Divá kačica v Komárne

Pirohy plnené kačacinou

Späť do Komárna. Počas nášho výletu sme sa samozrejme chceli niekde príjemne naobedovať. Peter navrhol jeden penzión ukrytý blízko mesta, v časti Lándor-Hajláš. Volá sa Divá kačica a po krátkej jazde popri Váhu a Nitre sme ho po betónke a štrkovej ceste nakoniec našli. Domáci zrejme vedia, prečo uvádzajú na svojej stránke pre istotu GPS súradnice…

Divá kačica - interiér

SvetláOdmenou bolo jesenné slnko, vysoké stromy a pokojný podnik. Pred vstupom do reštauračnej časti nám odložili kabáty a uviedli nás dnu. Sadli sme si k oknu a pozorovali kačice, ktoré sa vonku pásli na popadaných jablkách. Jedlo pomenované kačka na jablkách sme v jedálnom lístku síce nenašli, ale zato výber bol ťažký a kombinácie zaujímavé. Príjemne prekvapila vetička na začiatku menu, podľa ktorej vám pripravia akékoľvek jedlo podľa želania, samozrejme ak nato budú dostupné suroviny a technické prostriedky.

Čašníčka upozornila, že prsia pripravujú navrchu chrumkavé, ale vo vnútri ružové a opýtala sa, či je to v poriadku.

Začali sme polievkou. Vybrali sme si cesnakovú so Chardonnay (2,16 €), ragú polievku z telacieho (2,61 €) a polievku buzsáki s pšeničnými knedličkami (2,82 €). Všetky boli hutné a pripravené na poctivom základe, navyše moja teľacina sa rozpadávala na jazyku a vo vnútri plávali noky. Smotany v nej bolo tak akurát, aby neprehlušila ostatné chute.

Ragú polievka z teľacieho

Keď sa meno reštaurácie odvoláva na kačice a navyše je čas tohoto mäsa, rozhodli sme sa ísť práve týmto smerom. Peter si vybral kačacie prsia s brusnicovou omáčkou (8,46 €), Marek zasa pražené huby v bylinkovom koláči (5,15 €) a ja zasa pirohy plnené kačacinou na víne (6,14 €). Čašníčka Petra upozornila, že prsia pripravujú navrchu chrumkavé ale vo vnútri ružové a opýtala sa ho, či je to v poriadku. Takto sa skutočne majú pripravovať, inak by zostali suché, takže odpoveď ani nemohla byť nie. K pirohom prílohu nebolo treba, najmä po výdatnej polievke, ale obaja moji hladnejší parťáci si z čistej zvedavosti vybrali bryndzové kukuričné krokety (1,16 €).

Pražené huby v bylinkovom koláči

VitrážKačacina prišla, ako bolo sľúbené, chutná a šťavnatá. Bryndzové krokety boli vlastne zapečená polenta s bryndzou. Zaujímavá kombinácia, ale bryndze vraj mohlo byť o trochu viac. Marekova bylinková buchta (foto vyššie) bola chrumkavá a chutná. Moje pirohy (na úvodnej fotke) sa tvárili ako domáca výroba. Ich kačacia plnka nebola rozmixovaná na hladkú pastu, ale rozpadávala sa na jemné kúsky. Pirohy dopĺňala sladkastá vínová omáčka. Vkusná príloha na všetkých tanieroch, ľadový šalát trhaný ručne a nie pomliaždený nožom. Kde tu pár kvapiek sladkej omáčky.

Oba chody boli nadmieru sýte, preto sme dezert vynechali, ja som si neodpustil poobedňajšiu kávu. Tá sa stala jediným čiernym bodom celej návštevy. Zrejme kvôli menšiemu obratu bola preležaná a stará, jej crema sa doslova trhala na franforce. Celkový účet, spolu s jednou vodou, nealko pivom a džúsom, nás vyšiel na 33,82 €. Iba príjemná bodka za veľmi dobrým pocitom z jedla a atmosféry miesta.

P.S. Na účtenke ma prekvapilo označenie podniku. Stálo tam Penzión Divá kačica, Roľnícke družstvo. No bodaj by bolo takýchto šikovných družstiev u nás viac… ;-)

Reštaurácia a Penzión Divá kačica
Komárno, časť Lándor-Hajláš
www.divakacica.sk

deli divider

Ďalšie články v téme Komárno a jeho okolie:
Kam zapadnúť na prechádzke po Komárne
Pražiareň kávy v Komárne

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (59)

  1. Chlapci, dufam, ze tu nezacnu padat facky. To by som videl nerad.
    Preneste vase sukromne veci prosim inam.

  2. miro svitek

    Dobre, kludne to vymaz :-)

  3. ale nech to tu zostane. vsak nech svet vie na com sme. ja to urcite zaujimavy pohlad do slovenskeho pohostinskeho sveta. uz len zo sociologickeho a psychologickeho hladiska. Viktor! Nechaj to to uz len koli progressu vedy! :)

  4. Valer: zmazal som len jeden prispevok, ktory bol vlastne duplicitny. Zvysok som nechal. To vsak neznamena, ze nabuduce podobny sukromny rozstrel nezrusim hned v zaciatkoch.
    Bavime sa o jedle, na sukromne tahanice su osobne stretnutie, telefony, email, skype, facebook atd.
    hadam sa chapeme ;-)

  5. teraz uplne vazne. pozri sa co za klenot tu mas. ludia sa bavili o restauracii, povedali si nazor. musis priznat, ze sa jedna o dost objektivne a upresnene vycitky nekvalitneho pokrmu za velmi vela penazi. a zrazu sa restauracia ozve ci uz priamo, alebo cez rodinneho prislusnika, alebo zanieteneho fanusika. namiesto toho, aby sa „ospravedlnil“ a chybu vysvetlil, nedaj boze pozval mira a moju rodinu na repete a ukazal ako sa to ma robit a prediskutoval preco vtedy nastala, alebo nenastala chyba, namiesto toho tu mame jeden zaujimavy prispevok, co odzrkadluje kulturu majitelov restauracii. a preto na slovensku sme na tom tak uboho. janosik nie je jediny. je to super meno, lebo slovensko je „janosikovska“ kultura a jeho prispevok ju naozaj odzrkadluje.

    co sa tyka mojej ustipacnej otazky voci mirovy „ci nenechava sprepitne“ tak to bola sranda a miro a ja sa takto doberame z lasky. takze ziadne facky prave naopak. respekt.

  6. miro svitek

    :-) nemyslim, ze janosik je z kacice.

    ale skuste si fakt vypocut toho pospisila, co som hodil link na funko, hovori v podstate to iste, co vzdy vytyka pohlreich.

  7. anna bekeova

    ez a en munkahejem es nagyon buszke vagyok ere a eteremre remelem okaig meg ott leszek sziaztok es jo munkat

  8. Valerian

    Remelem nem mint szakacs

  9. Marek Lorincz

    Dna 10.12 2011, sme vyrazili do okolia Komarna, na navstevu fa.Marsen a Bott-Frigyess. Po naucne stravenom dni plneho zazitkov kvality sme docela vyhladli a gurmansky den, sme mali chut zakoncit aj tymto sposobom. Bol som pri zrode tohoto clanku, respektive jeden zo zucastnenych odporucil som teda mojim priatelom ktory boli vsetci z gastronomie, kuchari, casnici, prevadzkari…menovanu restauraciu. Prostredie, čašníčka, uvitanie a vyber jedla boli na urovni, kreativny, odvazny, no mali sme chut aj na dobre vínko, no chybal im sortiment vín z ponuky, zaznela aj ponuka nacatej flase…, no nakoniec sme vybrali jedno slusne vino, z ktoreho mali poslednu flasu. Sediet za stolom spolu z 8 ludmi, ktory tuto profesiu vykonavaju X rokov znamena podrobit sa nazvem to…prednaska o detailnych deformacii z povolania. Okrem nas v restauracii v tom momente nesedel nikto a bolo prestrene na akciu. Postrehy sme mali pozitivne, no s pribudajucim casom sa stracali…napr.pri priprave nasich jedal prerazala z kuchyni aroma vseho druhu, ale budiš..sedime v restauracii. Objednali sme si zopar polievok…servis bol na urovni aj chutilo, takze oukej. Na rad prisli hlavne chody…dali sme si rozne jedla, no kedze sme boli sami, nie je to problem pre personal. Doba cakania bola oukej v uplnej pohode, servis a vizaz tak isto az na niektore, kedy nebolo vidiet jedlo len fritovanu cibulu, alebo rukolovy krík. Hned po prvych sustach degustujeme a na tvarach vidim negativne postrehy…po minute sklamania sa dvaja z nas dvihaju a idu si radsej zapalit, nedojedli. Dalsi tak isto, po polovici to vzdava a necha si jedlo zabalit radsej domov. Pripominam ze sme boli vyhladovany od rana, no moje cestoviny boli presolene a pikantne, co nefigurovalo v jej opise, no hlad to umlcal. Moj sused sa tesil na gorgonzolovu omacku, ktoru konzumuje casto, no podla jeho slov to gorgonzolu ani nelízlo…mali sme chut aj na dezerty, no Somloi…sa im minuli, tak ako flasky vína na ktore sme mali chut. Neviem ci ma vyznam sa tu rozpisovat o detailoch, mozno samotnej restauracii, viem ponuknut podrobny opis a fotodokumentaciu. Mrzi ma, ze to skoncilo fiaskom, nakolko som mohol vybrat kopec dalsich restik na okoli, ale mal som osobne velmi dobre skusenosti s Divou Kacicou tak som ju zvolil. Tentokrat som sa hambil, moji priatelia sa tam uz nikdy nevratia, no ja to este raz skusim na reputaciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *