U nás doma sme teflon prestali používať už dávno. Nahradili sme ho väčšinou nerezovou oceľou. Postupne sa pridali aj fajnovejšie materiály a povrchy. A keď som sa nedávno dostal k novej keramickej panvici, rozhodol som sa urobiť malú skúšku. Podobný malý test robil dávnejšie Cuketka. Vyšlo mu vtedy, že liatinové panvice rozvádzajú teplo nerovnomerne.
Rozvod tepla, ale rovnomerne prosím
Na skúšanie som vybral nasledovných kandidátov:
– Medená panvica ELO – ide o sendvič meď-hliník-nerez, s rovnakou hrúbkou v každej časti panvice
– Nerezová panvica Gold – čisto nerezová panvica s hrubším sendvičovým hliníkovým dnom
– Keramická panvica GreenPan Stockholm – hliníková panvica s hrubším dnom a nepriľnavým povrchom Thermolon Rocks
– Keramická panvica Tescoma ecoPresto – hliníková panvica s rovnakou hrúbkou v každej časti a nepriľnavým povrchom
Tri z menovaných panvíc máme doma už dlhšie, štvrtú od GreenPan som si vybral na skúšanie od nášho nového kuchynského partnera – Potten & Pannen – Staněk s.r.o. Partnerstvo spočíva v tom, že si môžeme slobodne vybrať z ich sortimentu kuchynského náradia a niektoré výrobky dostaneme ako ceny do súťaží, ktoré pravidelne organizujeme. Firma očividne verí sebe aj svojim produktom, pretože nám dala voľnú ruku v hodnotení. Teda, že nám doňho nebude kecať.
Čo som tým panviciam všetko urobil
Zmiešal som síce jablká s hruškami, teda panvice s nepriľnavým povrchom aj s priľnavým, ale niektoré veci sú univerzálne. Zisťoval som schopnosť rovnomerne rozviezť teplo po celom povrchu panvice. Už som spomínal Cuketku, ten zasa podobný poučný test videl v NY Times. Metóda je jednoduchá. Vystrihnete z papiera na pečenie kruh, tak aby sadol na dno panvice. Zaťažíte ho čímkoľvek vhodným. Keramickými guličkami (používajú sa v cukrárstve) alebo napríklad peniazmi. Vybral som si druhú možnosť, keďže jedno- a dvojcenty sa mi utešene kotia v peňaženke. Keď som ich naskladal do panvice, zistil som, že ich je zrazu málo. Mali ste vidieť nechápavý úžas predavačky v našom malom obchode, keď som za ňou prišiel, že potrebujem rozmeniť. Pri rannom nákupe sa u nej vždy zúfalo zbavujem všetkej medi a teraz som na ňu vyrukoval, nech mi dá čo najviac dvojcentov…
Zvyšok skúšania bol jednoduchý, ale časovo náročný. Do panvíc som dal papier na pečenie, rovnomerne porozkladal mince a postavil ich zohrievať nad plameň. Skúšal som väčší aj menší horák, vždy však pri strednej intenzite. Takto som panvice zahrieval až do bodu, kedy začal hnednúť papier (a mince začali meniť farbu). Výsledok potom človek vidí hnedý na bielom. Zľava doprava: nerez, meď-hliník-nerez, keramika Tescoma, keramika GreenPan.
Skúška ohňom ukázala jedno. Pri rozvádzaní tepla sú dôležité materiál a hrúbka dna.
Nech vás nemýli rôzna intenzita zafarbenia papierov. Pomedzi mince sa niekedy ťažko odhaduje pripálenosť papiera. Napriek tomu sa zo vzoriek dá odčítať výsledok. Skúška ohňom ukázala jedno. Pri rozvádzaní tepla sú dôležité materiál a hrúbka dna. Konkrétny príklad: medená panvica je relatívne tenká a nemá ani hrubšie dno, ale teplo rozvádza podobne rovnomerne, ako čisto nerezová panvica so sendvičom naspodku. Rozdiel sa ukázal pri panvici Tescoma. Je hliníková, pomerne tenká a má len nepatrne hrubšie dno, takže teplo koncentruje hlavne v mieste plameňa. Preto v porovnaní s vyslovene hrubou GreenPan, ktorá má tiež hrubšie dno, dopadla horšie. Načo rovnomerne rozvádzať teplo? Hlavne pri dlhšom varení určite nechcete, aby sa jedna časť jedla uvarila viac ako druhá. Ryža je ideálny príklad.
Niekto by možno namietal, že som mohol porovnávať rovnako hrubé panvice. Nemohol. Jednak by mali rozdielne povrchy a tiež by som riskoval otravu. Tescoma totiž hrubšie panvice robí len s teflonovou úpravou. Pyrolýza, teda rozklad teplom, sa pri teflone začína už pri teplote 200°C, o pár stupňov ďalej sa začína odparovať toxický plyn. Pre vtáky je smrteľný (overené v smutnej praxi aj našou stálou čitateľkou), u ľudí je zasa podozrenie na karcinogénnosť. Jednorázovo by zrejme nikto z vás neumrel, ale skúste na tom variť každý deň…
Nerez kludne rež
Nerez je v kuchyni stálica. Aj preto dopadli panvice z tohoto materiálu dobre. Samozrejme, palacinky na nich robiť nebudete, ale na bežné varenie a dusenie sú ideálne. Znesú aj tvrdé zaobchádzanie, nevadia im kyslé jedlá (medeným a pocínovaným áno) a neurazia sa, keď do nich budete šparchať príborom. Na druhej strane, musíte použiť o niečo viac oleja, resp. poctivo vyhriať panvicu na prevádzkovú teplotu, aby sa vám niektoré jedlá nezačali lepiť. A keď sa už prilepia, opäť sa môžete vrátiť k vete o tvrdom zaobchádzaní. Prihorenú panvicu odrhnete drátenkou a ide sa ďalej. Bohužiaľ, s patričnou námahou.
Keramika, na nože e-e, na panvice ok
V poslednom čase je v móde keramika. V nožoch sa neosvedčila (je krehká a v domácich podmienkach nenabrúsiteľná), ale v panviciach má úspech na celej čiare. Pýta si menej oleja, nepripaluje a odoláva vyšším teplotám. A keď sa aj náhodou pripáli, čistenie je ľahšie, ako pri nereze. Keramiku dlhodobo používam v spomínanej Tescoma, a teraz som ju skúšal v GreenPan. Nemôžem tieto dve panvice porovnávať priamo, pretože časom sa každá nepriľnavosť začne postupne strácať, takže GreenPan by bola v jasnej výhode. Popíšem teda, čo som zatiaľ zistil.
Keramika od Tescoma, pracovitá lacnoška
Keramická panvica ecoPresto od Tescoma je univerzál. Má dve silné stránky – je ľahká a naozaj lacná. To, že je ľahká je zároveň aj nevýhoda. Kvôli vyššie spomínanému rozvodu tepla môže na niektorých miestach pripekať. Na druhej strane, nie tragicky. Panvica, ktorú máme, už má za sebou zopár šrámov, používa sa denne a trpezlivo znáša aj umývačku riadov. Nepriľnavosť časom o niečo povolila, ale panvica je stále funkčná na bežné varenie. Panvica má hrúbku 2mm v každej časti a plastovú rúčku. Za 17€ pri priemere 26cm primeraná náhrada za čokoľvek teflonové.
Samotná Tescoma je skúpa na slovo a popisuje panvicu pomerne stručne: „…so zvýšenou odolnosťou voči vysokým teplotám, tepelným šokom aj mechanickému opotrebeniu.“ Plus nejaké tie komentáre o ekológii a tak. Žiadne konkrétne čísla ani údaje. Minimálne vetu o odolnosti voči teplotným šokom si dovolím spochybniť. Panvici sa časom mierne vydulo dno, takže na rovnej podložke nestojí pevne. Pripisujem to opäť tenkým stenám panvice a faktu, že dno je rovnakej hrúbky ako zvyšok panvice.
A čo zázrak GreenPan?
Na skúšku som si požičal model Stockholm s priemerom 24cm a sklenenou pokrievkou. Panvica má hrúbku stien 4mm a dno 6mm. Rúčka je kovová, takže panvica sa dá šupnúť aj do rúry. Na takú malú panvicu je to kusisko materiálu, takže aj niečo váži.
Prvý test bol viac než jednoduchý, robiť schválne chyby. Minimum oleja (viď foto), mať takmer nezohriatu panvicu a dať na ňu francúzske toasty. Komu sa nechce klikať na odkaz, je to sladká brioška namočená vo vajci. Ako pripekavý bonus, vajíčko je obohatené ešte o mlieko. So skepsou som položil toasty na panvicu a čakal. Keď som už mal pocit, že čas pokročil, skúsil som toasty obrátiť. Išlo to hladko a nič sa nepripieklo. Zatiaľ hovorím Bravo, ale počkám si trebárs o pol roka, či tento trik dá panvica znova.
Ďalší test bola už spomínaná ryža. Na klasický slovenský spôsob. Najprv osmažená na oleji, potom podliata vodou a pod pokrievkou pomaly dusená. Vyšla bez problémov. To isté platilo pre čistenie. Byť úplná lemra, tak tú panvicu len pretrem servítkou a maká ďalej. Rovnako som ryžu spravil aj v celo-nerezovej a keramickej ecoPresto. Nerez lúbi chytiť a žerie olej, keramická je zasa niekde medzi. Chytá len zľahka, ale čistí sa ľahšie ako nerez. Podstatne ľahšie. V medenej sendvičovej som ryžu ani neskúšal. Je príliš tenká a ryža by chytila určite najhoršie. V podobnom zmysle si viem predstaviť, ako by dopadlo rizoto.
S panvicou od GreenPan som varil prakticky jeden celý mesiac a takmer denne, vždy bez problémov. Krásne sa podarila aj ryba, ktorá zostala v celku. A samozrejme bez prilepenia pri obracaní.
Mám ešte jednu vlastnosť, ktorú pri panviciach aktívne vyhľadávam. Zaoblenie okrajov. Väčšinou varím rýchlo a minútkové jedlá. Prípadne sa mi na sporáku odohrávajú simultánne zápasy o dobré jedlo. Vtedy kašlem na varechu a obraciam jedlo na panvici vyhadzovaním. Nato tie zaoblené okraje. Pokiaľ je oblúk plynulý a dostatočne veľký, ide to nádherne. Vie to aj GreenPan.
Priemer 24cm je šikovná veľkosť, tak pre dvoch. Aj vzhľadom na vyššiu váhu je táto veľkosť akurátna. Na internete ju zoženiete za 56€. Ak by som si mal teraz kupovať novú panvicu, voľba by padla práve na túto.
Poučenie z toho plynúce
Skúšanie panvíc ma naučilo jednu zaujímavú vec. V návode na GreenPan som sa dočítal, že ju máte umývať ručne (iba hubkou), nie v umývačke. Pri tvrdeniach, že ide o jeden z najodolnejších povrchov ma to trochu zarazilo. O to viac, že menej odolná a lacná Tescoma umývačku schvaľuje. Nepriľnavé povrchy sú ale citlivky a zázraky sa dejú len v telešopingu. Akejkoľvek panvici s týmto povrchom urobíte láskavosť, keď ju budete umývať ručne a správať sa k nej slušne. Povedané po slovensky, predĺžite čas nepriľnavosti. Poslúchnite návod, nebuďte leniví, umývajte ručne a na šikanovanie si ponechajte nerez.
Článok si pýta doplnenie ďalších skúseností s panvicou GreenPan o niekoľko mesiacov. Dám jej na frak a doplním.
Doplnenie (15. septembra 2012)
Dnes som znovu robil na GreenPan francúzske toasty. Slabo vyhriata panvica, mlieko rozhabarkované s vajíčkom. Toasty sa opäť zo začiatku prilepili, ale neskôr sa krásne oddelili od povrchu.
Skrátka a dobre, po roku panvica šlape v podstate tak isto ako na začiatku. Umýval som ju len v ruke a má 2-3 šrámy po vidličke.
Čo bude ďalej?
Padli tu slová partner a súťaž. Znamená to, že na najbližšie skúšanie máme vyhliadnutý hrniec na údenie. A súťaž bude čoskoro, cenou bude panvica GreenPan.
no my máme práve túto jednu a potom ešte jednu – ľahšiu a hlbokú – a obidve sú výborné aj po dvoch rokoch. K tomu máme od green panu omáčnik, to bol tiež dobrý deal, a umývanie je ťažká pohoda.
Inak odporúčam vyskúšať aj tie hlinené hrnce emile henry – máme ten najväčší a to je tiež paráda. Od potten a pannen máme veľa dobrých vecí, ceny tam majú o niečo nižšie než potom napr. v tescu a ostatných sekundárnych predajcoch – keďže PaP sú výhradní dovozcovia mnohých výrobkov…
Ahoj viktor, užitočný článok pre tých, ktorí hľadajú novú panvicu za nezdravé teflóny.
K téme na tvojom blogu „Aké panvice používame?“ som sa už vyjadrovala a musím aj sem pridať iba chvály na panvicu GreenPan. Mám ju asi pol roka a som s ňou nadmieru spokojná. Čo nezvláda nerezová panvica od Zepteru, GreenPan zvládne ľavou zadnou. Je super vhodná na prípravu omáčok na cestoviny, robia sa v nej skvele aj palacinky, akurát človek musí vychytať stupeň teploty, aby fungovala tak, ako potrebuje.
Panvica veľmi dobre drží a rozvádza teplo (mám sklokreamickú varnú platňu a panvicu som kupovala tak, aby mi veľkostne presne sadla na jeden z „horákov“ – vtedy funguje ako každý riad na sklokeramike výborne). (Pozn.: varím vlastne iba na nereze od Zepteru a GreenPane, + mám jednu starinu smaltovaný hrniec na varenie vajec).
Škoda, že si neskúšal aj titánku, pretože to je ďalší artikel, o ktorý by som chcela obohatiť svoju zbierku kuchynského náradia.
Ak máte niekto skúsenosti s titánom, napíšte do komentárov.
Titanka – dobry postreh. Priznam sa, ze som sa s nou zatial nestretol, ani nemam nikoho v okoli, kto by ju mal. Budem rad, ak niekto doplni
dobry den mohla by som sa dozvediet o keramicke od znacky blaumann-, dakujem
Titanove panvice su telfonky, ktore maju v teflone primiesany mineralny prasok, ktory spomaluje jeho opotrebovanie. Je to asi tak trvacne ako kvalitnejsi teflon na hrubostennych hlinikovych panviciach. Ak sa vsak prehreje, poskodi sa rovnako.
GreenPan plánujem kúpiť hneď ako dorazím moje terajšie panvice. Mal som možnosť skúsiť si na nich variť a je to pecka.Naozaj sa oplatí kúpiť si niečo poriadne. Tiež teraz robím článok o nožoch o ich výbere, údržbe, zaobchádzaní. Snaď bude vydarený ako tento tvoj o panviciach. Palec hore Viktor.
Oh la la, noze, tak to ma bude zaujimat
Ja som z keramickej panvice (nie GreenPan, ale nejaka talianska vyroba) sklamana, pretoze sa velmi rychlo osuchala (umyvacku riadu nemam, k riadom som setrna), prakticky po dvoch rokoch uz lepi riadne. Kupila som si (po neprijemnej skusenosti s teflonom) v marci nerezovu panvicu od Couzonu s povrchom Titan3 (o ktorom ale vela neviem), zatial je super, dobre vedie teplo, ma hrube dno, ale uz aj na tejto vidiet skrabance (pouzivam len plastove a drevene nastroje). Ale som spokojna aj s drahsimi teflonkami od Tefalu, su odolne a dobre pecu.
Som zvedava na udiaci hrniec!
Greenpan do dvoch mesiacov pouzivania prestanu fungovat a budu lepivejsie ako obycajny smalt. Velmi zla volba, takmer nepouzitelne.
Ak hovoris dva mesiace, tak to si overime velmi rychlo. Sam dovozca otvorene priznava, ze panvice z rokov 2008-2009 mali tento problem, ale uz ho nemaju.
Odskúšala som už niekoľko panví,no najviec som spokojná s nerozovou panvicou 18/10.Titanovu panvicu som kúpila už v roku1983,keď boli vianočné trhy na zimnom štadione,no vtej dobe som bola spokojná ,ale dnes je to nerezová panvica.
Su to nove panvice, nie stare. Maju maximalne pol roka a su z toho isteho zdroja ako ta tvoja.
Reklamoval si ich?
zatial ich mame doma 4-ty mesiac a funguju ako nove
Ja som si tiež kúpil podľa odporúčania potten & pannen najdrahšiu verziu greenpan a keramický povrch ma veľmi sklamal. Naozaj som sa k nej správal najjemnejšie ako to ide a presne podľa všetkých odporúčaní, ktorých je veľa. A nepomohlo. Prvé, čo ma sklamalo, že po odmočení nešlo ľahko odlepiť zvyšné jedlo. A nakoniec sa mi vytvorili malé bodkaté pripáleniny na jednom mieste, keď som robil minútky pri strednom plameni. Strednom. Zišlo to dolu po asi 8 namočeniam, keď som to škrabal nechtom. A na hornom kraji sa odlepil maličký kúsok keramiky. Fakt netuším prečo sa to stalo, ale je to už druhá keramika, ktorá prilepuje. Predtým som 5 rokov mal Teflon a o ňom môžem povedať, že fungoval výborne. Akurát po čase keď som do horúceho bežne lial studenú vodu, tak sa začal prilepovať. Ale len na jednom malom kúsku. To bola PANVICA. Stála rovnako ako Green Pan a ten pôjdem vrátiť.
Súhlasím. Ja už GP nechcem. Lepí a lepí. Ale je pravda že keď bola nová bol som spokovný. Asi mesiac.
Kym bola dobrá, tak držala. U mňa to trvalo takmer 2 roky. Skôr ma prekvapilo, ako rýchlo sa preklopila na nepoužiteľnú, zo 100 na 0 za 3 sekundy… Odvtedy používam čistú železnú, ale milovaná si na ňu nevie zvyknúť, preto som začal hľadať opäť niečo nepriľnavé. Aktuálne testujem Woll, uvidíme ako dopadne tá.
My mame doma dve z Vami zmienenych- GreenPan aj Tescomovsku veryiu- Tescoma uz bola reklamovana- asi po dvoch pouzitiach sa v jej strede zacal vytvarat zlty flak, ktory postupne rastol….Po vyreklamovani uz ale sluzi OK…
GreenPan vnimam ako lepsiu verziu keramickych panvic- kupovali sme ju hned, ako prisla na trh,cenovo vtedy atrila medzi drahsie kusky, no sme s nou spokojny. Konkretne mame Kyoto- je pomerne tazka, sluzi perfektne :)
Ja som chcela usetrit a kupila som Tescomu. A som teda fakt „usetrila“. Uz asi po 3 razoch boli na panvici ciary (nepouzivala som ziadne noze na krajanie a iba drevennu varechu). Po peceni palaciniek sa panvica skoro vobec nedala vycistit od pripaleneho oleja na okrajoch (pouzila som ju na plyne s normalnym repkovym olejom) a aj biela farba uz je prec, zostala taka zasednuta.
Odporucam, radsej viac zainvestovat a nebyt sklamany/a ako ja.
Uz ju mam pripravenu na vyhodenie (asi po 4 mesiacoch) a zvazujem GreenPan.
Pri citani doterajsich komentarov mam dojem, akoby kupa panvice bola zalezitostou rozhodovania sa raz za niekolko mesiacov. Podla mna to je divne, ze vyrobcovia stavili na caste obmienanie. Zeby opat tie peniaze? Zaujimalo by ma, ci niekto hlada kuchynske nacinie, ktore naozaj posluzi aspon 20 rokov, prípadne je na cely zivot. Panvice s neprilnavym povrchom medzi take nacinie ocividne nepatria. S teflonovymi panvicami som sa rozlucil uz davno, raz a navzdy, ked som si uvedomil, ze vacsina z toho, co na nich po case chybalo, skoncila v jedle. To mi stacilo, uz ziadne pokusy s prevratnymi povrchmi.
Mozno vznika ten dojem, ze dnes jedina moznost je panvica s neprilnavym povrchom. Prepacte alebo nie, ale nie je to tak. Opat sa staci obzriet do minulosti, ako to robili kedysi. V sucasnosti je dobrym prikladom naozajstny cinsky wok, mam na mysli kovovy a bez neprilnavej jedovatej vrstvy. To, co spaja tieto woky s panvicami a pekacmi nasich starych mam, je neprilnavost ziskana procesom kalenia, inymi slovami, procesom vypecenia, vypalenia, mozno je aj lepsie slovenske slovo. V anglictine to znie „seasoning“ a napr. pri novozakupenom woku je to prvy zasadne nutny ukon, vypalit wok, dat mu patinu. Vypalenim ziska neprilnavost a daju sa v nom robit aj napriklad perfektne tenke palacinky pekne na masle, okrem toho ho ani kovove nacinie neposkriabe. Ani cinania, ani nase stare mamy zasadne taketo riady nikdy neumyvali saponatom, lebo to poskodzuje tuto patinu. Patina branila prilnavosti, ale aj tak nemali snahu vynechat tuk tam, kde ma byt, patina dalej pomaha dobremu rozvadzaniu tepla a to tym viac, cim je panvica starsia, lebo patina sa vytvara z oboch stran a casom sa zdokonaluje. Takato panvica sa da naozajstne rozpalit, mozete v nej prazit, opekat, vysmazat, udit aj flambovat. Na dlhe dusenie, varenie a pripravu ryze su vhodne ine riady. Panvica ma mat mastny povlak, aby riadne fungovala. Take panvice sa dali dedit a ich cena rastie s casom, znaly kuchar sa takej dobrej panvice nevzda, je to hodnota. Dnesnymi panvicami s umelymi neprilnavymi povrchmi su pravidelne zaplnane kontajnery, ako si s nimi ma poradit priroda, to uz asi nikto nevie.
Druha stranka je, ze snaha obmedzovat za kazdu cenu mnozstvo tuku pri priprave je podla mna omylna. Palacinky nasucho? Hm. Teflonky su podla mna este aj v tom nanic, ze ta lyzica oleja sa drzi pokope, nepomasti cely povrch. A na palacinku na panvici s dobrou patinou staci pol cajovej lyzicky masla.
Jeden detail: ze sa olej neroztecie po celom povrchu nie je tak celkom o povrchu, ale prave o schopnosti rozviest teplo rovnomerne. Potom sa stava nieco podobne ako s oceanmi, horuci olej sa stretava so studenym a vznika tak povediac prudenie. Je to podrobne rozpisane v tom linku z NY Times.
Mato, prosim ta,
nepomozes mi, a nedas link na nejaku dobru panvicu, o akej si pisal, a aby fungovala aj na indukciu?
surne nejaku potrebujem a nechcem teflonovu, a ako tak citam, tak uz ani keramicku…..
dakujem
Lenka: ak si vezmes novu GreenPan s povrchom Rocks, nemala by si mat problem. Pouzivam ju denne a za pol roka zatial ziadna extra zmena v jej vlastnostiach. Funguje samozrejme na indukciu.
Pamätám si, že v mnohých reštauračných kuchyniach sa používali tie najobyčajnejšie oceľové panvice aj na prípravu palaciniek apod. Žiadne problémy s prichytávaním potravín na povrch neboli vďaka patine, ktorú získali.
Jediný problém, ktorý s nimi bol, že občas povolili nity na rúčke :D
Teraz mi doslúžila teflonka a rozhliadam sa po nejakej novej panvici. Zameranú mám práve túto obyčajnú oceľovú panvicu, ale čuduj sa svete v obchodoch ju už nemožno nájsť.
Poznáte niekto obchody, v ktorých sa dá kúpiť? V okolí Tn, alebo eshopy?
Myslim, ze uspech budes mat len v obchodoch s gastrotechnikou. Je mozne, ze tieto firmy maju aj eshopy.
Suhlasim, no na teplej teflonovej panvici sa vzdy urobia z oleja ostro ohranicene celky, presne ako na tvojom obrazku, a ak ju trebars nahnes, olejova kvapka cestuje dole kompletna, v podstate za nou neostane takmer ziadna stopa, a ak ano, tak v podobe mensej ostro ohranicenej kvapky, presne ako za kvapkou vody na cistom a suchom skle. Mat na teflonovej panvici rovnomernu vrstvu oleja znamena dat ho tam vela. Ale na kovovej panvici s patinou nikdy nevidno tak ohranicene olejove kvapky, kadial prejde olej, tam aj ostane, tensia ci hrubsia vrstva. Samozrejme, teplo ju vlni, stencuje, atd., co ale nevadi, lebo s panvicou a s potravinou v nej treba hybat, ziadna panvica nerozvadza teplo dokonale. Pred vyschnutim a zgumovatenim oleja pod napr. francuzskym toastom a naslednym prilepenim vyrazne ochrani pohyb, lebo nim sa vyrovnavaju teplom vznikajuce rozdiely v hrubke vrstvy tuku pod toastom.
Při četbě tohoto článku i komentářům k nim mi šel trochu mráz po zádech. Do teď jsem pánve nijak neřešila a vidím, že to byla chyba, protože mám jen obyčejné teflonky. Maso a řízky sice moc nesmažím, ale palačinky, bramborák dělám dost často. Tak jsem se rozhodla zbavit se teflonu a koupit si kvalitní, zdravotně nezávadnou pánev. Poradíš mi jak si vybrat dobrou pánev a za rozumnou cenu? Případně nějakou konkrétní? Taky by mě zajímalo jak se dělá to „vypálení“ pánve aby nepřipalovala. Díky moc
„seasoning“ sa moze spravit na plameni alebo v rure, tu su dva navody, jeden z nich video
http://www.seriouseats.com/2008/02/in-gear-how-to-season-carbon-steel-pans.html
http://www.youtube.com/watch?v=ghKfNgLIFnc
Co sa tyka panvice, neprestrelite s ocelovou ani keramickou. Niektore sme popisali v clanku, na trhu je tych keramickych ale samozrejme viac. Co sa tyka nepripalovania – niekedy staci zmenit pracovne navyky a zacat narabat s panvicou inak. Teda nedavat potraviny na studenu panticu, nedavat do panvice studene potraviny, atd.
po spojení s eTrendom to tu začina byt trošku komerčne/reklamné…možno by tento článok mohol byt len o teste panvíc z rôznych materiálov bez zapožičiavania panvice od „partnera“ a nudného klišé „Firma očividne verí sebe aj svojim produktom, pretože nám dala voľnú ruku v hodnotení. Teda, že nám doňho nebude kecať.“ Škoda…
Ak vam to pripada ako klise, potom mate na tento pocit samozrejme narok. Ja zasa viem, ze to co som napisal plati a za inych podmienok by sme podobny test jednoducho neakceptovali. Rovnako by sme neakceptovali spolupracu s Trendom, ak by nam tento chcel rozpravat do skladby clankov a ich obsahu.
Dalsia vec je velkom prozaicka – nemam 60 euro nato, aby som si kupil tuto panvicu. Mozno si to neuvedomujete, ale pisat blog a fotit ho stoji cas a peniaze. Co sa Vam moze zdat zadarmo, v skutocnosti zadarmo nie je ;-)
mne to je jasne, ze pisanie blogu nieco stoji…a ten Vas velmi rad citam…len mi nepride fer nasadit do porovnavacieho testu zapozicanu panvicu od „partnera blogu“, to trosku zvadza k „neuprimnosti“…i ked uznavam, ze moze byt perfektna, len nabuduce clanok publikujte v sekcii „reklama“ alebo „clanky o vyrobkoch partnerov blogu“…
Pochvale aj kritike sa uprimne tesim a dakujem za obe. Rubriku reklama zavadzat podla mna netreba, pretoze konkretne udaje o podmienkach clanku pisem vzdy na zaciatku kazdeho clanku. A ak nahodou nastane nejaka nefer situacia v porovnavani, vopred nu upozornim – presne ako tu pri panviciach. Veci treba vidiet aj v suvislostiach – panvica je od predajcu, nie vyrobcu. Nie je to firma, ktora podnika rok a tiez ma zaujem predavat dobre veci, nie nieco, kde bude mat problem s mnozstvom reklamacii. Takze ma zaujem rovnako na kritike ako na pochvale. Mozno to bude v dnesnej dobe zniet cudne, ale my si naozaj svojich partnerov a inzerentov vyberame.
Clanok bude mat urcite pokracovanie, panvicu testujem dalej a uvidime, co sa stane o par mesiacov, sam som na to zvedavy. Samozrejme o tom napisem.
Dobry den prajem. Zvazovala som, ci sa do tejto diskusie zapojit alebo to nechat tak, aby to nebolo kontraproduktivne, resp. zle pochopene. V podobnych, aj ked nie natolko podrobnych testoch sa nase produkty objavuju pravidelne. Stalo sa nam dokonca, ze sme boli z jednej redakcie osloveni na nezavisly test, do ktoreho sme samozrejme bez problemov sli – ked sa z inej firmy dozvedeli, ze budu porovnavani s GreenPan, odstupili od testu (isto pochopite, ak nespomeniem znacku). Dovolte preto, aby som v skratke napisala nieco o spolocnosti Potten & Pannen – Stanek. V CR fungujeme uz takmer 20 rokov, pricom sa specializujeme na distribuciu a predaj vysokokvalitnych potrieb do kuchyne a domácnosti. Majitelia si velmi zakladaju na tom, aku znacku budu zastupovat – odporucam kliknut na http://www.pottenpannen.cz, aby som vsetky nemusela vymenovat. Z panvic zastupujeme aj Mauviel, Staub ci Zwilling. Do testu sme vybrali GreenPan, nakolko je univerzalna a cenovo pristupna (v porovnani napr. s Mauviel). Pan Klimo nas vopred upozornil, ze do testu nebudeme moct nijako zasiahnut – o jeho nezavislosti nemusite absolutne pochybovat. Ako uz p. Klimo spominal, sme distributor, nie vyrobca, preto je spatna vazba pre nas velmi dolezita. Nasa firma si totiz nemoze dovolit „pokazit“ meno niecim nekvalitnym. Verte, ak by bol p. Klimo „uplatny“, nesli by sme do testu – pre nas by mal nulovu vypovednu hodnotu. Nakoniec uz len jednu vetu – za kvalitou nasich produktov si maximalne stojime, preto pojdeme do akehokolvek objektivneho testu – ci uz na delikatesy.sk alebo v inom mediu.. portal delikatesy.sk je vsak vyborne robeny, jeden z mala skutocne vynimocnych a nezvislych portalov – prosim, nehladajte reklamu a „neuprimnost“ tam, kde nie je – p. Klimo si to za to, ako to robi, naozaj nezasluzi…
Dobrý deň, je pekné, že obhajujete nezávislosť pána Klima. Jeho príspevky mi však prídu maximálne tendenčné a zaujaté. Hlavne teda preto, že pri všetkých otázkach diskutujúcich “ Akú panvicu?!“ odporúča zásadne tie Vaše, až podozrivo Vám robí reklamu.
Brano: mozno uslo, ze vo vacsine prispevkov len odpovedam uz niekomu, kto prvy spomenul GreenPan. Inak co, zabijem sa, ked som s tou poondiatou panvicou skratka spokojny a pouzivam ju najcastejsie? ;-)
no ja by som tiez chcel byt spokojny..objednal som si panvicu Dubai 28 cm v januari a po otravovani este vo februari mi oznamili, ze bude zaciatkom aprila. Zaciatkom aprila mi oznamili ze sa uz asi nevyraba. Takze zatial spokojny nie som:-(
Tri dni som odkladala čítanie tohto článku, lebo som nemala čas prečítať si to celé v kľude. A musím pochváliť, že to bolo naozaj príjemné a poučné čítanie. Po testovaní kakaa to bola ďalšia veľmi vydarená porovnávačka.
Ja som si svojho času v záchvate chvíľového zdravého rozumu kúpil steakovú panvicu http://www.pixmania.sk/sk/sk/7919219/art/de-buyer/okruhla-grilovacia-panvic.html a palacinkovú panvicu De Buyer. Asi mi pripomínala panvice, ktoré používajú profi kuchári v dokumentoch o profi kuchároch. Info síce hovorí, že vraj „minerálna“, ale podľa infa priamo na webe výrobcu je to kus hrubého železného/oceľového plechu lisom vytvarovaných do tvaru panvice. Panvicu treba pred použitím season (spálením oleja potiahnuť „prirodzeným“ Teflónom).
Panvice sú dokonalé – priebežne sa zbavujeme starých vymýšľancov a nahradzujeme ich týmito. Nie je nič lepšie ako medium-rare steak z kvalitného hovädzieho urobený na tejto steakovej panvici!
Dobry den. My sme si do rodiny ako na vyrocie kupili medeny rendlik Mauviel z kolekcie M’250 a manzelka si ho nevie vynachvalit ako na ryzu tak aj napriklad na prevaranie mlieka. Je tam pouzita 2,5 mm med a vo vnutri je nerez. Jedna nevyhoda je hmotnost a nutnost umyvat rucne.
Ak by ste mali moznost otestovat riad od tohto vyrobcu, vrelo odporucam.
Fiha citim sa ako zobrak priznat sa ze uz 5 rokov varim na lacnych ikeach, ktore vyjdu finacne aj 5, 6 krat do roka lepsie ako ‚zelenopanvica‘. Nic neobvykle s cim by som mal problem s teflonom som vsak nespozoroval. (Stastny clovek)
Zdravim. aj ja pouzivam IKEA panvice a o skodlivosti teflonu citam prvykrat. uz dlhsie uvazujem nad sprostou ocelovou panvicou. vadimi napriklad aj to ze pri teflonke musim pouzivat len „plastove“ alebo drevene nacinie.
Vie niekto poradit dobreho vyrobcu takychto panvic?
Dobry den Duri
teflon je naozaj skodlivy a zakerny tym ze nezbadas, kedy sa zacne jemne olupovat. Ty jemne odlupeny teflon jednoducho papas a davas do seba jedy a karcinogeny. Odporucam nadoby a panvice z titanovej ocele, ktore maju celozivotnu zaruku. Nebudes potrebovat investovat do inych hrncov.
Prijemny den
Trochu to upresnime. Niektore titanove panvice s neprilnavym povrchom su stale teflonove, akurat ze v nom maju primes titanu, co ich robi o nieco odolnejsimi. Ale stale obsahuju teflon.
Ak sa bavime o cisto kovovych panviciach a riadoch, tam uplne staci obycajna nerez, nema dovod byt navyse „titanova“.
@Duri: Odporúčam poctivú oceľ http://www.pixmania.sk/sk/sk/search/de-buyer. Čosi podobné majú aj v Metre.
[…] častokrát problém sa vyznať. Celkom výstižne túto situáciu zachytili v teste panvíc Delikatesy a to ešte neboli do výberu zahrnuté také tradičné výrobky akým je napr. medená panvica […]
Veľmi dúfam, že mi budete vedieť odpovedať, lebo na internete som sa nevedala dopátrať k mojim odpovediam. Ja ako bežný užívateľ som si práve kúpila 3ks panvíc od fimy Medial typ Profi s povrchom z Quantania. Moja voľba bola z čisto technických dôvodov a to, že som nevedela nájsť iné panvice na indukčnú platňu. Vedeli by ste mi prosím Vás povedať ďalšie značky panvíc, ktoré sú vhodné na takýto typ sporáku?
Ďaľšia otázka je po prečítaní si Vášho príspevku asi dosť neadekvátna, ale čo si myslíte o nepriľnavom povrchu Quantanium. Je nebezpečný ako teflon (pretože to je pre mňa absolutne šokujúca novinka)?
A ešte sa chcem opýtať, ako by som vedela zmerať teplotu panvice, aby sa neprehriala a nevyparovali sa z nej toxxické plyny?
Ďakujem.
Tazka otazka. Pozrel som priamo stranku vyrobcu a ako sme uz zvyknuti, odpoved nie je jednoznacna. Sam vyrobca totiz pri Cookware neuvadza, ze je bez PTFE. Uvadza to vyslovene len pri Bakeware http://www.whitfordww.com/housewares/quantanium.html
Druhy problem vidim v tom, ze povrch je vlastne zmesou titanu a silikonu. Ked vezmem do uvahy, ze silikonove formy na pecenie maju odolat teplotam do 240 stupnov, potom je situacia na panvici o nieco komplikovanejsia. Kym v trube je teplo salave a rovnomerne, panvice mozu byt vystavene priamemu plamenu a teda koncentrovanejsej teplote. Zistit presnu teplotu sa da mozno len specialnym UV teplomerom, inak si to neviem predstavit. Kupovat takyto drahy teplomer kvoli par panviciam mi tiez pride ako zbytocnost.
Ina situacia je, ak sa pouziva indukcia. Panvica nie je vystavena takym vysokym teplotam ako pri vareni na plyne, takze jej pouzivanie bude bezpecnejsie ako pri plyne.
Ja osobne by som sa napriek tomu nevedel zbavit zleho pocitu a isiel skor na zakladny prirodny material – ocel, med, keramika.
Mimochodom, Greenpan sa da pouzit aj na indukcii.
KatkaK si bud robi srandu, robi reklamu pre Media typ, alebo je technicky neznala a tvari sa na znalu.
„Volba cisto z technickych dovodov…“ indukcny sporak potrebuje na prevadzku nieco kovove. To je vsetko. Je to totiz princip jeho fungovania. Indukcia. Ta sa deje v kovovych materialoch. Nerez, med, liatina, hlinik, ocel vsetky bez problemu.
Par sekund na googli a panvice z tescomy, zeppteru, alebo hoci aj z tesca, lidlu… a zistenie je neuveritelne…;-) vsetky su vhodne aj pre indukcne sporaky!
Zaujal ma prispevok od Tomasa(vyssie v diskusii) o tom, ze pripravuje clanok o nozoch. Je/bol niekde?
Je vonku, najdes ho tu http://www.foodissimo.eu/2011/10/04/ako-sa-zorientovat-v-sirokej-ponuke-kuchynskych-nozov-a-vybrat-spravny/
Dakujem za link.
Hladal som to tu na Delikatesach.
Ako milovnik studenych zbrani a teda aj nozov si taketo clanky velmi rad precitam.
Od septembra uz presiel nejaky cas, tak doplnim info k pouzivaniu panvice GreenPan s povrchom Rocks. Odkedy ju mam doma, pouziva sa prakticky denne a zaroven s panvicou Tescoma.
V poslednom case som jej dal zabrat pecenim nasucho, ked som robil cicerove placky. Nato musi byt panvica rozohriata a nepouziva sa olej. Dnes rano som sa vratil k osvedcenemu testu – bundášchleba (vianocka nebola). Opat male mnozstvo oleja, opat nie celkom zohriata panvica a vajicka rozhabarkovane s mliekom. Po chvili smazenia sa chlebiky pekne oddelili, nic nesmrdelo, nic nezhorelo.
Aby som bol uplne korektny, tak ked ubehne polrok kupim vianocku a zopakujem to este raz a presne ako na zaciatku – to cele potom doplnim do clanku. Rozhodne mozem uz teraz povedat, ze panvica stale funguje ako nova. Uvidime dalej.
Ked (ak vobec) dosluzi moja antikorova z titanovym povrchom, tak asi tiez siahnem po tejto. Ta moja uz taha 6-ty rok v tazkej prevadzke a ani ryha.
Na to ze bola z Lidla za 40E-ciek hotovy zazrak.
Niekto vyssie spominal pripalovanie palaciniek.
Nestava sa mi to od vtedy, co pridavam olej do cesta a nie na panvicu.
Ked ich chcem de luxe, tak pridavam roztopene maslo, ale pridavam ho len ked v ceste maka ponorny mixer.
Studene cesto a roztopene maslo sa nemaju velmi radi, tak to trochu znasilnujem tym mixerom.
No a jasne ze aj skorica.
Aj v popise na zaciatku clanku aj v komentaroch udavate povrch GraanPan Stockholm „Rocks“. Ja som vsade nasiel ze Stockholm ma povrch „endurance“, nie „Rocks“ (aj ked neviem aky je medzi nimi rozdie), kde je teda pravda?
aka je skusenost dnes s panvicou, sluzi rovnako?
Pred povrchom Rocks pouzival GreenPan Endurance. Ak hovorite o internetovych obchodoch, zrejme stale ponukaju ten isty tovar, ale medzicasom zabudli opravit informaciu, ze ma novy povrch.
Testoval som iba Rocks, o mesiac bude rok, co mam tu panvicu doma a drzi dobre, spokojnost.
To je zaujimave ze aj oficialna stranka (v .SK verzii) dava v popise „endurance“.
Ale je to dobre vediet, asi je lepsie si dat na to pozor a vybrat „rocks“ kedze mozno sa stale niekde dopredavaja stare panvice z prvych varok a s tymi vraj boli nejake problemy.
Dufam ze aspon priamo na panvici alebo v letaku v krabici bude presny udaj a v pripade nutnosti ju vratim.
Priamo na panvici to uvedene je a ano, niekde sa mozu dopredavat starsie zasoby.
Este jednu poslednu otazku: je rozdiel v kvalite panvice, povrchu, jej vlastnostiach medzi modelm Stockholm a inymi ako napr. Kyoto? Alebo je jediny rozdiel v rukovati a moznosti pouzita na indukcny varic?
Myslim ze nie, ide o povrch a hrubku, tu maju panvice predpokladam rovnaku. Samozrejme je rozdiel v rukovati (pouzitie v rure) a indukcii.
Pozorne som precitala clanok, a kedze som tiez majitelkou keramickej panvice,pripajam sa k priaznivcom tohto druhu panvic. Velmi casto tu ludia riešia kvalit a cenu panvic, ja mam Smart Cook, za velmi velmi prijemnu cenu a som s nou nadmieru spokojna, ale zatial tu doteraz nikto tuto znacku nespomenul. Odporucam ;-)
Len dufam ze mi Viktor neodpise ze zistil ze je tato znacka nekvalitna :-/
dnes som našiel tento článok, pozorne ho prečítal, no sklamaný som nenašiel avizované „doplnené skúsenosti.“ Žeby ešte po dlhých siedmich mesiacoch nenastal ten správny okamih“
„Článok si pýta doplnenie ďalších skúseností s panvicou GreenPan o niekoľko mesiacov. Dám jej na frak a doplním.“
bloke1: mkni komentar c. 19, najdes tam zatial len priebezne doplnenie ;-)
Priamo do clanku ho pridam po roku pouzivania, aby to malo nejaku vypovednu hodnotu.
OK, vďaka. Tá keramická tescoma ti ako slúži – či už doslúžila? Dnes som ju neplánovane kúpil -ecoPresto 26-, pozerám že tu ju pomerne hania (aj na heurekacz) ako lacák čo nevydrží pár použití, ale má celkovú záruku 3 roky. Nie je až taká ľahká ako typické šmejdy. Tescomy robia aj drahšie s 5-ročnou zárukou, s oceľovým dnom a širšími hliníkovými bokmi, kvalitnejším keramickým povrchom.
To aj rozhodlo pri mojom dnešnom výbere, kedy GreenPan Nairobi boli síce vo výraznej akcii, no záruku na povrch poskytujú len 2-ročnú. Tiež na GreenPany som si pamätal, že niekomu odišli rýchlo (no nikto neuvádzal „postihnutý“ typový rad), tak som vybral radšej istotu vo forme dlhšej záruky.
Chcem to asi najviac používať na palacinky a na praženice, slaninu; keramickú som ešte nemal…
Tescoma este drzi, ale uz ju pouzivam skor na podradnejsie veci, varenie ryze a tak. O GreenPan sa toho tiez popisalo, ja mam s povrchom Rocks a cas od casu urobim pokus s francuzskymi toastami na studenej panvici, neprilnavy povrch zatial drzi ako na zaciatku.
Naša skúsenosť po dvoch mesiacoch používania panvice od Green Pan-úplne nepoužitelná!!! Lepí sa na ten zázračný povrch všetko tak, že je horšia úplne obyčajná smaltová.Skúsim reklamovať ale od nich určite nič nekupujem.
Presne ako uviedol Cap 16.9.2011: ako Greenpan do dvoch mesiacov pouzivania prestanu fungovat a budu lepivejsie ako obycajny smalt. Velmi zla volba, takmer nepouzitelne.
Použivam GreenPan od uvedenia na trhu unás teda asi 2 roky,skoro každa deň najprv na sklokeramike a teraz asi pol roka na indukcii,väčšina riadu je Dubai,krásne biele bez zmeny za rok použivania, neprilnavosť nezmenená,aj keď mám umyvačku umyvam len ručne a bolo by aj zbytočné v umyvačke .Neviem o čom píše „mescalero“ keď má riad 2 mesiace a už je nefunkčny.
možno majú zlé skúsenosti s konkrétnym radom. Keď mali v Hypernove -50% na GreenPan, bol tam iba rad Nairobi. Pozeral som si na zahraničných stránkach skúsenosti užívatelov, a niektoré príspevky na ne neboli tiež práve ideálne, čo sa týka proklamovanej funkčnosti už po pár mesiacoch používania (alebo nevhodnosti na indukciu napriek vyhláseniam výrobcu). To ma tiež odradilo od ich kúpy.
Neviem ci sa to sem hodi, ale chcel by som sa opytat:
1.) chystam sa kupit keramicku panvicu, zatial je mojim favoritom z tych cenovo dostupnejsich Delimano http://www.delimano.sk/panvice/panvica.html
Ma s nou niekto skusenosti?
2.) kedze som na dedine, mame aj klasicky sporak na drevo, s platnou („sporhelt“). Je vhodne pouzivat panvicu aj na nom, resp. nie je mozne ze sa nejako znehodnoti?
Delimano popravde nepoznam, na to ti mozno odpovie niekto iny. So sporakom by vsak problem nemal byt. Uz aj preto, lebo keramika znasa vyssie teploty, ktore mozu vzniknut prave na klasickom sporaku na drevo.
Vdaka Viktor. Este by som sa chcel opytat, ci je zo zdravotneho hladiska problem, ze napr. na tej Delimano panvici je ako povrchovy material hlinik.
Mnoho panvic je vyrobenych z hlinika. Z pouzivanych materialov iba med rozvadza teplo lepsie ako on. Problem nie je, pretoze na nom je vnutorna vrstva, v tomto pripade keramika, takze jedlo nie je v kontakte s hlinikom, ale keramikou. Ak mate moznost, pozrel by som si ale hrubku panvice. Tenke panvice sa mozu casom deformovat.
Hrubka by mala byt 6mm, z Delimana mi sice neodpisali na mail, ale tusim som to cital na nejakom webe. Inac ten sporak ma zaujimal aj preto, ze ci nahodou ta platna neposkodi nejak prave tu spodnu hlinikovu cast, ale snad teda nie.
Neviem si predstavit, ako by inak mohol sporak poskodit hlinikovu panvicu. Sporakova platna je zelezna, takze hrndza sa na hlinik prenasat nebude. A naozaj jedina deformacia teda moze prist len extremnym teplom pri tenkych panviciach.
Tych 6 mm je dno alebo telo panvice? Aj ked je to len dno, zvysok panvice by nemal mat podla mna menej ako 4 mm.
6mm dno, a zvysok by mal byt 4mm ako vravis. Diky za radu.
K tej panvici ecoPresto od Tescomy by ma zaujimalo, skusali ste to pouzivat aj na indukcii? Vyrobca to vyslovene neuvadza. Vdaka.
Myslim, ze na indukciu to nie je. Zospodu je hlinik a ten nie je magneticky, takze to asi nebude fungovat. A pri tej nizkej cene si tiez nemyslim, ze by ju spravili tak specialne, aby fungovala aj na indukcii.
Už to bolo viackrat písané:priložte ku dnu magnet a keď drží bude fungovať na indukcii./ja nosím zo sebou malý magnet v peňaženke a skušam každu rajnicu/
Magnet ok, aj v penazenke, ale urcite nie pri platobnych kartach ;-)
zdravim Viktor, chcem si v najblizsom case zakupit panvicu Greenpan Stockholm, preto by som ta chcel opytat ci si aj po roku s nou spokojny,a ci by si si ju kupil znova alebo uz by si volil nejaku inu moznost …….a ci si myslis ze bude vhodna aj na pripravu rozneho masa..vid steak a podobne…v diskusii som sa ale docital nieco ze ta panvica moze mat bud povrch Rock alebo Endurance… ,teda ako zistim ze ta moja bude mat ten povrch rock ….a nie endurance…bude to na nej napisane ? bude sa dat objednat vyslovene s povrchom rock …
Ahoj Robert,
ano, aj po roku mozem povedat, ze som s panvicou spokojny. Zrovna vcera som na nej kratko oprazil marinovanu rybu v hustej teriyaki omacke, v podstate skoro bez oleja. Po vareni vyzerala panvica naozaj hrozne, ako keby som v nej robil kusy stresnych asfaltovych pasov. Umyla sa lahko a slape dalej.
Myslim, ze Rocks by malo na obale panvice napisane.
Je dobre pouzivat na pripravu steak,mriezkovane panvice ? a ma v ponuke nieco podobne aj greenpan ?dakujem
Podla mna je mriezka len na vizualny efekt. Nieco ine je totiz mriezka na grile, kde pripadna stava alebo olej maju vdaka nej kam odtekat. Ale na panvici to nema kam ist, len to spravi tmave srafovanie na stejku. Ci take predava greenpan netusim, treba pozret ich stranku.
Na pripravu steakov podľa mojich skusenosti su najlepšie panvice crispy,ja som kupil Fissler,pripravujem bez tuku,výborne sa umyva,má perfektny kryt pod ktorým
„odpočiva “ steak
UPDATE: Tie oceľové panvice sa dajú kúpiť aj naživo nie daľeko od Slovenska – v Outlete Parndorf, v novej budove. Sú od rakúskej firmy Riess http://www.riess.at/wbc.php?sid=202350f413b&tpl=produktliste.html&rid=22. Ja ich považujem za najlepšie panvice.
Mate nejake skusenosti s panvicami GreenPan Rio ? chcel by som si jednu kupit no ta kolekcia rio je o dost lacnejsia tak by somchcel vediet cci tam su nejake zasadne rozdiely
Poznáte panvice od SWISS DIAMOND?
Skúšali ste už ich?
Nepoznam, teda ani neskusal
Ocelove panvice:
1. Online na Pixmania.sk, hladajte DeBuyer
2. Offline: ako som uz pisal vyssie, v outlete Parndorf v obchode Riess. Maju male, velke, na vysmazanie
Mam de Buyer aj Riess, panvice od oboch vyrobcov su PERFEKTNE.
Update: na pixmania.sk uz De Buyer nevedu.
Ocelove panvice Riess maju napr. na http://www.domacipotreby.cz/; napr. http://www.domacipotreby.cz/riess-ocelova-panev-23cm-6360.html
Vďaka za tip.. De Buyer som našiel aj tu: http://www.kauha-gastro.eu/kauha-gastro/0/0/3/1/9/0/?hledatjak=2&slovo=debuyer objednám si odtial.
Ešte sa mi páči aj takáto: http://www.debuyer.com/product.php?id=32&cat=15&background=bleu1&start=6
s vysokým okrajom sa hodí na „čínu“. Vok je pre môj šporák nepoužitelný.
Skusali ste na GreenPan aj palacinky? mne sa to nepodarilo ani na 4 pokusy, uz nevviem ci jeproblem v recepte alebo panvici (ale recept pouzivam rovanky ako som robil x krat na inej panvici a vsetko OK)
Nie, neskusal. Aky bol problem? Trhali sa? Tie panvice su dost hrube, takze trva hodny cas, kym sa zohreju, mozno to bol problem.
Ano, lepili sa mi. Uz som to odvtedy neskusal, ale moze byt ze fakt musi nabrat riadnu teplotu a to asi trva dlhsie ako na inych typoch.
Robil som na nej uz viac krat kalsicke zemiakove lokse, nasucho, bez oleja, len muka – tak asi branila prilepeniu, nebol ziadny vacsinou problem.
áno roman, ja používam prakticky green pan panvicu na všetko. Na začiatku musíš dať olej a panvica sa potom rozbehne. Ďalšie palacinky sa dajú robiť aj úplne bez tuku. To však platí iba o panvici, ktorá má ešte stále funkčný povrch. Moja už nemá, tak sa s ňou pri niektorých jedlách trochu trápim. Musím povedať, ultra dlho povrch funčkný nevydržal. Nepoužívam žiaden kovový príbor či lopatky, ani drátenku, ani žiaden tekutý či suchý prášok. Mám ju asi 2 roky a cca po roku začala blbnúť. Ďalšiu Green pan momentálne nechcem, ale za teflonku by som ju nevymenila. Radšej sa viacej trápiť, ako si vedome ničiť zdravie. Ako ďalšiu skúsim zrejme titánku.
Katka, ako vidim, nie som jedina s touto skusenostou. Mam 3 greenpany, zo zaciatku nadsena ale cca po po necelom roku uz to nebolo ono. Tak som si potom kupila dalsie dve panvice keramicke z Lidlu (boli na ne chvaly), aj tie spociatku perfektne ale po nejakej dobe stratili tu nelepivost. Takze zistujem, ze to bude asi problem vsetkych keramickych panvic, alebo teda robim na nich nevhodne jedla :) Problemom je samozrejme hlavne prazenica, aj napriek tuku mam problem panvice poumyvat a takisto aj cestoviny sa dost prichytavaju.
Vyssie som sa docitala, ze aj titanove panvice su v podstate teflonove akurat tam maju nejaku primes:
Cap hovorí:
16. Sep, 2011 o 11:16
Titanove panvice su telfonky, ktore maju v teflone primiesany mineralny prasok, ktory spomaluje jeho opotrebovanie. Je to asi tak trvacne ako kvalitnejsi teflon na hrubostennych hlinikovych panviciach. Ak sa vsak prehreje, poskodi sa rovnako.
Hm, na akom inom povrchu, ako na nepriľnavom by sme mali robiť palacinky či praženicu? Monika, myslím, že je to funkčný problém panvice, resp. jej povrchu, nevidím to na to, žeby bol problém v tom, že varíme nevhodné jedlá :-). To je predsa blbosť, lebo výrobca Green panu trvrdí, že je možné pripravovať jedlá aj bez tuku (ak pri prvom raze panvicu potrieš tukom) a logicky teda určite panvicu možno použiť aj s tukom. Tiež si nemyslím, že by veľký rozdiel zohrával sporák, keďže Green pan tvrdí, že je vhodná na všetky typy sporákov. Samozrejme, každý typ sporáku rozvádza teplo inak, ale ak je raz panvica nahriata, tak je nahriata. Nepriľnavý povrch má jednoducho svoju obmedzenú životnosť, s tým nenabojujeme nič. To predsa platí aj o nezdravom teflóne, tiež nie je nepriľnavý a neporušený donekonečna.
Ak ti môžem poradiť, ak pripravíš jedlo na Green pane a nedá sa ti panvica potom umyť, napusti ju s vodou a daj ju naspäť na sporák, nechaj prevrieť, potom postáť a umývanie pôjde ľahšie.
Katka, diky za tip. Skusim, sice ju vzdy odmacam, ale po prazenici to aj tak ide dost tazko. A to teda bez tuku ani nevarim, vzdy tam dam aspon trosku.
Môžem odporučiť obyčajnú oceľovú panvicu. Necelý mesiac mám tieto: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/539704_332362226881875_2058720023_n.jpg a max. spokojnosť. Mäso, palacinky, praženica, nič sa nelepí a cenovo sú neporovnateľné. Obyčajná za 8€, de buyer za 29€.
Potvrdzujem, nič sa nelepí. Jediná vec, na ktorú treba dať pozor, je umývanie: panvice sa nesmú namáčať, lebo začnú hrdzavieť. Stačí vytrieť a trochou oleja namazať.
Ak sa môžem spýtať, ktorú konkrétne máte. Na vyššie uvedenom odkaze majú dva typy DeBuyer: oceľová CARBONE a oceľová LYON. Nevidím medzi nimi rozdiel, snáď len vo farbe. A trocha ma odrádza to umývanie a následná starostlivosť, ja ju chcem hlavne na palacinky pre deti, placky, praženicu, ale máme doma celiatika a tu treba dávať pozor aby sa do jeho jedla nedostala obyčajná múka. Vytrieť obrúskom nestačí.
Rozdiel medzi Carbone a Lyon je zrejme v hrúbke ocele a hmotnosti – usudzujem podľa údajov na stránke debuyer.
Panvice na obrázku vyššie: De buyer je Force Blue Round „Country“ frypan , 2mm blue steel, tá menšia je obyčajná neznačková oceľovka. Kúpil som ich nakoniec v JAZ.sro – je to dodávateľ gastrozariadení. Možno u nich objednávať aj cez mail, na 2. deň od objednávky som ich už doma vypaľoval.
Na palacinky a praženicu úplne stačí aj takáto obyčajná oceľová panvica. Kôli príprave „číny“, vyprážaní a pod, som hľadal niečo univerzálne s vysokým okrajom. A „Debuyerka“ je na tieto jedlá super – je ťažká a teda aj stabilná.
Jedlo nenechávam v panvici po dokončení úpravy, ale hneď ho preložím a panvicu umyjem aj saponátom, rýchlo vysuším a potriem olejom.
Ján má pravdu, pracuje sa s nimi skvele.
Ja mám DeBuyer Mineral 26 cm a Mineral na palacinky 24 cm. A Eisenpfanne od Riess http://www.riess.at/wbc.php?sid=70319bd4075&tpl=produktdetail.html&pid=473&rid=22&recno=1. Neviem, čím sa líši Carbone od Lyon, ja som chcel čo najjednoduchšiu, kus vylisovanej ocele.
Čo sa starostlivosti týka, ok, po použití ju hneď zľahka umite, do sucha vytrite a mali by ste byť ok. Tá starostlivosť za to stojí. Ťažko to to vyargumentujem slovami, najlepšie by bolo, ak by ste ju niekde mohli „zažiť“.
(Ako naivného dietológa by ma zaujímalo, či lekári zakazujú celiatikom cukor alebo či používajú v súčasnosti tak obľúbené „áno, ale s mierou“)
Vďaka, už som som aj rozmýšľala, že si objednám jednu extra len pre syna.
Cukor nám nikto nezakázal, len treba poctivo čítať zloženie na všetkom čo kupujete, či je daný výrobok bezlepkový. Čo napríklad každý práškový cukor nieje.
Ešte by ma zaujímalo, či sa oplatí investovať aj do panvice na palacinky, alebo je to len vyšší štandard?
Dobry den, chcem sa spytat kde ste kupovali panvice De Byuer? dakujem
Ja som De Buyer kupoval ešte na pixmania.sk, ale tá už teraz nefunguje.
Funkčne 100% ekvivalent (oceľové panvice Riess) kúpiš naživo v Outlete Parndorf. Ale pozor, majú tam toľko tradičného zaujímavého tovaru, že budeš odchádzať s celou taškou riadu :-)
Dobry den,
na zaklade tejto recenzie som si kupila asi pred pol rokom Greenpan panvicu a teda som kupila macku vo vreci a musim to tu napisat… Akoze uz sa na nej neda pomaly nic robit, vsetko sa lepi, horsie ako stara 5 rocna tefalka… Manzel sa mi smeje, co za zazrak som kupila a kolko to stalo…svagrina ma keramicku panvicu za 15 euro a sluzi jej dva roky bez problemov… Takze „dakujem pekne“… ale moja vina, neprecitala som si vtedy aj reakcie… ;) no dnes uz asi ani neplatena recenzia neexistuje…je to smutne.. :(
Mozno necitate delikatesy.sk dost dlho nato, aby ste vedeli, ze nie vyrobcovia si vyberaju nas, ale my si vyberame, co vobec budeme recenzovat. Nikdy nerobime recenziu len preto, ze nas niekto niekam pozval a nikdy to ani robit nebudeme.
Ze niekto ma ine skusenosti ako my sa niekedy stava. Ale pochybujem, ze zrovna jednemu malemu bezvyznamnemu blogu dali specialny vesmirny kus, ktory aj po roku a pol stale funguje.
Chapem vase sklamanie, ale rovnako dufam, ze ste po pol roku vyuzili svoje pravo na reklamaciu. Dovozca nema problem komunikovat, mozno ste si to vsimli tu v komentaroch.
Ahojte,
jednoznačne Delimano panvice som maximálne spokojný používam ich už 1/2 roka a sú stále ako nové.
Kriss
Dobry den,
vedeli by ste mi odporucit nejaku keramicku panvicu, ktora nema telo z hlinika? existuju vobec take? alebo aky iny kvalitny material by ste odporucali (nie teflon, nie titan) – dakujem.
Zatial som o takej nepocul. Ak existuje, potom zrejme od nejakeho vyrobcu, ktory robi maloseriovu vyrobu. Za ktoru si nechava patricne zaplatit. Na druhej strane, takato panvica bez hlinika bude nasobne tazsia. Mozno ako liatina. Liatinovu panvicu zozeniete urcite, dokonca aj so smaltovym povrchom co je prakticky ekvivalent keramiky. Lenze rovnomernost tepla nebude idealna.
Zatial ma silno presviedca liatinova panvica, kvalitnu tiez nebolo mozne hned najst, ale nieco som uz nasla :-) Ja potrebujem na indukciu, co je dalsia podmienka…Preco ta nerovnomernost tepla? Liatina ho neroznasa vhodne?
Ja som 100% prešiel na oceľové panvice http://www.riess.at/wbc.php?sid=930208e6f8&tpl=produktliste.html&rid=56 a odporúčam ich: žiaden kozmický materiál, a predsa prežijú aj atómový výbuch a potom ešte 1000 rokov, aj bez teflónu sa na nich nič nepripečie, sú ťažké (čo považujem za výhodu), používajú ich aj profesionáli. Kúpiť sa dajú aj v Outlete Parndorf.
Dakujem za tip, mam obycajne ocelove z Ikea, na take zaciatocnicke varenie, uz mi to nestaci…Aka je asi cena takej 28cm panvice? Na stranke to neviem najst, dala som si to do ANG verzie a popisy su velmi strucne…no maju tam aj formy na pecenie, co tiez hladam, na ocel to nevyzera…nejaky tip na napr tortovu alebo babovkovu formu?
Ja mam jednu takuto cesku, ale starsi model
http://www.belis.eu/smaltovane_nadobi/katalog/
ale zacala lepit po pol roku, tak zase budem musiet zhanat nieco nove, asi uz radsej kupim ocelovu
Mohol by autor vyskušať aj titanove panvice od firmy BAF.Su sice trochu drahšie,ja som kupil vyhodne kastrol cez zlavovy portal,ale doma sa odvtedy použiva len ten,je super ,nič neprihori,o kvalite povrchu svedči,že ak nahodou by niečo prihorelo,da sa využiť teplotny šok,ja som to zatial ale nevyužil:)Da sa použivať šetrne aj kovove naradie,mame ju už dva roky a stale je ako nova.Určite dokupim ešte nejaku inu,za tie peniaze mi to stoji,vyzera,že vydrži ešte velmi dlho.zatial naj,čo som mal,keramicka sa na to nechyta.
Dobry den,
mate niekto skusenosti s panvicami stoneline s mramorovym povrchom?
A co panvice liatinove? Ktore su lepsie?
Dakujem
ELena
Velmi som prekvapena tym, co tu citam – o tom, ze len malo z vas nepouziva teflonove panvice. O ich toxicite sa diskutuje stale, tak ako aj o inych veciach okolo nas, niekedy su to zbytocne strasiaky, niekedy vazne veci. Relevantnost nebeznecnosti teflonu je niekde dokazana? Ja si bez nich varenie predstavit neviem – vsetko narychlo opekane sa bez nich ani neda (mam jednu nerezovu panvicu, na ktoru sa taaak lepiiii :-(. Pouzivam tieto riady :
http://www.tefal.com.au/All+Products/Cookware/Jamie+Oliver/Products/Jamie+Oliver+Tefal+Stainless+Steel+Copper/Jamie+Oliver+Tefal+Professional+Series.htm
Co Vas presvedcilo, aby ste teflon panvice nepouzivali? Dakujem
Asi ste mysleli „len malo z vas POUZIVA teflonove panvice“. Su viacere clanky, ktore hovoria o tom, co sa s tym teflonom deje. Tu je jeden:
http://plnielanu.zoznam.sk/c/578/strasiak-menom-teflonova-panvica-kedy-ohrozuje-nase-zdravie
Prosím o info: Skeppshult liatinové panvice – skúšal ich niekto?
Mozno otazka od veci, ale pred presne tyzdnom som kupil novu panvicu Tescoma Premium, a po niekolkych pouzitiach je cele jej dno pokryte stopami od nacinia. Pouzivam Tescoma plastovu prevracacku a drevene varechy. Je normalne ze toto naradie zanechava stopy? Nie su to skrabance v pravom slova zmysle.
Vdaka za info
Mala (mam) Tescomu vitapan. Nielenze sa mi povrch mierne poskriabal pri takmer identickom zaobchadzani (nepouzivala som ani drevo, len plast od tej istej znacky), po kratkom case (myslim, ze na maso sa pouzila tak 8-10x) sa mi na nej akoby „zotrela“ nejaka ochranna vrstva, panvica stratila lesk a vsetko sa na nu zacalo lepit. 26 cm mi vymenili omylom za 24cm (to uz som ale nemala chut riesit,mam male dieta) a odlozila do novej kuchyne, snad aspon na palacinky :)
PS: S panvicou som zaobchadzala nanajvys opatrne, ziadna umyvacka riadu, ziadne teplotne soky, pripalenia, ako spominam vyssie ani drevene nacinie.
Chcem panvicu na maso, kt. nepripali, nepusta bordel do jedla (mama je onko pacient, verte, ze prestanete skumat, ci je nieco, alebo nie je karcinogenne, pri najmensom naznaku vsetko vyhodite) a lahko sa cisti, alebo znesie umyvacku. Chcem privela?
http://www.riess.at/wbc.php?sid=41041c8513f&tpl=produktliste.html&rid=34. Iba oceľ, nič naviac. Dajú sa kúpiť v Outlete Parndorf v obchode Riess. Nič lepšie neviem odporučiť. JR
asi by som siel do liatiny.
Tiez nad nou zacinam uvazovat
Po prečítaní komentárov ,to u mňa vypadá vyskúšať liatinu .
Do Parndorfu to mám ďaleko,no našiel som švédsku liatinu SKEPPSHULT.
http://www.litinove-nadobi.cz/
Čo na to odborníci?
maju ju aj v slovenskom obchode http://www.prijemneveci.sk/liatinovy-riad-skeppshult
Aby nevzniklo nedorozumenie: panvice, ktoré odporúčam, nie sú liatinové, ale OCEĽOVÉ. Vyrábajú sa tak, že platňa ocele sa preženie lisom a k výsledky sa prinituje rúčka.
Dakujem, tento tyz. sa chystam do Parndorfu, aj cena je celkom ok. Po odstahovani do dalekych koncin a otestovani sem napisem prve dojmy prace s panvicou na indukcii. Od jesene mame docasne (snad co najdlhsie) zabezpeceny pravidelny prisun bravcoveho a hovadzieho z najpoctivejsieho domaceho chovu. Ked sme doma rozbalili panenku a porovnali ju neskor s akciovou v obchode, ani by sa k sebe nepriznali :) S manzelom sme skonstatovali, ze by si zasluzila nabuduce pripravu na grile, no nevieme najst grilovaciu panvicu vhodnu aj na indukciu. Je nevyhnutne ist do elektrickeho grilu? Pri vybere kuchyne sme sa inspirovali aj vstavanymi grilmi, no mne sa to zatial zda ako zbytocna investicia. Dakujem za vsetky rady…
PS: Jednu grilovaciu na indukciu som nasla v Hypernove, no povrch zas a opat keramika :P Uz tam som si na jednej vsimla poskodenie a nemozem sa ubranit pocitu, ze „keramika“ je len akasi farba alebo lak na povrchu. Cena 40 eur, nejaka talianska znacka
Renata, pre istotu som preteba pozrel letacik na panvici Riess, ktoru mam nerozbalenu v polici, a mozem potvrdit, ze ocelove panvice Riess su vhodne aj pre indukciu.
To sa je parada taketo skusanie, urxite je v tom rozdiel
Dobrý deň, predtým než som išiel kúpiť panvicu som čítal tento test aj celú diskusiu. Niekto písal, že je spokojný s panvicou GreenPan Stockholm niekto, že nie je. Napriek tomu som to riskol a kúpil ju. K panvici som sa správal najlepšie ako som vedel a napriek tomu sa na panvici na jednom mieste začalo jedlo postupom času pripaľovať (tvorili sa tmavé bodky, ktorých bolo stále viac a viac a tým pádom to viac a viac pripaľovalo) plus v rohoch panvice a po jej obvode tmavá lepkavá hmota, ktorá sa vôbec nedala umyť. Panvicu som reklamoval, reklamácia bola úspešná (dôvod pripaľovania uvedený nebol) – dostal som novú panvicu. Povrch no novej panvici mi príde iný ako na tej starej už len po vizuálnej stránke (hoci na jednej aj druhej panvici bol uvedený ten istý povrch „ROCKS“. Mám ju asi mesiac, varilo sa na nej asi 10 krát a dnes už som si opäť všimol, že sa znovu tvorí po okrajoch tá lepkavá usadenina. Ak to pretriem jemnou hubkou so saponátom ani sa to odtiaľ nehne. Myslel som si, že kupujem kvalitnejšiu panvicu ale vážne začínam pochybovať. Nechápem ako je možné, že tá istá panvica niekomu funguje bez problémov a niekomu nie! Viem mi niekto niečo k tomu napísať, vyjadriť sa, poradiť?! Ďakujem!
Lebo Ty si pedant a druhý nie.
Súhlasím s Jozefom. Prečítal som veľa recenzií, keď som sa rozhodoval pre alternatívu k teflónkam. Kúpil som plný očakávania GreenPan a katastrofa. Hneď pri rozbalení som zistil malú výrobnú vadu na keramickej vrstve, ale bolo to na bočnej stene, tak som to nechal tak. Čo ma ale dostalo, tak to je ten „nepriľnavý povrch“, ktorý od začiatku absolútne nefungoval. Panvicu som dostatočne nahrial s trochou tuku i bez, ale prichytilo sa úplne všetko. Totálny prepadák za veľa peňazí. Jediná výhoda hrubé dno a rovnomerný ohrev. Neviem či je to rovnaké pri všetkých značkách keramiky, ale GreenPan NIKDY VIAC. Idem skúsiť liatinu.
Mrzí ma ten GreenPan s odstupom času o to viac, že asi pred pol rokom som kúpil keramickú panvicu z Metra za 15 eur a funguje bez problému bez najmenšieho zaváhania (zatiaľ) a to je používaná denno denne. Pred tým som kúpil ešte liatinu od Skeppshult a tiež je výborná…Toľko moje ďalšie postrehy k panviciam.
Ono je to ťažké…. Ľudia sú darební a chceli by všetko jednoducho a bezpracne. Za svoj život som vystriedal veľa panvíc ( varenie mám, ako koníčka…), od kdeakých výrobcov – väčšina skončila v kontajneroch, najmä kdeaké „nepriľnavé, teflónové, titánové,dylonové……“povrchy. Viac, ako 40 rokov vydržala antikorová s trením navareným cca 5mm Al dnom ešte z Prioru, antikorová veľka Fissler, obrovský liatinový wok, na ktorom sa však pri udení zničila z tenkého plechu, akýmsi sajrajtom nepriľnavým upravená pokrievka…….. Kedysi som krátko robil v ČR v podniku, kde sa robili fritézy. Teflon a kdeaké iné povrchy bol podvod. Vodou riediteľná farba, ktorá sa nastriekala a mala “ vypekať“ v peci určitú dobu pri určitej teplote…. Normy boli tvrdé, nedali sa splniť (manageri, ako všade, špinaví blbci, čo za prachy by zabili i vlastnú mater) , takže sa nič nedodržiavalo. Robili tam väčšinou, ako otroci Ukrajinci a Mongloky ( domáci napriek 21% nezamestnanosti minimálne). No a niekedy sa z tlampačov ozvalo „ZELENÝ PROGRAM“, čo znamenalo, že ukrajinky, ktoré dávali posledný krycí plech, dali zelený ( vyrobené pre Nemeckú firmu, v obchode cca o 1000Kč drahší). Nevyberieš si….pivo TOPVAR sa varí kdesi južne od Budapešti, Pardubický perník sa pečie v Portugalsku. Hľadám tu pekáč, ale nikde nepíšu dôležité údaje (pre mňa) váha ( dobrá panvica i pekáč sú vždy ťažšie), a čo obsahuje ten ich povrch (PTFE, PFQA,ETFE, FEP, PFA a iné „jedy“…….). Všade iba reklamné „drísty“ pre blondýnky :-)). Asi zvolím liatinu!
My mame Skeppshult a vsetkym odporucam. Najprv sme kupili obycajnu panvicu, potom wok a uz mame zalusk na pekac a nejaky hrniec…
Treba si zvyknut na vyssiu hmotnost, ale toto su panvice naozaj na cely zivot – bez problemov zvladaju akekolvek naradie a zaobchadzanie. Akurat ju treba udrziavat jemne mastnu…
Ano, mam ju na zozname. Mimochodom, chystam serial clankov o tom, ako dopadli vsetky nase doteraz testovane kuchynske veci. Ci su uz na smetisku, alebo maju sancu ze ich zdedi nas krpec. Prvy diel bude o elektro, druhy o riadoch a treti o kave.