Minule som si pred známym zaspomínal na fantastický kebab z viedenského Naschmarktu a na oplátku som sa dozvedel, že nemusím ísť ani tak ďaleko, aby som si pochutnal. Len toť, hen k bývalej Sorávii. Počiatočná nechuť a skepsa ma prešli, keď som cestou domov počul, čo ma čaká na dialnici. Reku, vyskúšame. Miesto je to neveselé, v podstate industrial zona, odvedľa navyše obsmŕda „mekáč“ a jeho drive-in. Uprostred toho je aspoň náznak parčíku, nájdu sa aj dve malé lavičky. V tom zasadený červený domček s označením Orient Kebab. Pizzu preškrtli. V duchu si pomyslím, že aspoň niekto sa začal venovať naozaj len tomu, čo vie najlepšie a nemontuje sa do sto ďalších činností. Pozerám na ponuku, je tu kurací kebab, do arabskej žemle alebo placky. Za ražňom mladý a slušný chalan, pomáhajú mu naše dve devy. Podľa vývesky by mali byť majitelia ozajstní Turci, nie Albánci, ako tomu býva často zvykom.
Dávam si kurací do pita chleba (placka-verzia). Chvíľu počkám, opýtajú sa ma, či ho chcem ostrejší a za 2,90€ si odnášam voňavý balíček. Mäso je bezchybné, ani jediná šlacha, dresing vyzeral na pohľad ako riadne tučná majolenka, ale nebola. Hlavnú chuť nieslo mäso, prihodenej štipľavosti bolo tak akurát. Jasné, šalát mohol byť čerstvejšieho dáta, ale budem realista – je po zime, čo lepšie dnes človek kúpi.
Na veľkosť toho viedenského síce nemá, ale zasa ani nestojí 3,50€. Chute sú všetky v poriadku a obsluha milá. A kto mi povie, že rýchle občerstvenie nemože byť dobré, toho vyfackám mastnou servítkou, tento kebab bol úplne v poriadku. Jednoznačne + bod na mojej gastromape.
P.S. zasa som dostal chuť na kebab, tentoraz bol do arabkého chleba pide. Dostal som ju fantasticky čerstvú, navrchu posypanú čiernymi zrnkami černušky siatej (nigella sativa), presne ako má byť.
A skús si dať ku kebabu ayran. Je to turecký jogurtový slaný nápoj. Na prvý šmak veľmi zvláštna chuť, ale postupne jej človek príde viac a viac na chuť. Ide v podstate o jogurt zmiešaný s vodou a trochou soli. Namiesto čistej vody sa niekedy zvykne používať aj voda z uhoriek.
Orient Kebab
Bývalá Soravia, Rožnavská ulica
Bratislava
Doplnenie
Kebab sa medzičasom premenoval na Istambul 34, poriadne sa rozrástol a dobrá správa je, že rozšíril svoju ponuku o teľacie mäso. To najlepšie nakoniec – zachoval si svoju kvalitu. Minule som si dal falafel do žemle (2,50€), môžem len odporučiť. Falafel čerstvo vypražený, žiadne mikrovlnkové prihrievance. Pripravte sa ale na to, že na dobré sa čaká.
Dik za tip, asi sa tam hned zajtra zastavim cestou do Trnavy.
Dobry kebab hladam uz par rokov, odkedy sa zmrsili v Mlynskej doline.
Jarus, odporucam shawarmu v Damasku hned za Umajovskou mesitou v tienistej aleji.
A otazka mala zazniet, ci chcete jahnaci alebo kuraci a nie ci do zemle, placky alebo igelitky :-)
Ahoj, treba vyskusat kebab na potocnej ulici v PK. Mne osobne tam velmi chuti, hlavne skrz tu pikantnu zmes ktoru tam davaju
Stefan: samozrejme, ze otazka mala zniet tak ako si ju polozil. Ale budme realni, sme na Slovensku. Keby si chcel jahna, bud by si sa nedoplatil, alebo by aj tak nechutilo ako arabska jahnacina. Preco chuti inak? Lebo u nas je zima a ovce si ukladaju tuk po celom tele – to ma prirodzene vplyv na vyslednu chut masa. Ovce a jahnata v teplych krajinach – na Blízkom vychode ale trebars aj v Australii, si ukladaju tuk len do chvosta, to maso sa neda porovnat.
Tak skusme porovnat porovnatelne, co je realne dostat v nasich podmienkach. Nikto tu netvrdi, ze to bolo lepsie, ako kebab v Damasku ;-)
Kebab v PK u Mustafu je fakt vyborny. Ako aj prostredie – cistucke, prijemne. Odporucam!
JA vam tam odporucam na 100% ist bol som tam uz milion krat a furt tam chodim je to ten naj kebab ktory som kedy jedol a z cili je este lepsi hlavne si ho dajte do turackej placky (turecky chlieb)
V Damasku bude urcite vyborny kebab …ale na „pravy“ Döner staci zajst napr. do Berlina, Stuttgartu, Mnichova ale aj Viedne…
Podoba kebabu ako je tu spominany (podavany v pecive s cersvou zeleninou a jogurtovym dresingom) sa nazyva „Döner Kebap“
Tato podoba vznikla tureckymi pristahovalcami v Nemecku v povojnovom case industrializacie, kde je dodnes najoblubenejsim a najpredavanejsim rychlym obcerstvenim.
Kebap = grilovane maso na zvislom otocnom razni (baranie, telacie, kuracie, morcacie)…vseobecny pojem ako u nas napr. „rezen“
„Döner Kebap“ = kebab servirovany v hrubej pite (podobnej zemli) so salatom, cibulou, rajcinou a jogurtovym dresingom.
Pripajam sa k odporucaniu ayranu..je jednoznacne najlepsi napoj k tomuto jedlu..No este lepsi k tantuni. neviete, ci niekde toto jedlo robia? este som to na SVK nenasla..Je to skoda, lebo je to dalsia delikatesa od turkov a s tym ayranom, jedna basen.)) tak prajem len „afiyet olsun“..))
stanok zmizol. neviete niekto co sa deje a ci tam vyrastie novy, alebo sa chlapci prestahovali na nezname miesto?
fu, to je nemila sprava, netusim, co sa deje
to teda je nemila sprava…
este mala nahrada by bol HAKIho kebap v Stupave, ale len do placky, zemle az take dobre nie su…ono tazko moze byt nieco lepsie ako tie zemle co piekli chlapci priamo v budke pri Soravii…
stanok tam coskoro bude,bude novy a murovany len co sa vysporiadaju problemi s pozemkom.
tak to je dobra sprava
viete mi povedat,KAM zmizol NAJLEPSI kebab na svete,co bol na roznavskej ul.pri soravii s nazvom-R√ùCHLE OBČERSTVENIE ORIENT KEBAB
odpoved je dva prispevky nad tebou: cislo 12. ;-)
ano viem,neskor som si vsimol.dakujem
Vážení zákazníci, ospravedlňujem sa Vám, že sa neskoro ozývam, ale mám pre Vás dobrú správu. Už sú problémy s pozemkom vysporiadané a s novým majiteľom sme uzavreli zmluvu na 25 rokov, takže 25 rokov budeme spolu. Novinkou budú predĺžené otváracie hodiny a pre Vám otvoríme aj v sobotu do večera. Snažíme sa otvoriť do Vianoc, ale musíte pochopiť, keď je zima stavba nejde tak ako by sme chceli. Môžete sa tešiť aj na novú ponuku jedál. Náš bezkonkurenčný Orient kebap bude mať nový názov a to ISTANBUL 34 kebap & pizza haus. Vážení zákazníci, nechcem chváliť môj kebap, to prenechám Vám, ale aj Vy viete ORIGIN√ÅL JE LEN JEDEN! Pozdravuje a teší sa na Vás celý tím ISTANBUL 34. Murko, Dari, Ali a nový turecký kuchár IBI.
Pán Klimo, ďakujeme za Vašu podporu, prekvapila ma fotka aj Vaše hodnotenie. Myslím že ste jeden z našich oblúbených zákazníkov. Deň otvorenia Vám touto cestou oznámime a ste srdečne pozvaný. To platí aj pre ostatných zákazníkov. Tešíme sa na Vás. S pozdravom tím Istanbul 34 (bývalý Orient kebap). Nájdete nás na Rožňavskej 28 v Bratislave, Shopping park Soravia.
Drzim palce. Do BA chodievam uz pomenej, ale ked budem mat cestu, zastavim sa.
ahoj moje sheff murko
mas pravdy ze orginal je len jedn a myslim ze mi mame to ,lebo mi ne dame len korenie do maso!aj srce dame.bez srce ne bude orginal…..ani nic ne bude chuty bez srce.som happyyyyyyyyy ze pracujem s orient kebab(istanbul 34).lebo v slovensko ne poznam taky clovek ako ty a twoje zena….allah (boh) bude ty pomahu lebo ty pomahol ktory hlada pomoc………
Ďakujem za kompliment Alibaba, ja som hrdý, že mam takého človeka ako si ty, veľmi dobre vieš neľúbim seba chváliť, ale naozaj snažíme najlepšie robiť náš Kebap. Veľa ľudí sa pýtajú na môj recept aké koreniny do toho dávam,ale aj tak nikto nedokáže tak urobiť ako ja, lebo okrem korenín do toho ešte ide moja láska. Ja s nikým nekonkurujem, len prezentujem tureckú špecialitu. Ďakujem celému personálu a hlavne mojej žene, ktorí dávajú do toho silu a snahu.
P.S: Ďakujem všetkým komentátorom, čo nás podporujú okrem PATO. Mal by si sa za tvoju reklamu hanbiť, lebo nie si Pato, ale HAKI KEBAP. Mal by si si spomenúť, kde si pracoval a kto ťa kebap naučil.Buď aspoň férový.
Ešte niečo som zabudol, Pato(jáj pardon KATKA) na svoj reklamný komentár si zabudla napísať číslo mobilu na donášku HAKI KEBAP, rád by som ho tam pridal.
Ahoj Murko, (orient kebab) najprv prajem vam vsetko dobre a cim skor otvorenie prevadcku lebo vas kebab nam velmy chyba, mily komentary majitelovi poznám osobne, nie ktori ludia jemu zavidia!! a robia taky blbe reklamu ako PATO (HAKI Kebab) naozaj musia za to hanbit, ja som turek viem ako sa chuti turecke jedlo, co menovani haki kebab ako restauracia? co myslite 4 plastove stoly na terasa a otrasne zemla a ryza myslia ako restik ? takto velmy milite !!! Turecka jedlo kazdy pozna tak baha na to, ked neviete urobit turecke speciality aspon nepovezte origos,produkty ako tureckej jedlo velmy zle prezentujete , ste velmy daleko od ORIGOSA ,ked chces origos urobit mal by si este orient kebabe este dlho brigadovat!!!!!!!!!
no dufam, ze tu nebudeme mat malu turecku vojnu ;-)
ahojte,pred dvoma tyzdnami som dostal chut na kebab,ale ako viem,tak ten nas je vo vystavbe.dufam ze bude coskoro otvoreny.ale k veci,isiel som do stupavy ze okostujem ten „skvely hakiho kebab“,ale priznavam sa ze som bol velmi sklamany a nechcem robit zlu krv,alebo niekoho ohovarat,ale raz darmo,nieje kebab ako kebab a ten nas tj.ORIENT KEBAB nema na slovensku konkurenciu.
Este jedna otazka,kedy planujete otvorit,videl som ze kukanu uz mate postavenu???
dakujem
Pán Dušan, ďakujeme za Váš názor, prepáčte že neskoro píšem, od pondelka 4.1.2010 už máme otvorené. Otváracie hodiny sú od 9.00 do 20.00 hod. vrátane soboty a sviatkov okrem nedele. Rozšírili sme aj ponuku jedál. Robíme skvelú pizzu s tureckými ingrediencami, pide plnené syrom alebo hov.masom a Top novinkou je že okrem kuracieho kebapu budeme mať aj originál teľací kebap. Rád by som sa s Vami zoznámil tak keď prídete ozvite sa. Ďakujem
Ahoj ahoj kamarat moj.tvoj kebab je vynikajuci a ja som lepsi este nejedol a pridam sa aj ja ku komentaru na haki kebab,bol som tam raz a viac nemusym,neni to nic moc,porcie male a chut nic moc a tebe chcem podakovat ze si mi pomohol vo vela veciach s otvorenim mojho kebabu a som rad ze si to bol prave ty,ty co sa vyznas v tom co robys a robys to dobre,ja sa snazim to ties robyt dobre a myslim ze ludom u nas chuti a su spokojny a tymto chcem pozvat vsetkych ludi na zahori aby prisli okostovat kebab do malaciek na radlinskeho ulicu,hned pri kaviarni v.i.p. oproti zeleziarstvu vrablec.dakujem ti este raz murko a zelam ti vela uspechov.Rado z Malaciek
No tolko chvaly som nevidel od cias kebabu v Mlynskej doline (v hnusnej zafajcenej bude na kopceku, nie ten vedla cintorina), kde sme pravidelne chodili na vynikajuci Shawarma kebab, ktory sa potom pokazil a nakoniec tam postavili Alibabu. :-(
Skoda, v piatok som nahodou stal pri vasom Orient stanku, ale nechcel som zazit skusenost ako so spominanym Haki kebabom, tak som to radsej neriskoval.
Ale ako to tu tak citam, asi som to mal predsa zariskovat. :-)
Nevadi, pri najblizsej prilezitosti to napravim a dufam, ze ma nesklamete. ;-)
Trosku k tomu Haki kebabu pre vysvetlenie.
Asi pred mesiacom nam maly po plavani zaspal pocas jazdy autom a chceli sme, aby spal co najdlhsie, ale s manzelkou sme boli hladni, tak ze ideme do McDonaldu v Lamaci a momentalne maju v ponuke McWrap, ktory sa podoba na kebab, na ktory som dostal velku chut tak ma napadlo, ci nejdeme radsej do Stupavy, ze aspon natiahneme cas a vraj je tam super kebab, u nejakeho Haki-ho o ktorom su ody na najvacsej socialnej sieti, ze aky je super a uzasny. No dali sme si ho do pita chleba, ved tam aj podla mna pravy kebab aj patri.
Chut, hmm, no ziadne fanfary sa nekonali, chut taka fadna, skor nijaka.
Porcia pre mna brutal mala a mala aj pre moju manzelku, ktora ma pritom 55 kg pri mojich skoro 120 kg :-) Aby som to prirovnal, tak velkostne bol ten kebab mensi ako rolka v McDonalde, ktora nie je z tych najvacsich.
A nakoniec ma zarazila cena. Ja som si dal kebab extra alebo ako sa to volalo, manzelka normalny kebab a napoje a platili sme za oboch viac ako 10 € co sa mi zda dost na to, ze som sa tralalakal do Stupavy.
To vo Viedni, kde su kebaby vychyrene siroko-daleko si davame brutal velky a vyborny kebab po 3,5 € kde mi ho nalozia zeleninou a dresingom, tak, ze mi to vsetko vypadava a napoje su vsetky po 1,5 € takze pre dve osoby 10 €.
Stupava nie je Vieden. Ani chutou, ani cenou, ani velkostou. Nicim!
Takze Haki nikdy viac!
Dostal som neskutocnu chut na kebab, tak som hladal, kde by mohli mat najlepsi v Bratislave a nasiel som tento. Bol dobry. Tazko sa mi hodnoti, lebo dnes bolo dost sychravo a tak som si ho nemohol dobre vychutnat, lebo som sa klepal od zimy. Vyskusal som k tomu aj ayran a bolo to zaujimave, aj ked som ho nedopil, ale dam si ho aj nabuduce. Takze istanbul34 navstivim aj nabuduce. :)
Kebab bol fakt dobrý aj prostredie jepohodové.
Dúfam len , že s hygienou to majú jasné – lebo po skúsenostiach z Rakúska, kde sme omylom vbehli do Kebab kuchyne (tureckej) tak to bola šupa…. ani posledné verejné záchody nie sú také špinavé.
Cez velke okno sa da krasne vidiet v podstate do celej prevadzky a co som zatial videl, tak vzdy cisto.
Dnes som tam bol. Kebab perfektny. Ayran presne taky ako si ho pamatam z Turecka. Dakujem za tip
Vcera sme sa tu zastavili po nakupoch vo viedni, vdaka tejto stranke sme sa o tomto stanku dozvedeli,takze zhodnotim:-) ochutnali sme kebab aj vo viedni aj na roznavskej, myslim ze na roznavskej bol chutnejsi,hlavne boli z telaciny :-) nie ako sa to zvykne robit tu na okoli z kuracieho mesa,to podla mna to nie je kebab ale kuracie meso v zemli.
Sice sme boli zvyknuty na ine porcie mesa z UK od pakistancov, ale davam palec hore a vzdy ked budem v BA rad sem zajdem si vychutnat skvely kebab.
otazka, ak sem chodi niekto od istanbul34, ta placka, to by mal byt „NAN“ nie? lebo sa mi to zdalo nejake tenke,,ale chutil vyborne. drzim palce, nech sa vam dari aj nadalej
mne v kebabe najviac chyba tabouleh (tak ho podavaju napriklad v Australii), ktory sa akurat dnes chystam robit. S matou, ktora je v nom, chuti to masko aj cely kebab este o triedu lepsie.
do bratislavy som prisla studovat pred polrokom a odvtedy hladam „najlepsi kebab“ v bratislave. doma som jedavala len gyrosy, ktore som taktiez mala celkom rada. byvam v mlynskej ale u nas sa uz povrava o nevelmi chutnych variantach. tak som teda googlila co to najdem a naviedlo ma to az sem, kde citam skvele clanky o podnikoch, som nadsena touto strankou preto by som sa chcela podakovat za skvele a objektivne no vystizne rady. a tento stanok urcite cim skor navstivim. dakujem za tip.
Nebola som v tom kebabe, ale pitta chlieb je taky, co mozes donho nieco dat, ovalny tvar ma a po dlzke asi 20cm(asi vies,ked si bol v UK). Nan ma obycajne okruhly tvar, ako langos vyzera a diameter asi 30 cm. este sa robia tak aj take tenke na dedinach, aby vydrzali (potom ich len zvlhcia vodou,ked to idu jest) Neviem teda, ake presne robia v Turecku nany, ale takto je to v Iraku aj iransky nan je tak trochu ako iracky (kurdsky) no ja ma stade rodinu takze tak. aha este ma nieco napadlo robia sa chubuz (akoze po arabsky to znamena chlieb) no a teda je to arabsky chlieb, da sa to rozdvojit ako pitta, ale je okruhly, tenky a priemer asi 20cm.
aj vo farmarskej trzniciv BA (stara ikea) je kebab istambul 34, myslim, ze to ma rovnakeho majitela a ten kebab je tam fakt super.
Pridavam sa k nazoru Lucie, ze kebap vo farmarskej trznici je fakt skvely. Dala som si telaci a poskulovala som aj po zaujimavo vyzerajucej „lodickovej“ pizze. Tu skusim nabuduce. Personal bol prijemny. Drzim palce.
Tak vzhladom na pozitivne ohlasy som sa aj ja vybrala kuknut freshmarket a ibrahima a dali sme si spolu s muzom telaci kebab. Ja aj ayran, ten bol perfektny a skoro som sla aj na duplu. Ale co sa kebabu tyka, neviem, nie som nejaky kebabovy maniak ani odbornik, ale myslim ze som uz jedla lepsi. Teda, pide chlebik aj oblozenie bolo vsetko okej, sice mohol byt pikantnejsi, len neviem…z mäsa sa nam dostali len akesi tenke chipsy, tenulinke asi 1mm sikoke „orezance“ z opečených krajov. V chlebe ich sice bolo dost, ale mäso to teda nebolo, boli to také suché chrumkavé plátky. Má to tak byť? Síce som kebab jedla len v blave, vo viedni, v egypte a v londyne, takze to velmi porovnavat nemozem, ale zakazdym som mala aj mäsko, nielen opekance :(
Ale urcite tam este zavitam, nabuduce si dam opat ayran a k nemu falafel.
Adusha: v tomto mas pravdu. Podla mojho nazoru, robia lepsi kebab na svojom povodnom stanovisti. Je tam vacsi pohyb ludi a maso orezavaju castejsie, nelezi im narezane dole pod grilom. Ako vzdy, nie je problem poziadat, aby cloveku narezali cerstve.
Viktor, strážila som krpca, kebaby kupoval muž ;) Od stola som však videla, že orezavaju čerstvo z tej hory mäsa (neviem ako to nazvať ;), ale orezavali to pomaly ako laserom, na 1 mm tenke chipsy. Nic to, nabuduce dam falafel alebo skocim na roznavsku. I ked neviem kedy to bude, mame to riadne od ruky.
Zdravim Viktor, v prvom rade chcem pochvalit stranku. Narazil som na nu prave vdaka tomuto Kebabu s velkym K, kedze som sa chcel o jeho historii dozvediet viac. Nie som prekvapeny, ze zacinali v takomto malom stanku a postupne sa vypracovali, je tiez super, ze ako hovorite kvalita tym neutrpela. Ja som tam dostal uplne nahodou asi pred 3-oma mesiacmi, ale uz som ich navstivil aj planovane. Poctivo okoreneny, telaci kebab s prijemnou, otvorenou „obsluhou“ a samozrejme domacim, cerstvym ayranom. Jednoznacne to najlepsie, co som v CS jedol. Musim rychlo znova ochutnat tie v Nemecku, ale myslim ze velky rozdiel tam nebude. Gratulujem pani, hlavne Vam ta chut vydrzi.
Presne ako hovorí Miki :/ ,,TELACÍ“ už tam neni ten maličký stánok, postavili si tam v podstate niečo ako reštauráciu s posedením vo vnútri, ale stále formou FastFoodu. Navyše robia aj pizzu.. Mýslim že by ale stačilo keby sa venovali len tomu kebabu. Tento telací bol tiež docela chutný, ale na jahnací to nemá. Už vážne neviem kde v BA sa dá zohnat :(
Vazeny zakaznici a kolegovia ISTANBUL 34 stale stupuje hore svami, uz sme skoro cely budove a predajny rekonstruval a nasej interier dizajneroval Turecke Ing. Salih Terzi , Pre vas este novinka OTVARACIE HODINY
08.00 – 24.00 vratena NEDELU, KAZDY DEN !!!!!!! TESIME NA VAS, Budeme vas stale prekvapit, lebo kazdy rok modernizujeme viac a viac , co skoro budeme ini Tureckej speciality ponuknut , s pozdravom MURKO
Vazeny zakaznici a kolegovia , chceme vam este oznamit, FARMANSKA TRZNICA, ( byvala stare ikea) FRESH MARKET sa uz presnul ini majitela , tak ze to uz nepatri Istanbul 34 kebap, Dakujeme za pochopenie.
Pozdravujem, ako som si čítal tento článok, tak neviem, ci pri bývalej Sorávii je este ten stánok, ale na Trnavskej ulici, kde bola bývalá IKEA zriadili obchodík Freshmarket a tam sídli tento podnik a autor článku ma veľkú pravdu, pretože kurací kebab je to najlepšie, z čoho sa v nich najem :) odporúčam, Trnavská ulica, pri jazere Kuchajda v budove starej IKEA :)
Prestavam rozumiet tymto tureckym vojnam, ale clanok je o stanku pri Soravia, ktory funguje doteraz. Jeden cas mali pobocku vo Freshmarkete, ale ako pise sam majitel vyssie, uz to nie je pravda a je to iny majitel.
Ahoj Lukáš, aby som to uviedol na správnu mieru pri bývalej Sorávii z toho stánku vyrástla veľká stavba s občerstvením a širokým sortimentom a stále fungujeme s najkvalitnejším kebabom každý deň od 8.00 do 24.00 hod. Vo Freshmarkete som mal bývalú prevádzku ale z dôvodu nedostatku personálu v mojej prevádzke pri Sorávii som ju musel prerušiť. Lukáš asi DÁVNO si nebol pri Sorávii inak by si nás neprehliadol. :)
Pán Klimo, ďakujem za vysvetlenie pre tých, ktorí to nepochopili, ak budete mať cestu okolo, pozývame Vás na kurací alebo teľací tanier s tureckou ryžou. Často sa nezdržujem v kebabe ale ak prídete dajte vedieť pri pokladni a personál mi zavolá. Ďakujem s pozdravom Murko