Pražiareň, s ktorou vyrástli ďalšie

Dávno som nepísal o žiadnej pražiarni. Jednak sa ich na Slovensku za tie roky objavil celkom slušný počet a jednak som si dal prestávku od kávy.

O Čiernej perle z Kostolnej pri Dunaji neďaleko Senca som chcel napísať ešte minulý rok, ale nedarilo sa nám stretnúť. Nakoniec som ich konečne navštívil, keď som bol pracovne v Senci. Ak sa sem vyberiete z tohoto mestečka, je to asi štvrtý dom po vjazde do dediny. Spoznáte ho podľa priečelia a miniterasy so slnečníkom.

Pražiareň Čierna perla

Po vstupe do minikaviarničky zbadáte vedľa baru stáť pražičku Probat. V neveľkom priestore je bar, jeden stolík a polica s aktuálnou ponukou káv. Nehľadajte tu ani koláče, ani nápoje, toto je naozaj pražiareň, kde dostanete iba kávu a nič iné.

Pražička Probat

Pražiareň založil Alexander Szabó spolu s manželkou. Alexander začínal ako čašník v Hoteli Senec, neskôr pracoval v hoteli na Cypre, a potom na výletných lodiach v Karibiku a pobreží Ameriky. Po návrate opäť pracoval v hotelovom biznise až sa zo záujmu o kávu stalo v roku 2009 trvalé podnikanie.

Alexandra si pamätám ešte v jeho začiatkoch. Nie kvôli vysokému vzrastu, ale skôr vďaka prirodzenej noblese a zároveň pokore, s akou vystupoval. V časoch, kedy pomerne veľká časť kávičkárov vystupovala až príliš sebavedomo, to bol skrátka rozdiel. V kávovej scéne tej doby som zažil viaceré pokusy o spoluprácu, tesná konkurencia ju však málokedy dovolila. Na druhej strane v Čiernej perle vyrástlo viacero teraz už známych pražiarní, začínali tu pražiť napríklad Illimité, Goriffee, Zlaté zrnko a Inpresso.

Čiernu perlu ochutnávam priebežne na kávových akciách. Od komoditnej kávy na začiatku sa postupne dostali až k svetlejšiemu praženiu a odrodovej káve. Ponuku spoznáte podľa dvoch druhov balenia. To petrofarebné je viac pre espresso, čisto biele s nápisom Alex’s Specialty Coffee skôr pre alternatívu. Naposledy som chutnal práve testovanú Keňu cez filter a aj keď Alexander s ňou nebol úplne spokojný, mne chutila a lepšie mi vynikla po vychladnutí.

Alexander Szabó

Kenya cez filter v Čiernej perle

Na Čiernej perle je pekne vidno, ako sa celá kávová scéna rokmi posunula od takmer spálených zŕn až po výberovú kávu s „rodokmeňom“. Rovnako tam vidno aj bežnú každodennú spoluprácu. Ako vraví Alexander, tento neoficiálny cech pražiarov si miesto konkurovania vie často dobre pomôcť.

Čierna perla
Kostolná pri Dunaji 216
www.ciernaperla.sk

section divider

Súťaž

Z Čiernej perly sa mi nedalo odísť naprázdno, tak kávu, ktorú som dostal posúvam ďalej do súťaže.
Ak ju chcete vyhrať, stačí ak mi emailom na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo (bodka) net najneskôr do soboty 11. augusta 2018 polnoci pošlete odpoveď na nasledovnú otázku: V akej krajine bol Alexander naposledy pozrieť kávovníkové plantáže?

Jediného víťaza vyhlásim v tomto článku v nedeľu 12. augusta 2018, získa kávu Ethiopia Yirgacheffee, odrody Heirloom, mokré spracovanie.

section divider

Vyhodnotenie

Odpovedí prišlo naozaj skromne, bolo ich len 5, z čoho 4 boli správne. Alexander bol naposledy na plantáži v Brazílii.

Zo všetkých správnych odpovedí sme vybrali Niku Cvečkovú, ktorá dostane balíček spomínanej kávy. Gratulujem a posielam cenu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *