Jeseň je zatiaľ príjemná, ľudia si pochvaľujú vinobrania aj cukornatosť a idylku kazí len olivový olej. Sú tu malé októbrové nesocialistické Omrvinky.
Káva v dokumente Jeden deň
Dnes, teda v pondelok 8. októbra, bude na STV2 o 20:55 ďalší diel dokumentu Jeden deň. Téma bude Viva káva! a v rámci dokumentu budete vidieť nášho dobrého známeho a pražiara z Komárna, Peťa Ondrejku.
Kto to náhodou nevidel, je to v archíve.
Partizánska reštika konečne aj u nás
Akcia má meno Zedz ma a organizátori sú podľa doterajších informácii z prostredia relácie Masterchef nadšenci jedla a za myšlienkou je foodblogerka Silvia, aktuálne z Berlína. Bude sa konať 25,- 27. októbra v Bratislave, samozrejme na neznámom mieste. 4-chodové menu a welcome drink za 30€, účasť len na potvrdenú rezerváciu.
Dobrý oliváč, zlý oliváč
Médiami, sociálnymi sieťami aj lavínovými emailami sa prehnala správa o olivových olejoch, ktoré obsahujú DDT a iné pesticídy. V skratke, český dTest skúšal extra panenské oleje a vyšlo mu, že zo 17-tich vzoriek boli čisté len dva oleje. Bulvár z toho spravil senzáciu, ale reálne tie oleje neprekročili stanovené hodnoty.
Fajn, ale potom je skôr na mieste otázka, či by nebolo konečne dobré zrevidovať tieto limity. Už je dlho známe, že „dávka robí jed“, takže keď spočítame všetky pesticídy, ktoré za deň príjmeme, budeme si skôr alebo neskôr koledovať o zdravotný problém. V tomto zmysle by možno stálo zato prepočítať povolené množstvá a aktualizovať ich na dnešné chemické pomery. To som ešte nespomenul, že mnohé z jedov sa vzájomne dopĺňajú alebo spoločne znásobujú svoj účinok.
Druhá vec, ktorá mi napadla v súvislosti s nekvalitnými olejmi, je náš západniarsky alibizmus. To, že naše krajiny zakázali nebezpečné látky ešte neznamená, že sa prestali vyrábať. Naopak, stále sa vyrábajú, akurát sa exportujú inam. A nečudoval by som sa, keby sa obratom cez potraviny dostali späť k nám. Niečo zachytí varovný systém potravinárskej inšpekcie a zvyšok sa stále schováva na hranici povolených limitov aj v zašmodrchanom označovaní. Špeciálne olivové oleje s ním majú problém. Oleje pozvlákané boh vie odkiaľ, ale na regáloch sa budú tváriť ako fajnové talianske alebo španielske. Skrátka, bordel, ktorý urobíme, nás vždy dohoní. Vždy.
Mimochodom, čo s nekvalitným oliváčom? Kahanec jak zo starého Ríma… ;-)
Mäso priamo z bitúnku
Dávnejší článok o mäse nedávno ožil. Bohužial nepríjemnými skúsenosťami, aké majú ľudia u našich mäsiarov. Staré, pokazené alebo zámerne vymenené mäso.
Nižšie v komentároch sa debata posunula k zdrojom mäsa zo susedného Rakúska a svoj diel informácii som našiel aj ja v nitrianskych schránkových novinách. Bola v nich reklama na bitúnok v Mojmírovciach, ktorý predáva mäso priamo. Od pár blízkych ľudí som doteraz počul len chválu.
Açaí už nie je taká super
Zázračné veci sú zázračné aj preto, lebo sú tu len na krátky moment. Tak bolo aj s módou açaí bobúľ. Vraj sú superpotravina, majú kopec antioxidantov a div nie, že by vás vedeli aj vymasírovať. No skrátka čistý multivitamín. Koniec zázraku, niektoré jeho vlastnosti neboli potvrdené ani neprešli dlhodobejším testovaním.
Nemáme za čím smútiť, pretože u nás ešte stále rastú arónie, čučoriedky, čierne ríbezle, moruše aj rakytník. Možno nie sú také vyfičané ani exotické, ale furt obsahujú veľa z toho, čím sa doteraz oháňali obchodníci s açaí. Preverené, naše, lokálne a často za facku.
Test olivových olejov dopadol vcelku drsne. Ja som si práve pred týždňom pozrela diel o olivových olejoch z Peklo na talíři. Našťastie, žiaden z testovaných olivových olejov nekupujem, väčšina z nich sa vyrába vo veľkom (bertoli, borges – ten som nekúpila nikdy) alebo pod privátnou značkou – ani v jeden nemám dôveru. Kedysi som kupovala iba grécke, ale dnes kupujem iba talianske extra panenské, priamo z talianskeho obchodíku Pesto&Co v BA alebo vozím z dovolenky, či úkolujem známych. Španielsky som kúpila len raz, ale bol úplne nevýrazný, nijaký – viac nekupujem (s olivam to mám rovnako, španielske nie). Unikátne sú nefiltrované oleje.
My sme nedavno kupili olej priamo od domaceho z Krety. Ale nie som presvedceny o tom, ze je „cisty“. Ked je cela krajina prehnojena-prechemizovana, tak sa to asi prejavi aj na tradicnych domacich produktoch (nemyslim len olej).
Co s tym? Dufat, ze pokrocilejsia zdravotna starostlivost prekona aj DDT? :-)
Peto: keby to bolo len DDT a nic ine, tak mozno. Ale ked si vezmes vsetku chemiu, s ktorou sme v kontakte, tak to nie som velky optimista. Tym skor, ze nase lekarstvo je este stale zalozene viac na rovnakom technologicko-chemickom principe ako na celostnej medicine.