Bistro, ktoré sa nebojí piecť vlastné koláče a nepredáva kolu

Nedávno v Bratislave otvorili novú kaviareň. Či skôr bistro. Volá sa Shtoor, a keď ho nájdete na Štúrovej ulici, zrazu pochopíte jej zvláštne meno. Vtip so Štúrom a jeho formou slovenčiny pokračuje aj vo vnútri, kam sa len pozriete. Našťastie, útulnému dizajnu a milému konceptu sekunduje dobrá ponuka. Vyskúšal som tri krát, kým som sa pustil do recenzie.

Prvý dojem

Koncept je dobrý. Konečne si bežná kaviareň povedala, že veľa vecí dokáže spraviť sama. Od limonády cez zákusky až po sendviče.  Tak sa stane, že na stole nenájdete tucet ohlodaných ponukových listov najrôznejších značiek. Len vkusné čerstvé kvety. Interiér je príjemný, napriek tomu sa mi zdalo, že občas hanebne mrhá miestom, najmä v prednej časti. V zadnej a kľudnejšej, s pohodlnými kreslami, to problém nie je. Celkovo má tento podnik šancu ťažiť z umiestnenia, obrovských výkladov a pozorovania ruchu prešporskej ulice. Podnik patrične srší hrdosťou a prsí sa kvalitou, tak na oplátku volím tri návštevy a poriadne otestovanie pred samotnou recenziou.

Pomarančovo-čokoládový koláč

Obsluha je príjemná a úctivá. Ako prvé som ochutnal kávu (1,30€) a pomarančovo-čokoládový koláč (2,50€). Káva je Bazzarra a na stôl prišla trochu viac horúca, než je zdravé. Inak bola v poriadku, rozhodne z tých lepších, aké v Bratislave dostanete. Potešil cukor s logom podniku, ale ešte viac brusnicový biscotti a pohár čistej vody. Koláč bola čistá radosť. Plát krehkého keksíkového cesta, v ktorom som rozpoznával aj ovsené vločky. Na ňom vrstva čokoládového krému a navrchu pomarančová vrstva. Nie nejaká ustráchaná chuť v pozadí. Tento zákusok sa hrdo hlásil k svôjmu pôvodu. Ako ozdoba plátok stočeného čerstvého pomaranča. Bravo a veľké zamávanie z diaľky česko-arménskemu medovému koláču.

Pár detailov na vylepšenie

Počas ďalšej návštevy skúšam sendvič. S vajíčkovou plnkou a jemnou šalotkou. A opäť kávu. Sendvič bol bohato plnený a zdobil ho čerstvý šalát s rajčinou. Preliaty olivovým olejom. Aj toto jedlo dávalo najavo, že dostávate za svoje peniaze dobrotu. Cibuľka bola jemná, chuť príjemná. Jediným detailom bola vypadávajúca plnka, keďže bageta bola rozrezaná po celej dĺžke. Stačí nechať na jednej strane nerozrezanú a bude po probléme. (Krátko pred publikovaním som sa dopočul, že problém už nie je…)

Káva bola opäť horúca. Až tak, že som si skoro popálil pery. Kto by čakal aj spálenú kávu, toho prekvapím. Bola v poriadku, dokonca mala tigrovanú cremu. Problém je prozaický a pomerne častý v našich kaviarňach. Pozrel som na kávostroj a videl, že šálky nahrievajú hore dnom. Takže okraje sú horúce. Prečo? Pretože personál väčšinou prehodí cez šálky handru na sušenie. Ako hosťovi by sa vám asi nepáčilo piť zo šálky, na ktorej bola prehodená handra. Tak spraví personál kompromis. Šálky otočí hore dnom, tam handra nikomu vadiť nebude. Zlé riešenie. Radšej ako páliť hosťom pery, nájdite handrám iné miesto. Ohrievanie šálok od dna má ďalšiu logiku. Káva predsa nelevituje hore pri kraji, ale je naliata v spodnej polovici porcelánu. A presne toto miesto má byť predohriate.

Späť na Štúrovu ulicu, do bistra. Podobné výhrady môžno povedať priamo čašníčkam, ktoré ich zatiaľ prijali. Navyše podnik vo svojom profile na Facebooku sám vyzýva ľudí, aby povedali nahlas svoju prípadnú kritiku. Skrátka, aktívna komunikácia. Zaujímavé je, že podobné koncepty fungujú v takmer tesnom susedstve. A napriek tomu mám z nich trocha umelohmotný pocit, bez iskry a nápadu. U Shtoora cítiť energiu, ktorú do miesta vložili majitelia.

Quiche, mokka torta a korenená oranžáda…

Korenená oranžáda a ľadový čaj

Na tretiu návštevu pozývam mamu a tentoraz skúšam ešte viac. Začínam s korenenou oranžádou (1,20€ za 3dcl) a ako jedlo si dávam quiche s kozím syrom a kôprom (3,70€). Práve pri oranžáde si zrazu uvedomujem prekvapujúci fakt. V tomto podniku nemajú kolu! Len vlastné limonády, citronády, bazovice a ľadový čaj. Oranžáda je z vytlačeného pomaranča, decentne ochutená klinčekom a škoricou. Nie je zbytočne sladká a smäd uháša spoľahlivo. Quiche prichádza na stôl s oblohou, ktorú som už zažil pri sendviči, no tentoraz je bohatšia o cherry rajčiny a viac šalátu. Kôpor je voňavý a porcia primeraná. Obsluha je milá a ochotná, sú ale momenty, kedy je mierne dezorganizovaná a čakáme trochu dlhšie.

Po chvíli ochutnávania sa postupne začnú objavovať chute. Cítim kávu a cítim čokoládu. Veľmi sýty koláč s plnou chuťou.

Mama si dáva už raz vyskúšaný pomarančovo-čokoládový koláč a ľadový čaj. Koláč znovu skvelý, akurát sa vytratila ozdoba v podobe krúžka pomaranča. Ľadový čaj (1,20€ za 3dcl) bol trochu bezpohlavný, ale pomohlo mu trocha citróna, ktorý sme dostali k priobjednanému horúcemu zelenému čaju (1,80€). Neodoláme a rozhodneme sa pre ďalší koláč. Mokka tortu (2,20€). Na stôl prišla nenápadne. Hnedý trojuholník. Príjemne vychladená, naspodu s tuhším korpusom a nadýchanou hornou vrstvou. Po chvíli ochutnávania sa postupne začnú objavovať chute. Cítim kávu a cítim čokoládu. Veľmi sýty koláč s plnou chuťou. Zároveň si myslím, že tento zákusok môžem prehlásiť za to najlepšie, čo som zatiaľ u Shtoora jedol.

Záver

Rozhodnutie je jasné. Viac takýchto bistier! Konečne niekto, kto nedegraduje sám seba do predajcu polotovarov a prihrievača jedál, ale prináša vlastný nápad a energiu. Akurát stačí trochu popracovať na detských chorobách a postarať sa o to, aby detaily v dizajne kaviarne zbytočne prebíjali detaily v podávaných jedlách. Držím palce.

Ešte doplním, že v bistre sa nefajčí a k dispozícii je WiFi.

Doplnenie (26.08.2010)

Jedna komentujúca pod článkom naznačila, že koláče môžu byť z polotovarov. Chcela vraj kúpiť celú tortu a podávali jej ju mrazenú. Nuž, ak ide o polotovar, tak je možné že sa dopeká na mieste. Ak je to ich produkt, tak je celkom možné, že ich sami majú urobené do zásoby. Opýtali sme priamo Shtoora. Verejne sa vyjadrili, že koláče sú ich vlastné. Bravo.

Shtoor – home made café
Štúrova 8
Bratislava
www.shtoor.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (63)

  1. moje skusenosti so shtoorom hovoria toto: koncept vtipny, prijemny interier, nerusiaca hudba, amaterska obsluha (ja som mal vzdy stastie na pozitivne stranky amaterizmu :-) ) kava dobra, kolace dobre (cerstvost a vlastnu vyrobu ocenujem) bagety ( to je to co vsetci oznacuju ako sendvice… ) mozu byt ( pardon ale nadseny som z nich nebol )
    chvalim vyrobu vlastnych „limonad“ a rozumiem celemu konceptu ale som vzdy nuteny odist o nieco skor lebo po kave a limonade by som si dal mozno aj slovensku a dnes aj cesko slovensku legendu kofolu…

  2. Ivan Bútora

    K debate o koláčoch: Mal som zatiaľ dva, pôsobia na mňa pomerne kvalitne a čerstvo, zoznam ingrediencií som nevidel, ale hádam nebudú klamať ohľadne nepoužívaní umelín, stužených tukov, atď.

    Trochu sklamanie bol pre mňa však sendvič. Mal som sendvič s cheddarom, cesnakovou majonézou a curry. Predpokladám, že podnik si vyrába vlastnú majonézu?

    Plnka bola fajn, ale tá bageta mi prišla úplne štandardná, ako z Tesca, síce prihriata, ale stále príliš gumová. V Bratislave úplne chýba miesto, kde by sa denne piekli čerstvé bagety a ciabatty, s „čistým“ zložením. Malé, autentické pekárne. Európske mestá ich zvyknú mávať. Odkedy sa zavrela francúzska pekáreň na Obchodnej, nič nové sa neobjavilo.

  3. Tak ako som bol zamilovany do bagiet s cesnakovou majonezou, tak vcera boli uplne bez chuti. Pecene paradajky studene jak slak, maso bez chuti, majonezu bolo ledva citit od cesnaku. Nepamatam si cenu predtym, ale zda sa mi ze v novom menu bagety zdrazeli, ale jednoznacne sa porcie zmensili.

    Obsluha bola naopak tentokrat uplne v poriadku. Mal som dobry caj a k tomu skvely kexik. Sice ho nemaju v ponuke ale na poziadanie som dostal dalsie 3 zdarma :)

  4. Dokazom toho, ze o zaujimavom a dobrom sa hovori je, ze vcera vecer bol Shtoor kompletne plny a nemali sme si kam sadnut ;)

  5. 3e za tvarohovy kolac s karamelom sa mi uz zda byt trochu prehnana cena

    1. to je samozrejme mozne, ale zrejme nie pre tych ludi, ktorych je vzdy plny podnik, ked tam cas-od-casu zajdem… ;-)

  6. ludi im pribuda (stoly v prvej miestnosti su uz poriadne vykyvane), takze asi treba ocakavat dalsiu inflaciu, ale vajickova pomazanka sa im dari, mnam

  7. …prepáčte,nedočítal som všetky recenzie….ale v podniku šéf aj pracuje alebo ho len vlastní?…ak by tam aj robil,tak tie negatívne recenzie by tu už asi neboli…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *