Ako skladujete chlieb?

Možno sa ti bude zdať otázka z nadpisu príliš jednoduchá, ale odpoveď je ešte niekde pred samotnou kúpou. Kvalitný chlieb je niečo ako malý zázrak. Ak je upečený správne a nie je oklamaný na surovinách, dokáže vydržať pomerne dlho v dobrej kondícii. Určite však bez igelitu.

Niektorí z vás už možno objavili čaro obyčajného chleba. Po nadšení z rôznych akože-celozrnných pečív, za ktoré by v stredoveku dali pekárov do klietky hanby, sa začali ľudia vracať späť ku chlebu. Buď vďaka domácim elektrickým pekárničkám, alebo jednoducho kupovaním kvalitného chleba z dedinských pekární. Som tak trochu v oboch prípadoch. Občas doma upečiem v rúre vlastný chlieb, ale častejšie ho kupujem v obchode. Mám šťastie, že ho dovážajú z malej pekárne v Žabokrekoch pri Nitre. Kupujem ich tmavý chlieb a prešiel mojím jednoduchým testom. Nechal som ho vonku, koľko vydrží jedlý. Na rozdiel od balených a krájaných chlebov, po pár dňoch stále voňal a neplesnivel. S niekoľkými fintami navyše vydrží ešte chutnejší.

Pre ilustráciu, kde a ako sa pečie chlieb je tu pekný príklad starej chlebovej pece. Má tri poschodia, v ktorých chlieb postupne putuje zdola hore. Na najnižšom poschodí je najvyššia teplota, pekár ho postupne presúva počas pečenia na vrchnejšie a studenšie poschodia, priebežne ho zvykne potierať vodou. Podobnú pec a výborný chlieb majú napríklad aj v Minipeku vo Veľkom Mederi.

Ako kúpiť dobrý chlieb?

Kupujem zásadne len celý chlieb. Striedka by mala byť mäkká a po stlačení medzi prstami by sa mala vrátiť do pôvodného tvaru. To samozrejme pri celom pecni nemáte ako zistiť. Takže vám neostáva nič iné, ako pokus-omyl. Čo však môžete zistiť, je jeho váha. Letmé poťažkanie vám povie, či bude chlieb nadýchaný alebo skôr hutnejší. Kôrka by nemala byť popraskaná a chlieb by už vonkoncom nemal byť krájaný. Kôrka je čosi ako ochranný obal chleba. Je to v podstate skaramelizovaná škrupina, ktorá udržuje vnútro vláčne a zároveň zabraňuje vniknutiu plesní. Dobre upečený chlieb vydrží prirodzene a nepotrebuje na to ani extra balenie, ani prídavné látky. Aj preto je to malý zázrak. To najhoršie, čo môžete kúpiť, je krájaný chlieb, ktorý zabalili do igelitu ešte teplý. Na vnútornej strane bude mať orosený obal.

Ako ho skladovať?

Čo s celým pecňom? Pokiaľ je ešte teplý, obyčajne neodolám a okrojím si rovno kus k cmaru alebo zákvasu. Prípadne zjem krajec len tak s maslom. Väčšinou ho však prepolím a jednu polovicu odložím do mrazničky. Druhú polovicu obalím v odkrojenej časti do alobalu a chlieb zaviniem do ľanovej alebo bavlnenej utierky. V nej ho držím po celý čas skladovania. Udržuje sa v nej dobre vetraný a navyše sa na nej aj pohodlne krája, pretože sa omrvinky netrúsia po linke. Utierku samozrejme nezabudnite vytriasať od omrniviek a s novým chlebom meniť za novú a čistú. Ako pokus si skúste niekedy privoňať k rovnakému 3-dňovému chlebu z igelitu a 3-dňovému chlebu z utierky… Pleseň, aj keď ju nie je vidno, sa neschová.

Nápad skladovať chlieb v chladničke tiež nie je najšťastnejší. V nej zostárne rýchlejšie, ako mimo nej.

Nápad skladovať chlieb v chladničke tiež nie je najšťastnejší. V nej totiž zostárne rýchlejšie, ako mimo nej. Ak chcete odložiť chlieb na neskôr, použite mrazničku. Zmrazujte len čerstvý chlieb (samozrejme už vychladnutý). Nezabudnite ho poriadne zabaliť, aby bolo v obale čo najmenej vzduchu. Ja zvyknem zmrazovať dve štvrťky pecňa. Pri použití sa štvrtina prirodzene rozmrazí rýchlejšie. Štvrtinu tiež väčšinou skonzumujeme celú hneď po rozmrazení. Kto chce, môže rozmrazený chlieb pokvapkať trochou vody a dať na chvíľu do vyhriatej rúry.

Čo so starším chlebom?

Mliečna chlebová polievka

starší chlieb
mlieko alebo smotanu
vodu
trochu soli

Silná chlebová polievka

starší chlieb
vývar alebo slaninu
majorán
vodu
cesnak
trochu oleja
soľ a čierne korenie

Samozrejme, ani od najlepšieho chleba nemôžete čakať, že vydrží večne. To je ale v poriadku. Je čas použiť ho na jedlá, ktoré sú plnohodnotným využitím staršieho chleba. Napríklad hrianky s cesnakom, „bundáše“ alebo silná chlebová polievka. Tu sú dve jej varianty. Jedna je s mliekom, druhá s vývarom.

Starší chlieb nakrájajte na kocky a nechajte rozvariť vo vode na hustú omáčku. Nezabudnite miešať, ľúbi prihárať. Môžete dochutiť štipkou soli. Ku koncu podlejte mliekom alebo smotanou a dobre zamiešajte.

Na silnejšiu polievku začnite ako pri predošlom postupe. K povarenému chlebu primiešajte vývar alebo slaninu, nezabudnite na rozpučený cesnak. Ku koncu varenia môžete dochutiť soľou, čiernym korením a majoránkou. Kto má chuť, môže do hotovej polievky pustiť vajíčko.

Aký chlieb kupujete vy? A ako ho doma skladujete?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (32)

  1. ako vidím, my ho teda dobre neskladujeme, ale polepšíme sa. Zato kamarátka pečie veľký pecnisko raz, dva krát do týždňa a drží ho rovno v obruse :-)

  2. Aj mne to tak vychadza, jeden pecen akurat na tyzden. Na vikend zvyknem kupovat cerstve lupacky, tie ale rovno zjeme a neskladujeme.

  3. no neviem ci moze druhym kazat o skladovani chleba v igelite niekto kto ho dava do mraznicky, ta naozaj vobec nezmeni jeho vlastnosti k horsiemu

    ked som si robil chlieb sam snazil som sa ho skladoval v utierke, na bezny kupovany postaci igelitka

  4. Do mraznicky chlieb nedavam casto, len ak je cerstvy a drzim si len najnutnejsiu zasobu, ak by som nahodou nemal cas ho kupit. Zmrazeny chlieb po vybrati z mraznicky uz dalej neskladujem, ale hned konzumujem. Samozrejme, taky ako cerstvy uz nebude, ale po ovlazeni vodou a kratkom pobyte v rure nevidim dovod, preco by nemal byt v poriadku. Ale mozno sa mylim.

    Nevidim dovod, preco by na bezne kupovany mala postacovat igelitka a platno by malo ist len na doma peceny. Mas rad plesne?

    Doplnenie: mozno si mal na mysli chladnicku – ano, tam chlieb zostarne rychlejsie, ako mimo nej. Rec bola ale o mraznicke.

  5. Chlieb (bagetu) skladujem v plastovom vrecku, ak sa nam stane, ze ho treba skladovat (kupujeme vtedy, ked nam treba, lebo bageta dlho nevydrzi a slovensky chlieb tu nedostat). V supermarkete niekedy kupime chlieb zabaleny v papierovo-plastovom vrecku, den-dva vydrzi aj v tom. A co je vyborne so starsim chlebom, je syrove fondue, alebo ho opiect ako chrumkave kocky a posypat nimi polievku (najlepsie rybaciu).

  6. Ja opäť urobím reklamu cudzokrajcom, a to pekárovi z mesta Hainburg. Pán Gspandl ma pri kostole pekáreň a predajňu a pečie vy-ni-ka-jú-ce ražné chleby (s pekarskymi kvasnicami aj kváskom), zmiešané chleby, špaldové chleby, rakúsky nakorenené vianočky (pýtajte si Striezel), fašiangové šišky (Krapfen). Jedna tehla „Roggenbrot ohne Weizen“ nam dvom vydrzi tyzden.

  7. chlieb povacsine peciem sam doma, skladujem v chladnicke, lebo sme mali pred casom mravce/faraony a chladnicka bola jedno z mala bezpecnych miest v byte, kam sa tie male svi*e nedostali. teraz mravce vyhynuli na otravu jedlom, ale zvyk davat chlieb a pecivo ostal. zasa az tak dlho si tam nepobudne, bo peciem male bochniky, ktore sa zjedia za ~2dni. ak kupujem, tak tekvicovy (lidl) alebo domaci barsjaky v dedinskej pekarni, ktorej adresu nepoviem, lebo uz aj bez toho nam chodi po ulici vela aut :]

    jedna doplnujuca info k pouzitiu sucheho chleba – mr.cincibus sa zaprisahava, ze nie je nic lepsie, ako zahustovat omacky, gulase a pod suchym chlebom. a podla mna ma pravdu.

  8. Peter Ondrejka

    „Druhú polovicu obalím v odkrojenej časti do alobalu a chlieb zaviniem do ľanovej alebo bavlnenej utierky.“

    alobal? no neviem, neviem… Ja by som asi pouzil skor papier na pecenie. nazor?

  9. podla mna aj to je moznost. Akurat ze alobal lepsie drzi tvar okolo odkrojeneho miesta.

    1. Gabriela

      Súhlasím s Petrom O. Alobal je predsa z hliníka… To radšej zjem aj oschnutý krajec :-), ktorý si obvykle niečím natriem práve z tej zoschnutej strany. :-)

      Ja aj kúpený chlieb (nekrájaný a bez aditív) balím do utierky, potom do nebieleného papierového vrecka, následne do pláteného vrecúška a potom ho vložím do prúteného košíka. Uskladňujem ho v chladnej miestnosti (v špajze).

  10. Kym ho nedas do kovovej nadoby, problem s alobalom nevidim. Ale pokial das elektricky vodic (rajcinovu omacku, kyslu kapustu a asi aj chlieb) do nerezovej nadoby a zakryjes alobalom, tak hlinik zacne oxidovat na oxid hlinity a vyrobi to dierky na alobale tam, kde sa ho dotyka (stalo sa mi to minuly tyzden s kyslou kapustou). A oxid hlinity asi nie je to najlepsie, cim sa krmit (tusim je karcinogenny).

  11. Ano, hlinik je ok, ale nikdy nie na skladovanie. Toboz nie kyslych alebo slanych pokrmov.

  12. Peter Ondrejka

    prave preto som sa pytal, a navrhol papier na pecenie, asi je viacej vzduchopriepustny ako alobal, lebo to potom ten chlieb mozes rovno zakryt aj igelitom. Aspon si myslim, ze by to malo rovnaky efekt, co sa tyka plesni… (i ked sa potom na mieste rezu chlieb urcite vysusi)

  13. Pri tom alobale alebo aj papieri ide prave o nepriepustnost – aby ti v reze nevyschol. Zvysok chleba (teda aj jeho vacsia cast) je totiz zabaleny v utierke, takze o plesne sa bat nemusis.

  14. Ahojte, tak my si chleba pecieme domav pekarnicke, sme dvaja a chlieb peciem asi 2-3x do tyzdna. Presne viem co do chleba davam a nemusim sa obavat co dali do celozrnneho chleba aby bol taky tmavy, ze su v bochnikoch Ecka aby dlhsie vydrzali cerstve…Tiez si mozem robit rozne typy chlebov s roznymi prisadami – cibula,slanina,rozne semiacka a podobne…A nic sa nevyrovna voni peceneho chleba, ktora sa siri bytom.
    Najlepsi je prvy a druhy den, dalsie dni si uz z neho robime hrianky.
    Na skladovanie chleba pouzivam umelohmotny chlebnik od jednej nemenovanej firmy, ktory ma navrhcu mriezku, ktora prepusta vlhkost von ale spat nie. Domaci chlieb mi nikdy nesplesnivie. Akurat moze stvrdnut, ked je v chlebniku tyzden ci viac:)

    1. Zunicka, mohla by si prezradit, kde sa da taky umelohmotny chlebnik kupit? Prip. aj prezradit nazov tej firmy – vsak by jej to urobilo len dobru reklamu, takze to nemoze nikomu vadit. Ja si peciem chlieb sam a dobry, no stale som neprisiel na vhodny spôsob skladovania. A toto ako vidim, by mohlo byt dobre.

  15. len poznamka – tu zvykneme menovat vsetko (pokial to samozrejme nie je vysloveny spam a reklama). Takze smelo, menovat dobre aj to zle ;-)

  16. Ahaaa,no dobre,nechcela som aby to vyzeralo ze som sa sem zapojila len preto aby som spravila reklamu danemu vyrobku, je to chlebnik zn. Tupperware.
    Odfotila som ho: http://picasaweb.google.sk/zunicka/Web#5436933584682209698
    Je vhodny na chlieb z pekarne, klasicky bochnik z obchodu by sa tam nezmestil,

  17. d.kadence

    my tiez pouzivame umelohmotny tapveracky a kupovany chleba vydrzi asi max. 3-4 dni potom uz zacina plesniviet =(

  18. skladujem zásadne v bavlnenom obrúsku v rúre. Pečiem si vlastný, takže po troch dňoch musím aj tak robiť nový :)

  19. tortellinka

    Moja neboha starka tomu hovorila „valadienka“, ja netusim preco a uz sa jej na to ani neopytam. Ale boli to dve lanove alebo bavlnene utierky, v ktorych skladovala chlieb v case, ked sme my vsetci tu chlipali plodovu vodu. Tak i ja mam svoje „valadienky“, ani alobal nepotrebujem, prepacte mi to, ale v akom stave mate chrup, ak nedokazete zjest trosicku oschnuty chlebik?
    My tak skladujeme chlebik z nasej kvetoslavskej pekarne, ale viete co, oni tam maju pekara-schizofrenika, alebo sa striedaju dvaja, jeden je fantasticky, chlieb vyborny, prepeceny, chrumkavy…mnaaaam! A niekedy je 4 – 5 dni otrasny, gumovy, po stlaceni sa zlepi striedka, no otras!!! Takze taka loteria. Ak natrafis na toho nesiku, nepomoze ani najlepsia valadienka ci aky chlebnik.

  20. Ja chlieb vzdy kupim cerstvy, nakrajam si ho na krajce (alebo priamo v obchode krajackou) a hned zamrazim… ked potrebujem, vytiahnem len tolko kolko zjeme a necham ho rozmrznut (alebo mikrovlnka na min vykon). Da sa povedat ze si zachova 90% svojej chrumkavosti a aj chutna ako cerstvy. Kazdopadne mi takto chutna viac ako keby som jedol 2-3 dnovy z utierky.

    Netreba ho vsak nechat v mraznicke viac ako nejake dva tyzdne. Mne to ale vychadza tak, ze sa aj tam priebezne skonzumuje, pretoze nekupujeme pecivo kazdy den.

    1. Presne tak isto. S jedinym rozdielom, ze ho nekupujem, ale peciem. Zvycajne to dopadne tak, ze z kiloveho upeceneho chleba polovicu do vecera zlikvidujeme a druha polovica nakrajana putuje do mraznicky. Tych par dni, co zjeme aj tento zmrazeny zvysok, nema nejaky negativny vplyv na jeho kvalitu.
      Staci ho vybrat z mraznicky asi hodinu pred konzumaciou a nechat rozmrazit.

  21. Ahojte,

    tak ja chlebik aj kupujem, aj peciem, skladovat som skusala v utierke v rure, v chlebniku drevenom, v kosiku v utierke, v skrinke v utierke aj v sacku aj ten alobal som uz skusala, a zakazdym mi splesnel. pritom kuchyna je najlepsie vetrana miestnost v dome (kvoli plynovemu kotlu mame v stene dieru – mriezku ktora vetra celorocne nepretrzite).
    Tak uz neviem, poradte :( splesnie mi akykolvek chlieb :(

  22. no tak chlieb z mrazaku ..
    to je riadny shit ..

    jedine ak na hrianky alebo opecenie .. v stave zufalstva ..

    1. ala

      Nehnevaj sa, ale na ziadne jedlo sa nehovori shit ani nijako podobne!
      Ze ti nechuti je mozne, na jedlo sa vsak NIKDY nenadava!
      Doprial by som ti zit dlhe roky v dalekom zahranici a nevediet super varit a piect. To boli aj moje zaciatky ako chlapa v cudzine. Bez zeny, nasich surovin a akejkolvek pomoci. Za nas Slovensky chlebik hoci aj z mrazaku by som vtedy dal hocico. Ze ma to donutilo naucit sa piect a varit je ina pesnicka. O to viac si jedlo vazim, a vychutnavam. Jeho priprava je pre mna uz relax a nie nevyhnutnost.

      Za ten tvoj „prispevok“ by som ta mesiac zivil len v Mc Donalde.
      Nic horsie a hnusnejsie ma nenapadlo.

  23. Všeličo som poskúšala a teraz to je tak, že chlieb zabalený v utierke skladujem položený na reznej ploche. Netreba alobal ani papier či igelit. Že postupne vysychá mi nevadí. Toto platí len pre domáci. Pre chlieb z obchodu som nenašla spôsob :(

  24. istý deduško, čo nás so sestrou učil pliesť košíky zo slamy, tvrdil, že najlepšie sú slamené ošatky s vrchnákom. on také aj vyrábal. a ten chlebík tam ani nesmrdel, ani nezoschol…

  25. V utierke a specialnej tradicnej nadobe na chlieb vyrobenej z brezovej kory. Chlieb nestvrdne ani nezoschne, zaroven kedze ho nemusim davat do plastoveho sacku, tak nezgumovatie.

  26. A kde by som mohla kúpiť takú ošatku???Poradíte mi niekto,prosííím:-)

    1. Mám ľanovú šatku na chlieb, zohnal som kdesi cez internet, vďačná to vec, ale ako píšu predomnou, nie je chlieb, ako chlieb.
      Niektorému nepomôže pred plesňou ani svätená voda, iný vydrží …
      Hlavne ho hermeticky neuzavrieť, radšej tvrdší opiecť na vajíčku …

      Asi sme zabudli, ako na to išli naše matere.

      1. Lanova satka je fajn, ale ak riesit plesnivenie, tak potom rovno podstatu. Odkedy pecieme doma kvaskovy chlieb, nesplesnivel ani jediny krat. A to sme ho par krat skladovali aj 7 dni. Presne ako vravis, zjedol sa aj na siedmi den, vo vajicku opeceny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.