V Banskej Štiavnici konečne vyšlo slnko

Pod starým mestom

V poslednom článku o gastronómii v Banskej Štiavnici to ešte vyzeralo neveselo, ale v následnej debate sa objavilo niekoľko podnikov, ktoré stáli za preskúmanie. Jedným z nich je kaviareň a reštaurácia Pod starým mestom. Navštívili sme ju v jeden januárový slnečný deň.

Vjazd s parkoviskomPodnik je značený celkom dobre, takže nie je problém ho nájsť. Znalí problémov s parkovaním sme odstavili auto nad lesníckou školou, aby sme neskôr prišli nato, že reštaurácia (a v podstate aj penzión) má aj vlastné a celkom priestranné parkovanie. Vošli sme do menšej prístavby, kde sa nachádza samotná reštaurácia a usadili sa. Personál si nás začal všímať hneď od začiatku, boli to dve milé slečny. Bol pondelok, asi jedenásť hodín, napriek tomu bol podnik takmer plný obedujúcimi hosťami.

Na stole sa ocitol jedálny lístok a otázka, čo budem na pitie. Keďže milovaná musela hneď odbehnúť a ja som si chcel objednať spolu s ňou, nechal som objednávku na neskôr. Čašníčka s tým nemala problém, vrátila sa neskôr s rovnakým úsmevom a rovnakou ochotou ako predtým.

Interiér

Listovanie v jedálnom lístku nám trvalo trochu dlhšie. Výber bol trochu širší, ale zasa nie príliš. Zvykneme obedovať neskôr, tak padla voľba na jednoduchšie jedlá. Milovaná si vybrala ku káve palacinky s ovocím a čokoládou (1,96 €), ja zasa zelenú fazuľku na taliansky spôsob (3,29 €). Viem, si predstaviť, čo by to mohlo byť, ale pre istotu som sa opýtal čašníčky, čo jedlo obnáša. Jedlo mi vysvetlila, ale musela si trochu pomôcť nahliadnutím do lístka. K objednávke som doplnil, že po jedle si prajem jedno espresso (1,03 €). Sedeli sme pri okne a počas čakania sme mali čas vychutnať si zimné slnko aj interiér. Ten je viacmenej strohý, ladený do svetlých pastelových farieb. Nič preexponovane rustikálne. Manželkyna káva sa ocitla na stole spolu s fľaškovanou Kofolou (1,00 €) a onedhlo nám priniesli aj jedlo.

Palacinky s ovocím a čokoládou

Palacinky boli pripravené dobre, orechy v nich boli tiež v poriadku, len škoda, že čokoládová plnka ich ochladila, takže už boli trochu studené. Alebo si trochu postáli v kuchyni. Moje zelené fazuľové lúsky boli restované na cibulke s doplnenými olivami, lúpanými rajčinami a posypané parmezánom. Porcia bola slušná, len škoda, že kuchár nemal čas sa s jedlom trochu pohrať. Chýbala mu nosná chuť, stačil by pri restovaní napríklad cesnak. Situáciu zachránil syr, ktorý skutočne voňal ako parmezán. Komicky ale pôsobila miniobloha z najklasickejších – strúhaná kapusta a mrkva. K jedlu, ktoré chce byť talianske, sa mi vyslovene nehodila. Oceňujem však, že lúsky boli chrumkavé a nie rozvarené nablato. Celkovo to nebolo zlé jedlo, len si pýtalo dotiahnuť.

Zelené fazuľky na taliansky spôsob

Keď sme obaja dojedli, čašníčka nám prišla vziať taniere a registroval som, že takmer od stola jemným posunkom naznačila kolegyni, aby začala robiť moje objednané espresso. Takže nezabudli, ďalší bod pre podnik. Espresso bolo značky Café Valle a prišlo na stôl servírované s pohárom vody a na tácke. Chuťovo niekde v priemere, crema príliš svetlá a na podnebí bolo trochu cítiť menej príjemnú chuť robusty.

Espresso Café Valle

Zostalo už len zaplatiť. Ani tu sa nevytratil úsmev čašníčok, ktoré sa s nami rozlúčili s pozdravom. Podniku by sa dala vytknúť tá alebo oná vec, ale čo presvedčilo, bola nenútená ochota personálu, príjemná atmosféra a slušný základ surovín v jedle. A k tomu musím pripojiť, že za tú cenu (8,48 €) bol výkon skutočne dobrý. Cítili sme sa tu ako hostia.

Café & Restaurant Pod starým mestom
Botanická 363/11
Banská Štiavnica
www.podstarymmestom.sk

P.S. Uvidíme, ako dopadnú ďalšie štiavnické podniky, na ktoré sa chystáme.

Pod starým mestom

http://www.delikatesy.sk/restauracie/zmiesane-pocity-v-banskej-stiavnici-4910
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. fugu3001

    vdaka za tip, vyzera to na prijemny podnik.

    btw, fotka 3 a 4 pri preklikavani su rovnake ;)

  2. fugu: vdaka za upozornenie, do clanku sa dostal chrobak, uz sme ho vypotkali von ;-)

  3. ano poznam tuto restauraciu a som spokojna s ich sluzbami, vidno ze maju snahu, vzdy a v kazdom case nas obsluzili, drzim im palce, aby vydrzali!

  4. Som rad, ze sa pacilo :) je to jeden z mala podnikov, kam sa mozem ist najest bez dlheho premyslania. som zvedavy ako dopadne ERB.

  5. …za dva tyzdne sa chystame do Banskej Stiavnice na vikend a toto je paradny tip. Urcite pojdeme pozriet a nieco chutne popapat :)

  6. …nam tu restauraciu odporucili pri potulkach Štiavnicou v informacnom stredisku (hladali sme kam mozeme aj so psikom). Boli sme jedini hostia, ale spokojni ako s jedlom, tak aj s nenutenou atmosférou.

  7. Bohuzial je uz zatvorena …myslim ze je aj na predaj…posledne ked som siel dole od rozgruntu -vodarenskej nadrze po kupani -august 2013

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.