Pražiareň Green Plantation v Komárne

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí sa venujú praženiu zelenej kávy. Niektorí sa preorientovali na kávu napríklad z praženia arašidov, ale sú aj takí, ktorých pohltila len káva. Takáto je aj mikropražiareň Green Plantation v Komárne. Rodinný podnik Hralovcov, otca a syna. Mali sme to šťastie, že sme k nim nakukli.

V článku samotnom nebudem môcť napísať o všetkom, čo som videl. Z prostého dôvodu. Praženie kávy je strážená vec a ako mi vysvetlil mladší z Hralovcov, Valerián, kníh o káve je habadej. O pražení žiadna. A keď sú niekde informácie, tak len veľmi útržkovité. Presne takto totiž začali s pražením. Postupným hľadaním informácii, dobiedzaním do iných pražiarov, až si postupne vyskladali mozaiku toho, ako by mala celá táto sranda prebiehať. Zhodou náhod sa raz pán Hrala dozvedel o chlapíkovi, ktorý vraj má pražičku. Keď ho oslovil, tak dotyčný prekvapene odpovedal, že on má len sušičku kukurice. Nakoniec sa z nej vyklubala nádherná pražička Probat z roku 1938. Táto nemecká značka patrí takpovediac medzi mercedesy medzi pražičkami. Dodnes funkčná vrátane trojfázového elektromotora AEG, akurát horák bolo treba vymeniť, pretože stroj bol pôvodne na svietiplyn. Prerobenie na propán-bután sa nezaobišlo bez matiky a výpočtov, aby presne navŕtali a mal správny plameň.

Ostatné bol pokus omyl. Ako v pražení, tak aj vo výbere dodávateľov. Pri tej príležitosti nám ukazuje veľký zaváraninový pohár plný otrasných z≈ïn. Už som videl zlú kávu so šupkami a polámanými zrnami, ale toto bolo nevídané. Zrnká kávy prelezené hmyzom, posekané, kúsky neidentifikovateľných úlomkov. Vraj Haiti Arabica (na fotke nižšie je zobrazená vedľa dobrej kávy, rozdiel je hádam jasný…). Neseriózny predajca im predal vrece kávy, ktorá malo navrchu krásne zrná, ale pod touto vrstvou bol odpad. Spomínajú aj zážitky s vietnamskou robustou. V nej nachádzali žuvačky, sklíčka, konáriky a kadejaké hovienka. Nepoznám síce zdroj, ale úplne mi stačila informácia, že takáto káva sa pokojne predáva a teda môže dostať k zákazníkovi (samozrejme v pomletom stave). Takéto zrná má pán Hrala vyslovene len ako odstrašujúci príklad. Zásoby zelenej kávy tu neboli veľké, tak sme mali možnosť vidieť celý sortiment, všetko čistá káva a zdravé zrná.

Pán Hrala medzičasom zapaľuje plameň na pražičke a necháva ju zohriať. Debatujeme o káve, prezeráme si jednotlivé zelené zrná a meditujeme, ktoré si necháme upražiť. Výhoda tejto mikropražiarne je, že sa praží len na objednávku a nič nestojí na sklade. A je to práve dátum praženia, ktorý by sa mal uvádzať na obaloch kávy. Nie dátum spotreby.

Vybrať stupeň praženia si môžem podľa ľubovôle, ale pán Hrala mi kontruje, že ju upraží tak, ako mu to sama káva našepká.

Július HralaStroj je zohriaty a bubon si ticho pradie. Vyberám najprv Brazíliu. Konkrétne Brazilia Santos Fancy Cooxupe 17/18. Morfondírujeme s pražiarom, na aký stupeň ju nechať upražiť. Vybrať si v podstate môžem podľa ľubovôle, ale nechávam to na neho. Pán Hrala mi kontruje, že ju upraží tak, ako mu to káva sama našepká. Aj jedna a tá istá káva sa niekedy správa tak, raz onak. Osobne uprednostňuje stredný stupeň praženia. Nikde žiadne hodinky, len nastražené uši, pohľad na teplomer a občas vybrať malou lopatkou vzorku a kombinačkami rozlúsknuť. Podľa zvukov a zraku nakoniec rozhoduje, koľko ju má ešte nechať a či už bolo takzvané druhé praskanie. Nakoniec prichádza ten moment, kedy otvára poklop a upražené zrná vypadávajú dolu do kruhového sita, aby sa tam za krátku dobu točením ochladili. Takto ochladené zrná sa už môžu zabaliť. Niektorí tvrdia, že upraženú kávu je najlepšie konzumovať hneď, iní zasa tvrdia, že ju treba nechať aspoň dva dni odležať. Pražiareň balí kávu do obalov s malou dierkou a hneď ju posiela. Upražená káva totiž vypúšťa ešte pár dní plyny, tak by mohol hermeticky uzavretý sáčok puknúť. Doma sa oplatí skladovať zrná vo vzduchotesnom obale na tmavom a chladnom mieste. Chladničku alebo mrazničku do toho montovať netreba. Mne sa dobre osvedčila nádoba a elektrický nákuovač. Hotové kilo kávy mi zabalia do polkilových vreciek. Na skúšku beriem ešte Sumatru Gayo Mountain a priateľ Marek si berie El Salvador. Všetko upražené na stredný stupeň.

Doma prichádza moment koštovania. Balíček s Brazíliou otváram na druhý deň po pražení. Zopár zŕn má na povrchu oleje. Vôňa je príjemná, jasná čokoláda. Kávu testujem najprv u kamaráta v kaviarni na La Cimbali M39 a mlynčeku rovnakej značky. Prvé namletie je príliš jemné, treba prestaviť mlynček. Hneď na druhý krát už káva tečie pekne, robí nádhernú cremu až chuchvalce. Opäť, chuť čokolády a na konci cítim lieskovce. Predtým som zvykol piť Brazíliu na vysokom stupni praženia, teda talianskom, ale asi sa mi menia chute, toto jemnejšie mi začína chutiť viac. Marek mi dnes referoval, že v práci na stroji Rancilio testoval Salvador. Vraj by zniesol o trochu viac praženia, niekde medzi stredným a vysokým stupňom. Sumatru som zatiaľ neotváral, pretože by som ju nestačil minúť ani kde dobre skladovať. Brazíliu som následne otestoval aj doma na La Pavoni s mlynčekom Krups, výsledok bol v podstate podobný, ako na Cimbali. Hustá crema a jemná chuť, v ktorej sa oplatí loviť jednotlivé odtienky. Na arabicu je tá crema skutočne bohatá. Ale samozrejme, je to kvôli úžasnej čerstvosti kávy.

Celé toto laborovanie s kávou a pražením má popri čerstvosti výsledného produktu ďalšiu skvelú výhodu. Kto má na to chuť a čas, môže si u pražiara nechať vyskladať vlastnú zmes a pridať do nej chute, ktoré mu najviac vyhovujú. Cena za kilo kávy je od 22€. Pražiareň má výborne spracovanú webstránku s odkazom na register zaujímavého čítania o káve. Názornejšie vysvetliť všetko z tohoto článku vie už len sám Július Hrala na priloženom videu.

Green Plantation káva časť 2. Praženie kávy from greenplantation on Vimeo.

Pražiareň Green Plantation
Rákocziho 43/12
Komárno
www.gpkava.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (51)

  1. dakujeme, Julius je „otec“ a rozhovory asi boli snim. Ja hlavne pisem, robim videa a stranku o kave. Aj ked prazim dost je to hlavne pre vlastnu potrebu. teraz prazim na behmor 1600

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *