V Bratislave na Balkáne

Pleskavica

Donieslo sa mi, že vedľa bývalej Gumonky, teda terajšom Apollo biznis centre, je ukrytá jedna malá balkánska reštaurácia zvaná Dora. Moja milovaná sa tam s kamoškou obžrala pleskavice a farbisto mi opisovala, že varí pani domu a jej manžel obsluhuje.

Navonok to ani zďaleka nebol ten typ podniku, kde by som išiel pokúšať šťastie svojho žalúdka. Vonku na terase zopár plastových stolov a stoličiek, ošuntelé svetelné tabule, veľa zelene a starší pán stojaci vo vchode do reštaurácie. Pozdraví, ponúkne stôl a podá jedálne lístky. Chvíľu listujeme, ale nakoniec si necháme odporučiť. Voľba padne na balkánske špeciality, Miro si dáva pleskavicu, ja zasa ražniči. Prikladám balkánsky šalát a Miro sa pýta, akú prílohu si má dať. Ešte ani nedopovie otázku a už počuje strohú odpoveď: Chleb! Tak teda chleb. Pán sa pýta, či k tej pleskavici aj kajmak. Tak otázka v prvom rade znie, čo to je? Pán vysvetľuje, že mierne slaná smotana. Tak dobre, nech je po vašom, doneste nám to tak, jak by ste to sám jedli…

Príjemné je aj vedieť, že reštaurácia sa na balkánsku nehrá len menom, ale skutočne balkánska je. S majiteľmi aj so všetkým folklórom, ktorý k tomu patrí.

Prejde chvíľa a jedlo sa nesie na stôl. Šalát čerstvý a chrumkavý, mäso čerstvé a výborné. Obloha síce trochu pripomína slovenskú kapustovú klasiku, ale zvyšok je farbistý a šťavnatý. Ten chleb, to je kategória sama o sebe. Pán sa tu a tam prejde po rajóne, opýta sa, či ešte niečo nechceme, prípadne stojí vo dverách. Akurát dojedáme a Miro sa ho cez pol dvora pýta, odkiaľ berú chlieb, že chutí úplne inak. Pán spraví minimálny pohyb ukazovákom smerom k vlastnej hrudi a mierne ale významne podvihne obočie. Bez jediného slova. A je tak, tu si chleba pečú sami. Krajce sú hrubé ako nikde a striedka je hustá ako molitan. Výnimočný chlieb!

Ceny sú bežné na daný typ reštaurácie, interiér aj exteriér vyzerajú naozaj, ako keby ste niekomu vliezli do dvora. Čo sa ale ráta, je atmosféra a hlavne jedlo. Kvôli tomu sa predsa chodí jesť. Je príjemné sedieť tam v kľude zelenej terasy s vedomím, že hneď za rohom zúri veľký biznis. Iný svet. Príjemné je aj vedieť, že reštaurácia sa na balkánsku nehrá len menom, ale skutočne balkánska je. S majiteľmi aj so všetkým folklórom, ktorý k tomu patrí. Nehovoriac o tom, že sa rád nechám prekvapiť dobrým jedlom v ošuntelej reštike, ako naopak…

adresa
Balkánska reštaurácia Dora
Plátenícka 22
Bratislava
Poznámka: otvorené len od 11.00 do 16.00

Dovetok

Každé leto sa stane, že nejaké jedlo vyhrá na celej čiare a úprimne ho prehlásim za najlepšie jedlo, aké som v živote jedol. Tento rok je to aj vďaka inšpirácii od Dory bulharský šalát. Upiekol som čerstvý chlieb, nakrájal vlastné rajčiny a uhorky, pridal nahrubo nakrájanú cibuľu, trochu feta syra, polial olivovým olejom a trochu osolil. Prisahám, ešte teraz mám guče na krku…

Zastavím sa pri tých uhorkách. Zabudni na tzv. šalátové. Je to len mdlý vtip na uhorku, použi radšej nakladačky. Treba ich akurát ošúpať, lebo majú hrubšiu kožu, ale sú ne-nor-mál-ne chrumkavé.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (30)

  1. Nic nepasuje k letu lepsie ako balkanska kuchyna a sopsky trojboj – paradajky, papriky a uhorky. Dufam, ze tam vydrzia a urcite pojdem vyskusat.

  2. „Ceny sú bežné na daný typ reštaurácie, interiér aj exteriér vyzerajú naozaj, ako keby ste niekomu vliezli do dvora.“

    a to su AKE? to su tak predrazeni ze sa hanbite uvadzat ceny alebo ako? nechapem tu slovensku predposranost neuvadzat ceny, tajit platy a pod.

  3. Vonkocom. Pravda je taka, ze si nepamatam, co presne kolko stalo. Len viem, ze sme platili nejakych 15 euro, dvaja jedlo a pitie. Keby som si to pamatal, tak to sem urcite napisem.

    Na margo predposratosti – Slovaci vseobecne az prilis riesia peniaze druhych ludi. Platy sa taja napriklad aj v Australii, ale na druhej strane, ani sa ne nikto nepyta a nikoho nezaujimaju, takze neni o com…

  4. nabuduce si treba zobrat a odfotit ucet/blocik (videl som to na viacerych weboch), to je najvystiznejsia informacia, netreba to ani prepisovat a clovek hned pekne vidi co kolko stalo

  5. este OT ad platy – v zahranici je uplne bezne, ze sa inzeruje pracovna pozicia aj s platom a tak sa na to potom nikto navzajom nemusi pytat, na slovensku je to strasne tajomstvo a ludia ich taja a sami sa potom navzajom okradaju, ked nie je jasne kolko sa kde zaraba a znizuje to vyjednavaciu poziciu zamestnancov v prospech zamestnavatelov

  6. mas pravdu, ale aj tak to nic nemeni na fakte, ze si tu ludia zavidia, ked maju o euro viac, ako ten druhy. Skratka sa viac pocitaju peniaze druhych, ako tie vlastne. Ale to je celkovy problem, financna negramotnost, atdatdatd…

  7. Marek Lorincz

    Balkansku kuchynu poznam velmi dobre, stoji za to a veru kazdy z nich je hrdy na to co ukuchtil. Je jednoducha a chutna, len neviem preco tu riesite peniaze…dolezite je ci chuti a ked je clovek hladny aj tak sa napapa ;)

  8. presne TAK!!!! marek uuuplne sa pridavam k tvojmu nazormu, riesme jedlo a platy nechajme tak :-)

  9. skúste tam aj teľacinu, to je parádička. A ten hlúpy nápad s fotením bločku v takejto reštaurácii… čo k tomu dodať :)

  10. d.kadence

    juuuuj to masko na tej foto! sa ospravedlnujem som hladna ;)

  11. najviac sa zabavim na vyzurenych anonymoch co pojedli mudrost sveta… v dore som bola. bolo to vyborne. skvely tip a posuvam dalej. mimochodom ceny si tiez nepamatam. kto by ich pri takom pozitku aj riesil!

  12. S tymi uhorkami absolutne suhlasim, co uplne zboznujem su grilovane papriky s cesnakom, fetou, kopou petrzlenovej vnate, zaliate olivovym olejom a dobre odstate. Sice to nie je uplne salat, je trochu tazsi, ale uzasny.

  13. vegalogic

    Kuuurna, to zradlo na obrazku vyzera VYBORNE! Sice nic pre drzitelov diety, ale co ma po tom. Prisambohu, pojdem tam pri najblizsej prilezitosti.

  14. Odkial je kuchar v tejto restauracii? Ci naozaj vie varit prave balkanske jedla, alebo je to opät len chytak na ludi?

    1. Ak mam spravnu informaciu, potom restauracia patri starsiemu manzelskemu paru z Balkanu. Pan obsluhuje a zena vari.

  15. Bol som tam dnes, pleskavica vyzera presne ako na obrazku, len trosku tensia. Inak jedlo chutne, a prislusne drahe – 8.50 za pljeskavicu s kajmakom a chlebom a flaskovy kozel. Otvaracie hodiny su uz len 11:00-15:00, a trochu ma mrzi, ze som tam bol jedinym zakaznikom.

    1. Práve som sa vrátila z hr a trápi ma jedna vec. Prečo si u nás nekúpim v obchode normálny kvalitný tvaroh (svieži sir), a miesto toho máme odtučnené suché niečo, čo sa tvári ako tvaroh. Prečo si nekúpim normálne kvalitné mlieko? Prečo to naše mlieko chutí ako keď niečo z neho uberú viac ako sa patrí? A prečo si nekúpim kurča, ktoré po vybratí zo sáčku je žlté a polievku z neho zje aj môj pes. Naše kurence nechce. A nie je rozmaznaný. Prečo u nás nekúpim v obchodoch normálne kvalitné potraviny. A už vôbec nezačínam debatu o ovocí a zelenine. Podľa mňa to všetci poznáte, ktorí do hr chodievate a povedzme si otvorene, nenakupujeme tam v bioobchodoch, nebeháme po farmách. Každý deň som nakupovala v normálnom supermarkete KONZUM prípadne PLODINE. Ja rada podporím každého farmára, len ako normálna pracujúca, by som sa normálne tešila, keď vojdem do obchodu a kúpim si potraviny v normálnej kvalite. Inak mám pocit, že tie naše potraviny (to čo ponúkajú naše obchody – aké chcete) sú vzhľadom na ich nekvalitu nenormálne drahé oproti chorvátskym. Prečo?

      1. Specialne k tomu tvarohu, napriklad v jednom nitrianskom Jednotackom supermarkete je dostat tvaroh priamo z druzstva, je baleny nahulvata, iba v igelitovom sacku a prelepeny papierovou etiketou. Stavnaty a ako ma byt. Dobrych veci pribuda. Pomaly, ale pribuda.

  16. Kristina

    Krasne napisane hodnotenie tejto skvelej restauracie. Milujem jej atmosferu, stareho pana domaceho,ale hlavne to skvele jedlo a bozsky chlebik. Aj ja musim priznat, ze prvy krat ked som isla do tejto restraucie mala som malu dusicku, lebo ledva blikajuci neon a osuntele zahradne stolicky vo mne moc dovery nevyvolavali, toto vsetko sa vsak rozplynulo s prvym sustom uzasneho jedla. Od tejto chvile patri toto miesto pre mna medzi the best na mape restauracii v Bratislave a vzdy tam rada zoberiem mojich priatelov a znamych.

  17. Zoltán

    Boli sme s kolegami odskúšať dnes na obed a zostali sme veľmi príjemne šokovaní… pleskavica bola naozaj výborná, uja sme sa pýtali, vraj ju robia z teľacieho a hovadzieho masa. Makučký domáci chlieb s chrumkavou kôrou mi pripomenul moje detstvo pri maďarských hraniciach. Jogurtový šalát s uhorkami a cesnakom (tarator) výborne dopĺňal hlavné jedlo. Môžem len odporučiť a určite sa tam ešte vrátime. Len prosím ujovi nehovorte, že je to bulharská reštaurácia a neporovnávajte jedlo s tým, čo ste jedli na dovolenke v Bulharsku, je na to trošku citlivý :) Čo sa týka ceny, pleskavica stála 6,50 eur, za chlebík nám naúčtovali 50 centov, šalát tarator bol za 2 eurá a rovnako aj malé fľaškové pivo Hoegarden. Na takýto tip malej rodinnej reštaurácie si myslím, že sú to ceny primerané.

  18. milan.ko

    Prave som sa vratil z ciest po Balkane a hladam v hlavnom meste, kde by som nasiel cevapy, bureky, pljeskavice, baklavy a ine pochutky aspon trochu podobne tomu, co som jedol na cestach … robia okrem pljeskavice aj ine jedla?

    1. Ahoj, robia vselico ine, myslim, ze aj cevapy. Chod pozret a daj vediet, ci si nasiel rozdiel.

      1. milan.ko

        Akurat tento tyzden som tam bol, maju klasicke balkanske veci ako cevap (aj s kajmakom), pljeskavicu, raznici, mjesano meso aj baklavu, ale burek nemaju, to ma pan odporucil do Viedne, ze tam maju daleko siroko najlepsi burek :D Tak zrejme pri najblizsom vylete :D
        Ale cevapi a baklavu, ktoru mi dali boli velmi blizko tomu, co som jedol v Sarajeve a Mostare, takze za mna 9/10.

      2. Super, vdaka za rychlu odpoved aj hodnotenie.

      3. Bohužial je už zatvorené….zdá sa, že natrvalo…..

      4. milan.ko

        Nie je zatvorene natrvalo, ale ked som tam bol, tak mi hovoril, ze bude mat cely september dovolenku. Treba ist pozriet v oktobri

      5. Sunčica

        mozem sa spytat kde presne vo viedni je ten najlepsi burek? alebo celkovo balkanska strava? viem, ze exJugo ludi tam je dost, ale vie mi niekto poradit nieco naj? :)

  19. milan.ko

    S tym burekom vo Viedni je to trochu komplikovane :D Pan mi to vysvetlil tak, ze mi dal vizitku na predajcu masa: Ankara Market, Brunnengasse 46. Potom povedal, ze je to ulica-trhovisko a ze mam ist 500 metrov od toho Ankara marketu a tam najdem ten burek :D lepsie mi to vysvetlit nevedel

  20. Dnes som bol pozret Viktore a ze „Prevadzka zrusena“, cez leto pritom este fungovali :/

Napísať odpoveď pre zuzana Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.