Reštaurácia Liviano

Reštaurácia Liviano v petržalskom Technopole vyzerá nádherne. Interiér je elegantný, rozumne luxusný, priateľsky a pôsobivo členený aj zariadený, dekoračná zverina – koníky, mačičky a vtáčiky (znie to idiotsky, ale vyzerá to fakt pekne) – stále ponúka niečo, na čo môžem zavesiť oči a chvíľu ich tam poobtierať. To mám rada. Tiež mám rada, keď sa neskrblí na detailoch ako vlastnej potlači vankúšikov, závesoch, všelijakých iných kravinách a asi aj dizajnérovi. Ak si majiteľ navrhol interiér sám, klobúk dole. Moc vkusné. Klaniam sa aj pred záchodmi a barom, solídnym drevom stolov a efektným premietacím plátnom, na ktorom môžete vidieť, ako vám v kuchyni práve zdobia koláčik. Za interiér Liviano určite nemusí ísť kľačať na polienko.
Veľká, vzdušná miestnosť s citlivo oddeleným barom bola do štvrtiny zaplnená (alebo z troch štvrtín prázdna, záleží na miere optimizmu), keď sme v sobotu rozjarene doskotačili na obed. Personál zaslúži pochváliť pred nastúpenou jednotkou – chlapci boli profíci, usmiati, pohotoví a čo ja milujem najviac – snaživí. Poznáte ten pohľad ‚Äûsamozrejme, slečna, zariadime,“ rutinné čítanie želaní z očí, pohyb po rajóne len to tak sviští. Pomilovaniahodní! Takýto dobrý staff nepamätám, čo po slovenskej zemi chodím.
Liviano je už podľa názvu talianska krčma, také je teda aj menu: cestoviny, ryby, slová ako bresaola, carpaccio a mozzarella. Niektoré položky mi trošku falošne škrípu – restované teľacie stehno saltimbocca podávané s radicchiom mimosa, jeruzalemskými artičokmi a salmorigliom z tymianu? Ale prosím vás… Veď je to len jedlo, nie jadrová fyzika. Budem za burana a spýtam sa, čo je salmoriglio?
Nenažrane som si objednala dve predjedlá, mávam dni, keď potrebujem veľa chutí za sebou, nepretržité prúdenie rozličných zmyslových podráždení do mojich úst, nosa, očí. Tapas bary, jednohubky, švédske stoly, veselá zmeska suši. To mám rada.
Milovaný vsadil na tiramisu a rizoto: v tom sú Taliani machri.
Moje predjedlá boli malé. To som mohla asi tušiť a zbytočne som trucovala, že ma niekto z personálu nepoučil, že mi to nebude stačiť. Mala som sa opýtať – nemôžu predsa vedieť, či nie som chodiace kalorické počítadlo. A liviano znamená ľahký, tak ticho, slečinka! Ale aj tak som bola nasraná. Pretože to nebolo vôbec dobré.
Losos bol okej, ale to – pokiaľ ide o surovú rybu – nestačí. Keď je na tanieri iba losos (zelenú vatu nepočítam ako jedlo), má mi extatický vzdych po jeho konzumácii vyraziť predné zuby. Druhé vorspeise ma odrovnalo úplne. Figy, mandle, gorgonzola, parmezán. Píšu ‚Äûrestované medové mandle“. Chutili ako karamelizované. Karamel na mandliach je ako tretí prsník na peknej čajočke. Niekoho to poteší, mňa otrávi. Zúfalo zbytočné.
Aby som to zhrnula: figy so syrom proste nie sú dobrý nápad. Čerstvá figa je moje najobľúbenejšie ovocie a považujem ju za jeden z dvoch dôkazov existencie Boha. Ale teplá čerstvá figa s rozleptaným nudným syrom je zvrhlosť. Takto som si to teda nepredstavoval, volá Boh.
Aby som ale bola spravodlivá, za úpravu dávam plný počet. Krásne naaranžované, estetické, výstavné, ako kytička mamičke. Kľudne to ale mohlo byť z PVC.
Milovaný smutne žul morskopotvorové rizoto. Volalo sa to rizoto, vyzeralo to ako rizoto, ale chutilo to ako školská jedáleň Novohradská. Fádne a slovensky, a to nemyslím ako kompliment.

V podstate by som nepindala, keby som nemala také high expectations. Liviano vrazilo do interiéru, okamžite po vkročení viete, že nie ste v závodnej vývarovni. Chef je vraj klasa, aspoň to tvrdia. Čo-to kvaplo aj do marketingu, kdejakú wannabe hvízdu vidíte v bulvároch sláviť meniny práve v Liviane. Ceny tiež nie sú hračkárske. Tak aj jedlo by malo byť naozajstné.

Ceny: Draho, draho. Okolo 1200 Sk za horevymenované plus kola a minerálka.
Odporúčané jedlo: Nemôžem poslúžiť.
Poklesky: Jedlo. Neodpustiteľné.
Koho vziať: Kohokoľvek, kto je úchyl na pekné prostredie. Niekoho, kto ešte nikdy v živote nejedol a nechcete ísť na naňho príliš zostra. A budúceho interiérového dizajnéra.
Hviezdičky: Dva a pol. Aj to hlavne kvôli tým mačičkám.

web: www.liviano.sk
foto: Lenka Jíleková

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (24)

  1. Podla mna cely vysledok bol slaby hlavne kvoli prekombinovavaniu surovin a chuti.
    Pre mna je talianska kuchyna uzasna prave pre osobitu chut kazdej suroviny a kombinovanie zopar zakladnych surovin, pricom kazda si uchova svoju vyraznu a svojsku chut.

    „Figy, mandle, gorgonzola, parmezán.“ – presne o tomto hovorim. Kazda z tychto veci ma svoju vyraznu chut, no pre kombinaciu tychto surovin mi nenapada nic ine ako „psi grc“. Gorgonzola s parmezanom? Kazdy z tych syrov je chutovo velmi vyrazny a kombinaciou sa chute nielenze stratia ale skombinuju do nevabneho cuda.

  2. hej, niekedy je menej viac…

  3. viktorko

    ahojte.
    uvod bol velmi dobry teda co sa tyka interieru stylu atd..som cakal ze to tak bude pokracovat :-)) skoda ze jedlo nebolo nic moc.. a este 1200 Sk je bohovsky vela za 2 obedy…

  4. Prepáčte že ruším ale myslim si že takýchto odborníkov ako tu píšu je na každom gazdovskom dvore neurekom tak radšej píšte o pohostinstvách horná – dolná a chcel by som vediet kde žijete ked 1200- 40 eur za 2osoby je veľa…… tak ozaj musite mat high expectations, xi xi :-D

  5. ..je jasne ze nemozu vsetci rozumiet vsetkemu ..a preto vam radim !! vyberte sa radsej do Mc Donaldu na cheesa…to je miesto pre vas „gurmani“ z delikates !!!

  6. neviem čo ste čakali ale každý podľa svojej ladky.. my sme taký nárosd že ked nám niečo postavia alebo otvoria vždy si proti tomu niečo nájdeme tak na čo sa rozčuľovať….:)

  7. ahojte ja si myslím, že niekedy si človek musí uvedomiť na čo má a podľa toho sa zariadiť. Keď sa chce niekto lacno naobedovať tak nech si doma uvarí bryndzové halušky a je spokojný, ale pre ľudí ktorý chcú objaviť niečo nové a príjemné a chcú skúsiť ochutnať špeciality, ktoré sa doma len tak nedajú ukuchtiť tak túto reštauráciu vrelo odporúčam. A autorka článku mala pravdu, že interiér je nádherný a príjemná obsluha vytvára naozaj priateľskú a rodinnú atmosféru. Preto odporúčam, aby si každý spravil svoj názor a zavítal do reštaurácie Liviano.

  8. Aj ked nie som autorom tohoto clanku, len pre uspresnenie:

    Martin: nikto sa tu z nas nepasuje za odbornikov, ak si pocul nieco o slobodnom vyjadreni slova, tak isto budes vediet, o com je tato stranka. Ak nie, tak holt nie. A ci je 1.200 vela za dva obedy? Ja neviem, ale ak mi nebude chutit, tak to skratka bude vela.

    Marcel: neviem preco si nas vsetkych hodil do jedneho vreca, to ti Lenka tak strasne stupila na otlak? Nebolo to od teba ferove. Holt, stane sa, ze niekomu u teba nezachuti, Lenka bola akurat ta, ktora o tom napisala verejne. Take it easy.

    Pavol: mno, Lenka pokial viem travi v restauraciach dost vela casu, myslim ze sa v nich stravuje dokonca denne. Takze mi to skor hra na to, ze Lenka ma s cim porovnavat.

    Hanulienka: toto nech ti Lenka vysvetli sama. Ja som to pochopil tak, ze cena bola vysoka vzhladom na vykon. Ale mozno som to aj ja pochopil zle… Samozrejme, absolutne najlepsie kazdy spravi, ked sa do Liviana pojde pozriet sam. Ale to hadam ani netreba hovorit.

    Ako vravim, Lenka vam isto rada odpovie, myslim, ze sa uz po mesiaci cestovania po Mexiku, US a Taliansku vratila. Pre tych, ktorym vykypela zlc ihned a precitali si na tejto stranke len Liviano a nic ine, nebola to Lenkyna prva cesta za hranice lokalnej gastronomie ;-)
    Pekny vecer vam prajem.

  9. Martin: sudis vsetkych podla jedneho metra. To, ze jeden napisal, ze mu je vela dat 1200,- Sk za obed, neznamena, ze su tu taki vsetci. Ak by si lepsie cital, zistis, ze sme hodnotili predovsetkym skladbu jedla a musis sam uznat, ze cerstve figy s gornozolou a parmezanom su len prekombinovanym nezmyslom exponujucej sa restauracie.

  10. O com to paneboze pisete,ved na obrazku HORE su figy s makkym kozim syrom BEZ PARMEZANU A BEZ GORGONZOLY .Bola som v Liviane tento tyzden v stredu a mala som ich(VYNIKAJUCE PREDJEDLO) Zrejme tomu fakt nerozumiete.Vsetkym doporucujem navstivit LIVIANO.

  11. Viktor..mrzi ma skor to,ze po mojich skusenostiach sa snazim kombinovat uz davno overene chute ..nejedna sa o ziadne riskantne vymysli novodobej gastronomii ..odpoved by si nasiel ..gorgonzola a parmezan ( salat ..RUTH ROGERS-RIVER CAFE TWO EASY)mimochodom moja velmi dobra znama !! ..jedna z TOP syrovych omacok je prave z gorgonzoly a parmezanu (GENNARO CONTALDO..moj ucitel..samozrejme aj JAMIEHO O.) gorgonzola a parmezan je jedna z najlepsich kombinacii s ktorou sa bezne stretnes v Toskansku ..minule leto som tam(SIENNA)jedol BRUSHETTU

  12. počul som o slobode slova všetkým sa ospravedlnujem asi som reagoval prehnane ale taketo veci ma dokážu rozhádzať…sorry

  13. ……BRUSCHETTA s figovou marmeladou ,spenatom ,gorgonzolou a PARMEZANOM to bolo jedno s tych najlepsich kuskou co som tam mal…ked chcete pisat o kombinaciach chuti musite mat obrovske skusenosti s gastronomiou a co to odpracovane v kuchyni..Priklad ..dokazes si predstavit pisat o vine ..pritom ho IBA pit ..a nikdy nerobit somelliera.TO iste je asi s jedlom ..nestaci IBA cestovat a jest a mat ho rad…ozvi sa Viktor.. mozem vam trosku pomoct ak chcete?? SORRY za pravopis

  14. nuz, tiez som bola s kamaratkami okuknut LIVIANO … ano, paradny interier! priam pastva pre oci, lenze… akoby sa v porciach pocitalo s tym, ze sa ludia „napasu“ pohladmi na interier a potom uz nebudu mat take prazdne zaludky, takze stacia aj miniporcie :-))) celkovo mi to pripadalo, ako keby sme boli na vystave so sakra drahym vstupnym – a len tak mimochodom sme dostali cosi ochutnat. A to sme si dali cestoviny, ktore ako zakladna surovina nie su drahe. Zvlast ked sme povedali, ze objednane predjedlo budeme mat ako hlavne jedlo – no neprihodim za naberacku cestoviny??? ja by som prihodila, nech sa hostia nemusia ist potom dokrmit „do mekaca“ :-)

    obsluha bola fakt velmi prijemna, mila … vyhrady sme mali iba k tomu, ze v jedalnom listku bolo strasne vela gramatickych chyb v talianskych slovach (vsetky tri vieme po taliansky) a dokonca ani personal nevedel tie nazvy vyslovovat spravne, co ale povazujem za chybu sefstva, nie personalu. Tie chyby v jedalnom listku sa opakuju stale (prave som si ich par prelistovala) – divim sa, ze ked uz sa investovalo do interieru, preco kazit dojem jedalnym listkom robenym na kolene amatermi, podla mna jedalny listok je tiez jeden z ukazovatelov kvality celkovej sluzby. pri neodflaknutom jedalnom listku predpokladam neodflaknute jedlo.

    takze do Liviana nabuduce kludne na drink s priatelmi kvoli prostrediu a obsluhe, ale nasytit sa asi clovek ma najprv o poschodie nizsie :-)

  15. Este poslednych par slov do tohto flame-u.

    V poslednej dobe je Jammie majster v prekombinovavani chuti. Marcel to, ze si umyval riady (bez urazky) v kuchyni kde posobi Gennaro, neznamena ze vies robit taliansku kuchynu, ktora je prave o zakladnych chutiach a o mnohych domacich receptoch a nie o jednom kucharovi, na ktorom si Jammie postavil svoju karieru. Uznavam techniku ma zvladnutu dobre, vie urobit show, ale ide aj o to co cloveku chuti. Pre mna znamena talianska kuchyna Penne s pestom a parmezanom, alebo podobna kombinacia zakladnych chuti. Preto skus aj uznat kritiku od ludi, ktorym jednoducho tvoje veci nechutia a neskatulkuj ich hned ako neodbornikov, za ktorych sa tu mimoineho ani nikto nepasuje. Skratka bud to pude, alebo to nepude, aj keby si to posypal jedlym zlatom a ani to, ze sem pozves par svojich nadsencov, ktori nas tu budu utierat. Pozdravujem.

  16. ahojte vsetci,
    urcite by som sem netahal take veci, kto kde umyval riady. Ja som umyval aj zachody, a?
    Kucharske umenie je nadherne v tom, ze sa clovek stale uci, objavuje nove veci, ma co spoznavat cely zivot. Nikto z nas tu nie je odbornik v zmysle vyuceny 60-rocny somelier. Ale su medzi nami aj taki ludia, ktori sami nevaria, zato radi prenechaju toto umenie dalsim, ktori su v nom omnoho lepsi a radsej sa budu stravovat v restauraciach.

    Co sa tyka porcii, mensie mi ani tak nevadia, na obzerstvo je skutocne len McD a jeho XXL menu. Do restauracie typu Liviano sa podla mna nejde kvoli tomu, aby sa clovek zasytil, ale aby spoznal nove chute a kombinacie – vid figy a syr. A nato nepotrebujem zjest pol kila fig. Ak sa bavime o zasyteni, tak je to potom skor o tom, ze u nas chybaju lacnejsie, jednoduche ale napriek tomu chutne a kvalitne podniky. Pretoze aj tato cenova kategoria sa da robit dobre. Gurmet nie je o tom, ze mam zrat kazdy den kaviar.

    Som rad, ze sa debata vratila na zem. Nechcem, aby sa tu debatovalo v tom zmysle, kto ma pravo robit taliansku kuchynu a kto nie. Marcel, som rad, ze si to nezobral osobne a si ochotny s nami dalej debatovat. Rad sa s tebou znova stretnem.
    pekny zbytok dna

  17. ahoj, Viktor
    v restauracii by sa mal podla mna clovek zasytit, nemal by mat uz pri plateni pocit prazdneho zaludka :-) Nezvyknem sa prezierat (nemam to ako dokazat, mozno iba tym, ze pri 170 cm mam 58 kg) no napriek tomu ta porcia, ktoru sme nahlasili ako hlavne jedlo bola hanebne malicka, V tej budove robim, s viacerymi ludmi som sa Liviane rozpravala – vacsinou rovnaky pocit: „niekto musi to drahe najomne v technopole a ten kvalitny interier zaplatit“ – to je podla mna na skodu veci, lebo – vidiet stacilo raz, jest treba kazdy den a nevratim sa do restiky, kde mam pocit, ze nedostanem adekvatnu protihodnotu, aj keby bola neviem ako chutna a neviem ako prijemne servirovana… nevravim, ze z Liviana sa ma stat (cojaviem) pivaren, aby tam bolo kazdy den plno… ale vyvolat v zakaznikovi pocit, ze „sice dnes na mne trosku prerobili, ale vratim sa a prihodim pripadne na dyšku“, to je asi ta spravna strategia…
    Uz velmi davno som kdesi citala, ze nejaka restauracia zrusila ceny na jedalnom listku a nechali zakaznikov platit podla „nazoru“ – zvysili sa im trzby o cca 25 % bez akejkolvek inej zmeny.
    Asi naozaj treba najst obojstranne vyhodny pomer medzi cenami a poskytovanymi sluzbami a to sa zatial podla mojho nazoru Livianu nepodarilo. A to mi je dost luto, lebo to mam „pod nosom“ a je tam pekne, ako uz bolo viackrat pisane :-)

  18. lenka j.

    ohohoooo! vyborne…:-)
    obhajovat sa nebudem, ci mi niekde chuti, viem posudit uplne odborne a vrcholne profesionalne.
    a k tomu somelierskemu problemu: aby som vedela, ci ma tlaci topanka, nemusim byt vyuceny obuvnik. to je straaasne stary problem umelci vs. kritici. a ty vies taku piesen zlozit/knizku napisat/vysivku vysit?! mrcha jedna netalentovana!!!:-)) stavim sa ze uz ovidius kusal v noci do vankusa.
    a este k livianu: to je ako s tou vegetkou. ked je niekde dobre, stoja sa sory. a nemusi nikto tym ludom vysvetlovat, ze to je vysoke kulinarske umenie. do dobrych restauracii sa caka mesiac na rezervaciu. tie menej dobre zivoria, spoliehaju sa na turistov (aj ked dnes v casoch internetu by som ani na to nevsadzala) alebo krachuju.
    takze uvidime za rok, ci sa stoja pred livianom sory.
    ja uplne uprimne drzim palce – taliansku kuchynu mam hrozne rada… a este kvoli tym macickam.:-)

  19. Miro Kubecka

    Tak rád by som pridal trosku do diskusie – názorov. Keďže mám rád dobré jedlo a nie vždy sa mi chce variť, tak som sa jedného dňa vybral s priatelkou do reštaurácie. Bola to nedeľa a tá skvelá reštika bola zatvorená. Až tak mi to nevadilo, mal som sa pozreť na otváracie hodiny, no nenapdne mi, že by mohla byť zatvorená v nedeľu. Prišieli sme v iný deň. Zaparkovali sme vzadu na parkovisku. Škoda, že človek musí prejsť cez smradľavú kaviareň, kým príde do reštaurácie. Po vstupe sa nas spytaju, ze kolki sme, co je ok, ale ci sme fajciar alebo nefajciar, ci si chceme odlozit kabaty – nic. OK. Jedlo bolo krasne naaranzovane, musim uznat, ale zdalo sa mi bez chuti a malá porcia. Nechcem sa hádať, ale fakt maličká. Zatiaľ som si neurobil úplný obraz, preto prídem znovu a potom sa vyjadrím. Držím Vám palce.

  20. AYYA PROSIM TA TY SA CHOĎ NAOZAJ NAJESť RADSEJ DO MEKACA…..HA HA HA

  21. K MIROVI KUBECKOVI TO VSETKO JE V LIVIANE NEFAJCIAR TAK NACO SA TA TO MALI PYTAT A SU TAM DALSIE 2 VCHODY CEZ KTORE SI MOHOL IST A V TEJ KAVIARNI DOLU SA NEFAJCI TAK NEVIEM PRECO BY MALA BYT SMRADLAVA IBA TOLKO SOM CHCEL…KROT SA TROCHU CAUKO

  22. STANO, nekric na mna prosim ;-) Predpokladam u teba dobrosrdecnost a dobru volu poradit mi. Vdaka, ale ani napriek tvojmu odporucaniu do mekaca nepojdem aj ked som tam este nikdy v zivote (ani v ziadnej inej krajine) nebola. :-) Zato som pred tyzdnom bola v Chorvatsku, nedaleko talianskych hranic a dala som si v jednej talianskej restike uzasnu pizzu, velmi dobre som si pochutila, kuchara sme pozorovali pri priprave a peceni, potom sa osobne informoval, ci utrafil ochutenie a prihodil zadara (!) ako pozornost podniku maly (tiez uzasny!) zmrzlinovy pohar, aj ked sme vsetci pri stole tvrdili, ze sa po tej veceri do nas uz nic nezmesti …

    p.s.: v tej kaviarni dolu sa fajci

  23. dnes som bola dolu pri bare pod Livianom, na stoloch ziadne popolniky, vraj hygienik zakazal, ale este pred cca 2 mesiacmi sa tam veselo fajcilo pri polovici stolov …
    tak sa ospravednujem za nepresnu info :-)

  24. Myslim,ze na Slovensku sa vacsínou podava taka velmi modifikovana verzia talianskej kuchyne, pre mnoho ludi je to paradajkova polievka, carpaccio a pizza s cestovinami. Preto sa mozu zdat niektore jedla cudne, su skratka prilis talianske a malo slovenske.
    Este teraz citim na podnebi chut uzasnej Pizze rustica, ktoru som jedla v Ostii. Boli na nej rozpucene zemiaky a olivovym olejom a rozmarinom a v nich poukladane masove gulky :-):

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.