Leto je zatiaľ striedavé oblačné, ale úroda správ aj ovocia zatiaľ dobrá. Sú tu letné Omrvinky.
Kam na britské potraviny po odchode Marks & Spencer
Pred pár týždňami som dostal pozvanie od Britskej obchodnej komory na stretnutie s distribútormi ich potravín v bratislavskej reštaurácii Fach.
Zaujímalo ma to napríklad aj preto, že sa od nás stiahla sieť Marks & Spencer, čo znamená aj o pár obchodov s delikatesami menej. Zvykol som tam nakupovať niektoré korenia.
Čo som sa tam dozvedel? Že Marks & Spencer nebol ich členom a že britské potraviny zoženiete zrejme len v Tesco a nič novšie sa veľmi ani nechystá. Zaujala ma ale prednáška Steva Knighta z distribučnej firmy Enterprise Foods, ktorá do reťazcov dodáva produkciu malých výrobcov. Jednak im dáva servis, aby vedeli svoje produkty poriadne zabaliť, ale stará sa tiež o dodávky a rozvoz. Zaujímavé na tom je, že zlučovaním produktov viacerých menších výrobcov vie celoročne napĺňať dodávky tovaru aj spĺňať podmienky predajcov. Keď si pozriem nedávne vyjadrenie Tesco, že sa chystá zmenšovať svoje predajne a do sortimentu zaradiť lokálnejšiu produkciu, naberá to už jasnejšie kontúry.
Pre porovnanie, v menších rakúskych supermarketoch funguje distribúcia lokálnej produkcie odjakživa. U nás sa aktuálne zavádza takpovediac príkazom, ale skôr si myslím, že toto je globálny zámer. A reťazce si to osedlajú, sami sa postavia do čela pelotónu. V obchodoch bude viac lokálnych potravín a komu to vo finále prospelo uvidíme až neskôr.
Je na Slovensku alebo v Čechách firma podobného typu, ktorá by do veľkých reťazcov dodávala takúto produkciu?
Pribudla mi jedna nová ruka
Milovanej prišlo ľúto, že sa v rôzne skoré aj neskôré hodiny naťahujem s cestom, a tak mi na okrúhliny spolu s rodinou dala tohoto červeného pomocníka. Je to Kenwood kMix a mal pribalenú aj kopu príslušenstva. Zatiaľ sa len zoznamujeme a najviac využívam hnetací hák. Napriek tomu stále občas miesim v korýtku. Má aj pár múch, ale o tých som vedel už vopred. Keď ho poriadne otestujem, spíšem o tom podrobný report.
Pochválim sa ešte raz, od mamy som dostal túto parádnu letnú tašku z kávového vreca. Má veľkosť ako tá modrá z obchodného domu s nábytkom, vnútri pekné podšitie aj tri malé vrecká. Ako vyšitá na dovolenkovú parádu! Zdroj? Sekáč, ale podobné som videl napríklad na Sashe. Neboli však také veľké.
Zbohom stará remoska, vitaj nová
Výmena vozového parku v našej domácnosti sa netýkala len kuchynského robota. Počas Festivalu chutí Nitrianskeho kraja mi volá moja milovaná, že nám horí rúra. Nahrievala ju na pečenie chleba a bum. Tak som letel domov skontrolovať, či je všetko dobre odpojené a zabezpečené. Lenže čo s nakysnutým cestom? A vôbec, aký chleba teraz budeme jesť?
Chlieb sme zaniesli dopiecť k mame a nezachránila nás ani stará remoska, pretože tá čaká v pivnici na generálku. Miesto nej som rýchle sadol za počítač, objednal novú a na druhý deň sme ju boli vyzdvihnúť. Menší príkon, o trochu menšia misa a vypínacie tlačítko. Pečie rovnako dobre (koláče jej inú najlepšie – viď foto dole), bližšie to celé rozoberiem v samostatnom článku.
Mimochdom, festival
Počasie nám vyšlo a prišlo aj veľa návštevníkov, napriek tomu, že v rovnaký deň boli v meste aj okolí tri väčšie akcie. Veľa som však toho nestihol ochutnať, pretože som bojoval so sľubne sa rozbiehajúcim zápalom dutín a jednak nebolo pri organizovaní ani veľmi kedy. Po akcii sme sa zhodli, že v budúcom ročníku musíme niečo urobiť s tým nešťastným námestím. Niečo podstatnejšie, než len väčší počet slnečníkov a stanov.
Ako bolo môžete mrknúť na čerstvo vydanom videu. Ak ste boli osobne, napíšte mi, ako sa vám páčilo a čo vám najviac chutilo.
Martin Hudák majstrom sveta
V Budapešti sa konali majstrovstvá sveta v rôznych baristických disciplínach. Martin už v rokoch 2014 a 2016 skóroval na druhom mieste, ale tento rok vyhral titul majtra v Coffee in Good Spirits. Gratulujem!
Máme včely
Minulý víkend konečne prišli. Prvá rodina včiel v malom nadstavkovom úli. Bral som ich od včelára z neďalekých Janíkoviec. Spoločne sme ich prezreli, povysvetľoval mi základy, naložili sme úľ do auta a doma usadil na vrch sadu.
Počasie im prialo, tak sa hneď pobrali rozozvučať práve kvitnúci gaštan aj levanduľu. Dnes idem dokúpiť ďalšie pomôcky a ak bude vhodné počasie, cez víkend ich po prvý krát prezriem. Inak len trávim čas študovaním, pozorovaním a pýtaním sa skúsenejších. Nejaký kurz tiež nebude naškodu, aj keď mnohé z nich sú určené skôr pre včelárov s väčším počtom rodín. My budeme mať tam maximálne 3 a kočovať sa nechystáme.
Tento rok už med asi nebude. Tak nám zostáva len to pozorovanie, preventívne ošetrenie, nakŕmiť na zimu a poprosiť prírodu, aby rodina prežila.
> Minulý víkend sa konečne prišli.
prave vykrutilo jednemu Blavakovi ucho
Ten Sa je ale fest beťár. No vďaka, už je preč.