Prvé video na stránke venujem najzákladnejšej aktivite v kuchyni, krájaniu.
Zdravý rešpekt pred ostrým nožom je namieste, ale na druhej strane, čím viac budeš krájať, tým rýchlejsie získaš túto zručnosť.
Pri krájaní by mala byť špička noža stále položená na krájacej doske a čepeľ by sa mala kĺzať dopredu a dozadu. Takýmto spôsobom spravíš jednak čistý rez a tiež šetríš ostrie noža.
mohol by si dakedy ukazat, ako umne krajat brusne sadlo zo svine na skvarky? Ono je to polotekute, dost hutne a uteka to pod prstami a ufikol som si minule kusok nechta a spicku prsta :-)
hm, asi by som ten falat polozit kozou nadol na krajaciu dosku, rukou si ho pridrzal a velkym ostrym nozom, ktory ma zaoblene ostrie postupne zrezal dole tu cast, ktoru chces dole dostat… Minimalne budes smerovat nozom prec od ruky a ziskas oporu v pevnej podlozke. So svinami ti prajem vela zdaru ;-)
no skus si to dakedy, no zle som to opisal, spravne by malo byt crevne sadlo, to nie je ten velky tuhy plat slaniny, to je este OK, to chytis hocikde, toto je taka mazglavina
joj, tak to ti neporadim, bo svine nezerem… aj ked svine nieked zeru mne nervy… ;-)
nehcces sa povenovat odstavovacom? mali sme dva, jeden daky lacny, potom sme kupili Moulinex (u nas stoji cca 4 tisic, nie zrovna najmenej) zevraj na slovensku novinka, ale my sme ho mali uz pred rokom a behom par mesiacov zhorel tak nam vratili peniaze ale teraz dumam aky by bol vhodny a aby dobre odstavil a ani nezhorel ak ho budem pouzivat 2-3x tyzdenne
http://www.moulinex.sk/moulinex/prodsk.aspx?k=66&i=8686
To ulicnik24 & others: Otec prednedavnom pisal jeden clanok o nozoch a pod. Mozno to bude napomocne: http://blog.videal.eu/archives/vybavenie-noz-noze
nuž Viktor, krásne ti to ide, takmer ako mojej starkej kedysi, keď tie niťovky takýmto brutálnym nožom doma krájala:)
Ja človek mimoriadne „tvorivý“ pchám prsty vždy tam kam netreba, čiže pod ten nôž:( A keď ich náhodou nevopchám, tak si obkrájam hánky:)
P.S. Ty neješ žiadne mäso, či len to svinské?
pekny sumar, ulicnikovi by sa zrejme hodil tipujem skor nejaky mensi noz, mozno taky, aky sa pouziva na oddelovanie koze (tzv. skinner), alebo druha moznost je najst vhodnejsiu techniku opracovavania masa, s nozikom, ktory je k dispozicii. Vzdy je viacero ciest.
ulicnik: odstavovacom zatial nie, najblizsie to budu medene riady ;-) Som si doprial prave jednu taku mensiu panvicku… cakam kedy pride…
germa: maso samozrejme jem, aj ked selektivne (cize minimum tukov), najviac ryby, hydinu, obcas hovadzie a svinu nikdy… Z praktickych dovodov.
Viktor, hádam sa nebojíš, že by sa z teba tiež stala – no ani povedať nechcem čo:)
to ani nie, ale odkedy mam upraveny jedalnicek a precisteny organizmus, tak mi to maso skratka smrdi. Ale nielen to maso, aj ine veci (stanky s langosmi, chipsy a dalsie „maskrty“). Skratka orientujem sa podla svojich zmyslov a toho, co mi telo dovoli zjest a nepcham do neho, co sa mu nelubi… ;-)
Viktor, zdá sa mi, že sme na jednom stravovacom vlnovom rozsahu:)
Germa Viktor,
neviete co je dobre, zajtra idem doplnit zasoby domacich klobas a vy mozete len slintat ;-)
ja prave slintam nad fajnovym hovadzim, ktore som prespikoval cesnakom a upiekol s karotkami na provensalskom koreni… ;-)
ale neboj, aspon tebe viac ostane tych klobas… my sa ich nedotknem, hehe
Aha, tak ja sa tých našich klobás dotknem – robíme si ich doma, viem, čo tam je a zatiaľ všetci, ktorí jedli, chválili, že sú skvelé. Ale samozrejme, že ich nejem každý deň, ale raz za čas. A taktiež si dám našu šodru, buď keď si z nej urobím carpaccio s cviklou alebo do nejakého šalátu, alebo len tak. Ale mäso často nemusím. Poslednú dobu mi všetko mäso smrdí a hlavne tá hnusná kupenská hydina. Skúšali ste ju ovoňať? Všetci doma tvrdia, že mi šibe, že nesmrdí, ale ja to cítim.
nesibe ti, nech si kupia prefabrikovanu kuru a nech si kupia jednu na rynku od babky, postavia ich vedla seba a ovonaju… pokial samozrejme nemaju odumrete cuchove a chutove bunky od vyprazancov, koly a cigariet…
nefajčia, kolu nepijú, vyprážané asi 4x do roka, ale nesmrdí im. Viktor, u nás na trhu hydinu nekúpiš:( Sme odkázaní raz za uhorský rok, keď nám na pohrebe dajú príbuzní domácu sliepku a zajaca a vtedy si predstavím slepačiu polievku východniarskej babky a následne tú sliepku upečenú a je mi zle z tých antibiotických hydinových výdobytkov, o ktorých si každý myslí, že sú zdravšie. Ale čo narobíš, keď jesť treba a iné nedostaneš?!
ale vzdy je cesta, len ju niekedy treba trochu dlhsie hladat… ;-)
deli.sk ti v tom hadam uz coskoro pomozu, zatial viac neprezradim, ale bude to o lokalnom a povodnom.
No taketo dobre klobasy, ako robime my, mozete len zavidiet :-) aj madarsky kolega ich pochvalil, dnes som mu doniesol krvavnice a jaternice na kostovku, som zvedavy na odozvu :-)
presvedcis aj mrtveho ;-)
No pochvalil aj krvavnice a jaternice :-)
Len slintaj dalej :-)
jaj, pamätám sa na moje začiatky s rýchlym krájaním! prsty mám stále všetky, ale ak som sa za mesiac neporezal desaťkrát, tak ani raz.
inak však krájať na plastovej doske nie je búhvíco, divne chutí pvc. ale možno je to len vec pohľadu, keďže v dreve sa zase lepšie darí zvyškom jedla a rôznym mikróbom.
nezalezi od toho, aku dosku pouzivas, ale skor naco ju pouzivas. V restikach aj podla HACCP maju rozdelene podla farieb jednotlive krajacie dosky.
Cize to nie je o tom, na com krajas, ale aby si nekrajal na jednej doske vsetko. Ja to nemam az tak dopodrobna rozdelene doma, ale napriklad a cesnak a na maso mam extra krajacie dosky, vsetko ostatne krajam na jednej.
to mas recht, doma si to clovek tazko ustrazi, najma ak sa v kuchyni nepohybuje sam.
jeden z komentujucich upriamil pozornost na noze. Zaujimava tema. Myslim, ze delikatesam by pomohlo, kedy sa z casu na cas objavili prispevky, v ktorych nejde o jedlo, ale rozne vedlajsie produkty: stolovania a typicke slovenske hriechy voci stolovaniu, myty a legendy o skodlivosti roznych dobrôt (kava, cokolada, alkohol), ranajkove hity (kedze vacsinou sa bavime o velkych jedlach) a tiez vlastny ranking slov. restauracii, lebo nie kazdy cita Trend.
ale dobre robis, co robis. len tak dalej.
jaj, a este som chcel upozornit na zaujimavu stranku so spriaznenou tematikou: http://www.rimaszombat.eu/gurman/
na ich odporucanie som zasiel na salas na Zbojsku a bol to fakt zazitok.
palino neboj, toto vsetko tu bude, len musim najst sposob, ako mat viac casu na stranku a zaroven peniaze na platenie uctov ;-)
Noze su moja srdcovka, takze na tuto temu urcite nieco spracujem.
stranka, ktoru si poslal, prijemne prekvapila, dik za link