Posledný víkend sa v Bratislave v Medickej záhrade konal druhý ročník festivalu jedla Bratislava Food Fest. Na pripomenutie, prvý ročník sa konal na Tyršovom nábreží.
Na festival sme sa vybrali, spoločne s milovanou, okolo obeda v posledný deň jeho konania, teda nedeľu. Nové miesto konania bolo príjemnou zmenou. Kým sa pri predošlom ročníku návštevníci sťažovali na vietor a následný prach z parkoviska, teraz si mohli v pokoji posedieť na lavičkách a tieni Medickej záhrady. Tým, že akcia bola uprostred mesta a dobre dostupná hromadnou dopravou aj pešo, ľudia mohli prísť bez auta a vychutnať všetko, čo festival ponúkal. Teda aj víno, sekt aj likéry. Jednoznačné plus.
Podla webstránky festivalu sme sa mohli tešiť na relatívne veľký počet reštaurácii. Reálne tých reštaurácii bolo menej ako minulý ročník. Navyše, nikde nebolo uvedené, že reštaurácie, ktoré majú napríklad jedného majiteľa, sa budú prestriedavať a nebudú na festivale naraz. Tým sa zoznam scvrkol. Pýtali sme sa aj dievčať na informáciách, či náhodou v nedeľu už niektorý zo stánkov nezbalili. Tvrdili nám, že nie, len sa prestriedali.
Vstupné. Ako aj na iných podobných festivaloch, aj tu sa platilo vlastným platidlom, teda gurmánmi. Na stránke boli opäť neúplné informácie. Stránka síce uvádza, že na začiatku si človek zakúpi za 14€ „Gurmán šek“, ale nikde už nespomenie, koľko gurmánov za túto sumu dostane. Nižšie v texte sa odvoláva na sumu 1 gurmán = 1 €, lenže to platí až keď si človek minie prvých 10 gurmánov. Čiže suma sumárum, prvých desať gurmánov vás vyšlo 1,40 € za kus.
Podobné sklamania nás sprevádzali aj na ďalších miestach festivalu. Napríklad neumyté stoly. Prvé jedlo, ktoré sme ochutnali, bol kohút na víne z reštaurácie Elesko (pozn.: patrí pod Erdody Palace). Mladé mäsko z asi 400g zvieraťa bolo chutné a nadmieru šťavnaté, aj keď na môj vkus mohlo byť výraznejšie dochutené. Kým jedlo bolo to najlepšie, čo sme nakoniec na festivale skúsili, stolovanie bolo ušmudlané a nevábne. Nevieme, aká bola atmosféra na festivale v predchádzajúcich dňoch, ale v nedeľu tam vládol relatívny kľud a ľudí bolo skôr poskromnejšie. V priestore záhrady boli stánky akoby stratené, to spoluvytváralo dojem, že ponuka je slabá.
V rámci festivalu sa konali aj sprievodné akcie, sústredené v hlavnom stane. Jedna z akcii bola napríklad súťaž v jedení stejkov. Jesť stejky na množstvo je podľa nášho názoru čisté barbarstvo a mrhanie výbornou surovinou. Pripomenulo mi to jednu časť Pohlreichovej Ano, šéfe, kde si vzal do parády reštauráciu U Rytíře, tuším v Liberci. Po Pohlreichových radách nakoniec podnik skončil s akciou „Ak zožeriete 1,5kg stejku do pol hodiny, máte ho zadarmo“. Ale nečudujem sa. Festival organizuje Gurmán na Slovensku, takže už samotný názov napovedá, že podobná súťaž je verná menu organizátora. Gurmán, ako sa ľudia často mýlia, popisuje vo francúzštine toho, kto rád veľa je. Teda žrúta. Ten, kto rád vychutnáva kvalitné jedlo, sa nazýva gourmet. Slovensko je ale kraj gurmánov a tomu potom zodpovedá aj názvoslovie, aj realita. Všetko zavŕšila už len všadeprítomná cocacola a redbull so svojimi reklamami. Krásny príklad – Château Belá mali v zlatom zarámovanom obraze napísané svoje meno, ale ponuka jedál bola uvedená na doske, aké mávajú reštaurácie podstatne nižšej kategórie.
Bratislava je príliš malá nato, aby mala dve podobné akcie. Festival, ktorý sa konal v Bratislave skôr, vykúpil všetko.
Späť k festivalu. Očakávania boli veľké, ale šanca premrhaná. Dôvodov je podľa mňa hneď niekoľko. Doteraz som neporovnával so Slovak Food Festivalom (SFF), ktorý sa konal pár týždňov skôr. Urobím to teraz. Výber miesta bol pri oboch rovnako kvalitný, ale na SFF veci skrátka fungovali lepšie. Lepší výber stánkov, väčšia čistota aj živšia atmosféra. Na SFF som kritizoval 4 stánky so sushi. Po skúsenosti s bratislavským festivalom sa musím poopraviť. Ak už mať sushi v našich pomeroch, tak bolo príjemnešie mať na výber zo štyroch stánkov (SFF) a nie mať len jeden (BFF). Pri letmom pohľade na program Bratislava Food Festu mi tam dominovali akcie pre deti: Varenie s deťmi, tvorivé dielne, Deti varia rodičom. Organizátor zrejme videl konkurenčný festival a kvôli odlíšeniu sa možno rozhodol zamerať ho na rodiny s deťmi, ktoré prídu stráviť víkend v záhrade. Gastronómia tým pádom ustúpila do pozadia. Tým, že sa SFF konal skôr, bratislavskému festivalu uchmatol reštaurácie, ktorým už možno nezostali prostriedky na ďalšiu akciu. Mnoho ľudí tiež považovali SFF za pokračovanie bratislavského festivalu, ktorý si pamätali z nábrežia. Finálny verdikt: Bratislava je príliš malá nato, aby mala dve podobné akcie. Festival, ktorý sa konal v Bratislave skôr, vykúpil všetko.
Fotogaléria
- Bratislava Food Fest
- Pri vchode
- Oddych v záhrade
- Hlavný stan s cooking show
- Cooking Show
- Ganesh Utsav
- Elesko
- Elesko – menu
- Kohút na víne z Eleska
- Losos a krevety so šalátom
- Hotel Albrecht
- Stánky reštaurácii
- Stánky reštaurácii
- Château Béla
tak, tak, my sme boli v sobotu, a tiez bol po stoloch vsade neporiadok, staff oproti SFF sa vyrazne scvrkol, takze nestihali poriadne odnasat spinavy riad…u mna jednoznacne ako minuly rok, tak aj teraz vitazil hotel albrecht
ja som bol v sobotu aj nedeľu (piatok som nestíhal).
Organizácia sa mi nehodila (nechcem písať že priam zlyhala) prinajmenšom informačne: nikde som nenašiel info že sa podniky budú striedať (teda o.i. aj že TREBA prísť každý deň), počet stolíkov/čistotu zachraňovali lavičky, údaje čo/kde/kedy síce boli ale bolo treba najprv nájsť…
… ALE (v porovnaní s SFF):
Pochutil (síce drahšie) som si viac (možno náhoda?): vila Nečas/hotel Albrecht/La Bodequita/Ganesh/Parcafe, prostredie bolo „komornejšie“ (menej zhonu), lepšia dostupnosť, akcie pre deti
jeeeej, vy ste komentovali aj moj blog :-)
zuz: hej, lebo myšlienka sa mi páči iba by sa mi „hodilo“ keby sa spomínané „maličkosti“ postupne upravili/vylepšili/odstránili – škoda keby to „zakapalo“ :-|
(niektoré) jedlá boli FAKT VYNIKAJÚCE a nalákali ma na návštevu (niektorých) reštaurácií!!
Som pravidelnou čitateľkou vašej stránky a rada si veľa receptov od Vás gurmánov doma vyskúšam sama. Preto som sa tiež tešila na 2.ročník Bratislavského festivalu. Bola som s deťmi v sobotu a bola som príjemne prekvapená prostredím a celkovou atmosférou. Stretla som sa iba so srdečným prístupom kuchárov a personálu. Prechutnala som mušle v Camouflage, Hovädzie líčka v Liviane a bravčovú balotínku so šošovicou v Arcadii.
Aj sprievodné aktivity ma zaujali (deti mali školy varenia a ja som si pozrela na hlavnom pódiu varenie šéfkuchára Jaroslava Žídeka a po ňom aj pána Igora Čehyho a boli veľmi príjemní a pútaví. Informacie cez rôzne smerové tabule, či na stránke festivalu boli dosť podrobné, preto ma udivujú informácie pisateľa príspevku, že nevedel aké je vstupné, či koľko reštaurácií a kedy je na festivale. Treba si asi viac naštudovať stránku a potom viac písať.
Tana: je samozrejme mozne, ze ste boli spokojni. Ja osobne som nebol a len som popisal, co som videl. Neumyte stoly, slabsi vyber stankov oproti predoslemu rocniku aj SFF atd. Informacie o striedani restauracii chybali ako na stranke, tak aj na letaciku a mapke arealu, ktory som dostal na mieste a drzim ho prave v rukach. Stanky boli popisane pausalne ako restauracie, nie podla mena, ako to bolo na predoslom rocniku. Rovnako na stranke chyba informacia, kolko gurmanov dostanem za prvych 14 euro. Iba ze by som niekde nieco prehliadol. Napriklad text uplne dole napisany velkostou 6 ;-)
@Viktor : ako by si mi ten clanok z ust (teda z klavesnice) ukradol…vystiznejsie si to asi napisat nemohol a s tvojim nazorom sa v podstate uplne stotoznujem…mne prislo od organizatorov dost netaktne, ze na stranke neuviedli, ktore restauracie sa tam budu naozaj nachadzat (popr ktore dni)…pretoze v nedelu som tam darmo hladal Liviano, Au Cafe,Parcafe ci Flowers…a prave na tieto podniky som sa najviac tesil…s tymi gurmanmi mas tiez pravdu, ak 1 gurman = 1 euro, tak ich potom malo byt bud 14 alebo malo byt vstupne 10 EUR…prostredie bolo prijemne, dokonca som odchadzal odtial aj pomerne zasyteny…takze asi tolko z mojho pohladu