…alebo desiatu do práce. Rubrika Raňajky dlho pospávala, a keď do nej konečne niečo pribudne, je zo zasa cous-cous. Aspoň to tentoraz nie je nič arabsko-exotické, ale letne-sladkasté.
Suroviny
– 250ml vody
– 250g cous-cousu
– 3 PL oleja
– presladené brusnice
– ríbezle alebo ríbezľový džem
– kokos
Uvariť cous-cous je otázka minút. Ako prvé nechajte zovrieť vodu. Medzičasom stihnete urobiť všetko ostatné. Opláchnite pod teplou vodou brusnice a ríbezle. Na cous-cous nalejte rovnomerne 3 lyžice oleja a poriadne premiešajte vidličkou.
Keď vám voda zovrela, nalejte ju na cous-cous a rýchlo miešajte, kým sa všetky hrudky nerozpadnú na sypké zrniečka. Kým je ešte teplý, prihoďte doňho za dobrú hrsť brusníc a ríbezlí. Ja som použil namiesto ríbezlí domáci kyslý džem, tak za 2 lyžice. Na záver už len kokos a vybavené. Mlsní si ale ešte môžu pridať za lyžicu masla, prípadne doplniť celé jedlo dobrým a hustým bielym jogurtom.
Ako to celé chutí? Jemnejšie ako pšeno, sladké brusnice s kyslými ríbezlami sa krásne dopĺňajú v ústach a celé to zakončí kokos.
P.S.
Cous-cous je naozaj surovina na akékoľvek špekulovanie, nasladno aj nasladko. Čo doňho zvyknete hádzať vy?
Cous-cous najma na slano s cicerom,mrkvou,pastrnakom,feniklom a pre mojho chlapa samozrejme aj s masom:-)
Dobra alternativa su mandle+hrozienka a akekolvek makke ovocie,teraz napr.marhule,trocha rozvarit,hore do misky a mnam!