Prelom rokov nás zavial na Oravu. Tam ani náznak snehu, zato v Zuberci sme popri krásnych dreveniciach natrafili na svojrázne delikatesy (foto nižšie). Kamoška nám však na jedlo odporučila Penzión Koliba v Dolnom Kubíne. Cestou domov sme sa tam aj zastavili. Bol Nový rok a podnik bol plný, chytili sme posledný stôl.
Po usadení nás zaujala drevená nádobka s masťou, v nej nakrájané kolieska červenej cibule, vedľa pár krajcov tmavého chleba. Bruscette po slovensky, stačilo sa ponúknuť. Servírka priniesla jedálne lístky, na prvé otvorenie ma trochu zarazil pangasius. Mal som ale vyslovene sladké črevo a chuť na tvarohové guľky, riadne pováľané v roztopenom masle. Tak aj bolo, akurát že toto jedlo som našiel zaradené medzi detskými (2,50 €), tak som si objednal rovno dvojitú porciu. Švagor už nemal ani pomyslenie na väčšie jedlo, tak si vybral hustú hrachovú polievku s údeným mäsom a tymiánom (1 €), moja milovaná zasa palacinky s čokoládou (2 €).
Veľmi príjemne nám padla absolútna absencia uvrešťaného rádia a telky. Podnik sa ozýval len príjemnou vravou ľudí v rôznych jazykoch a cinkaním príborov.
Koliba bola zariadená vcelku pekne a dekorácie boli nenútené. Veľmi príjemne nám padla absolútna absencia uvrešťaného rádia a telky. Podnik sa ozýval len príjemnou vravou ľudí v rôznych jazykoch a cinkaním príborov. Na jedlo sme čakali trochu dlhšie, ale prikladám to faktu, že podnik má dve poschodia a bol plný.
Servírka sa ospravedlnila za naše čakanie a konečne nám priniesla na stôl. Pri tvarohových guľkách ma prekvapila bohatá plnka. Pridali ju aj na kraj taniera, spolu s kúskami nakrájaného ovocia. Podobne boli dozdobené aj palacinky. Hrachová polievka len dotvárala celkovo dobrý dojem z jedla. Pomaly sme dojedli, vypýtali si účet, zaplatili a chystali sa odchod. Všetko naše jedlo, plus jedna voda, káva s mliečkom, Demänovka a čaj nás spolu stáli rovných 12 €. A nie, nepomýlil som sa. Predjedlo vo forme masti a krajca chleba zarátané neboli.
Nemám čo dodať… Keď sme pri vchode pozdravili, od baru sa ozvalo trojhlasné štebotavé Dovidenia od celého personálu.
Penzión Koliba
Gäcelská cesta 2667/4
Dolný Kubín
www.penzionkoliba.sk
pekne :)
je pekne, ze rok 2010 zacina zistenim, ze este existuju vecimiesta s ktorymi sme spokojni
tak tak, mili ludia, chutne jedlo, dobra lyzovacka, vyslovene som sa nemal na co stazovat… no, ak si odmyslim zopar „endemitov“, ktori hulakali na Novy rok do siestej do rana pod nasimi oknami… ale aj to patri k tomu ;-)
Miluji podniky tohoto typu. Když jsme před dvěma lety projížděli Slovenskem, zastavili jsme se v kolibě nedaleko Žiliny. Obsluha měla na sobě tradiční oblečení, dali jsme si bryndzové halušky. Byla to paráda – mít takový podnik na dosah – jsem tam každý týden! :-)
P.
ej, mily zuberec. tam som prezila vsetky svoje pubertalne silvestre :D a je tam tiez jedna koliba, hned vo vedlajsej dedine tusim :)
Ej, milý Zuberec, narodila som sa tam a už dlho nebola. Ďakujem za tip, v lete sa chystáme, zíde sa vedieť kde je príjemne a dobre sa nejeme.
na orave dobri ludia…
Naaaa Ooooorave dobre naaa oooorave zdraaavooo :)
este tolko k tomu pozdravu, bodaj by sa vsetci tak pekne zdravili ako si To opisal v clanku, aj obsluhujuci personal aj hostia :D
Dakujem za tip! Uz niekolko rokov chodievame s partiou lyzovat na Rohace-Spalenu a byvame v Zuberci, no tuto restauraciu som si nevsimol. Ale uz o par dni (dufam) budem moct podat vlastnu recenziu tohto podniku. Dufam, ze budu mat aj pirohy (cert by v to musel byt, aby nemali), pre tie by som zabijal!
tesim sa na tvoje postrehy. A dufam, ze pirohy budu lepsie ako v inom podniku v Kubine, totiz v Penzione Kuria … prefabrikovane plnene akymsi zemiakovym pyre…
ahoj viktor , trochu od veci ale spomenul size ten pangasius ta zaskocil,ako si to myslel?
nehodi sa do daneho podniku na jedalny listok alebo ze ryba je zdraviu skodliva ?
podla mna oboje. V tradicnej slovenskej kolibe by som cakal skor pstruha ako „vietnamskeho zberaca olova“, ako zvyknu pangasia „laskyplne“ prezyvat… ;-)
chceme viac takychto restauracii!
dakujem za super tip, na lyzovacke urcite vyskusame.
pre zaujimavost tu mam krasne serie fotiek zo zivota restauracie il buco v NY, zatial je tam part 1 a part 2 http://www.theselby.com/
suhlasim , ale co uz asi je lahsie na slovensku zohnat oloveneho pangasiusa ako cerstveho pstruha.
lahsie?
V tom kraji som videl minimalne dve tabulky, ktore ocividne smerovali k nejakemu potoku, ze robili vylov cerstvych pstruhov a predavali ich ludom… ale mozem sa mylit, ze je sem lahsie dotiahnut z Vietnamu pangasa… ;-)
asi mas pravdu , dlhsie som na slovensku nebol , ale aj tak ten pangasius ma prekvapil ?
Tak my sme spokojní veru neboli. Áno – úvodné privítanie v podobe masti a chlebíka padlo dobre, ale sme zrejme náročnejší gurmáni. Nekomentujem bohaté zeleninové prílohy, ktoré sú na Slovensku ešte sále IN, čašník nám ponúkol k bravčovej panenke hubovú omáčku – spýtala som sa, či je z húb alebo z prášku….že to spoznám. Niééé, samozrejme, že z húb….ako inak! Ale realita bola samozrejme prášková – ako inak:)
Tento podnik radím na nižšiu úroveň – človek sa naje, ale zázraky nečakaj…