Paladium je niečo ako naša „stará známa“. Občas sem zájdeme na obed cez lenivé piatky alebo na zákusok a drink s menšou rodinnou oslavou. Skrátka podnik prvej voľby.
Reštaurácia s barom je zažitá už roky a pred nejakým časom prešla menšou kozmetickou úpravou. Nájdete ju na najvrchnejšom poschodí obchodnej budovy, hneď vedľa nákupného centra Mlyny Nitra. Hore sa dostanete po schodoch alebo výnimočne pomalým výťahom. V interiéri steny príjemnej zelenej farby, vonku je zasa vzdušná terasa. Len škoda, že slnko zatienilo spomínané nákupné centrum. Z atmosféry ubrali aj chýbajúce stromy, tie pre zmenu vyťali dole na hlavnej triede. Príjemne tienili ruch ulice. Keď iné nie, stačilo by do kvetináčov na zábradlí terasy vysadiť zopár kvetín alebo kríkov. Potešia však čerstvé kvety na stoloch vo vnútri.
Naposledy sme sa do Paladia vybrali v štvorici, na neskorší obed. Čašník bol ochotný a pozorný, pohotovo pomohol našim krajším polovičkám s drinkom – dali si zázvorové pivo (2,20€). Listovanie jedálnym lístkom mi nedalo ani jednu príležitosť na protest. Hneď prvá strana bola venovaná sezónnej surovine. Je máj, tak sme tu našli jedlá so špargle. Zvyšok jedálneho lístka bol zostavený úsporne, ale zároveň neobmedzoval výber. Vybrali sme si penne s pestom (7,20€), kurací toast (5,90€) a ravioli plnené špenátom a ricottou (6,50€).
Povedala vtedy milú vetu, že „chlapcom“ sa dnes podarila výborná orechová torta…
Na jedlo sme zbytočne nečakali a porcie boli primerané. Cestoviny boli dochutené s rozumom a dozdobené lístkami byliniek. Suroviny si predpokladám nevyrábajú sami, ale na druhej strane dokázali šikovne pospájať dostupné polotovary. Rozumej plnené ravioli, sušené rajčiny a podobne. K väčším objednávkam zvyknú pridať ako apetizér vlastný dlhé talianske tyčinky s dipom.
Ešte pri minulej návšteve sme sa čašníčky pýtali, čo nám doporučí ako dezert. Povedala vtedy milú vetu, že „chlapcom sa dnes podarila výborná orechová torta“ (2,50€). Keď sme ju ochutnali opäť teraz, bola rovnako dobrá. Podávajú ju s hruškovým sorbetom, lístkami mäty a preliata bola roztopenou čokoládou. Žiadnym pudingom alebo postriekaná bláznivo a donemoty topingom. Torta samotná nie je príliš ťažká a sorbet jej v tomto výdatne pomáha. K zákusku sme si dali kávu, podnik podáva Filicori. S kávou si dávajú záležať a espresso (1,40€) mi tu vcelku stabilne príde na stôl pripravené správne.
Samostatná kapitola sú drinky, keďže navečer sa podnik mení na bar. Nedávno mu ešte šéfoval Ľuboš Rácz, známy barman, ktorý teraz pôsobí v bratislavskom Paparazzi. Dedičstvo, ktoré podniku zanechal, je napríklad malá barová knižka. Nájdete v nej ponuku podniku, myslím že sa dá aj kúpiť domov.
Paladium je nitrianska klasika, kde sme sa zatiaľ len málokedy popálili. Personál je vždy korektný a ochotný pomôcť. Ponuka zbytočne neohuruje a snaží sa byť sezónna. Pri obedových menu som si ale všimol, že napríklad v teplejších mesiacoch ponúkali napríklad vyslovene zimné jedlá – kačacinu, lokše a boršč. Skôr sa teda oplatí ísť cez jedálny lístok. Zázrak tu asi nezažijete, ale o to ani nejde. Možno si až doma uvedomíte, že v podniku bolo vlastne celkom príjemne, dobre ste sa najedli a cítili ste sa ako hosť. A veď, presne o to ide, no nie?
Za jedlá, nápoje, jedno espresso a dva dezerty sme zaplatili spolu 38,50€.
Paladium bar & restaurant
Štúrova 71 (vedľa OC Mlyny)
Nitra
Paladium… stara srdcovka, pomenilo sa tam vela, do niecoho sa trafili do niecoho nie, ale rozhodne sa tam zlepsila kava a drinky maju stale top uroven, o personale nehovoriac, kuchyna o trosku zaostava, no nie co sa dezertov tyka. A mam ten pocit, ze po rekonstrukcii, ako keby sa tam vytratila ta atmosfera, no i hostia sa pomenili, no napriek tomu kracame dobou vpred a na zaver mozem Paladium kazdemu len a len odporucit ;)
Bol som v Paladiu viac krat a vzdy velmi spokojny. Slusna obsluha a dobre jedlo za prijatelnu cenu…Urcite sa tam coskoro vratim :)
Super, tak viem kam vyrazit na jedlo, ked budem v Nitre :)
personal bol, byval taky ako je pisane clanku,
v sucasnosti nejedna skusenost s neochotou, neprijemne pohlady…
ale produkty si svoju uroven drzia
Neviem, my sme taku skusenost nemali. Co viem, tak sa im aj vratila jedna sikovna barmanka/casnicka. Ostatni boli tiez ok.
btw. aky bol sendvic?
Nejedol som ho, ale vraj bol v poriadku.