Potom ako sa z tejto bratislavskej pasáže odsťahovala zmrzlina Koun, obsadila uvoľnený priestor malá rodinná cukráreň menom Pasteleria.
Priestor zostal rozčlenený rovnako a ponúka hlavne dve kategórie produktov – vlastné koláče a k nim kávu. Na lístku sú samozrejme aj limonády, čaje a víno, ale celý bar dáva jasne najavo, čo je tu najsilnejšie.
Koláče sú z vlastnej produkcie, pečie ich matka a predáva ich syn v tejto cukrárni. Popri povinnej cheesecakekovej (aké strašné slovo) jazde mi pri prvej návšteve padol do oka orechový košíček (2€). Padol nie je správne slovo, pretože mám na tento typ zákusku vyslovenú slabosť rokmi vypestovanú u svojej babinky.
Aj keď sa tento košíček postupom módy premenil na francúzsku tarte, neuškodilo mu to. Krehké cesto, v ňom šťavnatá orechová plnka a navrchu hrubá vrstva tmavej čokolády. Bol naozaj výborný. Čas od času ich zvyknú mať aj v gaštanovej verzii, ale zatiaľ sa mi ich nepodarilo vystihnúť.
Pri druhej návšteve som chcel okoštovať niečo iné. Prišiel som hneď po otvorení a práve vykladali do vitríny čerstvé torty. Niektoré na fotke vyzerajú možno plano, ale to len preto, lebo sa ich chystali dozdobiť. Nakoniec som si vybral sacherku (2,20€) a espresso (1,50€).
Káva bola známa Barista zmes od Green Plantation. Dať si prvú kávu v podniku nie je najlepšia stratégia, ale zároveň ukáže, ako vážne to s kávou daný podnik myslí. Čakal som horúcu kávu, ale na stole mi pristálo obstojné 5-srkové espresso. Crema o niečo tmavšia, na chuť však nemala zlý vplyv.
Sacherka dopadla podobne dobre. Hrubá vrstva polevy sa miestami nedala prekonať vidličkou, inde uhla torta kvôli hrubšej vrstve marhuľového džemu. Táto torta mala možno ešte trochu postáť, bola až príliš čerstvá. Napriek tomu, že bola servírovaná bez obligátnej šľahačky, bola vďaka džemu aj cestu primerane šťavnatá. Teda ak sá dá na sacherku vôbec použiť toto slovo. Rozhodne však jedna z lepších sacheriek, aké som zatiaľ ochutnal.
Ostatná ponuka zákuskov je skôr tradičná. Nájdu sa tu laskonky, krémeše, medovníky, veľké linecké kolieska ale aj bezlepková maková torta.
Priestor je príjemný, ale napriek útulnosti tu bude zimomravým možno trochu chladno. Podnik to zatiaľ rieši dekami na stoličkách, možno by pomohli prírodnejšie materiály mobiliáru. No v lete bude tento chládok určite výhodou.
Aj keď sa podnik nesnaží vyslovene ohúriť, viem si dobre predstaviť, že skvelo zapadne medzi bratislavské zákutia. Predurčuje ho k tomu poloha, ponuka a rodinný charakter. Ak by ešte žila niektorá z mojich babiek, nebál by som ju sem pozvať. Tú, ktorá ma vodievala do cukrárne Adam na Obchodnej a Metropolky, aj tú druhú, ktorá piekla košíčky a ťahané štrúdle. Ale je tu aj možnosť, že skrátka starnem a začínam byť nostalgický. No čo, veď idú sviatky…
Pasteleria
Panská 13 (v pasáži)
Bratislava
www.facebook.com/PasteleriaBratislava