Počasie ako na húpačke sa minulý týždeň prejavilo aj na tejto stránke, ale život ide ďalej a Omrvinky sa stále trúsia.
Zbohom robot
Jeden rušný deň a pár manželských výmen stačilo nato, aby sa po dlhšom váhaní povedalo nahlas, čo sa povedať malo – že bicykel je lepšia investícia ako kuchynský robot. Jednoducho sme sa s milovanou zhodli, že ho využívame násobne menej, ako vyslúžilca – kuter Philips. Miesim stále ručne (dokonca aj nepríjemne lepivé cestá), sneh do občasného pečenia spraví tyčový bamix, a tak červený krásavec ostáva viac na parádu ako úžitok. Tak som sa vybral do pivnice a zobral kuter späť do služby. Ak by som ho mal vymeniť, tak len za model, ktorý má klasický stolový mixér. Predsalen, tyčový je nezmar, ale nestačí na všetko.
Nehovorím, že kMix bol zlý robot, to určite nie. Len skrátka nebol pre nás.
Po rokoch nová mapa kvasu
Známa mapa, cez ktorú sa ľudia mohli dostať k už založeným kvasom sa roky vznášala vo vzduchoprázdne a nemal ju kto spravovať. Sám som tam mal neaktuálne údaje a nemal ich kto opraviť. Teraz Cuketka s Maškrtnicou ohlásili konečne novú verziu www.pecempecen.cz. Ostáva už len, aby si každý zúčastnený aktualizoval vlastnú kartičku, už sa to konečne dá.
Dvojaká kvalita
Nedávno vyšiel rozhovor s vedúcim Zastúpenia EÚ o dvojakej kvalite potravín. Tvrdí tam napríklad, že „preto pri dvojakej kvalite väčšinou nemôžeme hovoriť o podvode, lebo spotrebitelia majú presné informácie o zložení. O odlišnosti sa často dozvedeli práve na základe uvedených údajov na obaloch.“
Nedozvedeli, pretože by si najprv museli naštudovať Potravinový kódex a pozorumieť, čo hovorí aj ako sa časom zmenil. A potom pochopiť, že napísané mäso neznamená automaticky čistú svalovinu. Takže ohýbanie informácii je zanesené o niečo hlbšie, než v obaloch potravín.
Pán navyše podsúva, že zmena noriem je akoby v poriadku, pretože tie dnešné slabšie sa už aspoň vymáhajú a kontrolujú. Toto je podsúvanie, že tretia cesta neexistuje, len dve spomenuté (silné normy + žiadna kontrola alebo slabé normy + dobrá kontrola). Neobstojí ani argument typu „všetci si pamätáme“.
Mimochodom, dvojitá kvalita podľa mňa vlastne ani netýka potravín. Je skôr o dvojtvárnosti nášho sveta, kde pravidlá platia selektívne.
Konečne doma
Písať, že stránka je po týždni konečne funkčná asi nemusím, inak by ste tieto riadky nečítali. Po skončení spolupráce s Trendom sa stalo pár krásne zreťazených udalostí aj nedorozumení, všetky sa nakoniec dúfam vyriešili s mojou hostingovou spoločnostou. Dokonca by malo načas fungovať aj presmerovanie zo starej adresy na terajšiu delikatesy.sk.
Stránka je teda aktuálne bez reklamy a tak to zrejme aj zostane. Chvíľu som uvažoval, že nasadím niečo malé cez googlovské AdSense, ale potom mi môj blbý pocit z tohoto kroku potvrdil článok tohoto legendárneho blogu. PR články, ktoré sa tvária ako prekabátený redakčný obsah, tu tiež nenájdete a ak áno, znamenalo by to, že si nevážim vlastné meno a som ochotný ho predať za halier.
Takže výsledok je nateraz osobná dotácia zo zárobkov, ktoré mám z inej práce, presne tak ako to bolo pred spoluprácou s Trendom. Keď sme pri ňom, skúsim aspoň v krátkosti zhrnúť celú tú históriu.
Pred šiestimi rokmi nastala situácia, kedy Trend aj delikatesy chytali až príliš podobné témy. Nadhodil som vtedy, že ak máme takýto prienik, možno by stálo zato spolupracovať. Vydavateľstvo chcelo rozšíriť svoj obsah o neformálnejšiu časť, takže sme si sadli. Čas od času som napísal nejaký materiál aj pre samotný Trend, najmä časoch môjho kávičkovania. S reklamou to bolo férové, nenasadzovali nič, čo by som sám nedal do úst. Neskôr, keď sa reklama stala adresnou pre toho ktorého užívateľa to už bolo bezpredmetné, každý tam videl taký banner, na aký si ho ošacoval podľa svojich dát Google či Facebook.
V začiatkoch spolupráce s Trendom mi naznačili, že by si priali viac autorských článkov a menej receptov. Načas som skúsil ísť aj touto cestou, ale nakoniec som prišiel nato, načo mnoho iných a svetovejších magazínov – bez receptov to nejde. Lenže recepty sú dnes úplne všade a príde mi, že vzali osud horoskopov. Každý si ich prečíta, ale tam to aj končí. Štatistiky a analýzu dát vás, mojich návštevníkov, som nikdy extra neriešil. Ak píšete dostatočne dlho a dostatočne dobre poznáte svojich čitateľov, podľa mňa ich nepotrebujete špehovať. Príjemný bonus stránky bez reklamy je jej rýchlosť, preto dúfam, že vám bude fičať ako nikdy predtým.
Podstatné pre mňa je stránku zachovať a stále písať o osobných zážitkoch z vlastnej kuchyne.
Neskôr prešlo vydavateľstvo Trend pod News & Media Holding. Slovenský mediálny trh sa začal, okrasne povedané, konsolidovať, reklamu vykradli svetové firmy, a tak bolo jasné, že svet sa zmenil. Aj keď sa o svojej nezávislosti snažia presviedčať tí nepresvedčiteľní.
Nateraz bude blog pokračovať ako doteraz, len články isto nebudú pribúdať tak často, ako predtým. Pýtali sa ma aj na platený obsah, ale tam si musím sám uzrejmiť, čo je schodné a s čím by som sa sám vedel stotožniť. Mám rozrobené dva nápady, ktoré by mohli byť zaujímavé aj platené, uvidím, ktorý sa mi podarí zrealizovať.
Podstatné pre mňa je stránku zachovať a stále písať o osobných zážitkoch z vlastnej kuchyne. Sami vidíte, že už nepíšem ani o káve, ani nerecenzujem drahšie reštaurácie. Tiež sme prestali toľko cestovať, takže ochutnávam menej. Síce sa to postupne vracia späť, ale nie do tých istých koľají. Viac si zvykneme brávať jedlo so sebou, takže už neriešime, kde je ako-tak obstojné jedlo. Vlastne, chodíme viac do lesa, kde jednoducho nečakám, že mi srnka spraví latte art. Cítim to ako väčšiu slobodu, pretože následne odpadá to tradičné frfľanie, že nikde nič nie je a všade je zlá gastronómia. Plus, za tie roky sa pomerne dobre vykryštalizovali podniky, kam sa oplatí ísť, takže život je v tomto smere jednoduchší. Všimol som si na sebe, že menej ako voľakedy dávam podnikom druhú šancu, ale to ide možno vekom…
So stránkou mi vždy pomáhali moji najbližší a najviac milovaná. Posledné dva roky môžem povedať, že sa stala takpovediac jej hnacím motorom, pretože začala omnoho viac variť. Zároveň to bola ona, kto začal prinášať do kuchyne nové nápady aj recepty. Naposledy, kedy som uvaril nejaké dobré minútkové jedlo, bolo predvčerom. Ale po pol roku! Moja jediná kuchynská aktivita je momentálne pečenie chleba, kvasenie, klíčenie, pomoc pri čistení a príprave potravín no a samozrejme dochucovanie. K tomuto však musím pripočítať aj čas strávený čítaním a štúdiom rôznych článkov o jedle, výžive a gastronómii. Vidíte to na tom, že častejšie ako inokedy zo mňa presakujú články, ktoré riešia politiku. Nechcem sem ťahať jej nepríjemnú časť, ale ako sa vraví, ak sa nebudeme o ňu zaujímať, ona sa isto bude zaujímať o nás.
Skrátka a dobre, po desiatich rokoch otváram novú kapitolu a mimoriadne sa na ňu teším. A vám ďakujem za všetku podporu, želám vám zdravie a pokojnú myseľ.
P.S. Nebojte, občas sa tu vyskytne súťaž aj recenzia, neplánujem sa odsťahovať do lesov.