Tak nám zavrú Vegetku… doplnené

Ráno otvorím pri kávičke Sme a tam správa, ktorú som počul už keď som písal o Vegetke článok do Evy. Idú nám zavreť Vegetku. Vegetka a Diétna reštaurácia koncom roka končia. Pre tých, ktorí túto takmer bratislavskú inštitúciu nepoznajú, ide v podstate o jedáleň, jedlá sú však pestré, čerstvé, porcie primerané a ceny ľudové. V situácii, kedy si mnohé bežné reštaurácie spájajú slovo vegetariánske s vyprážaným syrom alebo vyprážanými šampiónmi, je táto jedáleň skutočný poklad.

V článku som sa mimo iného dočítal, že magistrátu vadí rad ľudí čakajúcich na jedlo. Budúcemu developerovi zasa vadí zastaraná technológia v kuchyni a oháňa sa tým, že funkcia hromadného stravovania bude vo vynovenom priestore zachovaná, avšak na „inej úrovni“. Ako hovorí riaditeľ developerskej spoločnosti CDC, pán Miroslav Svoboda, on sám by do tejto vývarovne jesť nešiel, pretože vie, za akých podmienok sa tam jedlá pripravujú. Nuž, pán riaditeľ je zrejme odborník na mnohé ďalšie odbory, nielen stavebníctvo a investície. Odkazujem vám aj magistrátu, že radšej ako na menúčko do niektorej z mestských reštaurácii, si omnoho radšej vystojím rad na ulici a dám si chutné a zdravé jedlo. Navyše, vo Vegetke mám možnosť rozprávať sa priamo s kuchárkami a vidieť, odkiaľ moje jedlo prichádza. Takúto možnosť budem určite preferovať pred odutým vynášačom jedla (čašník je niekto úplne iný).

Poďme porovnávať. Ak by som sa mal najesť v meste za rovnaké peniaze (cca 100 Sk za polievku a hlavné jedlo), trebárs aj s obsluhou a s kuchyňou s modernejšími technológiami, tak dostanem bujón (nie vývar) a nejaké hlavné jedlo. Vo väčšine prípadov vyprážaný rezeň alebo soté z lacného mäsa (rozumej napichaného vodou), prípadne nejakú inú tučnú maškrtu, ktorá mi tak zaťaží žalúdok, že najbližšie dve hodiny nebudem schopný nieto rozmýšlať, ale aj hýbať sa. V horšom prípade si to pri takomto životnom štýle odnesie žalúdok. Nerobím si ilúzie, že Vegetka dováža a používa drahé suroviny, ale charakter a spôsob prípravy ich jedál je absolútne vyhovujúci pre človeka, ktorý sa chce rozumne stravovať. Mne osobne úprava stravy už dávnejšie výrazne pomohla odstrániť zdravotné problémy a takmer denne sa v danej vývarovni bez problémov stravujem. A stravujem sa tam práve preto, lebo si na jedlo potrpím.

Akú alternatívu má človek, slušne sa najesť v meste ako je Bratislava? Možností je, samozrejme, viac. Môžem si vybrať napríklad čínske bistro nedaľeko zamestnania (bude mi zamestnávateľ tolerovať 1 a pol hodinovú obednú prestávku?), z ktorého budem mať problém. Zažívací problém… Keď sa to stane niekoľkokrát, tak si asi rozmyslím, či tam ešte pôjdem. Ďalej mám možnosť dať si menúčko v niektorej z blízkych reštaurácii. Jasné, aj ich majitelia musia z niečoho žiť a čas obeda je silný na tržby. Ak chcú ale uchovať prijateľné ceny, niekde musia zákonite ubrať. Vy chcete jesť nekvalitné jedlo? Je tu aj tretia možnosť, tú si asi vyberiem. Môžem ísť na menu napríklad do špičkovej reštaurácie Flowers a dať si kvalitné jedlo za ľudových 395 Sk

Vždy som sa čudoval, o čo ešte môžu páni obrať tolkokrát znásilnený Prešporok. Tak už aj o Vegetku.

Odkaz na článok v SME
alebo hlasujte za tento článok na vybrali.sme.sk
– alebo tento článok na www.ambience.sk
– môj starší článok v magazíne Eva

P.S. A pán primátor nech sa hanbí sám za seba a nás, ktorí tam pravidelne chodievame jesť, nech láskavo nechá na pokoji. Pozdravný email v podobnom duchu ako tento článok som mu dnes poslal emailom.

Doplnenie:
Na stránkach mesta Bratislava v tejto diskusii sa dnes objavila informacia, podľa ktorej si terajší nájomca neplní zmluvné záväzky. Ak je to len o tom, tak potom je to veľmi jednoduché. Nech pán primátor zverejní, aké konkrétne záväzky si neplní a umlčí tým všetkých kritikov. A ak nie, tak nech začne rozmýšľať nad lepšou výhovorkou, než je tá, že sa hanbí za rad čakajúcich.

foto: Michael Durczok

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (18)

  1. Viktor bohuzial, ako sme sa v davnejsich komentaroch bavili – ak si clovek v BA bude chciet dat normalne, chutne, z kvalitnych surovin pripravene jedlo v primeranom mnozstve bude si musiet priplatit. Hold. Ale je to predovsetkym o ludoch – zakaznikoch restauracii, ktori to jednoducho akceptuju. Zdrava stredna trieda restauracii jednoducho u nas tak skoro nebude.

    Pre mna by bola najvacsia rana, ak by skoncila urcite vsetkym znama palacinkaren Lacinka pod stanicou na Sancovej ulici.

  2. Este uvediem dalsie smutne projekty fy. Durkovsky & developers, inc.

    – Trh na Jedlikovej zanikne
    – Pravdepodobne zanikne aj trh na Zilinskej

    http://bratislava.sme.sk/c/3874892/Trh-na-Jedlikovej-zanikne.html

  3. smutne….
    precitala som si clanok na SME a napada ma jedina vec: pan primator by si mal spomenut, ze v prvom rade by rozhodnutia mesta mali byt na osoh jeho obyvatelom a az potom by sa mal zamyslat nad turistami. Mnoho z nich by mimochodom asi viac ocenilo ciste verejne toalety ako pohlad na dalsiu renovovanu fasadu.

  4. mne vadi aj to, ze lacne alebo jednoduche sa automaticky berie ako zle a nekvalitne. Zazil som v Sydney rodinnu taliansku restiku, v ponuke 6 jedal (napriklad pecene jahnacie a k tomu varena mrkva, nic ine podtykam). Ceny takmer ako vo fastfoode a rad cakajucich na volny stol v piatok vecer. Jedlo sa tocilo tak rychlo, ze sa nemalo kedy pokazit. A bolo pripravovane takou zastaranou technologiou (ako by isto zhodnotil nas pan riaditel-developer), ze ak bolo pokazene, tak to skratka clovek citi. A jedli tam chudobni aj bohati mesta.
    Sam som tiez pracoval v takej kaviarni. Mozno by ste za nu nedali 5 korun, co sa vzhladu a technologii tyka, ale kava bola najlepsia v meste, hostia boli od taxikarov, stavbarov, maliarov, cez chirurgovia z nedalekeho spitala az po najbohatsieho muza v mesta. A to bolo na tej istej ulici podotykam dalsich 6 kaviarni…

    Aj takto sa da robit gastronomia. Samozrejme ked sa chce.

  5. Hej len u nas vo vacsine pripadov plati zasada lacne = lacny polotovar a este aj ten vo vysledku poriadne okresany + okorala paradajka v prilohe ako bonus.
    Btw. Viktor davam ti navrh na clanok :) Kde sa daju dat v meste dobre a hutne ranajky – nejaky taky test, pripadne Lenke.

  6. Shira313

    No tak toto bude katastrofa :o)) Som ako mnoho iných veľmi pravidelnou stravníčkou a vystáť radu mi absolútne neprekáža, keďže potom nemusím čakať na obsluhu a na účet. Rada sa pripojím k akéejkoľvek iniciatíve na zachovanie ducha tejto super vegetke. Páči sa mi, že zaraďujú všelijaké novinky ako napr. tempeh. Zároveň mali aj sezónne špecialitky – špargľu, …
    Za tie roky,čo k nim chodím, som ešte ani raz nebola sklamaná a všimla som si, že sa tam vyskytujú ľudia zo všetkých sociálnych vrstiev a snáď aj všetkých možných profesií.
    Obľúbila som si aj reštauráciu Elixír na Štefánikovej a bolo to vskutku smutné, keď skončila :o(
    Občas som ≈∫ašla aj do vegetky na Obchodnej, ale vydali sa na cestu jednotvárnejšej kuchyne a do ponuky zaraďujú priveľa vyprážaných jedál na môj vkus :o(

  7. mam informacie, ze sa chystaju protestne kroky proti tejto hrubosti, ktora sa tu deje. Ak budem mat viac info, hned ich zverejnim.

  8. Bolo by fajn, keby ste ma podporili v boji opakovaným príspevkom v znení
    „Aj mňa zaujíma, ktoré podmienky nesplnil nájomca. Taktiež či, kedy a akou formou bol súčasný nájomca upozornený, aby mal v týchto konkretnych krokoch možnosť zabezpečiť nápravu. Ďakujem. “
    na oficiálnej stránke magistrátu:
    http://www.bratislava.sk/diskusia/iz.asp?z=24791&r=1002&k=1002&m=0
    Dik

  9. Uz sa stalo. Link bol doplneny aj do tela tohoto clanku.

  10. […] Tak nám zavrú Vegetku‚Ķ […]

  11. […] Tak nám zavrú Vegetku‚Ķ […]

  12. hehe, vo vegetke je vsetko najlepsie :)
    aj maso tam pripravuju lepsie ako inde :)
    mas kopec restauracii s menu do 100sk kde sa dobre a aj zdravo najes, halvne teda v meste.

  13. dobre, tak si to rozmenme na drobne: za 100 korun sa zdravo najes? Realne si myslis, ze pri najme 200.000 Sk a viac uvaris za 100 zdrave jedlo?

    Dovol aby som ta vyviedol z omylu. Jedlo uvaris, ale zdrave urcite nie. Teda ak sa dohodneme, ze zdrave nebudeme volat nasledovne suroviny: lacnu mrazenu zeleninu z polska, vodou a srackami napichane kuracie maso, na prepalenom rastlinnom tuku preprazene jedla. Moja mama zazila niekolko krat, ako v centre mesta vylievali z drahej restiky priamo do kanala prepaleny olej, zakazdym sa jej zdvihol zaludok. Ale chapem, z niecoho ti ludia zit musia a ked to ludia su ochotni jest, tak preco nie. Ich gastronomicky problem.

    Vela zdaru v hladani zdravej stravy za 100sk v centre mesta.

  14. durkofsky je …..

    budem branit vegetku aj na barikadach

    :)

  15. viki, nepytal si sa majitela vegetky na moznost vydat zoznam ich receptov? aspon vyber najoblubenejsich, ako samizdat. uz teraz mam abstak :(

  16. no uz sa to fakt blizi, nepytal, mozem, potom dam vediet.

  17. Caute,
    ja som pri poslednej navsteve pytala od tety kucharky recepty a slubila, ze mi ich posle na mail:) tak dufam, ze hej.
    a bola velmi zlata, kazdy piatok som si odtial bravala makove sulance a tych poslednych mi nalozila asi 3-nasobnu porciu.
    ach ach, uz aby boli volby noveho primatora :(((

  18. Katarina

    ahoj Zuzi!
    Mohla by si mi tie recepty poslat? Vegetka mi velmi chyyba…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.