Pivovar Erb zdvihol úroveň gastronómie v Banskej Štiavnici

Pivovar Erb

Štiavnica vyslovene láka, aby sa tu otvorili menej tradičné podniky. Poviem to rovno, pýta si vyslovene špecialitky. Jedna pred nejakým časom pribudla. S ňou aj moje radostné skríknutie, že som sa v Štiavnici konečne dobre najedol.

Vnútro reštaurácie

Spájať niekoľko typov prevádzok sa zdá byť dobrý nápad. O to viac, keď ide o pivovar. Erb je malý pivovar spojený s reštauráciou a navyše aj divadlom. Keď vojdete do priestoru, prejdete okolo presklených dverí, cez ktoré môžete zbadať celú novučičkú technológiu pivovaru. Vystúpate po schodoch a ocitnete sa v reštaurácii, do ktorej zdola „prerastajú“ naleštené medené tanky, kde sa varí pivo. Priestor je členený útulne, ako klasická „knajpa“. Ešte ďalej sa dá výjsť von na terasu.

Vonkajšia terasa

Hneď, ako sme sa usadili, príjemne nás prekvapila vôňa z kuchyne. Žiadne vysmážané smrady, ale skutočná vôňa jedla. Dobrý začiatok. Príjemnému priestoru sekundovala aj hudba, žiadne rádio s dopravnými správami.  Čašníčka nás oslovila promtne a nestratila náladu, ani keď sa po naše rozhodnutie musela zopárkrát vrátiť. Nerobím to schválne, ale ak má vaša milovaná bruško v šťastnom očakávaní, veci nejdú vždy hladko…

Kuchár prešpikoval sviečkovú slaninkou, ktorá dala inak chudému mäsu šmak.

Jedálny lístok je verný charakteru podniku a hlavnej téme miesta – pivu. Nájdete v ňom drobnosti na zahryznutie, ale aj výdatné jedlá. Ponuka nie je príliš široká a prevaha je samozrejme na mäsových jedlách. Potešilo ma, že som v lístku našiel klasiku – sviečková na smotane s viedenskou knedľou (12,50 €). Bola zaradená v dennej ponuke. Milovaná si vybrala kuracie prsia plnené špenátom a syrom (8,60 €), ako prílohu ryžu (1,40 €). Na jedlo sme čakali primeraný čas. Čašníčka nám priniesla obe porcie veľmi decentne nazdobené pažítkou a vetvičkou tymiánu.

Plnené kuracie prsia so špenátom

Kuracie bolo nadmieru jemné a mäkké, vo vnútri listový špenát a dochutené vlastnou šťavou. Ryža bola najslabším článkom nášho stolovania, trochu fádna a blatová. Ale nie natoľko, aby úplne pokazila dojem. Napritomu sviečková bola bez jedinej chyby. Kuchár ju prešpikoval slaninkou, ktorá dala inak chudému mäsu šmak. Plátky boli o niečo tenšie, ale na druhej strane z dobrej suroviny. Sviečková skrátka vyzerala ako sviečková, nezostala iba v názve jedla. Bola tu omáčka z koreňovej zeleniny, brusnice a kopček šľahačky. Knedla biela, čerstvá a nadýchaná.

Sviečková na smotane s knedľou

Chladené, horké a s jemným nádychom dymu

Kto teraz čaká, že sme dobré jedlo zapili čapovaným pivom priamo z miesta, bude asi sklamaný. Tehotná a šofér nie je najšťastnejšia kombinácia na testovane pivovaru, ale napriek tomu sme to vyriešili elegantne. Opýtal som sa čašníčky, či si môžem v Erbe kúpiť pivo so sebou. Mali naflaškovaný iba 12% dymový ležiak, vo veľkej 0.75 fľaške (5 € vrátane zálohy). Výborne, prosím si jeden domov. Slečna myslela aj na detaily a priniesla mi k nemu papierovú tašku, aby som sa s pivom nevláčil po ulici.

Dvanástku som si vychutnal v kľude doma. Mala o niečo tmavšiu farbu a jemný nádych dymu, ktorým sa „údi“ jačmenný slad. Pivo bolo skôr horké ako sladké. Dymové pivo, čiže „rauchbier“, má veľmi jednoduchú históriu. Asi pred 400 rokmi v nemeckom Bambergu zhorel pivoval a zachránili z neho pár vriec sladu. Samozrejme, že ho nezahodili, ale spravili z neho pivo. Zistili, že je celkom chutné, tak to zopakovali. Rauchbier bol na svete, akurát už kvôli nemu nepodpaľovali rovno celé pivovary.

Dymový ležiak Erb

Boli ste v Erbe? Ako sa vám páčilo? A čo ste si dali?

Erb – Pivovar, Reštaurácia, Divadlo
Novozámocká 2 (oproti starej synagóge)
Banská Štiavnica

www.pivovarerb.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (18)

  1. V Erbe sme boli pocas posledneho majoveho vikendu.
    Nase zazitky boli priblizne rovnake s tvojimi. Moja volba padla na svieckovu – knedla skvela, omacka vynikajuca a masko skutocne jemne a chutne, len tie 2 tenucke platky sa mi zdali trosku malo. Ale bola to najlepsia svieckova aku som za posledny rok jedol v restauracii. Priatelka zadelila iba kapustnicu, ktora bola naozaj velmi dobra a vhodna na uprsany chladny vecer. Kamarat volil cesnacku – bielu kremovu (lepsia volba ako vyvar s pretlacenym cesnakom na druhy den v penzione Stary hostinec) a po cesnacke ako dezert utopenca.
    Testovalo sa aj par piviek (bez mojej ucasti, tazky udel vodica): 10,12, kvasnicak a tmava 13 vraj chutila najlepsie.
    Na zaver dodam, ze po dlhsej dobe je v Stiavnici kvalitny podnik s chutnym jedlom.

  2. Jozef Kundlák

    Zaujímavá a pekná prevádzka… Tiež si myslím, že cesta vpred je v multi-prevádzkach, ktoré sú schopné čiastočne kryť svoje náklady navzájom. Už len dúfať, že kvalita jedla časom neklesne, ale naopak porastie!

  3. my sme tam boli pred par tyzdnami. interier je velmi pekny, rauchbier bol chutny, weissbier nebol az taky vyrazny. pri jedle som bol mierne sklamany, gulas bol tak trocha bez chuti. nabuduce asi skusim tu svieckovu.. :-)

  4. mysacinka

    v Erb-e sme boli zaciatkom augusta 2010. Netusim, ako dlho boli vtedy otvoreni, v kazdom pripade neposobili zabehnuto. Vecerali sme tam 2x v priebehu 3 dni, co sme boli ubytovani v Stiavnici.
    Pozitiva boli: nefajciarske a ciste prostredie, vysoke detske stolicky, ochota personalu urobit mensiu porciu pre nasu vtedy 20 mes.dceru, chutne jedlo. Uz si presne nepamatam,co sme mali, zda sa mi ze kacacie prsia a manzel steak, oboje bolo cerstve a dobre pripravene. Pivo osviezujuce:) Na pamiatku som si kupila 2 pohare.
    Negativa: bolo to uprostred sezony, v podniku bolo plno a personal( pri druhej navsteve)nestihal, casnici plietli objednavky ,zabudli objednavky z niektorych stolov a posobili nervozne.Uz 2 hodiny pred zaverecnou sa im minuli niektore polozky z menu .
    Tesi ma,ze podnik aj po roku funguje a ze sa snazia. Az sa niekedy zase do Stiavnice dostaneme,urcite sa tam zajdeme pozriet.

  5. nedavno sme boli a boli sme uplne nadseni, jednoznacne najlepsie jedlo v stiavnici o domacom pivku uz ani nehovoriac. skvele. teda az na tie ceny (ale kvalita nieco stoji, ved viem). obsluha mila, prijemna a promptna.
    ja som ochutnavala z jedal iba cokoladovu penu, najprv som jej nedoverovala, na pohlad sa mi zdala malo cokoladova :) ale bola vyborna, s chutou naozajstnej cokotky. kamarat mal viacej jedal a s kazdym bol velmi spokojny. este som si brusila zuby na gulas, ale bohuzial, isli sme tam v pondelok a mali zatvorene – sanitarny den (kazdy pondelok, pozor na to).

  6. Aj my sme zabludili tento vikend do Erbu, a mali sme zmiešané pocity, lebo jedlo a pivko boli vynikajúce, ale príprava jedla trvala nekonečne dlho a to podnik nebol ani zďaleka plný, boli tam obsadené asi len 4 stoly. Obsluha na naše sťažnosti ani nevedela adekvátne reagovať a jedlo sme dostali na stôl na niekoľkokrát. Takže to pokazilo celkový dojem :-(

  7. Dobrý deň Lucia,
    ďakujeme za info, snažíme sa neustále zlepšovať naše služby, a tak nás zaujíma každá kritika. Mohli by ste mi napísať v krátkosti do e-mailu, v ktorý deň a asi v akom čase ste u nás boli a opísať personál, ktorý Vás obsluhoval? Zistíme, v čom bol problém a prečo sa Vám nedostalo adekvátnej pozornosti.
    Píšte prosím na info (zavináč) erb-breweries (bodka) sk.

    1. Mail som Vám poslala, pekný deň

  8. V Erbe sme boli cez vikend, manzel si dal stroganoff – jeho narocnemu jazycku velmi chutilo, ja som vyskusala svieckovu – bola super, jedinym minusom bola kupovana knedla, ktora sa teda vobec netvarila ako viedenska, ktoru opisovali v jedalnom listku. Ocenujem kvalitu masa. Pivo zdegustovane, svetle aj tmave velmi chutne. Servis primerany, akurat manzel dostal pivo ako prvy, az potom dama. Prostredie krasne. Takze konecne, zda sa, miesto, kde sa da v Stiavnici naozaj najest.

    1. Dobrý deň Ivet,
      ďakujeme za info. Viedenská knedľa určite nebola kupovaná, za to Vám ručím :) Zakladáme si na tom, že u nás nenájdete žiadne polotovary. Fakt, že nebola vydarená, budeme určite riešiť. Dúfame, že pri ďalšej návšteve budete úplne spokojní a pivo dostane dáma ako prvá :)

    2. Jozef Kundlák

      Ola! Ozýva sa osadenstvo podniku?
      Novinka na slovenských weboch!!!

      Už sa teším, keď sa niekedy v BŠ zastavím!

  9. Sledujeme, čo sa o nás píše, a aké majú názory naši hostia, aby sme vedeli čo vylepšovať :) Takisto u nás nájdete Knihu prianí a sťažností (je to napísané aj v jedálnom lístku), je vystavená na bare a ktokoľvek tam môže napísať svoj názor alebo nápad. Nechceme zaspať na vavrínoch :)

  10. Tak aj my sme tento vikend navstivili restauraciu a boli sme nadmieru spokojni s jedlom. Mali sme slepaci vyvar, stavnaty kuraci stejk (kuracie prsia momentalne uprednostnujeme, nakolko sa mame 1,5 rocneho synatora a ten sa vzdy „prizivy“ na nasom jedle :o) ) a polovicka mala bravcovu panenku v sezame. Polievka bola vyborna, kuraci stejk bol uzasne jemny a makky. Velmi chutne. Panenka bola na moj vkus trochu vysusena, ale moj drahy to tak nevidel. Pocas nasej navstevy bolo malo hosti, predsa je len mimosezona, ale personal super, dokonca nam pomohli s uskladnenim nasho kocika v uzamykatelnej miestnosti (predsa len nosenie kocika na poschodie a po tocenych schodoch by nebolo bohvieco). Odporucam!

  11. Koncom augusta 2011 sme boli v BS na predlzeny vikend a na jedlo som do tohto podniku bol celkom 3x ale najedol som sa iba 2x :-) . Ako profesional som si zvykol chodit jest do slovenskych restauracii v case ked tam nieje plnka. Menu uz na prvy pohlad prezradza, ze restauracia ma snahu o profesionalitu. Aj napriek tomu som radsej volil na prvy krat jedla ktore viem, ze ani podpriemerny kuchar nepokazi samozrejme nebol by som to ja keby som nemal nejaky specialny request ktory mi pomoze k samotnemu hodnotneniu obsluhy a kucharov. K pivu sme si hned objednali prazene mandle. Ako predjedlo sme si dali Syrové vankúšiky Hajcung (s jalapeños) , Pomazánku so škvarkama, s čerstvým pečivom. Ako hlavne som ja mal Špíz z bravčovej a hovädzej sviečkovej s pivnou omáčkou, Samozrejme som casnika poprosim aby bolo maso upecene na stupen medium rare (modlil som sa aby sa im to podarilo), ako prilohu som mal Rukolový šalát s cherry paradajkami, mozzarellou a limetkovo-medovým dresingom. Priatelka si dala Glück auf! (bravčová panenka so sézamovou krustou a nivovou omáčkou) stupen prepecenia medium prilohu sme share-ovali. Predjedlo bolo chutne (slepo som veril ze tie vankusiky budu domace a tym padom som ocakaval aj vyraznejsiu chut jalapeños a neznameho syra ktory bol pouzity, ale na polotovar celkom ok) chutne boli aj dip-y ktore boli dufam domace :-) Pomazaka celkom fajn. Tazko sa mi hodnoti pomazanka pri ktorej mam svoj vlastny standard pripravy a samozrejme mi najviac chuti svoja a v minulosti ta od starej mamy (ked si zatvorim oci pri ochutnavani mojej skvarkovej tak sa dokazem vratit dobrych 15 rokov do minulosti do kuchyne u mojich starych rodicov presne na miesto kde som vzdy sedaval pri stole plnom jedla a havne cerstvej zeleniny zo zahrady, vela krat mi aj slza vyhrkne ;-) S5 k hodnoteniu :-D. Kedze v restaurcii sme boli iba my a jedna skupina ktora uz dojedala jedlo tak jedlo nemeskalo a vsetko bolo na cas. Hlavne jedlo podla ocakavanie nebolo podla mojich predstav z medium rare som mal s prizmurenym okom medium well ( bez farby :-D ) salat bol cerstvy a dressing bol chutny. Druha vec co nebolo celkom ok bola miestamy zhorena cibula. Omacka dost nevyrazna ale ani nie zla. O5 raz sa mi potvrdilo, ze vzdy mam aspon o nieco viac stastia ako priatelka. Jej panenka bola prepecena, ja by som ju teda nejedol a ani som ju neskusal, omacka bolo celkom fajn. Jej prilohu si ani nepamatam, co znamena, ze ma vobec nezaujala :-) Po hlavnom jedle sme boli dost najedeny co mna ale v dobrej restaucacii neodradi od objednania v dezertu. Kedze, dezerty ktore maju v menu ma absolutne nicim neoslovili (nechapem preco nevedia ponukat domace lokalne torty, kolace , atd. ) Pil som kvasinkove pivo ktore bolo naozaj dobre! Skoda, ze nie lacnejsie ako Erdinger z Art cafe ;-) Aj po tejto rozpacitej skusenosti sme sa rozhodli prist aj na druhy den, co bola nasa osudova chyba :-D Katastrofa od zaciatku az do konca. V restaurcii bolo asi 13 ludi jedna skupina pri nasom prichode dostala na stol predjedlo. Objednali sme si pivo mne meskalo 10 minut, nedostal som ziadne vysvetlenie este k tomu po upozorneni som nan cakal este cca 5 minut uplna sodoma & gomora. Objednali sme si predjedlo a hlavne (je nepodstatne co to bolo) a cakali sme a cakali a cakali… + som si vsimol, ze aj ostatny cakali. Tak ma zaujmal, ze ako dlho. Zarazilo ma, ze brutalne dlho. Nechapal som. Obsluha absolutne nezvladla situaciu zakaznikov neinformovala az pokym som sa ozval. Povedala ze kuchar sa necity dobre, za sekundu na to som si ho vsimol ako sa bledy ako stena isiel von prejst. Ona na to, ze keby sme mohli „chvilku “ pockat (po vyse pol hodinovom cakani na jednoduche predjedlo) moja odpoved bola jasna. Dopili sme pivo a isly sme „riskovat“ inde. Ostatny ludia mali neuveritelnu trpezlivost ;-) a ostali sediet na svojich miestach :-D Isli sme do Kachelmanu a v nasom pripade neplatilo risk je zisk :-D Na treti den som to zariskoval z heslom do tretice vseko dobre a zobrali sme tam aj priatelkynych rodicov. Pivo prislo nacas a pred objednanim som sa sa uistoval ci je v kuchyni v setko v poriadku a kuchar je fit. Casnicka hodila na mna face ze more-less je vsetko OK. Z toho pohladu som vedel, ze to znamena not too bad as yesterday :-D Tak sme isli uplne na istotu a objednali sme veci ktore uz su voporad navarene (hotovky). Predjedla : Nakladaný hermelín (pikantný) s pečivom, Syrové vankúšiky Hajcung (s jalapeños),Oštiepok z Piargu (smažený oštiepok so šampiňónmi),Handzov šichtovný chlebík (zapečený chlebík so slaninou a syrom), hlavne: Sviečkové rezy na smotane s domácou knedľou, Pivovarský guľáš s domácou viedenskou knedľou, ̌alát s prosciuttom a parmezánom, Rukolový šalát s cherry paradajkami, mozzarellou a limetkovo-medovým dresingom. Ja som mal tu svoju prilohu zpred dvoch dni ;-) Nesklamala. Ochutnaval som aj ostatne jedla. Pivovarnicky gulas bol celkom chutny ale dalo by sa s nim ovela viac pohrat. Svieckova bola na mna dost sladka a urcite by som ju celu nedojedol. Nedojedol ju ani buduci svokor, ale ako dovod uviedol, ze bol prejedeny predjedlami. „Svokrin“ salat som neochutnal :-) vyzeral v pohode.
    RESUME: Restauracia s velkmym potencialom ktore toto miesto urcite ma nemoze fungovat s jednym kucharom poloprofesionalnou obsluhou. Ked budem najblizsie na Slovensku tak sa tam ale urcite vratim a o5 zariskujem. Dufam, ze v tomto pripade to bude ZISK.

    PS: Ospravedlnujem sa za pravoposlne a ine chyby

    S pozdravom „Dislektik“ Jakub :-D

  12. Pivovar Erb je podľa môjho názoru najlepším podnikom v Banskej Štiavnici a aj s rodinou tam radi vždy zavítame, keď sme v BS. Výborná obsluha (ochotne vysvetlia aj proces prípravy piva, čo nieje úplne samozrejmé), dobrý výber piva a skutočne chutných jedál ale hlavne krásny a do detailov spracovaný interiér, proste radosť. Každému len môžem odporúčať, kiežby takýchto podnikov bolo na Slovensku viac !

    1. nuž najlepším :-) ,…….najnovším a najdrahším určite , sú jedlá na ,ktorých som si pochutnal inde lepšie,ale jak ma niekto dojem že ked jedlo a pivo stoja raz toľko a preto je aj najlepšie,tak mu to neberem. :-)

  13. synta, tvoj prispevok nema ani hlavu ani patu… po jeho precitani som sa nedozvedel nic o podniku, len o tom, ze nie si jeho fanusikom kvoli cene… prispevok tu by podla mna mal obsahovat, ci boli priestory ciste, toalety vonave, aky bol na teba casnik, ci je v podniku nejaka atmosfera, utulny priestor alebo ci ti jedlo chutilo, alebo si po jeho zjedeni mal „kyselinu“, alebo ta po vypiti piva palila zaha, ako to velakrat byva v podnikoch, kde sa nehladi na kvalitu potravin a napojov, kupuju sa lacne suroviny a da sa brutalna marza, aby bol zisk dosiahnuty co najskor… mam citlivy zaludok a v ERBe sa mi toto nestalo ani raz. naopak, v bratislavskych restikach alebo aj pivovarskych restikach, kde maju varne zapatlane (byt nimi, tak ich schovam, ako aj v jednom pivovare uz urobili :P), tak mi nechuti ani to divne sfarbene pivo a ani jedlo… lebo ak sa nestaraju o cistotu v restike, tak ako to potom vyzera pri vareni piva alebo v kuchyni? uz aj len taky hermelin mi v ERBe podaju na krasnom tanieri a skvelo ozdobeny, lebo v ERBe vedia, ze jedia aj oci a podla mna sa im naozaj dari ponuknut zazitok, nie len nudne zahnanie hladu. podla mna je to najlepsi podnik v banskej stiavnici urcite a patri medzi najlepsich na celom slovensku. keby boli v blave, ludia cakaju v zastupoch vonku a konkurencne pivovary by mali co robit, aby erbu siahali aspon po clenky s kvalitou nielen piva a jedla ale aj priestorov. takto su urcite radi, ze erb je od nich daleko…
    drzim majitelom palce, robia to dobre :)

  14. Erb je klasika pri navsteve BS. Zakazdym nas vtiahne carovna atmosfera a potvrdi sa kvalita podniku. Odporucam ho kazdemu, kto ho nahodou este nepozna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.