Reštaurácia, ktorá nevarí…

Priniesla sa mi správa o prvej raw food (surová strava) reštarácii u nás. Celkom som tomu neveril, u nás? Veď pokiaľ viem, ani Viedeň takú nemá. Po pár týždňoch som sa rozhodol ju odskúšať. Niečo o surovej strave viem, sám som skúšal pripravovať podľa knihy Davidy Jubba pár jedál (haha, skoro som napísal variť). Vtedy mi to jedlo veľmi chutilo.

Reštaurácia je v Bratislave pri Račianskej ulici v nákupnom areáli zvanom Slimák. Je na druhom poschodí úplne na konci. Volá sa Bemba a svieti do nej slnko. Je malá a vcelku útulná. Obslúžila ma čiperná pani a aj mi poradila, čo si dať. Vedela o každom jedle. Áno, aj ona sa tak stravuje už dlhšie, je to mama majiteťa a šéfkuchára v jednej osobe. Rozhodol som sa ochutnať paprikovo paradajkovú polievku, grécke guľky s anízovou omáčkou a palacinky. Ako nápoj som si dal hruškovo-jablkovú, čerstvo lisovanú šťavu. Jedlo bolo – a teraz pozor – výborné, suroviny vyvážené. Viem, že čoskoro sa sem vrátim odskúšať ďalšie položky z lístka. Po jedle som sa porozprával s jej majiteľom pánom Róbertom Horváthom.

Ako ste sa dostali k tejto strave?

Kuchár Róbert Horváth

R. Horváth: „Dlhšie som pôsobil v zahraničí, v 5 hviezdičkovom hoteli. Mal som vtedy nadváhu 105 kilogramov a necítil som sa fit. Keď som sa vrátil na Slovensko, mama mi pripravila klasiku: kurací perkelt, plnenú paprika. Ale ja som začal s piatkovými pôstami. Neskôr už to boli 3dňové a 5dňové, hľadanie zdrojov ako ostať fit aj po, nezaspávať a držať si kondíciu. Jedného dňa som mame povedal, už mi nepripravuj to klasické jedlo, ja už jem len surovú stravu. Mama sa čudovala, ale je super, otvorená novým veciam. Pridala sa k mojej strave. Aj moja priateľka a naša dcérka. Tak vznikol nápad s reštauráciou. A ďalej to už poznáte.“

Pri druhej návšteve som si dal iné jedlo ako posledne. Vzal som si aj fotoaparát a tu je výsledok…

Kôprová polievka

Hamburger s hranolčekmi

www.restauraciabemba.sk
Reštaurácia Bemba
Hálková 1 (OD Slimák)
Bratislava – Nové mesto
0917 954265
restauraciabemba@gmail.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (33)

  1. Jozef Kundlák

    Otázočku mám:

    Palacinky… raw food… ako to ide dokopy?

    1. Raw palacinky sa robia so sušeného cesta a orechovou plnkou s raw kakaom.Je to báječný dezert.

  2. Zaujimavé! Len ci sa nakupuje BIO zelenina do Bemby, ked je to vsetko surove. Inak chemia v cistej podobe!

    1. Ta bio zelenina je vari jasna.
      Kto by si pri zaciatku podnikania nepolozil pripadne otazky zakaznikov, ich naroky, predstavy a pozadovanu kvalitu?
      Ak to ma byt aj chutne, jedle, zaujimave….musi to byt z cistej farmy.
      Ja osobne nebazirujem na obrovskych nalepkach bio.
      Uplne mi staci vediet ze je z cistej farmy a ze sa za kvalitu kuchar/sef zaruci.
      Viem aka „buzeracia“ a zbytocne naklady sa skryvaju za ziskanim nalepky bio. Preto mi aj staci uistenie o spolahlivom a cistom zdroji.
      A ked sa dozviem ze je Slovensky, som poteseny este viac.

      Dakujem za tip, urcite vyskusam.
      PS: viac popisu toho co je/z coho to je na tanieri by bolo naozaj fajn.

    2. Ano to je dobrá otázka ,ale ludia by sa mali pozastavit hlavne nad tým, kto dáva razítko bio.U nás na Slovensku to je problem hlavne cez zimu Cez sezonu mame všetku zeleninu z agrokruhu od pana Šlinského

  3. No, aj mna by zaujímalo, ako vyzerajú a chutia surové palacinky. Cesto naliate do hnčeka, či? :) A prijala by som aj popis k fotografiám, hlavne k druhej foto, co to je? A grecke gulky z prvej navstevy boli z coho? Dakujem za doplnenie info.

    1. Chce to len trochu šikovnosti a nejake nápady.Veľa vecí je na internete a potom si to už musí človek, len prispôsobit.Popis a nejaké to zloženie je na našej stránke.Aj foto.Dakujem

  4. Miro Kubecka

    Grecke gulky boli z nakliceneho ciceru ochutene bylinkami a neviem cim este, jemne dehydrovane na 40 st C, aby sa nezničili enzymi, vitaminy. Prve jedlo je Kôprova polievka a druhe je Hamburger (z vlašskych orechov, nie je jednoduche opisat chute a vyroba je asi tajna, alebo aj nie, nepytal som si recept, mam dve knihy Raw food…
    Palacinky su robene z pomletych (myslim si) semien s odstredenym madlovym mliekom atd. Skocte ochutnat a pytajte sa. Pecene ani varene nebolo nic! Co sa tyka Eko alebo Bio, nerozlisujem teraz, ide o to co vam dava vitalnu silu, toto je podstata, v konzerve, mrtvom jedle je ovela viac chemie ako tu. Pozrite si niekde koloidal biology, neviem to hned prelozit. A potom snad bude jasnejsie. :-)

    1. Ďakujem vám Miro za vysvetlenie ,palacinky neobsahuju žiadne semiacka ani mandľové mlieko, jedine plnka obsahuje orechy.Robia sa z banánov.

  5. a co tatarak ci utopenci?

    1. uz svojimi „duchaplnymi“ prispevkami smradis aj tu ?

    2. Toto je už vec názoru,či je človek ochotný jesť mrtve zvieratá, Ja nie .

  6. Raw palacinky budu pravdepodobne pomlete semiacka, mozno mandlova muka, nejake ovocie a nasledne vo forme palacinky vysusene v susicke ci dehydratore, ci ako sa to u nas vola. Tu je priklad jedneho najma raw blogu, iba na ilustraciu ako sa raw jedlo pripravuje: http://g0lubka.blogspot.com/

    1. Treba prísť vyskúšať a uvidíte. Všetko jedlo u nás je chutné, ale hlavne zdravé. Ak aj nie BIO /osobne značke BIO neverím/ tak zdravé. Pokiaľ človek konzumuje rastlinnú stravu, ktorá mu je prirodzená, telo nemá problém poradiť si s chémiou v ovocí a zelenine.

    2. Trochu budem pani Zuzane oponovat.
      Rastlinna strava je samozrejme prirodzena.
      AJ RASTLINNA….
      Clovek ve totiz vsezravec, takze trochu masa mu je na osoh a nie na skodu.
      Myslim tym naozaj trochu.
      Ja viem, mrtve zvierata a ta omacka okolo…
      Ja by som si kludne dal steak aj zo ziveho byka, ale asi by sa branil ;-)
      A na 100% aj ubranil.
      Tak preto si pockam kym ho masiar trochu upravi.
      Ked to mate raw, robite aj „tatarak“?
      Nebudem rypat, kludne moze byt aj nemasovy, falosny.
      len nech je chutny a k nemu tiez nieco chutne a aj pekne pre oci.
      Aranzovanie mate naozaj velmi pekne.
      Urcite sa zastavim a ochutnam.

    3. Milan:
      Clovek je vsezravec?
      Ak preto, ze je schopny zjest vsetko, tak ano…
      Ak sa ale pozries na cloveka z biologickeho hladiska a na jeho traviacu sustavu, tak je najblizsie opiciam. Tie su pojedace plodov, sem-tam (naozaj len sem tam) zjedia nejaky hmyz. Zvierata schopne stravit maso (masozravce a vsezravce) maju kratku traviacu sustavu, maso cez nu prejde za par hodin. V tej nasej ostava viac ako 24 hodin a rozklada sa tam.
      Tatarak na RAW by mohol byt zaujimavy.. to som este neskusala. Ale chili ano, a aj „falosnu“ tuniakovu natierku.. mnam. :)

    4. Ano Blanca, clovek je vsezravec zo zvojej biologickej podstate.
      Aj jeho traviaca sustava je podobna primatom, napriek tomu….
      To si este naozaj nevidela lovit primatov?
      Robia to aj simpanzy aj gorily(nie tie kauzalne).
      Napriek dostatku inej potravy raz za cas ulovia (a to doslova) ine zviera.
      Stava sa aj to, ze ulovia clena inej tlupy ich vlastneho druhu.
      Zamerne spominam pri dostatku inej potravy.
      Dokonca je to pravidelne.
      Nie denne/tyzdenne, ale pravidelne.
      Zalezi od tlupy a jej kolektivnej sily.
      Vyhoda niekolkych desatroci sledovania prirodopisnych dokumentov….
      Tu mas malu ukazku.
      http://www.youtube.com/watch?v=A1WBs74W4ik

    5. áno človek je všežravec, či sa to niekomu páči ,alebo nie.choré je skôr jesť iba rastlinnú stravu.

  7. Veľmi zaujímavé, díky za info Miroslav. A pripájam sa k ostatným, ako vyzerajú raw palacinky? Z čoho je vyrobený hamburger?

    1. Miro Kubečka

      Požiadal som majiteľa reštiky, aby zodpovedal otazky v priebehu dnesneho dna. Prajem pekny den.

    2. Palacinky som už zodpovedal a burger je z vlažských orechov ,portobelo hríbov,nejake tie semiačka a bylinky.Potom už len ozdobiť zeleninkou.

    3. na webe svojom maju fotky aj palaciniek si pozrite

    4. Radi by sme upozornili našich hostí a záujemcov o informácie, že nebudeme zverejňovať recepty našich jedál. Veríme, že to chápete. Tešíme sa na vás.

  8. Neverim! :) Raw food restauracia na Slovensku, nieco nevidane! Skoda, ze iba v BA. Ale aj tak ako prva lastovicka potesilo.

    1. Dúfame ,že sa toho chytí viacej ľudi.Keď nás bude viac bude aj viac zdravia a radi sa podelíme s našími skúsenosťami (okrem receptov :-) )Prednedávnom sa nás pýtali z Čiech.

  9. michaelo

    Velmi dobry napad, taketo originalne restauracie potrebujeme !

    1. Ďakujeme Michaelo ,teši nás každé povzbudenie

  10. 17.03.2012 – OCHUTNÁVKA – 13 miest voľných
    – ochutnávka jedál z kuchyne reštaurácie BEMBA

    Od 12:00 do 14:00
    15EUR/osoba
    V cene je zahrnutá konzumácia jedál formou bufetových stolov, V cene nie je zahrnutá konzumácia nápojov.
    Maximálny počet ľudí je 25, preto je nutné vopred si miesto rezervovať a zaplatiť.

    Každú sobotu organizujeme nejaké podujatie. Podrobnejšie na
    http://www.restauraciabemba.sk/restauracia/kalendar-podujati-2012/

  11. veľmi Vám fandím a teším sa,že ste sa do toho pustili:) čítala som o Vás už v januárovej Vitalite a už sa teším, ked Vás budem môcť navštíviť, ked budem v Bratislave. Z rypákov si nič nerobte, ved predsa oni sa môžu ísť najesť do klasickej, každý má možnosť výberu predsa.:)

    1. dakujeme a teší nás ,že vám u nás chutí.Presne každý má možnosť výberu.

  12. DOBRY DEN ZACINAM BYT VITARIANKA SOM VELMI SPOKOJNA ALE SKODA ZE V BANSKEJ BYSTRICI NENI TAKA RESTAURACIA VELMI BY SOM TO UVITALA V NAJBLIZSEJ DOBE VAS NAVSTIVIM VELMI SA TESIM NA JEDLA .

  13. Do Bemby sa chystam uz naozaj dlho. Nabuduce v BA urcite zajdem. Prechadzam v poslednej dobe uplne na raw, takze sa to hodi.

  14. urcite navstivim tuto restauraciu uz sa tesim

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.