Šalátový bar v La Mamma

La Mamma je jeden z dvoch podnikov v našom krásnom meste, pred ktorými sa bežne stoja šóry.
Ten prvý je Vegetka a tú v zime zavrú. Tak teda nech žije La Mamma!

La Mamma je pizzeria s výrazným geniom loci – maličký vagónovitý podnik, podivná kombinácia wannabe secesie s ľudovým hostincom neurčitého geografického pôvodu, nervózne postávanie pri vchode a ľúte boje o rozhegané drevené stoličky. Už roky tí istí čašníci, vždy milí, priateľskí a unavení, lebo vďaka rýchlemu striedaniu osadenstva pobehujú hore-dole ako postrelení.
Majú tu pizzu, cestoviny a nejaké polievky, ľudia sem radi chodia na legendárnu mohutnú pizzovú kapsu. Ja sem ale chodím na iné – šalátový bar.
Šalátový bar je vzácny endemit; majitelia tvrdia, že sa moc neoplatí. Neraz sa vrúcne modlím, aby nám toto radostné požehnanie ponechali čo najdlhšie, lebo ten v La Mamme je fakt bohovský. Obsahuje klasicky grécky šalát, dva druhy kapusty, strúhaný mrkvový s ananásom, potom rôzne strukovinové (ten s cícerom je pecka!), studené cestovinové, v sezóne aj pečené cukiny… Všetko je to prekvapivo zaujímavo ochutené, je k tomu tiež voľne k dispozícii pár druhov dressingov. Je to strašne dobré! (Hrozné chute som si práve urobila. Zajtra tam naklusám.)

Šalátový bar je geniálny vynález, pretože si môžete vybrať, či si do misky prácne nalovíte najmä syr, olivy, kukuricu a cestoviny a zalejete to kilom majonézy, alebo si šupnete len uhorčičku a kapustu a môžete tak úspešne pokračovať v diéte. Mňa spoznáte podľa profesionálnej naberacej a ultapkávacej techniky, po aplikovaní ktorej odchádzam k stolu s predmetom nie nepodobným veži v Pise, ktorým môžem nakŕmiť menšiu svadbu.
Jo a teraz príde najväčšia šupa: tento luxusný, úchvatný, božský, exkluzívny, geniálny šalát stojí 55 korún slovenských. To je, čo?

Tajný tip: po obede skočte do etnických potravín Poppy, sú presne oproti v budove Istropolisu! Okrem olejov od výmyslu sveta, konzerv s kadečím, kvalitného tofu a čerstvého zázvoru i okry majú aj dobrú zásobičku mrazených rýb. A ak vám nevadí mikrovlnkovanie, aj hotových indických jedál. Poppy rulez!!!

La Mamma, Škultétyho 10, Bratislava
Bacha, v nedeľu zatvorené!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (15)

  1. ak sa mozem spytat, plati sa tam podla misky alebo podla hmotnosti? a nakladaju si tam ludia obrovske hory, ktore zo vsetkych stran padaju z misky?

  2. Skultetyho je tusim taky maly foodland v BA – Estremo, La Mamma, Poppy…

  3. lenka j.

    stefan:
    mozes kolko len chces… ved to tam pisem. ci ty len kukas obrazky?:-)

  4. ja som len chcel povedat, ze vsade kde si moze clovek nalozit kolko chce, tak ma nutkanie si nalozit tak, ze mu to pada na tacku a na zem. viac ako sa da zjest bez ujmy na zdravi. ja tomuto nutkaniu vacsinou odolavam, ale proste mame to v povahe ;-)

  5. ..a fotka salatu je kde?:)

  6. lenka j.

    stefan: no jo, aj ked je alkohol gratis ozeru sa aj slusni obcania, vsak?:-) kokos ved to je kazdeho vec ci ma sudnost a neudusi sa feta syrom – len preto ze je zadara… institut all you can eat bufetov u nas stale – podla mna tragicky – chyba. a budem za to kludne demonstrovat!

    divani: netrufla som si…:-)

  7. Salatove bary su nehygienicke a byvaju zdrojom bakterii. Preco chcu ludia jest jedlo, ktore stoji cely den v strede miestnosti.?

  8. lenka j.

    jedlo sa aj tak vzdy niekde povaluje kym ho zjeme. ta „hygiena“ je umely vymysel posledneho storocia, ktory vo finale sposobuje alergie a prehnanu citlivost. dnes sme vsetci hrozne fajnovky. moja babka este kludne odrezala kus chleba, ked bol plesnivy a zvysok sa normalne jedol. vacsie svinstvo ako okoraly salat su chemikalie, ktorymi su narvane sucasne „hygienicky balene“ potraviny.
    nehovorim ze treba jest hlinu, ale kde-tu trochu bakterii posilnuje imunitu.
    :-)

  9. Ano, nemusime jest sterilnu stravu. Ale zakladnym atributom akejkolvek suroviny a jedla by mala byt cerstvost. Jedlo moze byt jednoduche , ale musi byt cerstve. Velmi ma prekvapila juhovychodna Azia, jedli sme niekedy na naozaj otrasnych miestach. Jedlo, ktore stalo asi desat korun sa varilo v takych pojazdnych kuchyniach, ale bolo cerstve a wok vycisteny po kazdom vareni. Na Slovensku sa este stale nekladie doraz na kvalitu surovin, ale na mnozstvo jedla na tanieri a na cenu ( niektori ludia, cim drahsie tím lepsie a vacsina cim lacnejsie).Najlepsie by bolo vratit sa do ery pred objavenim chladniciek, vtedy bolo jedlo 100% cerstve a bio. Milujem salaty, ale velmi casto aj v “ dobrych podnikoch “ je ich kvalita otrasna. Dobry salat ma vlastne vzdy velmi prekvapi.
    K tym salatom, par drobnosti som si pozicala od Anthonyho Bourdaina, ako chef vie ako to v gastronomii chodi ( nejest brunch v nedelu, rybu, ktoru si objednate v pondelok bude urcite zo stvrtka, ze v nedelu maju ti lepsi kuchary urcite volno, piatok a sobota nie su idealne na veceru, pretoze su prilis busy a odrazi sa to na kvalite vaseho jedla, atd,). Clovek si usetri nejaku tu enteritidu, ak si neobjedna na Slovensku seafood :-).

  10. k tym salatom: nemam problem so salatovym barom, ak je v podniku, kde je velky pohyb a suroviny sa minaju – to znamena, treba ich casto cerstve doplnat. Ak som spravne vyrozumel, La Mamma je ten typ podniku, kde sa premele cez den vela ludi.
    S tou Aziou ti davam za pravdu, podobne skusenosti som mal HongKongu aj v Sydney, putiky, do ktorych by nasinec mozno nevkrocil, ale zaludocne problemy sme nemali ani raz, ani ja, ani manzelka. Dovod bol opat ten isty: zakaznici sa tocili, kuchyna frcala, jedlo sa tam skratka nemalo kedy pokazit. V tomto zmysle bolo pre nas zakladnym pravidlom – zakaz vstupu do prazdnych podnikov.

  11. v la mamma som bola prvykrat, este ked som chodila na zakladnu skolu, vtedy ma genialne ohurila, super pizza, pekni casnici :-)….
    zastavili sme sa tam na konci tohto leta (cca 7 rokov neskor:-)))), a bola som sokovana, ze podnik pri takej kvalite, ako sa dozicilo nam, este existuje.
    podnik bol poloprazdny, pri vstupe si nas nikto nevsimol, tak sme si sadli, kam sme chceli. na pizzu som chut nedala, tak som si dala cestoviny so smotanovou omackou a krevetami (na SR trochu risk, ale pocula som na tuto restiku same chvaly, tak som to skusila).
    v listku ani casnik mi neoznamil, ze okrem asi troch kreviet dostanem na tanier asi 300 g poru (ktory naozaj nemusim, a navyse keby som bola alergik, tak maju pruser ako mraky).
    ked som ich casnikovi vratila s odovodnenim, ze to nemaju v listku napisane,a mozna alergicka reakcia, tak sa len kyslo zatvaril, a ci mi to ma dat kuchar dole.
    po tejto poznamke sme si len vypytali ucet a isli radsej prec. velke plus maju, ze nam ich nezaratali na ucet.
    uz tam radsej nepojdem, a dufam, ze si opravia jedalny listok, a popisu tam hlavne suroviny jedla….
    btw. ich salatovy bar z 70 % zival prazdnotou, takze som si ani tam nemala co vybrat….

  12. hahaa… tak toto bol fakt góól… LOL …. jak sa smejém :-DDDD

  13. myslis si, ze nemam pravdu?

  14. polarnicka

    Dnes som bola prvy krat v restauracii La Mamma, kde okrem toho, ze mi cestoviny plavali v oleji, casnik Peter nebol schopny pochopit, ze chcem s kamaratkou platit separe a na otazku ako je to mozne mykol pleco a podrazdene povedal:“Lebo vsetci tu platia spolu! Ved su to len tri eura!“

    No Mily Peter, dufam, ze toto citas a zamyslis sa nad tym, ze aj keby to boli tri koruny ja mam pravo zaplatit za vlastne jedlo samostatne a naozaj dufam, ze si z casu na cas toto cita aj majitel a porozmysla nad kvalitou obsluhy. By som chcela vidiet, ako by zareagovali zahranicni zakaznici. Asi by si okamzite zavolali manazera a riesili by to s nim.

  15. Veľmi rada som chodila do tejto reštaurácie, výborná pizza, šaláty, jedlá, obsluha….a keďže cvičím slepecké psy, môžem si dovoliť navštíviť iba také podniky, kde je obsluha a majiteľ ústretový voči tejto činnosti. Našťastie je vďaka uvedomelosti ľudí takých podnikov, kde vítajú psíka, stále viac. Včera som však mala veľmi nepríjemný zážitok, keď sme prišli s naším vodiacim psíkom do La mammy. Nehovoriac o tom, že sme asi 5minut sedeli nad cudzími pozostatkami jedla, kým sa objavila nie moc privetivá čašníčka a za pochodu nám povedala, že so psom musíme odísť. Vravim ze sme sem vzdy chodili so psíkom tak preco nemozme zostať, odvetila ze maju zmenu a bez možnosti jej miečo vysvetliť odišla preč. Pre mnoho podnikov je prestiž vítať psíkov a slepeckých dvojnásobne. Som sklamana, ale tam kde nemoze moj pes, nemozem ani ja. Odisli sme do iného podniku na Trnavskom mýte, kde sa na más milo usmiali a pre psika doniesli vodu…. V okoli La mammy je mnoho podnikov kde sa stretávame s pozitivnym postojom – Bastion, Sedlacka pivnica, 44 …. takze máme kam chodiť. Boli sme vasi verní zakaznici, žiaľ, už nie sme vítaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.