Ako skladujete chlieb?

Možno sa ti bude zdať otázka z nadpisu príliš jednoduchá, ale odpoveď je ešte niekde pred samotnou kúpou. Kvalitný chlieb je niečo ako malý zázrak. Ak je upečený správne a nie je oklamaný na surovinách, dokáže vydržať pomerne dlho v dobrej kondícii. Určite však bez igelitu.

Niektorí z vás už možno objavili čaro obyčajného chleba. Po nadšení z rôznych akože-celozrnných pečív, za ktoré by v stredoveku dali pekárov do klietky hanby, sa začali ľudia vracať späť ku chlebu. Buď vďaka domácim elektrickým pekárničkám, alebo jednoducho kupovaním kvalitného chleba z dedinských pekární. Som tak trochu v oboch prípadoch. Občas doma upečiem v rúre vlastný chlieb, ale častejšie ho kupujem v obchode. Mám šťastie, že ho dovážajú z malej pekárne v Žabokrekoch pri Nitre. Kupujem ich tmavý chlieb a prešiel mojím jednoduchým testom. Nechal som ho vonku, koľko vydrží jedlý. Na rozdiel od balených a krájaných chlebov, po pár dňoch stále voňal a neplesnivel. S niekoľkými fintami navyše vydrží ešte chutnejší.

Pre ilustráciu, kde a ako sa pečie chlieb je tu pekný príklad starej chlebovej pece. Má tri poschodia, v ktorých chlieb postupne putuje zdola hore. Na najnižšom poschodí je najvyššia teplota, pekár ho postupne presúva počas pečenia na vrchnejšie a studenšie poschodia, priebežne ho zvykne potierať vodou. Podobnú pec a výborný chlieb majú napríklad aj v Minipeku vo Veľkom Mederi.

Ako kúpiť dobrý chlieb?

Kupujem zásadne len celý chlieb. Striedka by mala byť mäkká a po stlačení medzi prstami by sa mala vrátiť do pôvodného tvaru. To samozrejme pri celom pecni nemáte ako zistiť. Takže vám neostáva nič iné, ako pokus-omyl. Čo však môžete zistiť, je jeho váha. Letmé poťažkanie vám povie, či bude chlieb nadýchaný alebo skôr hutnejší. Kôrka by nemala byť popraskaná a chlieb by už vonkoncom nemal byť krájaný. Kôrka je čosi ako ochranný obal chleba. Je to v podstate skaramelizovaná škrupina, ktorá udržuje vnútro vláčne a zároveň zabraňuje vniknutiu plesní. Dobre upečený chlieb vydrží prirodzene a nepotrebuje na to ani extra balenie, ani prídavné látky. Aj preto je to malý zázrak. To najhoršie, čo môžete kúpiť, je krájaný chlieb, ktorý zabalili do igelitu ešte teplý. Na vnútornej strane bude mať orosený obal.

Ako ho skladovať?

Čo s celým pecňom? Pokiaľ je ešte teplý, obyčajne neodolám a okrojím si rovno kus k cmaru alebo zákvasu. Prípadne zjem krajec len tak s maslom. Väčšinou ho však prepolím a jednu polovicu odložím do mrazničky. Druhú polovicu obalím v odkrojenej časti do alobalu a chlieb zaviniem do ľanovej alebo bavlnenej utierky. V nej ho držím po celý čas skladovania. Udržuje sa v nej dobre vetraný a navyše sa na nej aj pohodlne krája, pretože sa omrvinky netrúsia po linke. Utierku samozrejme nezabudnite vytriasať od omrniviek a s novým chlebom meniť za novú a čistú. Ako pokus si skúste niekedy privoňať k rovnakému 3-dňovému chlebu z igelitu a 3-dňovému chlebu z utierky… Pleseň, aj keď ju nie je vidno, sa neschová.

Nápad skladovať chlieb v chladničke tiež nie je najšťastnejší. V nej zostárne rýchlejšie, ako mimo nej.

Nápad skladovať chlieb v chladničke tiež nie je najšťastnejší. V nej totiž zostárne rýchlejšie, ako mimo nej. Ak chcete odložiť chlieb na neskôr, použite mrazničku. Zmrazujte len čerstvý chlieb (samozrejme už vychladnutý). Nezabudnite ho poriadne zabaliť, aby bolo v obale čo najmenej vzduchu. Ja zvyknem zmrazovať dve štvrťky pecňa. Pri použití sa štvrtina prirodzene rozmrazí rýchlejšie. Štvrtinu tiež väčšinou skonzumujeme celú hneď po rozmrazení. Kto chce, môže rozmrazený chlieb pokvapkať trochou vody a dať na chvíľu do vyhriatej rúry.

Čo so starším chlebom?

Mliečna chlebová polievka

starší chlieb
mlieko alebo smotanu
vodu
trochu soli

Silná chlebová polievka

starší chlieb
vývar alebo slaninu
majorán
vodu
cesnak
trochu oleja
soľ a čierne korenie

Samozrejme, ani od najlepšieho chleba nemôžete čakať, že vydrží večne. To je ale v poriadku. Je čas použiť ho na jedlá, ktoré sú plnohodnotným využitím staršieho chleba. Napríklad hrianky s cesnakom, „bundáše“ alebo silná chlebová polievka. Tu sú dve jej varianty. Jedna je s mliekom, druhá s vývarom.

Starší chlieb nakrájajte na kocky a nechajte rozvariť vo vode na hustú omáčku. Nezabudnite miešať, ľúbi prihárať. Môžete dochutiť štipkou soli. Ku koncu podlejte mliekom alebo smotanou a dobre zamiešajte.

Na silnejšiu polievku začnite ako pri predošlom postupe. K povarenému chlebu primiešajte vývar alebo slaninu, nezabudnite na rozpučený cesnak. Ku koncu varenia môžete dochutiť soľou, čiernym korením a majoránkou. Kto má chuť, môže do hotovej polievky pustiť vajíčko.

Aký chlieb kupujete vy? A ako ho doma skladujete?

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page