Keramický hrniec je univerzálne kuchynské náradie

Ku keramickému hrncu som sa dostal takpovediac okľukou. Júlia Vrábľová mi spomenula, že je ideálny na pečenie chleba. Zisťoval som, na čo všetko sa dá použiť, až nakoniec skončil v žeravej pahrebe. A obstál aj tam.

Vnútorná strana veka keramického hrncaZačnem tak, ako sa to celé zomlelo. Dostal som tip na keramický hrniec od francúzskeho výrobcu Emile Henry. Hrniec je z rady Flame a údajne znesie veľké teplotné výkyvy aj otvorený oheň. Stredne-veľký čierny hrniec má objem 4 l, priemer 26 cm a veko. To má zospodu malé „výrastky“, ktoré pomáhajú kondenzovanej vode kvapkať naspäť do jedla. Inak je to klasický pekáč s masívnymi rúčkami. Jeho váha nie je príliš veľká, aby obmedzovala používanie alebo umývanie.

Chlieb z hrnca

Ako prvé som sa pustil do pečenia chleba. Urobil som základné cesto z pšeničnej a ražnej múky, nemalo viac ako kilo. Hrniec aj s pokrievkou som nechal v rúre vyhriať asi hodinu. Cez noc nakysnuté cesto som jednoducho vyklopil do formy, zakryl vekom a nechal piecť presne 45 minút. Bez otvárania, samozrejme. Výsledok ma príjemne prekvapil a dal zapravdu môjmu tipu. Chlieb sa vydaril nad očakávanie. Kôrka chrumkavá a striedka akurát vlhká.

Cesto pomaly kysne v ošatke

Dopečený chlieb v keramickom hrnci

Prečo vlastne piecť chlieb v keramickom hrnci? Bežné domáce rúry nevedia vyvinúť vyššiu teplotu ako 250°C. Chlebové pece ale dosahujú vyššiu teplotu a teda jediný spôsob je pomôcť si keramikou, ktorá teplo akumuluje a tým vie teplotu vytiahnuť o niečo vyššie. Vďaka veku zasa chlieb neuschne.

Ešte jedna vec. Pri chlebe sa potvrdilo tvrdenie o odolnosti hrnca. Vyklopiť v podstate studené cesto do rozpálenej keramiky si koleduje o hlasné puknutie. Nekonalo sa. Ani teraz, ani po ďalších pečeniach.

Pečený králik

Hrniec znesie otvorený plameňPri tomto recepte som si overil, či keramika znesie otvorený plameň. Za bežných podmienok je to skôr výnimka. Pokus sa začal viac než primitívne. Nechal som v hrnci na plameni orestovať cibuľu. Hrniec sa pritom správal ako fajnová keramická panvica, nič sa nepripekalo, cibuľa bola hotová rýchlo a dobre. Ďalej som pokračoval s koreňovou zeleninou, prekrojenými šampiňónmi a celé som to posypal za’atarom. Prakticky som z toho hrnca spravil tajine a králika nechal pomaly piecť v rúre.

Mimochodom, Emile Henry vyrába aj špeciálnu nádobu na tajine, ale ak by som si mal vybrať, vezmem radšej tento testovaný hrniec. Má väčší objem, je univerzálnejší a marocké jedlo urobí rovnako. Akurát nemá ten typický tažínový tvar…

Králik pred pečením zasypaný za'atarom

Zvládne aj talianske panettone?

Toto bola nešťastná časť pokusu s hrncom. Najprv išlo všetko hladko. Zarobil som cesto, krásne nakyslo. Voňalo po citrónovej kôre, donútra som dal aj kúsky čokolády. Hrniec aj s cestom som šupol do rúry a čakal. Koláč krásne stúpal, ale nejako podvedome mi bolo podozrivé, že nesvieti kontrolka rúry. Keď som po pol hodine do nej strčil ruku, rúra bola studená… Jednoducho ma behom jedného roka zradila už druhý krát. Predtým to bolo počas sviatočného pečenia, tiež fajnovo nasralo.

Neviem prečo, ale dostal som pochabý nápad dopiecť to na platni. Veď to má byť zázračný hrniec. Odobral som polovicu cesta a hrniec postavil na rozhorúčenú liatinovú platňu. Márna snaha, v návale zúrivosti nad pokazenou drahou rúrou mi nenapadlo celé cesto zamraziť a dopiecť inokedy alebo inde. (Poznámka sebe samému – zožeň si ako záložné riešenie starú dobrú Remosku!)

Hrniec je v tom nevinne, chcel som od neho nemožné. Všetko zlé je ale na niečo dobré. Pri pokuse o záchranu koláča som cesto fajnovo pripiekol, tak som bol zvedavý na čistenie. Hrniec som len namočil do vody a po pár hodinách šlo všetko umyť aj holými rukami. Paráda!

Príprava na talianske panettone

Rúre som dal poslednú šancu, opravil ju a panettone vyskúšal ešte raz. Pre akýsi dôvod sa tentoraz nechcelo cestu vybehnúť ako minule, ale asi po hodine som predsalen z rúry vytiahol dopečený a na celý dom voňajúci koláč.

Nastrúhať citrónovú kôru a muškátový oriešok

Hotové panettone

Test ohňom a žeravými uhlíkmi

Keramický hrniec sa volá Flame, tak som ho zoznámil so skutočným ohňom. Bol víkend, sobota ráno a vonku svietilo takmer jarné slnko. Vtedy kašlem na varenie a bežím do záhrady alebo porobiť niečo okolo domu. S malým bábom sa na varenie ale nedá úplne vykašlať, tak som kulinársky cirkus zobral so sebou von. Ako prvé som v sade provizórne rozložil kamene a založil oheň. Občasný vietor mi fúkal do ohňa, takže staré marhuľové konáre o pol hodinu spravili celkom slušnú pahrebu.

Keramický hrniec Flame od Emile Henry

Kura so zeleninou posypané hrubou soľouZa ten čas som do hrnca nakrájal na kocky cibuľu, cviklu, mrkvu a zeler. Prihodil som aj prepolené šampiňóny, bobkové listy, hojne cesnakových strúčikov a navrch poukladal kuracie nadstehná. Celé som to posypal rozmarínom, hrubou soľou a na záver polial trochou olivového oleja. Zakryl a odniesol do záhrady k ohňu. Medzičasom bola pahreba akurát, len tu a tam vyšľahol z polena plameň. Hrniec som uložil doprostred ohniska, obložil tlejúcimi polenami a nechal tak. Asi po pol hodine som skontroloval, spodok už začal byť hotový. Syčiaca para z hrnca sa v závane vetra zmiešala s poletujúcim popolom, tak som to celé znova uzavrel a nechal ešte 15 minút piecť. Za celý ten čas sme sa motali okolo domu a upratovali záhradu.

Kura ešte nie je hotové

Kúsky kuraťa boli neskutočne šťavnaté a mal som trochu pocit, akoby bolo jedlo aj zľahka zaúdené.

Po slabej hodinke je obed hotový a kura šťavnaté

Hrniec ošľahaný popolom

Upečené jedlo z pahreby

Rúčky boli naozaj horúce, tak som si musel preložiť pracovné rukavice dvojmo, aby som hrniec dostal z ohňa von. Kúsky kuraťa boli úplne šťavnaté a mal som trochu pocit, akoby bolo jedlo aj zľahka zaúdené. Finálny výsledok tak neskutočne voňal, že sme sa s milovanou doňho pustili rovno vidličkami. Keramický hrniec z toho vyšiel bez akejkoľvek ujmy, očmudenie som opláchol a bol opäť čistý.

Veľmi vydarená keramika

Aj napriek váhe a krehkosti ma keramika jednoznačne presvedčila. Vo všetkých ohľadoch. Vo väčšine prípadov nepripaluje, keď pripáli, tak sa ľahko očistí, je odolná voči škrabancom, neobsahuje umeliny, dobre drží teplo a odolá teplotným výkyvom. Ako bonus – zvládne otvorený oheň aj umývačku riadov. Že uvarí aj napečie všetko možné ste videli aj sami…

No dobre, majitelia indukcie možno budú protestovať, že pre nich má tento hrniec obmedzené použitie. Myslelo sa aj na to. Nedávno výrobca vymyslel prvú keramiku, ktorá bude fungovať aj na indukcii, predávať by sa u nás mala o pár mesiacov.

Inak, keď sme pri keramike, musíme spomenúť aj vymiznuté drotárske remeslo. Keby vám náhodou táto nádoba pukla, viete ako by ju šikovný drotár opravil? Puknuté časti by zalepil striedkou chleba, potom hrniec zdrôtoval a vypálením to celé pekne zpiekol dokopy.

Emile Henry robí tento hrniec v mnohých veľkostiach a mimo okrúhleho aj v oválnom tvare. Veľkosti idú od 1 l až po riadne 7 l hebedo. Dá sa vybrať so štyroch farieb – čiernej, olivovej, červenej a figovej.

Hrniec nám na testovanie zapožičal Potten & Pannen Staněk s.r.o. – www.vasekuchyne.sk. Firma nijakým spôsobom nevstupovala do našej recenzie ani tohoto textu, naopak nás posmelila, aby sme hrniec nešetrili. Venovala nám tiež do súťaže cenu – červený oválny keramický hrniec s pokrievkou a objemom 4,7 l, to celé v hodnote 107,50 €. Súťaž vyhlásime tento týždeň.

www.emilehenry.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page