlo, že pivo má asi 9 mesiacov, čo je niekde v strede zrenia.
Samotné nalievanie piva do pohárov si samozrejme pýta trochu zručnosti, ale pri tomto type piva je tu ešte jedna záludnosť. Môžete si dokonca vybrať, či chcete mať číre pivo, alebo mútne. Ak číre, necháte ho 30 minút sadnúť, a potom opatrne nalejete. Ak mútne, tak nalejete ako v prvom prípade, ale necháte na dne zvyšnú tretinu, zamiešate ju a dolejete do pohára.
Ako chutí stredný stupeň zrenia? Pivo bolo výrazné, takmer by som povedal drsné, v dochuti som cítil klinčeky a štipľavosť. Pili sme ho ku kyslým rybám, myslím, že sa k tomuto jedlo celkom hodilo. Podobne chutilo aj mojej milovanej. Len dúfam, že po ďalšom pol roku zrenia by nebolo ešte drsnejšie… ale to sa už asi nedozviem.
P.S.
Zisťoval som, aké podobné pivá u nás zoženiete. Zistil som, že napríklad väčšina trapistických fermentuje vo fľaši. Niekedy ide dokonca až o tretiu fermentáciu, ako v prípade známeho piva Orval. Čerstvé bude chutiť sviežo, staršie bude „plnotučnejšie“.
Keď sme pri pive, musím spomenúť ešte jednu vec. V Košiciach sa 6.-8. septembra schyľuje k novému festivalu, ako inak, piva. Košice Pivo Fest organizuje Peter Škripko z Camelotu a všetky informácie nájdete na kosicepivofest.webnode.sk. Nemá to byť žiadne rádoby októberfest, ale skôr prehliadka pív, malých pivovarov a má tu byť aj Košická domovaričská divízia. Skrátka, niektorí medzi nami si doma varia vlastné pivko… Už len kvôli samotnému slovu domovarič mi celý tento hurhaj okolo piva stojí za bližšie preskúmanie.
(Mimochodom, ďakujem Richard ;-) )
Ja dakujem :-)
Viktor,
nahodou pracujem v slovenskom SABMilleri, takze ak sa mi niekedy dostane flaska do ruky zas, tak ti ju prihram a mozes vyskusat :)
Mato
Dakujem Mato
Takto podobne by mali zriet pocas skladovania aj piva vyrobene v „domacich mikropivovaroch“ (nebudem robit reklamu predajcovi, su to take plastove sady). Chut vyrobeneho piva by sa mala zlepsovat casom pocas 24 mesiacov spravneho uskladnenia. Po naplneni flase sa pridava do piva fermentacna zlozka, ktora ma zrenie na starosti. Snad sa k tomu raz dostanem a vyskusam to. Ale kedy…
dozrievanie piva nema na starosti fermentacna zlozka /drops v tomto pripade/, ta sluzi na dosytenie piva. Dozrievanie piva je iny proces, a je to na dlhsiu diskusiu. Spat k pivam dozrievanym vo flasi, odporucam kontaktovat slovenske zastupenie skotskeho punkoveho pivovaru /nebudeme robit reklamu/, ti maju vo svojej ponuke hned niekolko skvostov ktore su urcene aj na 15 rocne dozrievanie /su to tie silnejsie, vacsinou „tmave“/ piva.
dakujem za doplnenie, toto si musim podrobnejsie nakukat, mozno skusim doma nieco uvarit.
neviem ci mozem priamo link, ale spominany skotsky vyrobca napriklad ponuka aj toto http://www.brewdog.com/product/abstrakt-ab10
S tou fermentacnou zlozkou som sa tak daleko nedostal, aby som toto vedel posudit. Podla vsetkeho vsak pre kvalitne vyzrete pivo treba vseobecne vyssi obsah alkoholu +/-8% a jednoznacne pritomnost aktivnych kvasnic (teda hutne „tazke“ pivo). Vhodni kandidati na zretie sa daju najst aj na pultoch v obchodoch, len ich treba hladat. Mna osobne laka skor takyto vlastny experiment, ako nakup uz „zreleho“ piva :-) Koniec koncov, SK aj CZ je plne kvalitnych malych pivovarov.
ak je pivo vyrobene v roku 2012 a je na nom napisane ze je urcene na dalsie zretie vo flasi jedna sa o nakup uz zreleho piva? :-) vlastny experiment uz mam za sebou, nejde tu len a len o silu piva, alebo pritomnost zivych kvasnic, pripadne zbytkoveho cukru. Proces zretia piva je jeden komplex :-)
„ak je pivo vyrobene v roku 2012 a je na nom napisane ze je urcene na dalsie zretie vo flasi jedna sa o nakup uz zreleho piva? :-)“
Tomu nerozumiem :-) Ale podla vasho blogu sudim, ze viete, co pisete.
Ahoj Viktor, Matej mi poslal link na tvuj clanek. Jmenuji se Eva a jsem zodpovedna za St.Stefanus. Jsem velmi rada, ze ti pivo chutnalo! Je to uzasny produkt a musim rict, ze se ani nedivim, protoze je opravdu vyrabeny s laskou.. Jef Versele je pivovarnik , jeho rodina vlastni pivovar v Ertwelde uz 6 generaci a on se vse naucil od sveho dedecka, ktery bohuzel jako devadesatnik minuly rok zemre.. Jsem s Jefem v denodennim kontaktu a do pivovaru jezdim kazdy tyden. Pokud chces byt s nami v kontaktu, tak se zaregistruj na nasi strance pro „newsletter“ a my ti budeme posilat novinky o vsech specialitach.. Take se snazime updatovat nasi sekci Blogu a kazdy tyden tam najdes nejake informace o belgickych specialitach (o cele kategorii, nejen o St. Stefanus) take posilame hodne informaci na twitter: @StStefanus. Na konci srpna jedu do Bratislavy, tak di dovezu starsi St.Stefanus v 75cl lahvi. Je to moje nejoblibenejsi! Chut je velmi komplexni, rekla bych vice vyrovnana a plna kvasnic, coz je velmi prijemne pro moji zenskou chut :) ale muzes posoudit sam a dat mi tvuj nazor! Necham lahev u Mateje a doufam, ze se nejak spojite! Preji krasny den z Belgie! Eva
A co tak zacat St. Stefanus predavat na Slovensku? Len z medialnych agentur, ktore boli v tendri, mate uz, odhadujem tak 20 fanusikov. Co je dost vysoky podiel :-)
Richard, napad je to dobry, ale nie som si isty, ci by pocet zaujemcov o pivo za viac ako 4 eura bol dostatocne vysoky aby pokryl naklady na jeho dovoz. Ale mala ochutnavka bude mozna zaciatkom septembra na pivnom festivale v Kosiciach.
Caute pivari.
Prave ma napadla jedna zakerna otazka.
Existuje nieco ako „pivny sirup“ ????
Preco sa pytam?
Vcera vecer som sa smejdil po obchode a hladal som nealko pivo, koli soferovaniu.
Sladke vody a ani voda samotna neuhasia smad tak, ako pivo.
Presiel som aj okolo sirupov a vtedy ma „osvietilo“, pivny sirup…
Nic sladke, ale naopak, horkaste, zmiesat s vodou, hoci aj mineralkou, sodou a skvele osviezenie by bolo na svete.
Ani len netusim ci to existuje, alebo ci sa to da vyrobit.
Viete o niecom takom?
[…] tipujem tento večer skôr naslano. Ako alternatívu šampusu som chcel buchnúť veľkú flašu opátskeho piva St. Stefanus, ale ešte nie je dosť prezreté, takže musí ešte pol roka […]