Cviklu kupujem vždy s tým, že z nej spravím boršč. Ale vo väčšine prípadov nakoniec skončí inak. Dnes napríklad v bylinkovej vinaigrette (:vinigret) s kôprom a pažítkou. Voňavé predjedlo a rovnako dobrá príloha k hlavným jedlám.
Suroviny
– 4 cvikle
– zeleninový vývar
– 1 citrón
– 2PL octu
– 4PL olivového oleja
– 2ČL cukru
– trochu masla
– kôpor a pažítka
– soľ a mletá rasca
Začnite zeleninovým vývarom. Dajte ho do hrnca a nechajte zohriať. Medzitým ošúpte cviklu a pokrájajte ju na malé kocky. Na panvici si rozohrejte maslo a po častiach na ňom asi 5 minút prudko osmahnite pokrájanú cviklu. Takto pripravenú ju postriekajte šťavou z polovice citróna, môžete posoliť a trochu ocukrovať. Nezabudnite ani na rascu. Dajte ju do hrnca s vývarom a nechajte asi 10 minút pod pokrievkou variť. Mala by byť akurát na zahryznutie. Nie rozvarená, ani surová.
V malej miske si rozmiešajte olivový olej, ocot (hodí sa červený vínny), štavu z druhej polovice citróna a cukor. Poriadne premiešajte a ochutnajte. Doplňte cukor alebo ocot podľa chuti. Na záver nasekajte pažítku s kôporom a zamiešajte do vinaigrette.
Medzičasom máte cviklu hotovú, odstavte ju z plameňa a môžete nechať vychladnúť na izbovú teplotu. Prelejte so zarobenou vinaigrette a poriadne premiešajte. Hotovú cviklu môžete podávať aj studenú. Mám ju tak radšej, najmä keď sa trochu rozleží.
P.S. Namiesto cvikle mrkva
Rovnako môžete pripraviť iný šalát, ak nahradíte cviklu napríklad mrkvou. Namiesto na kocky, ju nakrájajte na kolieska. Inak bude postup rovnaký, len vynechajte kôpor a na konci doplňte očistené mesiačiky z jedného pomaranča.
Toto urcite vyskusam. Odskusanych receptov na cviklu je velmi malo na nete (alebo neviem hladat :), tak mi padol vhod.
vyborny je takyto salat z pecenej cvikly. staci neolupanu zabalit do alobalu a dat piect do rury – dlzka pecenia podla velkosti. potom olupat, pokrajat a pridat zalievku. naozaj vyborne
mne chuti cvikla zapecena so syrom feta… da sa k tomu pridat aj cibula a zemiaky, ale ta zakladna kombinacia je paradna
mňam cvikla!!! Myslím, že sa jej dosť venujem aj u mňa na blogu – ideálna na jeseň/zimu :)
Ja struham cerstvu cviklu a zakvapnem olejom, octom a trochu cukru, ale niekedy je cvikla dost sladka tak opatrne. Potom trochu soli a cierne korenie. Mnamozne :)