Posledné Omrvinky tohoto roku. Smutná správa je, že na knižnom trhu nič prevratné. Zato Trend vydal ďalšiu zo svojich ročenie. Navyše rebríček reštaurácii, ktorý zostavuje, sa dostal aj na nový web časopisu. U nás sa ku koncu roka zasa urodila skromná úroda plátených nákupných tašiek, ktoré si budete môcť kúpiť.
Knihy o jedle. Len málo prekvapení…
Kým minulé sviatky som darčeky riešil medom a vlastnoručne robenými delikatesami, tento rok som sa rozhodol pre knihy. Samozrejme, popri hľadaní som poškuľoval po knihách o jedle. Smutné zistenie, že sa to na pultoch hemží starým Gordonom, plešatým Pohlreichom a dookola zopakovanou Nigellou. Mal som jednu tajnú informáciu, že sa predsalen chystá jeden pôvodný slovenský titul. Ale spísať knihu asi nie je sranda, takže si na toto prekvapenie budeme musieť asi chvíľu počkať. Počas hľadania som ale narazil na zopár kníh, o ktoré mi zavadilo oko…
Ani kúsok nazmar – Varenie zo zvyškov
Patrik Jaros a Günter Beer, Slovart, 7,96€
Útla kniha, v ktorej nájdete „foodshaker“ zo zaváraninového pohára, vytunované praženice a iné prerábky. Nie je to tá najúžasnejšia kuchárska kniha (niektoré smažence by som asi nikdy neskúšal), ale minimálne polovica jedál v knihe chutí lepšie, než vyzerá. Povedal by som, že je to taká luxusnejšia kuchárska kniha pre nenáročné internátne varenie. Niekde praktická, inak jednoduchá a občas obskúrna. Knihu nájdete napríklad tu.
Kniha o kávě
Petra Veselá, Smart Press, 17,24€
Petra je bývalá majsterka baristska Českej republiky, má svoju vlastnú kaviareň a aj na budúci rok bude sedieť v porote slovenských majstrovstiev baristov. Kniha je v podstate malou encyklopédiou kávy, od jej histórie až po správny spôsob prípravy. Knihu kúpite tu.
Paparazzi Bar Book
Stanislav Vadrna, Barbora Urbanová, Red Monkey Group, 33,25€
Prečo sa táto kniha volá podľa známeho bratislavského baru? Pretože jedna jej polovica je venovaná práve príbehu tohoto podniku, druhá polka jej sekunduje coctailovým menu a barovým manuálom. Predpokladám, že knihu nájdete v Paparazzi. Ak nie, v tom kníhkupectve určite.
Trend Top Reštaurácie, lokálny sprievodca a rebríček reštaurácii
Najnovšia ročenka po prvý krát udelila 5 hviezdičiek, čo je maximum v jej hodnotení. Získali ich tri bratislavské reštaurácie: Camouflage, UFO a Fou Zoo. Kto má rád papier, môže si sprievodcu kúpiť v eshope Trendu na tejto adrese. Stojí 8,27€.
Ešte lepšia správa je, že informácie z bedekra ušli z papiera a ocitli sa na novom webe Trendu, na adrese restauracie.etrend.sk. Stránka je ešte v skúšobnej prevádzke, ale napriek tomu na nej nájdete všetky podstatné informácie. Stačí klikať a čítať.
Nákupná taška s návodom na použitie
Tesne pred zamrznutím sa nám podarilo pozbierať skromnú úrodu nákupných tašiek. Plátená nákupná taška z nebielenej bavlny s potlačou. Ako inak, delikatesnou. Táto taška vám síce neuvarí kávu a nemá ani zabudovaný vodotrysk, ale zato má priamočiary a jednoduchý návod na použitie. Starostlivé pestovanie, ošetrovanie, návrh a potlač sme spravili sami a kúpou podporíte napríklad ďalšie fungovanie tento stránky.
Všetko podstatné o taškách aj spôsob objednávania sa dozviete na tejto stránke.
P.S.
V posledných Omrvinkách sme avizovali zmeny na stránke. Napísali ste nám niekoľko dobrých nápadov na vylepšenie, aj zopár pochvál toho, čo už dobré je. Odpovede ste nám poslali v komentároch pod článkom aj na našej fejsbukovej stránke. Zato vám ďakujeme a ako bolo sľúbené, traja z vás, ktorí nám radili, dostanú naše plátenky. Sú to Miroslava Slovíková, Zuzana Hažerová a Danko Beran.
Kedy sa zmeny udejú? Pozorní z vás si všimli, že sa už začali diať. Kto si nevšimol, tak pre lepšiu čitateľnosť sa napríklad zväčšilo písmo a výška riadkov. Hlavné zmeny sa stanú hneď začiatkom budúceho roka, kedy budú mať Delikatesy.sk už 3. narodeniny.
Ked uz sme pri tych vianocnych darcekoch, deje sa cez vianoce nieco gastronomicky zaujimave na Slovensku (zapadnom), nieco, co si netreba nechat ujst?
myslim, ze cela gastronomia sa nahrnie do centra, na namestie, na vianocne trhy a zredukuje na lokse, pecene maso a varene vino… ;-)
Lepsie restauracie ale napriklad zmenia svoje jedalne listky na zimne, ked zacnu ponukat sezonne jedla. V januari bude gastroveltrh.
hmm k tomu sprievodcovi, pozerala som ci tam nie su nejake nitrianske podniky a ked som nasla hodnotenie boccacia (ci jak sa to pise;) tak neviem.
bola som tam par krat vzdy k nam bola obsluha neuctiva a odmerana. co uz studenti asi nie su zakaznici..
Hm, tazko sudit Boccaccio. Je tam jeden fuzkaty casnik, ktory je tam roky roky. Nechodievame tam casto, ale pamata si nas a vzdy ked tam prideme, je uctivy, vie kde-tu utrusit zart, skratka v pohode casnik. Ale je mozne, ze ma selektivne vnimanie hosti. To ma koniec-koncov aj vela majitelov, sam som zazil, jak jeden majitel by najradsej povyhadzoval vsetkych studakov z podniku…