August pomaly končí a zo skromnej úrody dnes utrúsime na počudovanie celkom bohaté omrvinky.
Nový stánok v našej Tržnici
Máme za sebou súťaž o chili papričky a konečne sme pre vás otvorili nový stánok s týmto pikantným tovarom. Habaneros, jalapeños, ale aj naše domáce odrody pre vás vypestoval Bylinkár Peter. Neskôr možno pribudne sušené chili, prípadne sušené rajčiny, podľa toho, ako sa bude vyvíjať úroda. V každom prípade je to pokus – ide o čerstvý tovar a ktokoľvek si ho objedná, mal by si ho vyzdvihnúť na pošte čo najskôr. Napriek tomu, papričky sú celkom trvácne a mali by nejaký ten týždeň vydržať v balíku. Samotný stánok nájdete na tejto adrese.
Kapor na torte
Slovenský televízny priestor má ďalšiu gastro-reláciu. Variť v nej budú známe osobnosti (na Slovensku zvané aj pod krycím menom „celebrity“) a hodnotiť ich bude Pohlreich. Kúpený, pôvodne britský formát, ktorý televízia JOJ predstavila slovami, že taká šokujúca kombinácia celebrít sa už nestretne. Mno… pre mňa osobne je na celej správe šokujúca vec jediná – že budeme mať ďalšiu zlú gastro-reláciu (…ach).
Zasa horší Agrokomplex
Kedysi krásna a veľká výstava spojená s dožinkovými slávnosťami. Dnes každým rokom chátrajúci areál, zmenšujúci sa počet vystavovateľov aj návštevníkov. A čoraz viac jarmočná atmosféra. Podaktorí zašli ešte ďalej a nazvali to pravým menom – katastrofa. Som zvedavý, či sa vôbec dožije 40-teho ročníka. A či tam ešte bude chodiť rodina, ktorá predvádza lisovanie oleja. Písali sme o nej minulý rok.
Novinky na Delikatesy.sk
Som rád, že možno už čoskoro budeme môcť privítať novú autorku. Má gastro-skúsenosti, je novinárka, bude písať pod pseudonymom Ethel a nebudú to len recepty. Kto z vás by mal podobnú chuť, stále má možnosť ozvať sa.
Nie tak celkom novinka ako skôr faktické konštatovanie je, že prvú septembrovú polovicu vyhlásime na delikatesy.sk zrejme „celozávodnú„. To znamená, že v tom čase nebudú pribúdať žiadne články. Podľa neoficiálnych foodblogerských desatoro jednoducho treba raz za čas nechať foťák doma a ísť sa najesť von len tak. Bez ofrflávania jedla, bez paparazi fotenia, bez veľavýznamného dvíhania obočia.
Ale bez obáv, po dovolenke to opäť rozbalíme. Chystáme sa mimo iného na degustačný kurz kávy a tiež na základné skúšky senzorického posudzovania potravinárskych a poľnohospodárskych výrobkov. A áno, priznám sa, foťák cez dovolenku predsalen úplne neodložím a pribudne zopár reportáží z Tatier a Južnej Moravy.
Súťaž
Keď som spomínal Južnú Moravu, možno vám napadlo víno. Nezbudnite, že v septembri sa budú v jednotlivých vinárskych krajoch konať vinobrania, dni otvorených dverí a s tým spojené hody. Na jednen takýto deň otvorených dverí som dostal od dobrého priateľa dve VIP vstupenky. Je to relatívne nové vinárstvo Vinidi v Bábe neďaleko Nitry. Akcia sa koná 3.-4. septembra od 9,00 do 21,00.
Pre jedného z vás máme dve vstupenky na túto akciu. Vyhrať ich môžete, ak nám emailom napíšete správnu odpoveď na nasledovnú otázku:
Ktorý ročník vína bol prvý pre vinárstvo Vinidi?
Správne odpovede posielajte na adresu delikatesy zatočenýznak klimo bodka net, najneskôr do štrvtku, 26. augusta 2010, polnoci. Víťaza vyhlásime už tradične tu nasledujúci deň, teda piatok 27. augusta.
[…] sme avizovali, že na delikatesy.sk budú nasledujúce dva týždne dovolenkové. To znamená, že nebudú […]