Pestrosť a výber zeleniny nemusíte hľadať v obchode, treba ju len inak vyberať a používať.
Minule sa mi podarilo kúpiť krásny karfiol. Spodok bol relatívne svieži, žiadna pleseň, nič zoschnuté. Čo viac, ten karfiol mal kopu malých listov. Ako prvé mi napadlo použiť ich namiesto bok choy do ázijskeho jedla. Nakoniec som doň nepoužil ani jednu exotickú surovinu, všetko len domáce. Karfiol, jeho listy, mrkvu, slnečnicové semienka, mletú papriku, zázvor, cesnak a pretopené maslo. Narýchlo orestované na prudkom plameni, len aby bola zelenina polomäkká.
Ďalšie z kategórie čudných listov je mrkvová vňať. Mrkvu na chrúmanie kupujeme vo viazaničke. Vňať donedávna končila u nás v komposte. Od istého času ju používame podobne ako petržlenovú. Napríklad do vývaru.
Zelerové listy sú klasika. Hľuzový zeler kupujem často s vňatou. Tú potom odrežem aj s kúskom koreňa a postavím do pohára s vodou. Vňaťka potom zdobí kuchyňu a listy na dochutenie polievok vydržia dlhšie čerstvé. Túto metódu používame aj pri čerstvom kôpre a ďalších bylinkách. Má to ešte jednu výhodu. Keď máte listy vyložené na linke a na očiach, je väčšia šanca, že ich naozaj použijete. V chladničke na ne akurát tak zabudnete a po týždni vám zhnijú.
Rovnaký prípad sú listy stopkatého zeleru. Len namiesto do polievky ich používam viac na dochutenie šalátov.
Hľadal som ďalšie listy a našiel reďkovku a cviklu. Ich mladé listy sa hodia do šalátov. Keď si ich budete na jar sadiť, myslite na to.
Popri listoch je tu aj to ohlodané čosi, čo vám zostane, keď pokrájate brokolicu. Hlúbiky každého typu. Z kapusty, karfiolu, kapusty aj spomínanej brokolice. Ošúpané a pokrájané na kocky sa hodia do polievok aj vývarov. Alebo ich pokrájate na prúžky a pochrúmete namáčané v olivovom oleji.
Takže nabudúce, keď uvidíte niekoho ako v obchode šklbe listy zeleniny do pripraveného koša, skúste sa radšej poobzerať po krajších kúskoch a zobrať ich celé.
Zabudol som na nejaké ďalšie divné listy? Som zvedavý aké.
Priznam sa, trochu mi chybal napdity clanok v poslednej dobe, ale tento fajn. Super.
Ja osobne pouzivam listy kalerabu. Su pikantne, zeleninari vam ich daju zadarmo celu kopu. Najradsej ich mam ako obal na masove gulky, ktore povarim v paradajkovej omacke. Pikantnost vynikne a je to dobre jedlo.
Super clanok.
Hlubiky pouzivam tiez, ale len z vlastnej zeleniny, alebo ak poznam povod a viem ze nie je „nafuknuta“ N-P-K hnojivami. V hlubikoch sa totiz koncentruju dusicnany/dusitany. Podobne v stopkach listov.
Kupovane radsej necham spracovat potvorkami v komposte :)
Chcela by som vrele doporučiť stopky rastliny Mangold…listy používame namiesto špenátu a stopky sa môžu použiť ako špargľa. Dajú sa používať za surova alebo už sme ich aj sterilizovali v sladkokyslom náleve.