čera, 4. novembra, pokrstil Marcel Ihnačák svoju prvú knihu Radosť variť. Stalo sa tak v reštaurácii, kde je aj šéfkuchárom, teda v bratislavskej Au Café na nábreží Dunaja.
Samotný krst bol skôr neformálny a pohodový. Pred ním spustilo malé trio s gitarami zopár fajn pesničiek (napríklad pekne zaspievané Corcovado), pomaly sa začali dnu trúsiť hostia. Personál reštaurácie medzitým chystal lukulské hody, šunka a údeniny krájali na takomto krásnom takmer starožitnom kuse.
Cestovinami, ktoré Marcel čerstvo pripravil, mu knihu pokrstil krstný otec Boris Kollár s dcérami. Knihu Marcel venoval svojej priateľke a všetkým, ktorí sa boja variť. Sú v nej aj rady, ako a kde zháňať kvalitné suroviny, prípadne ako si ich doma pripraviť sám. Potom už prišli na rad gratulácie od hostí, či už od jeho vlastných priateľov, alebo od viacmenej známych ľudí. Po samotnom krste som sa už dlho nezdržal, ale potešil ma detail, že medzi pripravenými jedlami som našiel veľa receptov práve z jeho knihy. Ciabatta s olivami bola čerstvučká a zelené fazuľky v šaláte príjemne chrumkavé (sú aj na fotke knihy nižšie).
Viem, že Marcel začal knihu pripravovať ešte v časoch, keď sme s ním pripravovali článok – to sú nejaké 4 roky dozadu. Aj preto sa teším, že neupustil od svojho pôvodného konceptu a vytrvalosťou sa mu kniha nakoniec podarila. Ešte raz gratulujeme.
Jeden podpísaný výtlačok sme od Marcela a vydavateľstva Slovart dostali aj my. Bude cenou v súťaži – tu sú jednoduché podmienky a samozrejme súťažná otázka:
Vymenuj aspoň dve reštaurácie, kde Marcel Ihnačák varil.
Správnu odpoveď pošli na adresu delikatesy (zatočený znak) klimo (bodka) net s predmetom Súťaž. Neposielať odpoveď v komentári pod článkom, iba emailom! Uzávierka súťaže je nedeľu 8.11.2009 o polnoci a víťaza vyhlásime v pondelok 9.11.2009, tu na stránke.