Už dlhšie plánujem prerábku kuchyne a samozrejme, ústrednou témou je sporák. Aký a kam ho umiestniť. Dnes je v móde mať varný panel oddelený od rúry na pečenie, pričom rúra samotná sa presunula vyššie, aby sa k nej človek nemusel skláňať.
Pri plánovaní som nikdy nezvažoval nasadiť do svojej kuchyne indukciu alebo sklokeramiku, jednoznačne zostávam pri plyne. Varím rád a často, navyše chcem mať aj horák na wok, takže na takéto nasadenie spomínané riešenia skrátka nie sú vhodné. Umiestnenie rúry som aj chvíľu zvažoval, ale nakoniec u mňa vyhral klasický samostatne stojaci sporák. Prečo? Pretože do varenia zapájam aj rúru, jednoducho do nej šupnem celú panvicu alebo hrniec šupnem a nechám chvíľu grilovať. Jedlo tak chytí úplne iný šmrnc, ako keby som ho len dusil na plameni. Umožňuje mi to pripraviť chutné jedlo rýchlo a bez toho, aby sa dlho váľalo v oleji pri restovaní, alebo stratilo veľa živín. Rovnako omeletu alebo španielske tortily nemusím otáčať, stačí hodiť do rúry, a opečie sa aj z hornej strany.
Samozrejme, na takýto spôsob varenia človek potrebuje patričné náradie. Nemusí však rovno kupovať to najdrahšie. Stačí, ak budú rúčky hrncov a panvíc celokovové, aby sa dal riad hodiť do rozpálenej rúry. Takýto riad dostaneš kúpiť napríklad aj v Ikea, prípadne sa mrkni do Metra, tam nájdeš celokovové riady najrôznejších veľkostí. (na obrázku je panvica Ikea 365+ v našej starej More)
Ak takýto spôsob varenia tiež používaš, napíš do komentára, pri akom konkrétnom jedle ti pomáha najviac.
(Čo sa týka sporáka, po rodinnej rade mi nakoniec predsalen prešiel tento návrh, s tým, že bude v kuchyni umiestnený centrálne.)
Jednoznacne ostat na varnej doske pri plyne – uplne ina moznost regulacie, vykon atd. Horak na wok som si tiez zaobstaral, ale je len outdoorovy, takze som si ho pripevnil pri grile na verande :)
tiež som za takúto klasiku. Mimochodom videla som na nejakom satelite, ako bola rúra umiestnená asi vo výške 160 cm (dizajnéri sú fakt niekedy vyšinutí), baba nedočiahla, kuchár, ktorý s ňou varil ju chytil a zdvihol a keď vytiahli plech a on ju dával dole, spálila mu tým plechom tvár v blízkosti oka. Myslím, že rúry by v žiadnom prípade nemali byť umiestnené vysoko. Je vždy nebezpečné manipulovať s horúcimi vecami ponad hlavu.
No a samozrejme, že využívam dorábku v rúre. Akurát nesmiem zabudnúť, že na vybratie panvice potrebujem v tom prípade chňapku, čo sa mi už párkrát stalo :(
Súhlasím so Germou v tom, že by rúra nemala byť príliš vysoko, ale zas ak je asi 1 m nad dlážkou, výrazne to uľahčí kontrolu pečenej dobroty :o)
A čo sa týka chňapky, pred nedávnom som polovičke pripravovala jahňacie kotlety a nakoniec som panvicu vložila do rúry. Pri vybratí som ešte chňapku použila, ale asi za minútu som sa pozabudla a riadne popálila :o(
Inak šporák Baumatic je pekný, ale osobne som si zvykla na sklokeramickú platňu a rúru trochu vyššie. V budúcnosti by som rada skúsila indukciu.
no my mame ruru presne nad urovnou kuchynskej linky, podla mna idealne, je do nej dobre vydiet a netreba sa zohynat pri vkladani.
V Ikea sme kupili pred dvomi tyzdnami zelene liatinove hrnce este som ich neodskusal ale uz sa chystam
Samozrejme varic na plyn a rura sa ina ako elektricka neda ale ja mam dobre skusenosti aj s plynovou rurou u elektrickych s ami stavalo ze nedokazali riadne hriat a skor len dusili ako piekli ale v tejto som skusal kura a upieklo ho super
vybrany sporak sa mi paci.vyzera,ze z neho bude oblubeny“ clen domacnosti“.
Kombinovany sposob varenia zatial velmi nevyuzivam.
Zo“studijnych dovodov“ si vsak idem zaobstarat poriadny liatinovy hrniec s pokryvkou( od le creuset) a potom pripadne pridam komentar:-)
Liatinové hrnce a pekáče lákajú aj mňa.
Napríklad tieto: http://www.litinove-nadobi.cz/?p=p_2&sName=Uvod
alebo http://www.dokuchyne.cz/litinove-nadobi-hrnce-panve/
Videla som nejaké aj v Bratislave v Hofe, talianskej výroby a za nehorázne ceny :o)
Máte okrem IKEA aj iné tipy na ich nákup v SR?
Tak aj mna caka tento rok kuchyna a ja som sa tiez rozhodol, ze zostanem verny plynu.
No tento tvoj sporak to uz nie je ziadna sranda. Ja asi zostanem pri niecom mensom.
co sa tyka zohybania, tak skor zvysim pracovnu dosku, ako by som mal davat ruru hore. Predsalen, na doske pracujes kazdy den a do rury nekukam nekukam kazdy den ;-)
ad Liatinove riady: no je ich poskromne, ak niekde uvidim, dam vediet
chnapka: vzdy, ked varim, mam cez plece prehodenu utierku, je to zvyk z restauracie, takze tym padom mam v podstate chnapku stale poruke, lebo tu utierku pouzivam na vsetko – utretie ruk, ked si ich rychlo oplachnem pri praci s roznymi potravinami, alebo na utretie noza, tiez ked napr. krajam maso a potom idem krajat zeleninu, atd atd… samozrejme, utierka po vareni ide do prania, ale manzelka zatial ani nepipla… nastastie mame dost utierok, takze to nie je az taka tragedia ;-)
[…] pri varení chladná. Vďaka rúčke ju môžem použiť aj v rúre, o čom som písal nedávno v inom článku. Panvica sa pomerne dobre udržiava. Malá schizofrénia je v tom, že vnútro môžete pokojne […]