Po nedávnej mini-súťaži o knižočku Omrvinky som vám sľúbil, že zverejním jej plnú PDF verziu voľne na stiahnutie.
Ide o súbor mojich najobľúbenejších receptov, ktoré som pôvodne pripravil ako malú knihu pre moju rodinu a priateľov. Večne sa ma pýtali na recept, ako sa čo varí, tak som im to aj sebe trochu uľahčil. Väčšinu publikovaných receptov nájdeš aj na stránke. Prajem príjemné čítanie.
Affogato by som si hned dal.
Viktor, vdaka :-) Dost si sa s tym namakal, podakovanie asi nepride skoro od nikoho, takze dakujem za desiatich :-)
Pisako: a co ti v tom brani? my niekedy s kolegami ked ideme z obeda, niekto z nas sa zastavi pre zmrzku v potravinach (bud rusku, alebo klasicku nanukovu tortu) a poobede si spravime mlsne matiné ;-)
Jonas: dakujem za pochvalu
urcite diky! :)
Tak knizka je super, uz sa tesim, ked ju dostanem – urobim si hummus a affogato a marhulovu bublaninu! Mam k nej len jednu (dobre mienenu) radu – kôpor sa nepise kvôpor. Ocenujem, ze v tirazi mas pismo, ktorym bola kniha vytlacena, dnes sa to casto nevidi.
A este jedna poznamocka – cokoladovu mousse poznam vo verzii s bielkami a bez slahacky (recept od Francuza), neviem, ktora je „originalnejsia“. Aj tiramisu ma dve verzie – bielkovu a smotanovu, osobne preferujem bielkovu, nahovaram si, ze je tam menej tuku ;)
Na zaver inspiracia – v nedelu sme mali peceneho lososa s omackou z bieleho vina a novymi zemiakmi s petrzlenom, bola to „jedna basen“!
konečne omrvinky, ktoré nezmietnem zo stola:)
katka: ad kopor – uz som asi zhyckany pisanim do Evy – tieto veci za mna upratuje jazykova korektorka. Nehovorim to na ospravedlnenie, ale ako konstatovanie… budem si davat viac pozor, slubujem.
mousse je niekolko verzii a netvrdim, ze ta moja je napravejsia. Koniec-koncov, mna ju ucili robit Marocania a nie Francuzi, takze posun tam zrejme nejaky bude. Zalezi na tom, ako ti Frantici vycepovali svoje byvale kolonialne drzavy, hehe…
Tiramisu: no z bielkov to mas cisty protein, so smotanou aj tuk… myslim, ze rozdiel to urcite je.
losos – ticho zavidim, ale ak bol taky fajnovy, tak preco ho „kazit“ zemiakmi, uplne by stacilo dobre vino ;-)
Preco „kazit“ lososa zemiakmi – vsimla som si, ze v niektorych restauraciach je modou (?) dat iba velky kus masa/ryby a k tomu jeden zemiacik, kustik mrkvoveho pyre a lyzicku ratatouille. Niektorym to tak mozno chuti, mozno to tak „ma byt“, ale ja (napriek tomu, ze vela nezjem) si k tomu vypytam aspon bagetu, aby som to mala cim zajedat. Setrenim to urcite nie je – priloha nikoho nezruinuje… vino k lososovi samozrejme bolo, ale na zemiaky nedam dopustit. Mozno mi tu niekto tuto „prilohovu zahadu“ vysvetli.
Prihoda zo spanielska – v jednej malej restauracii, kde hovorili iba po spanielsky a jedalny listok bol iba po spanielsky, sme si, nehovoriac po spanielsky, objednali veceru. Doniesli nam rybu (fantasticku, mimochodom) a s nou nic (teda vino). Chvilu sme tam rozhutovali, ci sa priloha objednava samostatne a casnik nas na to mal (ako neznalych turistov) upozornit, alebo je to tam tak normalne, no a nakoniec sme rybu zjedli s chlebom. Ale dodnes neviem, ako to s prilohami v spanielsku chodi…
vsetko zalezi od toho, ake jedlo to je. Ak idem vyslovene hodovat, tak si dam predjedlo a v hlavnom jedle potom kludne mozem vynechat prilohu a vychutnat si cistu chut maska. Ak sa idem len tak narychlo najest, tak moze byt aj priloha. Zalezi od toho.
pekny darcek…dakujem:-) len si mohol vydrzat trochu dlhsie, az sa receptov nazbiera viac a vydat ich ako normalnu knihu ako to pred Vianocami urobila jedna z mojich oblubenych foodblogeriek v CZ.
Katka, v 3panielsku ti väčšinou ku všetkému donesú pokrájanú bagetu alebo teda biele pečivo.
mysacinka: no ved to nie je ziadna prekazka… ber to ako malu chutovku na nieco mozno vacsie… ak sa podari ;-)
Zdravim, po dlhej dobe s5 na delikatesach. Pozeram ze sa trocha zmenil look aj sposob pridavania prispevkov, resp. nie je potrebna registracia..hezky :-)
1. Dakujem za pridane pdf-ko Omrvinky, potesilo..
2. Mal som instalovany starsi acrobat reader, neslo mi to otvorit..hlasilo nejaku chybu, po instalovani najnovsej sk verzie ide bez problemov. (ak by niekto mal podobny problem)
3. otazka na viktora klima- v casopise Eva mas nejaku vlastnu rubriku? v akom rozsahu.. keby si mohol strucne napisat zhruba o com.. clanky ktore su na tomto webe su aj tam? dakujem.
4.Kde sa da kupit, pripadne objednat (overeny e-shop) hmm teraz neviem ako sa to spravne vola.. taky porcelanovy drvic, co v tom podrvite korenie. dufam ze viete co myslim :-)
ahoj
1. nech ti padne na uzitok
2. malo by to byt optimalizovane na acrobat 6, ale nie som si isty, musim skontrolovat.
3. vlastna rubrika sa vola Delikatesy, ma 4 strany, je o roznych fenomenoch. Temy su niekedy rovnake – cize o jednej teme napisem reportaz tam aj sem. Je to preto, lebo do magazinu pisem inym stylom a o inych veciach, co sa nezmesti tam, dostane sa z danej reportaze sem a naopak. Rovnake texty to nie su nikdy, ak je aj tema rovnaka, su to dva rozdielne clanky
4.ja pouzivam kamenny maziar, na cierne korenie klasicku drevenu korenicku s porcelanovym drvicom – tu kupis kdekolvek, ale byva pomerne draha. Ak maziar, tak dva, jeden na suche korenie, druhy na pesto alebo ine zmesy, kde sa pouziva olej
tak ako to dopadlo s tou vegetkou?
zatial nijako, je tam podane trestne oznamenie a magistrat sa netvari, ze by chcel ustupit, natoz sa komunkolvek ospravedlnit. Uzatvarame tiez peticiu a ideme pocitat hlasy.
tiez mi to nejde otvorit v Acrobat Reader 5 (v ktorom mi ide inak vsetko), instalovat kvoli tomu ale tie nove molochy nebudem, nech sa autor radsej nauci robit s PDF
vonku je Acrobat 8.1.2, o chvilu je tu v.9. Dokument je v 6. Nestaci takato spatna kompatibilita? O akych molochoch rozpravas? Najnovsie PDF vyznamne ulahcuju redakcnu pracu, napriklad moznostou vkladat komentare atd. Nemam dovod ukladat veci vo verziach z tretohor, prepac, prave preto, ze s PDF robim denne.
Ak si chcel nizsiu verziu, stacilo slusne povedat a rad to zmenim. Ale jasne, je jednoduchsie vynadat… Navyse som uz pisal, ze sa na to pozriem a v pripade potreby to downgradujem.
DOPLNENE:
v linku som zmenil subor, uz je kompatibilny s Acrobat 5.0 a vyssie. Ak by ste v buducnosti mali akykolvek technicky problem, dajte mi prosim vediet, budem sa ho snazit odstranit.
ahoj
diky. je vidiet za tym kopu prace a lasku k dobremu jedlu.
neviem ci je jednoduchsie nutit xx citatelov ktori maju AR 5.x (ci iny prehliadac) instalovat nove pomale molochy od Adobe ktore neprinasaju pre citatela ziadne vylepsenie oproti AR 5.x alebo by bolo jednoduchsie keby autor proste ulozil PDF raz a poriadne v normalnom formate (co je pointou PDF ze ho kazdy otvori), tak ako 99% inych publikujucich s ktorych PDFkami nemaju ziadne problemy ani ludia s AR5.x, lebo na nich autori myslia ako keby kazdeho jedneho citatela so starsou verziou nutili instalovat novu verziu. skor tu chce niekto vymyslat odznova koleso, lebo aj to je predsa vynalez z tretohor tak ako napr. format RTF
mal som aj verziu 6 a 7, ale dobre viem preco som si nainstaloval spat 5ku, vidim ze autora nezaujima pouzitelnost ale hlavne aby bol trendy, dufam ze ma aj skvely Windows Vista ktory je tiez najnovsi a ludia ho maju tiez v ohromnej oblube asi ako tie nove verzie AR vdaka ktorym si stale viac ludi instaluje radsej alternativne prehliadace PDF. za vsetko hovori ze v 8micke sa neda vypnut komunikacia programu so servermi Adobe ohladne aktualizacie a ked si chcem pozriet nejaky dokument/knihu tak nejake imaginarne vyhody redakcnej prace a komentarov su mi ako citatelovi uplne ukradnute, jedine co chcem je aby sa mi otvorilo PDF a mohol som si precitat co je v nom
ak nechces publikovat pre citatelov nechapem naco potom vobec publikujes, tym ze ich budes nutit stahovat a instalovat kvoli tebe nejaky program si ich rozhodne neziskas
ad nadavanie – prosim nech mi autor zacituje tie moje hrozne nadavky, nejako tam totiz ziadne nevidim oproti jeho pristupu kedy by na strucny komentar strucne odpovedal ze dakuje za upozornenie a opravi to bude sa handrkovat s citatelmi, ked ho min. 2 upozornia ze to nevedeli otvorit (a ostatnym to po stiahnuti a zisteni ze to nejde otvorit nestoji za komentar)
ahoj
ze sa na vec pozriem som napisal este pred tvojou podrazdenou reakciou. Nebolo to ani o Viste ani o tom byt trendy, denne produkujem v danej verzii v praci, preto som pouzil uplne rovnake nastavenia. Nazvi to ako chces, zotrvacnost, lenivost, pohodlnost, … Holt, bola to 6 a nie 5.
Nie som neomylny, tvoje zavery preco sa tak stalo, su ale mimo.
S konfrontacnym tonom, kto sa ma co naucit robit som nezacal, takze nekomentujem. Nepacilo sa mi a nepaci sa mi to stale, ze si dopredu urcil, kto som, na akom operacnom systeme pracujem a preco som spravil danu chybu.
Pritom stacilo normalne poprosit o 5tku a vec by bola vybavena. Ja som tu vec uzavrel opravou a prosbou, ze ak nabuduce bude problem, nech ma na to ludia upozornia.