Babka ešte pred Vianocami doniesla zopár bažantov, ktorých jej v dedine priniesol známy. Boli pekne očistení, nenatrafil som dokonca ani na jeden brok. Druhý sviatok vianočný sme čakali hostí, tak som sa rozhodol pripraviť divinové menu, dva z chodov pritom boli z bažanta.
Ak chceš pripraviť bažantiu paštétu, musíš začať polievkou. Nie, nemyslím tým posilniť ňou seba pred náročnou prípravou. Skrátka, polievka je príjemný vedľajší produkt paštéty. Do veľkého hrnca s vodou pridaj naporcovaných bažantov bez kože, koreňovú zeleninu a korenie. Na divinu sa veľmi dobre hodí zeler, ktorý stiahne trochu z jej moc divokej chute, tak s ním nešetri. Ostatné je mrkva, petržlen, cibuľa, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a nezabudni ani na borievky. Ak sa nechceš mordovať kvôli maličkej miske paštéty, odporúčam použiť minimálne dvoch bažantov. Zostane ti síce veľa vývaru, ale ten zasa môžeš ponalievať do mištičiek a odložiť do mrazničky. Môžu sa hodiť na iné varenie, vždy mám nejaké pripravené u seba v mrazáku, napríklad na podlievanie jedla pri dlhšom varení.
Polievku nechaj variť, kým mäsko nie je mäkké a nezačne sa oddeľovať od kosti. Vyber ho, ober a malú časť vráť späť do polievky, aby v nej nezostala len zelenina. Očistené mäso daj do kutra alebo iného kuchynského robota, ktorý z neho dokáže urobiť hladkú masu. Bažantie mäso, ako aj iná divina, má však veľmi málo tuku. Je to aj vďaka tomu, že zviera žije voľne v prírode a väčšinu času trávi pohybom na čerstvom vzduchu a hľadaním potravy. Bude teda potrebné nejaký tuk pridať. Na tento účel som použil osminku vyčírené masla. Bežné maslo obsahuje nejaké percento vody, a to by mohlo pri skladovaní spôsobiť skazu fajnovej paštéty, takže musí ísť von. Najlepšie v omáčkovej panvici opatrne zohrej maslo, kým sa navrh nedostane žltá masa, ktorú jemne lyžičkou posťahuj preč. Na konci celého snaženia by malo byť čistučké maslo, teda 100% tuk. Toto maslo pridaj do kutra k mäsu, tiež lístky šalvie a rozmarínu. Ak nemáš, rovnako dobre sa bude hodiť aj provensálske korenie. Celú zmes poriadne rozmixuj na hladkú masu a prelož do peknej nádobky, ktorá sa dá uzavrieť. Ja som použil malú formu na puding a prebalil potravinovou fóliou. Paštéta vyklopená z takejto formy vyzerá pekne na tanieri. Dekoráciu môžeš doplniť borievkami a bobkovým listom. Môžeš podávať ako predjedlo s chutným pečivom.
Poznámka: ak bude paštéta príliž suchá a bude sa droliť, môžeš podľa potreby pridať viac masla.
Ako ja teraz slintám ….. :-{)))
uz len poprosti znamych aby doniesli bazanta ;-)
daku divinu by si mohol odporucit, nieco z lane alebo srnca
našťastie som práve doraňajkovala, takže neslintám. A hľadám si frajera poľovníka, lebo v metre sú tie bažanty svinsky drahé!
par ludi asi naserem, ale na dedine pocas sezony jeden bazant 50 korun ;-) no nekup to!
ups tak to mas pravdu a na ktorejze to je dedine asi sa prestahujeeeem. Naposledy som robil divinu pred siestimi rokmi. Zavitky z jelenieho stehna s hruskovou omackou.
nizne zeme, medzi Levicami a Zeliezovcami, ale keby som pekne poprosim tuna suseda v Nitre, tak by mi tiez isiel zopar picnut ;-)
Tak to je sranda, pred dvoma hodinami som robila podobnu pomazanku (pastetou sa to neodvazim nazvat ;)) z tohto maska a teraz natrafim na tento clanok uplnou nahodou :D
Ja frajera polovnika mam, dokonca vasniveho polovnika, preto odkedy sme spolu, „normalne“ maso vlastne nevidim :)
No a v pondelok doletel aj s bazantom, spravili sme uzasny vyvar, len mne to suche maso volajako neslo dolu krkom. Dnes odisiel na vikendovu polovacku a nechal mi tu trochu toho nedojedeneho masa. Ta pomazanka je uzasna!