V zime mám o niečo viac času listovať v kuchárskych knihách a hľadať nové inšpirácie. Túto som našiel v klasike, Kuchyni bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Navyše mi ide v poslednom čase mimoriadne na chuť chren, tak som nemal o čom rozmýšľať.
Suroviny
– 250g tvarohu
– 100g masla
– 100g kyslej smotany
– 3 PL strúhaného chrenu
– 3 PL mletých vlašských orechov
– hrubá morská soľ
Držal som sa receptu, čo znamenalo prepasírovať tvaroh cez sitko. Kúpil som plnotučný hrudkovitý a bol akurát šťavnatý. V porovnaní s mäkkým, aký sa zvykne dávať do koláčov, bol po pasírovaní chutnejší a dodal nátierke dobrú konzistenciu. Nemôžem si pomôcť, ale mäkké tvarohy vo vaničkách pre mňa nemajú takmer žiadnu chuť. Množstva chrenu sa nemusíte báť, tvaroh trochu stiahne ostrosť. Na druhej strane je chren hlavnou hviezdou a ja si chcem pri ňom trochu poplakať a prečistiť dutiny.
Ručné práce tu nekončia, musel som ešte načistiť orechy a posmrkať si trochu pri strúhaní chrenu. Hodila sa k tomu hrubá morská soľ, potom už len stačilo všetko poriadne zamiešať vidličkou a natreť na čerstvý poloražný chlieb.
Či by sa dalo z nátierkou spraviť niečo viac? Uvažoval som nad drvenou rascou alebo bylinkami, nakoniec som to nechal tak. Nabudúce by som použil asi len zelenú vňať, napríklad petržlenovú alebo koriandrovú.
Dá sa to aj lepšie
Žiadne sitkovanie tvarohu, dá sa to spraviť aj lepšie. Do kutra najprv hoďte orechy a pomelte ich. Potom pridajte tvaroh, zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Na záver strúhaný chren.
S chrenom postupujte pomaly a postupne. Mliečne veci majú tendenciu sťahovať a mierniť štipľavé potraviny, tak je to aj v tomto prípade. V nátierke ale chcete ten chren cítiť, tak ho len smelo pridávajte, kým nechytí razanciu.
Na dokončenie nátierky potrebujete ešte zopár orechov, ktoré sú podrvené na väčšie kusy. Urobia pekný chrumkavý kontrast k hladko rozotretému cesnaku. Tie mleté zasa dodajú patričné dochutenie.
Výborne znejúci recept, určite vyskúšame, Vďaka zaň!
Nestačil by len prepasírovaný tvaroh? Musí byť aj maslo?
Germa, rád Ťa tu opäť vidím! Nestačil, pretože citujem slová svojej milovanej – potom je to len ochutený tvaroh. A obratom se do toho navyše narýpala kyslú smotanu ;-)
ja ťa čítam stále na FB, ale tam som jariEm :)
Určite skúsim. Inak u nás v Coope som objavila zatiaľ najlepší tvaroh, chutí ako keď sa doma robil: Mamičkine dobroty, tučný hrudkovitý, Agro Tami Nitra ;)
Presne ten tvaroh vidíš tu na fotkách, Agro Tami Nitra ;-)
zaujimavy tip, vyskusam na drahom. A spoznavam taniere, na rovnakych som vyrastala :-)
Vidím, že som tu dlhšie nebol, keďže sa mi tu nejako nakopilo neprečítaných článkov.
Mám čerstvo napečený chlieb, tak utekam asi zohnať nejaký chren. Vďaka za recept.