Chren, orechy a tvaroh, spolu výborná nátierka

V zime mám o niečo viac času listovať v kuchárskych knihách a hľadať nové inšpirácie. Túto som našiel v klasike, Kuchyni bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Navyše mi ide v poslednom čase mimoriadne na chuť chren, tak som nemal o čom rozmýšľať.

Suroviny

– 250g tvarohu
– 100g masla
– 100g kyslej smotany
– 3 PL strúhaného chrenu
– 3 PL mletých vlašských orechov
– hrubá morská soľ

Držal som sa receptu, čo znamenalo prepasírovať tvaroh cez sitko. Kúpil som plnotučný hrudkovitý a bol akurát šťavnatý. V porovnaní s mäkkým, aký sa zvykne dávať do koláčov, bol po pasírovaní chutnejší a dodal nátierke dobrú konzistenciu. Nemôžem si pomôcť, ale mäkké tvarohy vo vaničkách pre mňa nemajú takmer žiadnu chuť. Množstva chrenu sa nemusíte báť, tvaroh trochu stiahne ostrosť. Na druhej strane je chren hlavnou hviezdou a ja si chcem pri ňom trochu poplakať a prečistiť dutiny.

Pasírujem tvaroh cez sitko

Ručné práce tu nekončia, musel som ešte načistiť orechy a posmrkať si trochu pri strúhaní chrenu. Hodila sa k tomu hrubá morská soľ, potom už len stačilo všetko poriadne zamiešať vidličkou a natreť na čerstvý poloražný chlieb.

Chrenová nátierka

Či by sa dalo z nátierkou spraviť niečo viac? Uvažoval som nad drvenou rascou alebo bylinkami, nakoniec som to nechal tak. Nabudúce by som použil asi len zelenú vňať, napríklad petržlenovú alebo koriandrovú.
section divider

Dá sa to aj lepšie

Žiadne sitkovanie tvarohu, dá sa to spraviť aj lepšie. Do kutra najprv hoďte orechy a pomelte ich. Potom pridajte tvaroh, zmäknuté maslo a kyslú smotanu. Na záver strúhaný chren.

Chrenová nátierka

S chrenom postupujte pomaly a postupne. Mliečne veci majú tendenciu sťahovať a mierniť štipľavé potraviny, tak je to aj v tomto prípade. V nátierke ale chcete ten chren cítiť, tak ho len smelo pridávajte, kým nechytí razanciu.

Na dokončenie nátierky potrebujete ešte zopár orechov, ktoré sú podrvené na väčšie kusy. Urobia pekný chrumkavý kontrast k hladko rozotretému cesnaku. Tie mleté zasa dodajú patričné dochutenie.

Chrenová nátierka

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Martina

    Výborne znejúci recept, určite vyskúšame, Vďaka zaň!

  2. Nestačil by len prepasírovaný tvaroh? Musí byť aj maslo?

    1. Germa, rád Ťa tu opäť vidím! Nestačil, pretože citujem slová svojej milovanej – potom je to len ochutený tvaroh. A obratom se do toho navyše narýpala kyslú smotanu ;-)

      1. ja ťa čítam stále na FB, ale tam som jariEm :)
        Určite skúsim. Inak u nás v Coope som objavila zatiaľ najlepší tvaroh, chutí ako keď sa doma robil: Mamičkine dobroty, tučný hrudkovitý, Agro Tami Nitra ;)

      2. Presne ten tvaroh vidíš tu na fotkách, Agro Tami Nitra ;-)

  3. zaujimavy tip, vyskusam na drahom. A spoznavam taniere, na rovnakych som vyrastala :-)

  4. Vidím, že som tu dlhšie nebol, keďže sa mi tu nejako nakopilo neprečítaných článkov.
    Mám čerstvo napečený chlieb, tak utekam asi zohnať nejaký chren. Vďaka za recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.