Kávová scéna konečne ožíva, naopak Jardo z Ano, šéfe je znechutený a chce skončiť. Keď k tomu pribalíme aj súťaž, vydá to na ľahké septembrové Omrvinky.
Slovenská kávová scéna sa prebúdza…
Medzi kávičkármi to šumelo už dlhšie. Nespokojnosťou, ale aj nápadmi. Nedávno sa konečne veci pohli a Slovenská asociácia kávy (SCA) konečne ožila. Začala pracovať na dvoch nápadoch. Jedným je Liga Latte Art, putovná súťaž komorného charakteru v kreslení na kávu mliečnou penou. Prvé kolo súťaže sa uskutoční už čoskoro, info budeme mať ako prvý.
Druhý nápad sa rodí veľmi pomaly a ťažko, ale meno prezradí prečo – Kaviareň roka. Podobné súťaže tu už samozrejme existujú. Kaviareň roka si ale SCA predstavuje hlavne ako dobre pripravené espresso, slušne zvládnuté remeslo baristu a až potom všetky tie okrasky okolo. Beh na dlhú trať, ale držíme palce.
Potravina, s ktorou sa cestuje
V Austrálii existuje jedna špecifická potravina, ktorú si miestni brávajú so sebou na dlhé cesty, pretože vo svete ju nezoženú. Nedávno sa to „vypomstilo“ austrálskemu ministrovi zahraničných vecí, keď mu na vstupe do US chceli zabaviť Vegemite. Kvasnicovú nátierku hnedej farby s vysokým obsahom vitamínu B, inak veľmi kontroverznej povahy aj chuti. Vegemite sa dá buď milovať alebo nenávidieť. Nič medzi tým. Pravda je taká, že s ňou treba asi vyrastať. Inak si k nej človek nájde cestu len veľmi ťažko. Nech už Vegemite chutí ako chce, fenomén je aj niekde inde. Povedzte mi, či máte takú lokálnu potravinu, s ktorou pravidelne cestujete. Potravinu, ktorú si určite vezmete niekam na dlhú cestu. Máte niečo také?
Áno, šéfe má znechuteného šéfkuchára
A úprimne, nečudujem sa mu. Posledné diely boli čisté zúfalstvo. Príklad: chlap, ktorý v kuchyni nemá soľ (bez srandy), ale nezabudne pripomenúť, že varí s nadšením a celým srdcom. Z práškov. Že je mechanik strojov a zariadení prezradí tomu, kto mu prišiel pomocť, až po troch dňoch. Väčšiu neslušnosť si viem predstaviť len ťažko, preto sa Jardovi a jeho sklamaniu vôbec nečudujem. Zdá sa, že JOJka z toho chcela v druhej sérii vytrieskať hulvátskejšiu šou (aspoň podľa upútaviek), ale chvalabohu narazila na Jarda. Niekde utrúsil, že touto cestou ísť nechce a zrejme sa presunie do STV. Zvedaví môžme byť rovno dvakrát. Aká bude nová relácia a kto nahradí Jarda v tretej sérii Áno, šéfe. Čo myslíte, kto to bude?
Doplnenie – zmena spustila malú bitku televízii, resp. ohrdnutá televízia sa rozhodla ešte aspoň posledný krát si kopnúť…
Súťaž o panvicu GreenPan
Dávnejšie sme spomínali, že so súťažami nám začne pomáhať nový partner blogu – Potten & Pannen – Staněk s.r.o. Po nedávnom skúšaním panvíc sa s Vami radi podelíme práve s testovaným modelom, panvicou GreenPan Stockholm s priemerom 24cm. Vyhrať ju môže jeden z vás.
Otázka je jednoduchá: Akej najvyššej teplote odolá táto panvica a jej povrch? Správne odpovede posielajte len emailom na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo (bodka) net, najneskôr do nedele polnoci, 25. septembra 2011. Jedného výhercu vyhlásime nasledujúci deň, teda v pondelok, 26. septembra 2011. Nezabudnite dať predmet emailu slovíčko „Súťaž“.
Doplnenie pondelok 26. septembra – výherca a bonus
Do súťaže sme dostali 164 odpovedí a všetky boli správne. Zrejme vďaka atraktívnej cene sme sa ale znovu stretli s fenoménom, dávno nestretli. Posielanie viacerých odpovedí z rovnakého počítača jedným človekom. Túto neférovosť neuznávame, takže sme nechali v hre vždy len jednu odpoveď od daného človeka.
Panvicu vyhráva Jarmila Miklášová z Bratislavy. Gratulujeme a posielame cenu.
Výherca je síce len jeden, ale máme bonus pre všetkých čitateľov delikatesy.sk. Panvicu GreenPan môžete odteraz až do konca tohoto roka kúpiť na stránke www.vasekuchyne.sk so zľavou 15%. Získate ju vtedy, keď pri objednávke do políčka Poznámka uvediete heslo Delikatesy.
Zo zaciatku som si nosila zo Slovenska plno veci, dnes je to uz len hruba muka, praskovy cukor, tatarska omacka a pivo. Sem-tam si vezmem nejake keksiky, vino, specialne muky, sojove tycinky, ale v podstate by som sa bez toho zaobisla.
Vegemite nemusim, patrim do kategorie ‚nenavidia‘.
Na dlhšiu cestu jednoznačne údené sušené mäso, domáce klobásky, slaninka. To je základ. Teda ak pod dlhšou cestou nerozumieme služobnú cestu, ale skôr dáku výpravu. Veľa vydržia, dodajú energiu a hlavne chutia. Ale požívam ich len ako zálohu. Keď niekam idem snažím sa nakupovať domáce potraviny a ochutnávať domácu stravu.
Nie na dlhe cesty, ale do sucasneho miesta pobytu v Skandinavii si zo Slovenska vozime: dobru slivovicu z malej palenice na Zahori, dzemy od mamy, vino od Podolu a ak sa podari domace klobasy.
Zo susedneho CZ si pravidelne odvazame debnicku kvasnicoveho piva Bernard.
Odkedy mame dieta, mam vsak sto chuti si na dlhsie pobyty na Slovensku brat tunajsie cerstve mlieko . Ja viem,ze je to uplne nerealisticke ,ale zakazdym som frustrovana ked v obchode narazim na 4-5 roznych znaciek trvanliveho mlieka a chladiacom boxe maju horto tazko jeden druh cerstveho. Ak chcem cerstve mlieko v biokvalite, tak musim ist do najblizsieho moravskeho mestecka.
treba skúsiť „automaty“ na mlieko, sú v mnohých väčších mestách
Uf, Vegemite som ani ja nerozchodila, dosť hnusné to bolo. Inak nemám potrebu nosiť do zahraničia slovenské potraviny, skôr si nosím z ciest veci, ktoré mi tam zachutili a potom mi tu chýbajú – slané írske maslo napr.
Či na krátke či na dlhé cesty, u mňa je to Horalka. Rada ochutnávam lokálne“špecialitky“, na miestach kde práve som, ale Horalka vždy padne vhod :) Je proste „naša“.
sójovú tresku a francúzsku nátierku od alfa bio. geniálna vec.
Ja tipujem ako nástupcu Jarda Žídeka v relácii Ano šéfe na JOJ-ke Pavla Pospíchala.
Myslela som, Pavla Pospíšila (to tie synonymá ma zmiatli).