Herci sa proste majú. Nie žeby som im závidela slávu a peňáze, lebo ani s jedným menovaným to na našej rodnej hrude nebude také horúce. Ale majú sa, lebo to majú blízko do úžasnej reštaurácie. Teda aspoň tí, ktorí účinkujú na Novej scéne.
Indických podnikov nie je v Bratislave veľa a ak máte radi indickú kuchyňu, občas si možno aj horko poplačete. V Góvinde na Obchodnej vás menu môže po chvíli znudiť a navyše sú tam šóry, ktoré ja ako starý cholerik v čase obeda väčšinou nerozchodím. Preto som sa nechala nalákať mnohohlasnými áriami mojich blízkych o úchvatnom mieste, oslnivej perle medzi obyčajnými šutrami, východnom poklade v našich mútnych vodách reštauračných‚ indickej reštaurácii Ashoka.
Zvonka celkom nenápadná reštička na kratučkej ulici menom Živnostenská neďaleko Kollárovho námestia. Kedysi bol v priestoroch celkom príjemný pokus o klubočajovňu, no po návšteve (a ochutnaní) božských potešení, ktoré ponúka výnimočná Ashoka, som dospela k záveru, že nemusíme premenu ľutovať. Ashoka znamená v sanskrite „Bez utrpenia“ a je to meno kráľa, ktorý nielenže zjednotil indický subkontinent, ale aj konvertoval na budhizmus a ustanovil ho oficiálnym štátnym náboženstvom. Pekné, nie? A že to bolo aj pre nás bez utrpenia, si môžete byť istí.
Nemali sme rezerváciu, no staff bol od začiatku až do konca neuveriteľne milý, priateľský a ústretový. Fešná slečna sa nám venovala bezchybne, ochotne pomohla s výberom, čo som s úľavou ocenila (keď zomieram od hladu, som otrasne nerozhodná). Interiér na hornom poschodí skôr nenápadný a skromný, ale svojská atmosféra a čaro príjemnej sorty sa niesli priestorom celkom neodškriepiteľne. Menu husté, bohaté, ponuka široká až strach. Voňavé jedlo priniesli pomerne rýchlo a bolo bez výnimky… úžasné.
Tak po prvé: placky. Ja som celozrnec, dala som si tmavý Roti a bol výborný ‚ luxusne mastný, jemný a nadýchaný. Môj spoločník okúsil svetlejší Naan a síce bol vraj o niečo tenší ako naany v Indii, no údajne vôbec nie zlý. Placky sme kúsali spolu so zdravým Daalom v riedkej, ľahkej zeleninovej omáčke, ktorej nechýbalo vôbec nič. Ale ten panír! Bezkonkurenčný Shahi paneer v kešu – smotanovej omáčke bol božský, skvostná konzistencia a jemnosť, chute hutné a vláčne, omáčka krásne hrudkovitá a korenisto bohatá. Ďalším klenotom na stole bola ryža Kashmiri Pulao so sušeným ovocím; ľahká, skvele ochutená, slastná – päsť medzi oči každému, kto považuje ryžu za obyčajnú nudnú prílohu. Ocenila som aj miernu teplotu pokrmov ‚ nemuseli sme útrpne čakať na poživateľné vychladnutie. Skutočne dokonalé. Finálnou šlehou bol však pokrm menom Maanchh malwani, o ktorom sa mi odvtedy tu i tam niečo pekné sníva: fenomenálne rybie mäso v kokosovej omáčke. Na kocky pokrájanou lahôdkou som sa nechala totálne uniesť. Mäso bolo pružné a hladké, tmavá omáčka brilantná, korenistá, no nie samoúčelne, ale inteligentne, vyvážene.
Z Ashoky sme odchádzali o niečo šťastnejší a o poznanie najedenejší. Nepatrí medzi najlacnejšie jedálne, ale kvalitou jedla a obsluhy vás presvedčí, že ste svoje bankovky investovali viac ako dobre.
Je to dokonalé miesto na špičkovú večeru či obed; s rodičmi aj milencom, deťmi, bandou kamarátov či vážnym obchodným partnerom… a kľudne zoberte aj babičku!
tak teraz prvý krát ľutujem, že nie som v BA.
Som rada, že ste mali dobrý zážitok narozdiel od môjho spred 3 rokov. Veď exeotických reštaurácií je u nás ako šafránu :o)
Vtedy bola obsluha veľmi pomalá a nie celkom príjemná, na jedlo sa čakalo nekonečne dlho a chuťou či predvedením nás zrovna neomráčilo. Ceny sa mi zdali vzhľadom na predchádzajúce poznámky premrštené, ale čo ma odradilo najviac od ďalšej návštevy bol dym a zápach, ktorý sa intenzívne valil z kuchyne. To bolo také mínus, že som sa tam viac už neodhodlala. Ale odvtedy už asi spravili nápravu a tak im treba dať šancu!
Góvinda je cez obed preplnená a menu jednotvárne, ale ich dezertov sa neviem nabažiť :o), poteší aj zopár korenín čo ponúkajú na predaj.
shira: toto je podla mna vec, o ktorej sa tu bude asi diskutovat castejsie… je to totiz nielen strasne subjektivne, ale aj zavisi od stastia/smoly, ci sa krcma bude pacit alebo nie. preto netvrdim, ze mam patent na spravne hodnotenie a zvacsa idem viackrat, kym posudim…
(ale niekedy aj nie:-)
mnam, taketo naladenie pred obedom:-)
V linku na Ashoku sa pise, ze ponukaju indicke grilovane speciality. Pytali ste sa pripadne ci maju naozajstny tandoor( teda tu podivnu hlinenu pec)?
Prave som si pozrel ich menu na obedovat.sk a k tomu prisluchajuce ceny :) Neviem preco sa u nas azijske restauracie zaraduju k restauraciam vyssej cenovej kategorie. V zahranici su restauracie tohto typu zaradene do skupiny lepsich fast foodov, kde bezia all you can eat menu za 4 EUR a pod.
No… nepovedal by som, ze Slovensko je ine od zbytku sveta. V zahranici, rovnako ako u nas, mas lacne azijske bistra a drahe azijske restiky. Aj v Sydney boli fastfoody za 8 dolcov, ale takisto aj drahsie thajske alebo indicke restauracie, kde si sa najedol za 20-30…
Fakt mas pocit, ze azijske bistra v kazdom slovenskom nakupnom centre su nejake extra predrazene?
Dalsia vec je, ze sa bavime o restauracii, ktora vari z drahsich surovin a nie z mrazenej „azijskej“ zmesy z Metra v trojkilových balíkoch. Ak tu budeme mat polmiliónovu komunitu Indov, tak sa nebojim, ze aj tie drahsie suroviny sa zacnu dovazat vo vacsom a tym padom budu moct byt lacnejsie ;-)
a ja som sa vďaka Lenke dopracovala k indickej reštike v BB a v sobotu ju idem vyskúšať. Dúfam, že nebudem ofrfľaná, ako zvyčajne po návšteve reštauračných zariadení na SK bývam.
Mozno mas pravdu, ze iste veci suvisia s komunitou, ktora v krajine zije. Ide mi o to, co sa rozumie pod pojmom azijska restauracia v zahranici a u nas.
V zahranici mas skalu od najspinavsieho bufetu, cez prijemne posedenie v malom bistre v China towne (ktore som myslel v prispevku) az po luxor :)
U nas sa da skutocne slusne najest len v high-end restauraciach, bistra typu Panda za kvalitne stravovanie sotva mozno povazovat.
v tomto s tebou suhlasim, ale podla mna je to skor vseobecny problem restauracii na Slovensku – bud su lacne a nekvalitne, alebo kvalitne a drahe, nic medzi tym, ziadna stredna trieda restik. Ak ano, tak ich je ako safranu.
Restiky asi kopiruju chybajucu strednut vrstvu v spolocnosti, alebo co ;-)
A ano, chybaju aj kombinacia nizkej ceny a obstojnej kvality.
Komunita – asi sa pojdem pozriet do „China-townu“ v BA k velkoskladom, tipujem, ze tam bude ich vlastna restika, podobne ako v Cuketkovom nedavnom vietnamskom reporte.
Ad.Mato: sama som si dlhy cas myslela, ze vsetky tie ako vajce vajcu podobne cinske restauracie naozaj robia len jedla typu“kura siedmych chuti“. Pravda je asi trochu zlozitejsia. Kym sme zili v Prahe, moj manzel sa nejaku dobu ucil po cinsky. Ked sa stazoval,ze mu chyba chutne a lacne azijske jedlo ake okusil po ceste v Azii, s usmevom mu povedala,ze ak si vypyta cinsky jedalny listok, menu bude pozostavat z uplne inych veci ako je stredoeuropan zvyknuty.
Ad.Viktor: tesim sa na spravu z china townu:-) len by si sa mal lepsie teoreticky pripravit, aby si neskoncil v nemom uzase ako pan Cuketka a jeho kompania
Viktor: ak myslis china town vo Vajnoroch (oblast velkoskladov a pod),tak neodporucam, ak mas aspon trochu rad svoj zaludok :) Kedysi tam varili velmi dobre, robili obedove menu za kilo :)) v ramci coho si si mohol vybrat co si chcel a to ti nalozili. Nova metla dobre metie a dnes uz zostali z toho len kusky masa plavajuce v omacke zo sojoveho skrobu hrdo nazyvane Kung Pao (bez arasidov)
mysacinka: ano, raz nas so zenou este v Sydne zobral kamarat do miestneho chinatownu do cinskej restiky pre cinanov a ano, bola to uuuplne ina kava, ako som dovtedy poznal.
mato: ano ten „chinatown“. No ved uvidim, chystam sa tam do Rempa, tak nutne pojdem okolo
Tak vyskusane – davam 5 z piatich
ja som bola v ashoke len raz, chutilo mi tam ale o nijakej fesnej slecne neviem ale asi to bola „slečna z budapešti“ mna obsluhoval sympaticky indicky chalan. bola som tam pred dvomi rokmi a jedlo bolo vynikajuce. ale odkedy sa zmenili kuchari asi je to o nieco ine ako predtym. ceny su velmi vysoke vzhladom na to ze porcie nie su az take velke ako som zvyknuta napriklad z cinskych restik. ale vsetko bolo spravne korenene. a mala som velmi prijemnu obsluhu. nepáci sa mi ze sef zamestnáva ako casnicky zeny ktore nie su slovensky ani indky. v indickej restaurácii by sa asi patrilo k vyssiemu renomé aj prisposobit personál. k cenam jedla – nemyslim si ze sa do cien tak velmi prejavuje cena surovin vzhladom na velkost porcii, skor napad, miesto a okolie.
Tá indická restika v BB ma velmi sympatickeho majitela na rozdiel od ashoky. je to mladý chalan indického povodu, ktorý pracoval v blave ale osamostatnil sa a dari sa mu.
Botel Marina ma velmi vysoke ceny a pokusala som sa tam dostat 3 x ale vzdy tam mali nejaku oslavu alebo rezervaciu ale ked sa mi tma nakoniec aj s priatelom podarilo dostat jedlo nebolo az take chutné ako som ocakavala ale restaurácia bola velmi pekná a s krasnym vyhladom na dunaj ale hodinove cakanie na jedlo ma velmi nepotesilo.