Minulý rok bol pomerne bohatý na huby. Vďaka tomu mám doma sušené kuriatka, suchohríby aj dubáky. A keďže je zima, prišiel čas variť z rezerv, kým opäť nepríde jar a nenaplní špajzu. Viem, cestoviny nie sú zrovna zimné jedlo, ale po všetkých tých paštétach a kačacích mastiach mi dnes dobre padlo, uvariť si rýchle a ľahké cestoviny.
Suroviny
3 hrste sušených húb
2 hrste mini-šampiňónov
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 plechovky rajčín
6-8 sušených rajčín
rozmarín
4 bobkové listy
muškátový oriešok
olivový olej
červené víno
cestoviny
Začnite hubami. Namočte ich do vody, pridajte červené víno a bobkové listy. Nechajte macerovať aspoň 15 minút. Červené víno môžete pridať aj do skleneného pohára na stopke a s chuťou popíjať počas varenia. Medzičasom si ošúpte cibuľu a pokrájajte ju nadrobno. Opláchnite šampiňóny, ak sú od zeminy. Sušené huby už zrejme pustili farbu a bezpracne vám tak urobili náhradu za vývar. Ak je ich voda úplne tmavá, preceďte ich cez sitko a šťavu odložte na neskoršie podliatie omáčky. Postavte si zatiaľ vodu na cestoviny a začnite s omáčkou.
Cibuľu orestujte dosklovita na olivovom oleji. Pridajte všetky huby a opäť krátko orestujte. Na záver nezabudnite pridať rozpučený cesnak. Keď začne rozváňať, podlejte šťavou z húb, pridajte šúpané rajčiny z plechoviek, rozmarín a sušené rajčiny. Nechajte dusiť pod pokrievkou na miernom ohni. Voda v druhom hrnci už určite začala vrieť, uvarte v nej cestoviny podľa svojej chute.
Cestoviny zvyknem zlievať tesne pred dovarením a pridám ich na minútu-dve k omáčke. V nej potom dobehnú akurát do al-dente.
Omáčku môžete dochutiť štipkou chili papričky prípadne citrónom, ak sú rajčiny príliš sladké. Robím to tak aj ja, ale len na zpolovice. Každý si môže pridať citrón pri servírovaní. Cestoviny zvyknem zlievať tesne pred dovarením a pridám ich na minútu-dve k omáčke. V nej potom dobehnú akurát do al-dente.
Možno ste si všimli, že do omáčky nešiel žiaden bujón ani vývar. Nebolo treba. Svoju prácu odviedli huby, sušené rajčiny a cesnak. Používam ešte jednu fintu. Časť omáčky po čiastočnom uvarení odoberiem do extra nádoby. Tam ju tyčovým mixérom rošľahám dohladka a vlejem naspäť k omáčke. Keď je jedlo na tanieri, môžete navrch postrúhať trochu muškátového orieška, prípadne dozdobiť vetvičkou rozmarínu.
P.S. Sušené rajčiny
ez leto sme si dopestovali vlastné vinohradnícke rajčiny. Boli mäsité, preto sa výborne hodili na sušenie. Štvrtené, mierne ocukrované a posypané bylinkami sme ich najprv nechali zatiahnuť na slnku, neskôr dosušili v rúre pri teplote do 50ºC. Usušené rajčiny sme následne zasypali do soli a zavákuované nechali v zaváraninovom pohári. Takto usušené rajčiny potom stačí pridať do akejkoľvek omáčky. Prípadne pred použitím zaliať olivovým olejom, aby zmäkli. Záleží od jedla. V mojom recepte sa „napili“ omáčky.
konecne viac obrazkov, kludne by si ich mohol davat v tom origos rozliseni co je po rozkliknuti, pouzivat dnes sirku webu 1024 je prezitok, 1280 je pod/standard v dobe 22/24″ sirokouhlych LCD
cestoviny vyzeraju mnamozne, aj ked teda rajciny v inej ako surovej podobe moc nemusim (v jedle)
Vďaka za recept, aj my máme nejaké nasušené hríby, aj rajčiny :-)) Cestoviny môžem hocikedy, v zime, v lete…
Pokiaľ ide o tie širokouhlé LCD mám skôr pocit, že je doba notebookov :-)) Megadisplej mám v práci, ale tam surfovať nemôžem, však treba robiť…
mimo temu: rozklikavanie vacsich obrazkov uz mame na zozname prerabok. (zvacseniny budu mat max sirku 800px)
Optimalizovat pre 1024px bude este velmi dlho standardom. Sirokouhlych LCD je malo a vladnu 15,4″ a menej notebooky a netbooky. A o smartphonoch uz ani nehovoriac.
no, skusme sa presunut z casopisov Chip a PC World naspat na delikatesy.sk ;-)
Cestoviny sú u nás na stole aspoň jeden krát týždenne, naposledy s domácim pestom (tiež zo zmrazených minuloročných zásob), hríbmi, talianskou slaninkou, cr√™me fraiche a samozrejme nechýbal ani parmezán.
A hlavne odkedy som úplne prepadla tv programu „S Italem v kuchyni“, postupne odskúšavam všetky cestovinové variácie. Carbonara boli napríklad úplne božské. :D
Na Tvojom recepte sa mi veľmi páči kombinácia sušených a čerstvých húb ako aj sušených rajčín a tých z konzervy. Sušené huby a rajčiny tomu určite dodávajú super intenzívnu chuť :D
ano, je to taka zimna susena znudzecnost ;-)
mno, a mam inspiraciu na weekend :)
dajte niekto pls (overeny!) recepis na susene paradajky v olivovom oleji – moje pokusy vykonavane na zaklade receptov z netu skoncili fiaskom, cast sa zacala kazit (kvasit?), cast prezila len vdaka odlozeniu do ladnicky, ale aj tak vysledny produkt nemal tie kvality, ake som cakal :-/
Ja mam zaznaceny jeden recept (neovereny), ale zo stranky, z ktorej sa nebojim piect a varit: http://www.chezpim.com/blogs/2006/10/tomato_confit_o.html
Ak si ho uz skusal, daj vediet, preco nefunguje (a ja sa mu v lete vyhnem), a ked nie, vzdy mozes skusit… Doma mam kupovane talianske susene rajciny (bez oleja), skladujem ich v chladnicke v kovovej doze, a zatial (uz rok) su v poriadku.
Recept:
Bohuzial, u nas nie je v lete dost silne slnko, ani dlhodobe, nato aby si ich ususil prirodzene. V Australii sa mi to podarilo, stacilo vylozit na par dni von a boli pekne susene.
U nas som zvolil takyto postup:
Obral som vinohradnicke rajciny. Su masite, vraskave a maju minimum vodoveho vnutrajsku. Povodne som ich stvrtil, ale neskor som zistil, ze sa enormne zmensia susenim, takze lepsie by bolo ich nechat len prepolene. Pokrajane rajciny som poukladal na plech, vystlany papierom na pecenie, zlahka ich pocukroval praskovym cukrom, posypal drvenym rozmarinom a trochou soli. Na pocudovanie, lietajuca haved sa rajcinam vyhybala.
So susenim som cakal na naozaj horuci den – takze takto som si ich pripravil a vystrcil rano na plochu strechu domu, aby mali celodenny upek. Tam sa po celom dni „zatiahli“, zvysnu pracu som nechal na ruru. Tu som nastavil na susenie pri najnizsej moznej teplote – teda 50 stupnov. Susil som ich cca 4 kila rajcin na troch plechoch naraz. Susil som 3 nasledujuce dni.
Ked boli dostatocne ususene, zasypal som ich solou a zavakuoval. Vybavene. Z tohoto mnozstva som mal 250g susenych… trochu demotivujuce na tom celom snazeni ;-)
Do olivoveho oleja si ich naloz par dni pred pouzitim (samozrejme odklep z nich predtym sol) a drz v chlade.
Celu skusenost aj s pestovanim samotnych rajcin pridam na stranku coskoro ako samostatny clanok. Zatial aspon takto.
#10> katka vdaka, pozrel som ten recept, oproti mnou pouzitemu postupu je tam hned jeden, ale imo podstatny rozdiel:
„The vinegar bath made a lot of sense, since the Botulinum bacteria grow well in anaerobic, that is to say oxygen free, and low acid environment. Giving the tomato pieces a bath in boiling vinegar not only sterilizes the dried tomatoes to kill surface bacteria, but also raises the acidity level of sweet tomatoes to lessen the chance of Botulinum growing in the jar later.“
teda dva, ja som ich ani nesterilizoval. asi mame my europania ozaj ezotericky pristup k nakladaniu s potravinami, ako je v tom recepte poznamenane :) este raz vdaka, vyzera to velmi pouzitelne :)
#11> viktor vdaka, co sa susenia tyka, tak som postupoval podobne. moj ciel bol vyrobit „konzervu“, tak ako je to v tom katkinom recepise. btw, ten cukor je tam k comu?
Vittorio ;) buono buono …grazie ;))))) vyskusal som, akurat cesnaku som dal viac a pouzil som farfale a musim povedat… genialne, nazval som to „pasta ala vittório“
mno, nejaky ten cas ich planujem spravit aj ja :)
Marek… cesnaku nie je nikdy dost :)