Z Ikaru sa mi dostala do rúk kniha so základnými receptami s názvom Princíp varenia od Matthiasa F. Mangolda.
Už na prvý pohľad je to riadny kus knihy s patričnou váhou a 335 stranami kvalitného papiera. A obálku má orezanú na rovnaký rozmer ako vnútorné strany. Na druhé pozretie som z nej mal pocit, že to je zjednodušená a prudko moderná verzia Escofiera alebo Sandtnerky. Autor tejto knihy má agentúru Genusstur, kde organizuje semináre o víne a kurzy varenia.
Napriek veľkosti tu nie je hora receptov. Nájdete ich tu 49 základných – od vývaru, cez steaky, pomalé pečenie, ryby až po panna cottu. Skrátka výber toho, čo sa aktuálne ponúka v reštauráciách. Recepty sú spracované na dve dvojstrany a hlavne vizuálne. Je tu kopa piktogramov a odfotená každá jedna prísada. Na druhej dvojstrane sú vysvetlivky a obmeny. To celé lemujú rôzne „výkriky“ po bokoch strán. Niekedy vysvetľujúce, ale často len motivačne-samoúčelné.
Vizuálne je kniha výpravná, niektoré suroviny sú naaranžované do podôb nápisov či živých obrazov. Keď k tomu prirátam hru s typografiou a jej pretáčanie vybraných písiem, ide v tejto knihe v prvom rade o vizuál.
Samotné recepty našťastie fungujú, vyskúšal som podľa nich napríklad zeleninové karí a všetko sedelo.
Na mrkvovú polievku mám síce vlastný recept, ale od knižného sa líši asi len použitým farebným dochutením, ktoré sa sype pri servírovaní. Miesto červenej mám tmavozelenú, od tekvicového oleja. Ako vraví kniha samotná, kombinácie sú na vás.
Princíp varenia je v podstate knihou školy varenia, aké fungujú dlhšie aj u nás. Akurát v tejto, na rozdiel od podobných titulov napríklad zo Chefparade, nenájdete reklamu na firmu autora. Keď sme pri ňom, podobne vizuálne atraktívna je aj jeho Deutsche Küche neu entdeckt! – čiže vo voľnom preklade Znovuobjavená nemecká kuchyňa.
Knihu Princíp varenia doporučujem hlavne mladším ročníkom, myslím, že je ideálnym darčekom pre násťročných na prvé lepšie zoznámenie sa s varením. Recepty sú viac vizuálne ako textové, ale ako nástupná stanica k spomínanej Sandtnerke, či inej kuchárskej encyklopédii, je to dobré. Určite osloví aj tých, ktorí berú jedlo ako dizajn, či sú sami dizajnérmi.
Kniha stojí 17,11€ a dá sa kúpiť vo väčšine našich kníhkupectiev alebo tu.
Súťaž
Recenzovanú knihu dávam do súťaže a môže ju dostať jeden z vás. Stačí, ak mi do konca tohoto týždňa, teda nedele 11. marca polnoci pošlete odpoveď na nasledujúcu otázku: Koľko kníh vyšlo autorovi Princípu varenia na Slovensku?
Odpovede posielajte na delikatesy(zatočenýznak) klimo (bodka) net, do predmetu dajte heslo Súťaž. Jediného víťaza vyhlásim v pondelok 12. marca v tomto istom článku.
Vyhodnotenie
Spolu som dostal 21 odpovedí, z ktorých bolo správnych 18. Matthiasovi F. Mangoldovi na Slovensku vyšla zatiaľ len táto jedna kniha. Vařit dokáže každý, ktorú ste spomínali, sa u nás síce predáva, ale vyšla v Čechách.
Spomedzi všetkých dostáva cenu Roman Macura, gratulujem a posielam cenu.