V Starom hostinci vedia klasiku dobre

Starý hostinec od ulice
Kdesi sme od známeho započuli, že by sme sa mali vybrať do Svätého Antona a pohľadať penzión Starý hostinec. Vraj poctivé domáce jedlo. Počuli sme tiež, že podnik má za sebou preklepnutie od Jara Žideka v Áno, šéfe. Ten diel sme si pozreli až po návšteve, takže našťastie to neovplyvnilo náš dojem.

Z týchto dverí vychádza von jedloSmerom od Štiavnice je Starý hostinec relatívne dobre značený. Na úzkej ceste vo Svätom Antone sa ale pripravte na pribrzdenie, aby ste stihli odbočiť do uličky k parkovisku za penziónom. Už od cesty bolo vidno veľa dobových artefaktov a sedliackej výzdoby. Parkovanie bolo pohodlné, usadili sme sa rovno na vonkajšej terase. Z nej bol výhľad na časť drevenice aj zvyšnú budovu penziónu. V podniku sme boli len my a ešte jeden pár turistov. Po chvíľke sa vo dverách drevenice objavila čašníčka. Bola oblečená v šatách z modrotlače a s úsmevom nám ponúkla jedálne lístky. Stihla nám tiež povedať, akú majú dnes navarenú polievku.

Vonkajší dvor so sedením

Na prvé pozretie tu mali len slovenské špeciality. Mäso, lokše, halušky, pirohy a pstruha. Jediná exotika bol hádam len pangasius. Išli sme na klasiku, podľa toho vyzerala aj naša objednávka. Moja milovaná si dala vyprážaný oštiepok s varenými zemiakmi a brusnicami (5,00€), plus kapustový šalát s mrkvou a kôprom (0,90€). U mňa padla voľba na slepačí vývar (1,00€) a liptovské halušky s bryndzou a slaninou (3,10€).

Čakanie netrvalo dlho, ale z kuchyne sme jasne počuli cinknúť mikrovlnku… Krátko nato sa mi polievka ocitla na stole. Umelinu som tam necítil, ale zároveň ani žiadnu výraznú chuť. Asi bola z kuraťa a nie sliepky. Nepotešili ma ani slíže, ktoré boli na blato.

Slepačia polievka

Všetko dobre dochutené, len toho kôpru mohlo byť o niečo viac, než len jedna malá ustráchaná vetvička.

Po malej chvíli nám čašníčka priniesla hlavné jedlá. Jednoznačné zlepšenie oproti polievke. Jedlá boli naservírované jednoducho, ale pritom vkusne. Oštiepok bol vyslovene chutný, dopĺňali ho varené zemiaky a brusnicový džem. Milovaná zhodnotila, že toto bol jeden z najlepších syrov, aké za posledný rok v podniku jedla. Podobnú pochvalu si vyslúžil kapustový šalát s mrkvou a kôprom. Všetko dobre dochutené, len toho kôpru mohlo byť o niečo viac, než len jedna malá ustráchaná vetvička.

Halušky boli z múky, ale zato pomerne ľahké a primerane nadýchané, nič gumené. Bola tu výrazná chuť bryndze a navrchu slanina. Určite by zniesli trochu viac pomastenia, ale inak boli naozaj dobré. Doobjednal som si malý zákvas (0,60€), čo sa ukázalo ako veľmi dobrá aj osviežujúca voľba na teplý a slnečný deň.

Kapustový šalát s kôprom

Liptovské halušky s bryndzou a slaninou

Vyprážaný oštiepok s varenými zemiakmi

S milovanou sme rozmýšľali, čo ešte vyskúšame. Voľba padla na palacinky s džemom 2,40€). Po chvíľke čakania sa objavili na stole a čašníčka šarmantne a nahlas zapochybovala, pred koho z nás ich má položiť. Ochutnali sme obaja. Kto by čakal bežné palacinky, bol by prekvapený. Boli hrubšie a výrazne tmavé. Milovaná okamžite odhalila v ceste škoricu, ja som na farbu tipoval aj špeciálnu múku. Nakoniec to boli strúhané jablká, vďaka ktorým mali palacinky tmavý nádych. Džemu bolo dosť, na ozdobu kompótové broskyne a kopček skutočnej šľahačky.

Druhá návšteva

Po návšteve sme si samozrejme pozreli diel Áno, šéfe, kde bol tento podnik. Na druhý krát sme už vedeli, čo vyskúšať, aby sme mohli porovnávať. Vybral som si kačacie prsia s medovou cibuľou a šťuchanými zemiakmi (6,90€). Plus opäť ten kapustový šalát s mrkvou a kôprom. Moja milovaná mala dezertné chute, preto si vybrala lokšu plnenú lekvárom a makom (1,00€).

Kačacie prsia s medovou cibuľou a šťuchanými zemiakmi

Kačacie prsia boli mäkké, chutné a primerane šťavnaté. Jedlo bolo naservírované vkusne, akurát sa z neho vytratila červená cibuľa a nahradila ju vo veľkej miere hnedá. Porcia bola statočná a myslím, že to bola najlepšia kačacina, akú som za posledný čas v podniku mal. Jaro, hanbu ti s týmto jedlom nerobia.

Šalát dopadol tentoraz horšie. Dochutený bol dobre, ale vetvičku kôpru nahradil sušený a drvený kôpor. Poviete si, že zbytočne rajtujem na jednom šalátiku. Toto sú ale presne tie detaily. Prosím vás, ak nabudúce nebudete mať kôpor, radšej mi povedzte, že ten šalát nemáte. Sklame ma to menej, ako keď použijete smiešne malé množstvo sušeného.

Doplnenie: neviem, či toto stihli čítať alebo len zafungovala náhoda a sezónnosť, ale pri tretej návšteve sa v tomto šaláte objavila aj potočnica a kôpru bolo konečne tak akurát. Bravo, takto to malo vyzerať a chutiť!

Lokše nasladko nie sú celkom moja vec, ale milovaná sa tak zalizovala, že som musel ochutnať. Mak čerstvý, lokša primerane omastná maslom, skrátka lakota.

Záver

Počas oboch stolovaní sme mali pocit, akoby sme boli u niekoho na návšteve vo dvore. Jedlo bolo síce jednoduché, ale zato pripravené na mieste a bez polotovarov. Jediný mínus patril len polievke. Mala možno dobrý základ, ale oplatilo by sa dotiahnuť detaily a slíže pripraviť čerstvé. Čašníčka bola pri oboch razoch ochotná a ústretová, atmosféra príjemná. Oplatí sa vrátiť. Celková suma na účte pri prvej návšteve bola presne 13€.

P.S.

Ak si chcete pozrieť, ako dopadol podnik u Jara Žideka v jeho relácii Áno, šéfe!, pozrite si video z archívu JOJky.

Rodinný penzión Starý hostinec
Svätý Anton 81
www.staryhostinec.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Zaujimave, keby som tuto recenziu pisal zaciatkom maja po nasej navsteve ja , vyznela by uplne inak. Cesnacka a vyvar boli priserne presolene, ponuka dna „madarsky gulas“ velka bieda, halusky chutili ale tu zas zo 6tich porcii pri nasom stole bola kazda ocividne inak vela – naozaj bol rozdiel vo velkosti porcie znatelny. Pirohy vraj skvele, a najlepsie jedlo pri nasom stole rovnako kacacie prsia.
    Mne s toho vychadza , ze pani kucharky by sa mali posnazit podavat vyrovnane vykony a bude to v poriadku.
    Jednu navstevu tento rok este skusim, snad sa nesklamem ;)

  2. Matus: svoj konecny verdikt v recenzii som vyriekol na zaklade istych suvislosti – navstivili sme aj Antolsky mlyn, aj furu restauracii v Stiavnici. Stary hostinec z toho vysiel pre nas naozaj dobre. Aj ked s chybami, ale stale dobre.

  3. Pred casom sme boli v tomto penzioniku na vikend, jedla boli vyborne, ubytovanie jednoduche a ciste, personal maximalne ochotny a ustretovy. Vecer nam k jedlu hrala dokonca ziva ludova muzicka. Som rada, ze hostinec obstal aj v tomto dnesnom teste, tak snad im to vydrzi :)

  4. Viktor, ved ja uznavam tvoj verdikt a viem ze ked som bol v starom hostinci ja s partiou , vtedy jednoducho neboli okolnosti priaznive (mali totalne preplnene+ mlady neskuseny casnik…)
    Preto pri najblizsiej navsteve Stiavnice pojdem Stary hostinec vyskusat znova, a vyber padne na kacacie prsia. A dufam ze potesia aj dennou polievkou.
    Tesim sa na druhu nastevu. :)

  5. ja mam z toho velmi rozpacity dojem. ako keby sa snazili a robili co mohli, ale nevedeli udrzat kvalitu (jedneho jedla konstantne aj vsetkych jedal na listku) na rovnakej urovni. je mozne, ze je to otazka nedostatku ludi, viem si predstavit ze v tej lokalite je problem. my sme tam boli viackrat, raz davnejsie pred par rokmi a niektorym z party chutilo a niektorym nie, teraz bolo jedlo chutne (tiez niektore menej a niektore viac ale uz tie rozdiely neboli take velke) ale priserne dlho sme cakali, lebo nezvladali necakany napor hosti. (mlady casnik je fakt popleteny, ale ta slecna v modrotlaci to nakoniec zvladla celkom s prehladom) ale je pravda, ze sa na tom dvorceku prijemne sedi, takze nam to az tak nevadilo. nikam sme sa neponahlali, mali sme dovcu :)

  6. Matus: aj ty mas pravdu, za posledny tyzden sme tam jedli 4x a niektore veci mali kolisajucu kvalitu. Naposledy sme tam jedli dnes naobed a stale mozem len konstatovat vetu z titulku, ze tie podstatne a zakladne veci slovenskej kuchyne zvladaju velmi dobre. Bodaj by ich takto zvladala aspon polovica kolib, ktore tvrdohlavo varia mrazene halusky…

    liliana: neviem posudit, zatial sme mali stastie len na tie dve damy, obe velmi mile, ochotne a primerane komunikativne.

  7. Dobrý deň,
    ďakujeme za Váš názor,mrzí nás že v niektorých prípadoch naši hostia musia čakať na jedlo dlhší čas ,ale v súčasnej dobe sa u nás zaúča nový personál čo prináša aj malé nedorozumenia.Na zvládnutie obedňajších návalov sme začali pripravovať aj hotové jedlá, o ktoré je zatiaľ malý záujem.Hostia si objednávajú na 98% minútkové jedlá , čo v prípade obeda keď za 15 minút príde 20-25 hostí je problém dodržať dobu prípravy, keď všetko pripravujeme
    čerstvé.V súčasnej dobe hosťom ponúkame možnosť rezervácie a tým sa snažíme aby kapacita reštaurácie nebola preplnená.
    Popracujeme na kvalite polievky ako aj iných nedostatkoch .
    Príjmame nového kuchára dúfam že kvalita jedál porastie ako aj stabilná.

  8. Starý hostinec (SH) sme navštívili v týždni, v ktorom bol odvysielaný ich diel v Ano šéfe. Na jednej strane sme sa tešili, boli zvedaví, na druhej strane u mňa vládli dosť veľké obavy. Veľa sme pozorovali, veľa o nich diskutovali, veľa hodnotili, ešte sme si aj priamo v SH pozreli znova reláciu s Jardom. Zažili sme mnoho nedostatkov rôzneho druhu a všimli si mnoho paradoxov. Väčšina jedál v SH je domácich so snahou vyrobiť ich poctivo. Základ filozofie v kuchyni je dobrý, ale jedlo nie je dochutené, čím stále ostáva na priemernej úrovni. Jedlo na stôl putovalo studené, čo sa nám viac krát zopakovalo. Zahoďte mikovlnku a kúpte si ohrievač tanierov. Poctivo vyrobené jedlo v nej iba zabíjate.

    Najväčší paradox: jedlá z pôvodného jedálneho lístka kuchárkam nejdú tak dobre, ako jedlá, ktoré ich naučil Jarda.

    Najväčšie sklamanie: kvalita, úroveň, obsluha aj prístup v SH miestnym pomerom a väčšine návštevníkov SH stačí. Ak ľudia dobre nejedia, nikde a nikdy kvalitné jedlo nejedli, nikdy neboli za hranicami Slovenska, nevedia, ako má dobré jedlo chutiť.

    Po našej návšteve sme len so sklamaním skonštatovali, že nie sme cieľová skupina.

    1. Aj nam sa tu stalo zopar kixov. Za vsetky spomeniem, ked pri objednavke kacacich prs, medovej cibule a stuchanych zemiakov som dostal na tanieri len tu cibulu a zemiaky, kacica sa asi „zakecala“ v kuchyni. Na druhej strane, ospravedlnovali sa mi este ked sme nastupovali pred podnikom do auta…, takze to vyslo nakoniec ako mila a vtipna historka.
      Dochutenie – nemal som ten pocit. Ci sladke alebo slane, vzdy to jedlo malo chut. Za tri tyzdne stravene v Stiavnici a 7 navstev tohoto podniku sme s milovanou zartom aj uplne vazne skonstatovali, ze napriek vsetkym nedostatkom sme sa v Stiavnici najlepsie najedli v Antole… ;-)

  9. Viktor, prečo ich porovnávaš s konkurenciou v regióne? Tzn., že ich porovnávaš s horšími? Verím tomu, že sú v okolí najlepší, ale otázka znie, či je to dosť? Nie je tento biznis o tom, či ho robím dobre alebo ho nerobím dobre bez ohľadu na to, aká je moja adresa? Príde mi divné rozmýšľať tak, že urobím niečo dobre na miestne pomery a mám vyhraté.

    1. To hodnotenie nemalo byt automaticky ospravedlnenim chyb daneho podniku. Len konstatovanim faktu. Ono, tato recenzia je v tom ina, ze Stiavnica je male mesto a vynimocne sme mali moznost za pomerne dlhsi cas prechodit vsetky podniky. Porovnanie sa potom pyta samo…

  10. duriancik

    dnes sme sa boli najest v spominanom penzione. poviem vam, jedol som uz kadetade ale sem sa nikdy nikdy ale nikdy v zivote nevratim!!! bol som ja s priatelkou a svokrovci. najprvsme si dali polievky- bryndzova a slepacia. slepacia sa dala ale ta bryndzova to bolo nieco strasne, nedochutene a doslova prihriate v mikrovlnke. Dalej nasledovali: zeleninove rizoto, halusky a grilovana kuracina v nivovej omacke. Rizoto vyzeralo super ale chut uz bola ina a pokazena najma totaaalne ale naozaj strasne zhorenou cibulou. Halusky by som dal uprimne zjest psovi, cista muka, najlacnejsia hnusna slanina a maximalne za cajovu lyzicku bryndze, priatelka zjedla 1/8 porcie. No a este slavny grilovany kuraci rezen- ani najmensi naznak grilovanej upravy, porcia bola tak pre 10rocneho skolaka a opekane zemiaky totalne tvrde, gumene – nedali sa jest. Jedina dobra bola ta nivova omacka inak sa to nedalo jest. Som strasne znechuteny zato ze som dal takymto lajdakom 30e za take jedlo, fuj nikdy viac. A prosim vas ked sa nenaucite varit tak si prosim kupte aspon roztok na burinu a postriekajte si tu hnusnu burinu po celom dvore a zasypte to strkom. Nie som narocny slovak, no prisaham ze nic horsie v oblasti gastronomie som za poslednych 10 rokov nezazil. Budte radi ze som vam za tie nedovarky zo slusnosti zaplatil. Hanba

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.