Červený pleskáč na paprike po chorvátsky

Posledný z rybacích receptov bude jedlo, ktoré nám naša domáca Naďa v Chorvátsku pripravila ako rozlúčkový obed. Červeného pleskáča (po chorvátsky arbun, po anglicky red sea bream) na paprike s kukuričnou kašou a šalátom. Množstvo voňavých surovín a dobrá ryba vydajú za krásne jedlo.

Suroviny

– červený morský pleskáč
– 5 väčších cibúľ
– 4 strúčiky cesnaku
– biele víno
– viazanička petržlenovej vňate
– 4 rajčiny
– vínny ocot alebo citrón
– olivový olej
– mletú červenú papriku
– soľ a čierne korenie
– mediteránske korenie

Začnite samozrejme rybou. Pokiaľ nebudete mať čerstvú, dá sa kúpiť vyčistená a pokrájaná na hrubé kúsky, tzv. podkovičky. Namiesto pleskáča môžete použiť aj inú podobnú rybu, hlavne aby nemala veľa kostí. Recept predpokladá aj „mediteránske“ korenie. Tu sa Naďa nekašlala a používala kúpenú zmes rozmarínu, materinej dúšky, saturejky, bazalky a estragónu od Kotányi. A ako sa v „Juhoške“ patrí, tak do jedla nezabudla pridať aj Vegetu. Podľa mňa je v jedle dosť pochutín nato, aby ste ju mohli pohodlne vynechať.

Cibuľu nakrájajte na prúžky a orestujte na oleji v hrnci. Ďalej pridajte kúsky ryby, rozštvrtené rajčiny, bylinkovú zmes, cesnak a posekanú petržlenovú vňať. Takto poduste prudko asi 5 minút, potom môžete stíšiť. Pridajte ostatné suroviny a počas varenia možete ešte korigovať pomer kyslosti a sladkosti vínom alebo vínnym octom. Je taktiež na vás, koľko vína použijete a aká hustá bude následne omáčka. Pridajte ho viac, ak chcete mať viac „šťavy“, alebo menej, ak ju chcete mať zredukovanú a hustejšiu.

Ako miešať bez varechy? Chyťte hrniec s chňapkami za obe uši, nadvihnite ho a krúživým pohybom sa pokúste premiešať jeho obsah.

Takto pripravené jedlo varte v hrnci na miernom plameni asi 30-35 minút. Občas môžete premiešať, ale nie varechou, inak sa vám ryba môže rozpadnúť. Ako miešať bez varechy? Chyťte hrniec s chňapkami za obe uši, nadvihnite ho a krúživým pohybom sa pokúste premiešať jeho obsah. Elegantná a jednoduchá finta.

K rybe nám Naďa naservírovala kukuričnú kašu a čerstvý ľadový šalát, ktorý bol pokvapkaný olivovým olejom a vínnym octom. Vďaka paprike a rajčinám mala ryba nádych paprikášu, zmes byliniek a petržlenovej vňate zasa dodala jedlu krásnu vôňu.

Hádam vám tieto rybie recepty ukázali, že ryby sa dajú pripraviť chutne a hlavne ako Chorváti hovoria: tako lako… ;-)

Predošlé články o rybách v Chorvátsku

Sladká ryba a morský vlk v “salónke”
Ako prežiť v Chorvátsku na rybách

P.S. Mimo rýb sa chystám ešte vyskúšať zopár chorvátskych jedál, ktoré som nemohol kvôli skromnej kuchyni vyskúšať priamo tam.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Jéééj, brudet, mňam!! Tak na toto sa veru chystám aj ja! Varievali nám to pravidelne v hoteli, dobrota, väčšinou zo škarpiny (ropušnice), a samozrejme polenta k tomu nesmie chýbať ;)

    1. Zrovna dnes sme to mali na obed. Len s africkym sumcekom a samozrejme polentou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.